2018 in reizen: how much did I scratch my map?

Roadtrip zuid Zweden

2018 in reizen: how much did I scratch my map?

Scratchingmymap in 2018

Twee jaar geleden maakte ik mijn terugblik vanuit een hangmat in de Filipijnen en vorig jaar was ik in Amsterdam voor het vieren van mijn laatste jaar als 20+. In 2018 werd er wat minder gereisd dan ik de jaren voordien deed, maar toch was het een mooi reisjaar. Benieuwd hoe mijn scratchmap veranderde dit jaar?

Is er trouwens een mooiere dag dan je verjaardag om een terugblik te doen? Dankzij deze blog ontdekte ik eindelijk het voordeel van verjaren in een rijtje met feestdagen. Hoera!

Deze blog zit traditiegetrouw bomvol foto’s, klik erop als je ze groter wilt zien.

Winter januari – maart

Het allerleukste van januari en ook meteen van 2018? Dat het lief en ik een bouwgrond kochten! Daar werd een pintje op gedronken met de zonsondergang op de achtergrond. Dit uitzicht voor de rest van ons leven dus. Maar eerst moeten we maar eens zorgen dat er een huis op staat. Het voor- en nadeel van een perfectionistische architect als lief is dat het écht het huis van mijn dromen is, maar dat het gewoon wat langzamer gaat dan bij iemand die er minder dicht bij staat (en die daarnaast ook niet nog eens meer dan voltijds werkt). 2019 zal dan ook het jaar worden dat dat droomhuis steen voor steen zal verschijnen, ik kijk er al naar uit!

Met Marijke trok ik een dagje naar Mechelen. Op een koude maar zonnige dag in februari gingen we wandelen in het Mechels Broek en daarna ontdekten we heel veel leuke straatjes en adressen in Mechelen. Ik schreef er een cityguide over dus als jij ook zin hebt in een dagje Mechelen, weet dat het perfect kan in de winter.

Lente april – juni

Op een (niet zo) zonnige zaterdag trok ik er een dag op uit naar de Eifelstreek in Duitsland. Mijn eerste stop was het schattige dorpje Bremm in de Moezelstreek. Daarna gingen mijn hoogtevrees en ik naar de bekende Geierlay brug – twee pogingen later ben ik nog maar een derde ver geraakt. De volgende keer neem ik toch het lief mee én ga ik op een rustiger moment. De derde en laatste stop van de dag was het imposante kasteel Burg Eltz. Het kasteel zelf is echt mooi gelegen in een dal tussen de bomen, dus het is echt een plaatje.

Antwerpen is altijd leuk – het is de lievelingsstad van het lief en mij in België – naast ons liefste Leuven natuurlijk. Dit keer trokken we naar ’t Eilandje en gingen we lekker uit eten bij Lazy Jack. In diezelfde provincie ging ik wandelen rond de Snepkesvijver en genoot ik van de eerste warme lentedag in Herentals.

De eerste reis van het jaar was tijdens het Pinksterweekend. Vrijdagavond vertrok ik met mijn beste vriendinnen naar het zuiden. We werden dit jaar allemaal 30 (Ik ben de laatste in de rij, vandaag ben ook ik 30. Kom maar op met die #succesfuladulting. ;-)). Is er een beter excuus voor een weekendje weg? Onze uitvalsbasis was een grote houten chalet in het hartje van de Vogezen. Ideaal voor enkele wandelingen in de buurt en ook waren er wat leuke en gezellige stadjes in de regio. Op de weg terug stopten we voor een namiddag in Metz waar we het Centre Pompidou bezochten.

Zomer juli – september

Voor de eerste keer dit jaar ontdekten we een nieuw land: Zweden, het derde Scandinavische land dat we bezoeken. De reden was er een hele goede: namelijk voor een prachtig huwelijksfeest. De locatie was prachtig: naast het water en daarna een dansfeest in een typische rode schuur, heerlijk. De laatste dagen van juni brachten we door op twee fijne campings in Duitsland, stopten we ons dikke teen in de Oostzee, namen we de ferry naar het zuiden van Zweden en bezochten we het IKEA-museum. Na het trouwfeest was het tijd voor een mini-roadtrip. Van talrijke meren en rode huisjes tot heerlijke koffie en een boottocht door de archipel in Gotenburg. Op de weg terug stopten we nog even in Kopenhagen. Hier waren we enkele jaren geleden al in de winter, maar deze keer trokken we er met de fiets. We fietsten meer dan veertig kilometer en ontdekten gebied Orestad, boordevol toffe architectuurprojecten. Natuurlijk kon ook een bezoek aan mijn favoriete urban park Superkilen niet ontbreken, net zoals een stop bij de kleurrijke Nyhaven.

