2019 in reizen: how much did I scratch my map?

2019 in reizen: how much did I scratch my map?

Scratchingmymap in 2019

Drie jaar geleden maakte ik mijn terugblik vanuit een hangmat in de Filipijnen en twee jaar geleden was ik in Amsterdam voor het vieren van mijn laatste jaar als 20+. In 2018 werd er wat minder gereisd dan ik de jaren voordien deed, maar toch was het een mooi reisjaar. En dit jaar kwam er ook plots een mooie reis op de planning. Benieuwd hoe mijn scratchmap veranderde dit jaar?

Deze blog zit traditiegetrouw bomvol foto’s, klik erop als je ze groter wilt zien. Door een technisch issue met mijn blog – oeps – verschijnt deze post echter niet op mijn verjaardag in 2019, maar al in het nieuwe jaar. Afwisseling laat de charme van een traditie beter zien, toch?

Winter januari – maart

Januari was een speciale maand. Ik woonde enkele weken in Londen om mijn Engels op te frissen, woonde er bij een lieve dame en leerde er enkele toffe mensen kennen. Ik trok er regelmatig op uit en wandelde een stapel kilometers elke dag. Ook kreeg ik er bezoek van zowel het lief als van mijn favoriete reisblogger Marijke! Voor Pieter en mij is Londen als thuis komen/zijn, het was onze eerste citytrip samen en dit was onze vierde gezamelijke bezoek aan de stad. Voor Marijke was het de eerste keer dus ik mocht haar gids spelen in de stad – leuk om te doen en natuurlijk zette ik ook nog wat adresjes op de planning die ook voor mij nieuw waren. Nauwelijks een maand later mocht ik alweer naar de Britse hoofdstad, voor mijn grootste project van mijn nieuwe job.

Want dat was toch wel de grootste verandering van het jaar: eind 2018 diende ik mijn ontslag in bij mijn vorige werkgever en ging aan de slag bij een IT start-up in Antwerpen. Een pak meer pendelen, geen betaalde overuren meer maar er gewoon wel een pak werken; veel van mijn vriendinnen-met-kinderen verklaarden/verklaren me gek. Maar de sfeer, de attitude, de uitdagingen, de projecten en vooral de collega’s maken dat ik die lange dagen er gewoon voor lief bijneem. Ik ben héél blij met de switch – ook al wilt dat zeggen dat deze blog niet de nodige liefde, tijd en aandacht krijgt die ze verdient, en voel me er helemaal op mijn plek en Part of the Team. Of zoals een collega het zo leuk zei: “you’re the glue of the company”. Heel tof om te horen na een paar maanden in dienst. Op many more years to come!

Lente april – juni

Het eerste “echte” reisje van het jaar was samen met een van mijn beste vriendinnen en haar jongste zoontje. De mini werd vertroeteld door ons twee en had aan aandacht geen gebrek. Wij genoten van de heerlijke Italiaanse koffies, ijsjes, aperitivo en eten in Bologna. Echt een heerlijke stad voor enkele dagen te genieten en ook ons uitstapje naar Ferrara was fijn. Wat kuieren door de straten, wat shoppen, lekker eten – kortom een perfect relaxed weekend weg.

Om ons zoveel jaar samen te vieren, trokken we er dit jaar een weekendje op uit naar Düsseldorf. Een stad die niet hoog op de toeristische kaart staat maar die wel ideaal is voor een weekend weg. We sliepen in het toffe 25 Hours hotel en zaten er in bad onder de sterren. Wat rond kuieren, ontspannen in de sauna met uitzicht over de stad en streetart gaan ontdekken. In juni is het lief jarig en trokken we, bijna veertig graden, net over de grens naar Luxemburg. Genieten van een kleine bierproeverij met lekkere hapjes erbij, wandelen door de groene omgeving en regelmatig ontsnappen aan de hitte.

Zomer juli – september

Met een van mijn leukste nieuwe collega’s trok ik er midden in de week een dagje op uit. Een iets of wat grijs en grauw Oostende was de bestemming. Steetart spotten, leuke plekjes ontdekken en uitwaaien – kunnen we! Voor de rest werkte ik gewoon in juli en augustus, al was ik wel blij als die langere vakantie dan eindelijk daar was op het einde van die twee maanden! Wat de bestemming van onze langere reis zou zijn, was lang een twijfelpunt. Ons liefste Azië trok weer, na ruim 2,5 jaar ‘afwezigheid’ – maar ja, de bouw van ons huis zou gaan starten en zouden we dan niet beter in Europa blijven? Geluk kan je afdwingen en dat vind je dan weer in een fortune cookie. Voor dat ie deze opende zei ik tegen het lief dat deze cookie erover ging beslissen. En wat bleek? “Een reis naar het verre Zuiden zou je goed doen.” Ka-ba-da-bing!