Ook dit jaar trokken we er even tussenuit met vrienden naar de Belgische kust. Dit keer was Koksijde aan de beurt. Gezelschapsspelletjes spelen, gaan uitwaaien aan de zee en het leuke Kantine (tip!) gaan ontdekken in Koksijde na een strandwandeling. In augustus trok ik er een half dagje alleen op uit: ik ging naar het voor mij nog onbekende Namen. Ik wandelde er in de Citadel, met uitzichten over de hele stad. Daarna trok ik nog even de stad zelf in en vond ik natuurlijk de beste cappuccino van de stad! Ik ontdekte nog meer plekken in België: zo ging ik een dag naar Brussel en om de hoek van huis ging ik een uurtje uitwaaien rond de vijvers van de Abdij van ’t Park. Op een heerlijke zonnig dag in oktober trok in naar Den Bosch, waar ik een gezellige namiddag had met enkele collegabloggers. Moeten we snel weer doen!

Met het lief stapte ik voor het eerst dit jaar, weer eens een vliegtuig op. Reden voor onze vlucht was een laat verjaardagscadeau voor hem: 48u naar Warschau. Mijn tweede bezoeken aan de stad dus ik kende al enkele leuke adressen zoals het Uprising museum en eten bij Aioli!.  Het Neon Museum vond ik ook echt een toffe plek om te bezoeken – zeker het ommetje waard.

Je zou bijna denken dat ik een heerlijke luilekker zomer heb gehad, maar niets is minder maar. Vooral juli stond in teken van heel veel opruimen, ritjes naar de kringloopwinkel en de kledingcontainer, tig lagen verven en tenslotte verhuizen bij 38 graden. Byebye appartementje, hallo oude slaapkamer bij de mama en de papa.

Herfst oktober – december

De herfst in volle glorie – een ideale dag om te gaan wandelen in Connecterra in provincie Limburg! Ook ging ik twee keer een dagje naar Antwerpen. Wat winkelen en enkele nieuwe koffiebars ontdekken in de koekenstad.

Een weekje vrij in oktober resulteerde in een solotrip. Waar ik vorig jaar ging wandelen, voor het eerst aan de linkerkant van de weg reed en een prachtig stuk ging interrailen in Schotland, zo ging ik dit jaar wandelen in Andorra, Montserrat en Barcelona. Elke dag minstens 10 kilometer op de teller met een uitschieter tot 16 kilometer én 223 verdiepingen omhoog. Ik had er nood aan om er tussenuit te zijn. Buiten zijn en veel wandelen, veel leuke adresjes uitproberen, yogales volgen, boekjes lezen en koffiedrinken met mijn hersenspinsels. Enkele van de dingen doen, die ik het liefste doe. Hoe graag ik ook praat, soms wil ik gewoon even rust en niets moeten. Doen waar je zin in hebt, al miste ik het lief wel. De rust vond ik al snel, dat duurt nooit lang, en wat later hakte ik een knoop door die al even zat te groeien. Ik diende na zeven jaar mijn ontslag in bij mijn huidige bedrijf en vanaf februari start ik aan een nieuwe uitdaging. Ik blijf in de logistieke sector en ik blijf Project Manager, maar het bedrijf bruist van de energie en trekt me het Transport Management in. Ik ga niet in op de details, ik ben het al lang gewoon dat de job van het lief (manager in een cocktailbar én architect) voor iedereen honderd keer boeiender is dan mijn job. 😉 Benieuwd of ik Antwerpen nog even leuk ga vinden als ik dagelijks de files moet trotseren. 😉

En plots kwam er nog een tripje bij in 2018! Van het lief kreeg ik een hele fijne verrassing: we trokken namelijk voor mijn 30e verjaardag naar het schattige Brugge – een bestemming waarvan we al zeven jaar zeggen dat we er ooit eens samen heen gaan. En dan nu voor echt! Daarna trokken we nog naar Antwerpen voor het China Light Zoo festival, een aanrader!