Terug naar het liefste Indonesië it is. In 2013 mijn eerste reis door Zuidoost-Azië (Java, Bali & Lombok) en nu was de reis zo mogelijk nog fijner. Eerst relaxen in Labuan Bajo, daarna vier dagen rondcruisen door de bergen op een motor. Over bumpy roads met scherpe bochten en steile hellingen langs de schoonste uitzichten en afgelegen plekken. Ik geloof dat ik ergens in Ruteng bij een zonsopgang over de rijstvelden en in Wae Rebo een stukje van mijn hart heb achtergelaten – of een stukje heb bijgekregen, ’t is hoe dat je het bekijkt. Daarna weer terug naar ons beginpunt en klaar voor een kleine vier dagen op een boot. Achthonderd kilometer langs de mooiste kustlijnen, verlaten en minder verlaten stranden en eilandjes met snorkelen met tientallen mantarays als hoogtepunt. Eindigen deden we door te chillen met de billen op Kuta, Lombok – klein hipsterparadijsje naar mijn hart. Het litteken op mijn been als blijvende herinnering aan een scooterongelukje op Lombok zal ik er maar bij nemen zeker.

Herfst oktober – december

Al jaren maak ik een solotrip in het najaar. Vorige jaren waren het langere trips van een kleine week naar Schotland en Barcelona & Andorra, dit jaar trok ik ervoor een lang weekend tussenuit. Maar ik ontdekte wel een nieuwe bestemming en kon zo een nieuwe Europese hoofdstad én land aftikken (twee keer zelfs). (Even NVDR: uiteraard draait het niet over het afvinken van landen, steden en lijstjes, maar ik vind het altijd een fijn idee om een nieuwe plek te ontdekken – maar uiteraard heb ik te weinig van de landen gezien om te zeggen dat ik ze “gezien” heb.) Ik spotte een fijn geprijsd ticket met LOT Airlines (ik moest dus wel 😉 ) naar Tallinn en vloog met een kleine Bombardier naar de Estse hoofdstad. Ik liep er naar mijn gevoel, door elke straat, was nog net te vroeg voor de kerstmarkt maar wel al “op tijd” voor korte dagen. Midden november is dus niet de gezelligste moment om naar het noorden te trekken, maar een relaxed weekend weg was exact wat ik nodig had. Omdat ik drie volle dagen te besteden had in Tallinn besloot ik om een daguitstap te maken. Ik twijfelde om een auto huren en de regio rond de hoofdstad te ontdekken, maar besloot dan toch om de ferry te nemen voor een dagtrip naar Helsinki. Ook deze stad heeft iets meer te bieden in de zomer of als de kerstsfeer en de warme lichtjes hun intrede gedaan hebben denk ik, maar toch vond ik het een fijne stad die een bezoek zeker waard is.

In oktober was ik bijna wekelijks op het vliegveld te vinden. Ik had drie weken op rij een werktrip gepland. De eerste bestemming was Berlijn, waar ik nog een dagje langer bleef. Op een rustige zaterdag werkte ik eerst nog wat vanuit een koffiebar en daarna volgde ik de zeer interessante rondleiding door de voormalige Tempelhof airport. Een zeer boeiende plek, en de gids had veel te vertellen vanuit zowel het architecturaal als historisch oogpunt dus ik vond het een aanrader. Een dag thuis (op babybezoek bij de liefste mini Wanderer’s Blues) en hop op maandag stond ik alweer met mijn koffertje klaar om te vertrekken naar Madrid. Gelukkig bezocht ik de stad al twee keer eerder, want deze keer heb ik niet meer gezien dan het kantoor, mijn hotel en een restaurant.

De laatste reistrip ging naar mijn liefste Lissabon! Voor mijn derde bezoek aan de stad breidde ik er nog een weekendje aan vast en ging ik langs bij klassiekers en ontdekte ik het hippe en rauwe LX Factory eindelijk. Leuke winkels, streetart, wat verborgen hoekjes en leuke restaurants, plek naar mijn hart. Ook bezocht ik het ‘nieuwe’ MAAT museum in Belem, wandelde ik kilometers door de geplaveide straatjes, genoot ik van de zon en uitwaaien langs het water en natuurlijk ook van sundowners met een biertje erbij. My favourite.

Net zoals vorig jaar ging ik ook weer een dagje met de mama naar de Winterefteling, meteen ook de laatste “trip” van het jaar.

Scratchingmymap 2019 – eindstand?

Door de jobswitch was 2019 op geen enkel vlak een rustig jaar, en mede ook hierdoor een minder rustig reisjaar dan gedacht. Al klinkt dat reizen voor je werk toch vooral spannender dan het in werkelijkheid is. Maar door mijn werk ging ik wel een 2e en 3e keer naar Londen, zag ik enkel mijn hotel, kantoor en restaurants in Madrid maar bij werktrips naar Berlijn en Lissabon kon ik er toch nog 1 of 2 dagen plezier aan vastplakken. Heb ik eindelijk mijn boeiende internationale job die ik zo graag wou. 😉

Grootste verschil met de vorige reisjaren? Dat er dit keer geen roadtrip op de planning stond (de langste autorit was naar Luxemburg). En ook geen epische treinreis. Dit keer wel kilometers gevreten op een scooter en 800 kilometer op een boot gevaren. Door die werktrips tikten mijn vluchten wel aan: zo maakte ik vijf retourvluchten binnen Europa en dan nog een intercontinentale retourvlucht naar Indonesië, goed voor ongeveer 54u uit het raam kijken en vliegtuigpret.

De overnachtingsplaatsen varieerden dit jaar van homestays, hostels en hotels tot een tent, een boot en onderweg op het vliegtuig. In totaal goed voor 70 nachten op een andere plek dan thuis, onverwacht veel!

Eindstand: 3x Londen, 2x naar Duitsland. Landen bezocht: UK, Italië, Duitsland, Luxemburg, Indonesië, Spanje, Portugal, Estland, Finland en Nederland. = 10 landen buiten België bezocht, waarvan twee landen waar ik voor de eerste keer voet aan wal zette. Ik had helemaal niet verwacht dat ik een nieuwe bestemming of land zou ontdekken en november bracht daar dan toch nog verandering in.

Scratching my map:

Van de tien landen die ik bezocht dit jaar, zijn er twee landen waar ik voor de eerste keer voet aan de grond zette. Dit waren het onbekende Estland en Finland waar ik tijdens een gecombineerde citytrip beide hoofdsteden bezocht. Net genoeg om kennis te maken met de beide landen, maar veel te weinig om een echte goede indruk van het land te krijgen. Dus dan toch nog twee keer scratchingmymap, hoera!

De aller populairste foto van dit jaar op Instagram was dit pareltje. Een foto waar ik heel blij mee ben én die mij doet terug denken aan een fijne periode. Living the life in London <3

Normaal plaats ik ook een apart “Het Beste van” artikel voor mijn blog – en zijn tegenhanger “De flops van”, maar in 2019 heb ik zo weinig tijd in deze blog gestopt dat een overzicht maken niet heel veel zin heeft.
Omdat ik altijd bezig ben geweest met SEO, van in het prille begin van mijn blog, kunnen gelukkig nog steeds heel veel lezers de weg naar de informatie die ik hier deel, vinden. Dit jaar bezochten maar liefst 60000 mensen mijn blog en lazen jullie met zijn allen meer dan 103000 pagina’s hier. WAUW!

Bedankt om mee te lezen. Niet alleen tot het einde van deze blogpost maar vooral om mijn reisavonturen te volgen en om informatie te komen checken. Ik hoop dat je hier inspiratie kan op doen en zelf op reis vertrekt, om ook jouw scratchmap verder te kleuren. Ik heb alvast nog een pak reizen en (micro-)avonturen waarover ik graag zou schrijven, hopelijk kom jij ze dan ook weer lezen!

Bezocht jij dit jaar een land, streek of stad voor het eerst?

Ik wens jou, mijn liefste lezer, een ontzettend mooi, reislustig en vooral een gezond nieuw jaar toe & heel veel scratchingYOURmap in 2020!

facebooktwitterinstagram

13 november 2019
Route Indonesië: drie weken reizen door Java, Bali en Lombok
13 april 2020
48u in Tallinn: streetart spotten en verdwalen in de oude stad

Comments

 • Jessica
  REPLY

  Wat een fijn jaar heb je gehad Lot! En wat heb ik je al lang niet gezien 😮 Ergens in 2020 maar eens koffie/thee doen in een leuke stad? 🙂

  7 januari 2020
   • Jessica
    REPLY

    Ik stuur je snel een berichtje! 🙂

    7 januari 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.