Dagje Brugge

Scratchingmymap 2018 – eindstand?

Een rustig reisjaar zoals verwacht, maar toch heb ik enkele mooie reizen mogen maken. Ik trok er dit jaren wat vaker voor één dagje tussenuit, al dan niet met thuis gemaakte boterhammetjes, zo dat ik in eigen land wat meer plekken kon ontdekken en toch de portemonnee (min of meer) gesloten kon houden. Een roadtrip van ongeveer drieduizend kilometer bracht ons tot in het Zuiden van Zweden en ook werd de bolide bovengehaald voor de tripjes in eigen land. Met een vrolijke playlist op de achtergrond trok ik met leuk gezelschap naar de Vogezen in Frankrijk voor een lang weekend buiten zijn en niet te veel te doen, heerlijk.

Waar mijn vliegtuiguren zich beperkten tot slechts 8 uur verdeeld over vier vluchten zijn ook dit jaar mijn uren in een auto tijdens een roadtrip dan weer wat hoger. Zo heb ik ongeveer een vijfduizend kilometer al roadtrippend doorgebracht of onderweg naar een bestemming gereden. Een nachtje op hotel voor het werk en dat was meteen ook de enige nacht in een “echt” hotel dit jaar. Verder sliep ik nog in een Airbnb, een appartementje, een hostel en vooral een hoop nachten in een tent. Geen gekke overnachtingsplekken dit jaar en op 21 nachten na, sliep ik gewoon in mijn eigen bed dit jaar. Dat stond dan wel weer op twee verschillende plaatsen.

Aantal landen bezocht:

Grootste verschil tussen dit jaar en de voorbije jaren, is toch wel enerzijds dat ik slechts één keer in Nederland was voor het werk omdat mijn projecten zich nu eenmaal in België gepland stonden. Het tweede verschil is dat, net zoals in 2015, enkel op Europese bodem te vinden was. Toch bezocht ik dit jaar (België niet meegerekend) 9 landen. Ik trok er twee keer een dag alleen op uit: een dagje naar Duitsland en een dag naar Nederland. Ook ging ik een lang weekendje met vriendinnen naar Frankrijk en trok ik voor een solo rustvakantie naar Andorra en Spanje.

Je zou bijna denken het het lief niet meer mee mag, maar gelukkig klopt dat niet. De eerste citytrip met het vliegtuig van dit jaar was naar Warschau en enkele maanden daarvoor gingen we op roadtrip door Duitsland, Zweden en Denemarken.

Scratching my map:

Van de acht landen die ik bezocht dit jaar, zijn er twee landen waar ik voor de eerste keer voet aan de grond zette. Dit waren het groene en rustige Zweden en het piepkleine Andorra. Dit dwergstaatje is gelegen in de Pyreneeën en is een echt wandelparadijs als je buiten de winter gaat. Dus twee keer scratchingmymap, hoera!

Bezocht jij dit jaar een land, streek of stad voor het eerst?

Alvast fijne kerstdagen en een gezellig eindejaar gewenst en heel veel scratchingYOURmap in 2019!

facebooktwitterinstagram

16 december 2018
Route Cambodja
26 december 2018
Een dag in Brugge: misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van België

Comments

 • Marcella Molenaar
  REPLY

  Mooi reisjaar had je! Ik heb niet alles meegekregen merk ik, heb je hele solotrip gemist! En, is Andorra een aanrader? Daar hiken, dat staat op onze wishlist! Ik wens je veel goeds voor 2019! Maak er een fantastisch jaar van!

  30 december 2018
 • Dominique | dominiquetravels.com
  REPLY

  Leuk reisjaar hoor! Ik heb Andorra al heel lang op mijn lijstje staan, maar het is er nog niet van gekomen. Is het de moeite waard om hier langer dan een dag heen te gaan? Ik heb in mijn hoofd dat het een leuke dagtrip is vanuit Barcelona, maar misschien is dit wel helemaal niet ideaal?

  6 januari 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.