10 redenen waarom ik niet verliefd werd op Bali

Bali

10 redenen waarom ik niet verliefd werd op Bali

Een culinaire reis, een aaneenschakeling van historische monumenten of een luilekker strandvakantie? Elke reiziger is op zoek naar iets anders. De een zoekt zijn vertier op het strand, de ander trekt liever de jungle of de bergen in en nog iemand anders is vooral op zoek naar zichzelf. Er is dus geen enkele plaats die voor elke persoon “goed” is. En toch komt Bali voor de meeste reizigers in de buurt van de ideale reisbestemming en vallen er velen helemaal voor dit Indonesische eiland. En ik? Ik ben helemaal geen Bali-fan.

Onze eerste reis buiten Europa is er nog steeds een waar we met plezier aan terug denken. Drie weken reisden we door Indonesië, over Java, Bali, Nusa Lembongan, Gili Trawangan en Lombok om precies te zijn. En wat een heerlijke reis was het! We werden helemaal verliefd op Azië en willen dan ook dit werelddeel helemaal ontdekken. Ook naar Indonesië zouden we graag terugkeren want Flores, Sumatra, Sulawesi en noem maar op, trekken ons aan. Maar Bali had het niet voor ons…

Ik ga hier meteen een soort van disclaimer zetten: Bali is ongetwijfeld een prachtige bestemming, maar het centrale en zuidelijke gebied dat ik bezocht, is nu eenmaal het toeristische Bali. En dat is het Bali, waar ik zelfs in 2013 al een afkeer van kreeg. Indonesië is een prachtig land (ik kan niet wachten om nog meer eilanden te verkennen) en ik keer graag eens terug naar Bali om minder bekende stukken te ontdekken het een tweede kans te geven. Ondertussen ben ik teruggekeerd naar Bali, voor maar liefst 3 weken. Het gaf me de ademruimte die ik nodig had, maar het eiland heeft niet dezelfde plek in mijn hart dan andere bestemmingen.

Tien redenen waarom ik niet verliefd werd op Bali

1 Niet de mooiste natuur

Na de prachtige treinrit door de groene rijstterrassen op Java, waren de net geoogste, modderige rijstvelden op Bali niet zo indrukwekkend. Dat is natuurlijk gewoon pech met de tijd van het jaar, in andere seizoenen zal dit ongetwijfeld een prachtig zicht opleveren. De mooiste natuur vonden we in Lombok, op onze rit naar het noorden van het eiland, waar we afwisselend langs rijstvelden reden waar mensen aan het oogsten waren en langs de kustlijn waar je zelfs Gili Air kan zien liggen. En dan vooral ook de hike naar de prachtige watervallen, waar we helemaal alleen konden genieten van het natuurschoon, die we er deden.

route bali, bali, ubud, rijstvelden, tegalalang

2 Niet de mooiste tempels

De Borobodur en Prambanan blijven, tot nu toe, de mooiste tempels die ik ooit heb gezien. De lat ligt dan natuurlijk wel hoog, dus van het toeristische Tanah Lot in het westen van Bali waren we echt niet onder de indruk.

Benieuwd welke plekken ik wel de moeite vond op Bali?

3 Te toeristisch

Het was onze eerste echte backpackreis buiten Europa, dus ook wij volgende voor een deel de bekende tourist trail. En daar is absoluut niet mis mee. Uiteraard ben je zelf altijd een toerist, een term die angstig vermeden wordt door backpackers en bijna als scheldwoord gehanteerd wordt dezer dagen, maar Bali was het meeste toeristische eiland van de vijf eilanden die we bezochten. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat de infrastructuur voorzien is op meer westerse behoeften en dat het openbaar vervoer er vaak prima is, maar ook dat het er een drukte van jewelste is, dat de prijzen omhoog gaan en dat je, door een deel van de bevolking, enkel gezien wordt als wandelende portefeuille.

Een van de toonbeelden van tourism gone bad op Bali, was het Monkey Forest in Ubud. Dit gaf mij bijna hetzelfde gevoel als de Tiger Temple in het noorden van Thailand. Een hoop toeristen die in een stuk bos/park gaan wandelen waar je omsingeld wordt door een hoop deels tam gemaakte, deels licht agressieve apen, die er niet voor terug deinzen om jou te ontvreemden van alle etenswaren die je bij hebt.  Toen wij in Ubud waren, zijn we tot de parking voor de ingang van het park gewandeld. Hier zie je meteen al een hele familie apen die daar al genieten van de aandacht die ze krijgen en vooral van al de suikers die ze toegestopt krijgen. Omdat ze te dicht bij de toeristen komen buiten het park (en dus zonder dat je ervoor moet betalen) lopen er toezichters rond die met katapulten naar de apen schieten zodat ze opnieuw in het park gaan. Wilde dieren volstoppen met suikers (ze drinken cola uit het flesje en openen behendig jouw snoeprepen) en ze kunstmatig proberen binnen een bepaalde, kleine zone te houden… Dit gaf mij een wrang gevoel.

Op Lombok kwamen we naast de weg ook een groep apen tegen, ook niet toevallig enkele honderden meters na een standje dat nootjes en suikerriet verkocht. Dit is ook een plaats waar de apen weten dat er locals en toeristen stoppen en hen noten toestoppen, maar deze beesten leefden echt gewoon in de natuur en waren nog altijd (zoals het hoort) weigerachtig tegenover die mensen die hen eten gaven. De durfals kwamen behoedzaam naar je toe, gritsten het snel uit je handen en aten het op terwijl ze je in’t oog hielden.

4 Duurder

Jimbaran staat er om bekend als dè plaats waar je bij zonsondergang op het strand moet gaan eten. Klinkt leuk en romantisch maar het is vooral ook duur. Basically (helaas, ik ben niet zo’n romanticus) komt het er gewoon op neer dat je op het strand tussen de blanke toeristen overprijste vis zit te eten. Terwijl je lek gestoken wordt door muggen die op jou en je eten afkomen. Geef ons dan maar dat local restaurant op Lombok waar we met onze gids voor 1 dag, gingen eten na zonsondergang tijdens de ramadan. (Tip: medium spicy betekent dat je mond in brand staat en dat je twee liter water moet drinken voordat je smaakpapillen geblust zijn).

5 Niet de mooiste stranden

We wandelden een heel deel van de kustlijn af van Seminyak naar Kuta, genoten op het strand van Jimbaran van de zonsondergang (gewoon met onze kont in het zand en niet aan een tafel) en liepen tussen de krabbetjes naar de tempel van Tanah Lot. Maar die stranden uit de boekjes zagen we op Gili Trawangan, en een rustige plek onder de zon, daar genoten we toch vooral op Nusa Lembongan van.

6 Niet het lekkerste eten

Dit hangt voor een deel vast aan bovengenoemde puntje 3, maar een overheerlijke maaltijd hebben we niet gehad op Bali. Heeft altijd wel gesmaakt hoor. Maar DE maaltijd waar ik nog steeds aan terug denk na die tijd, is de allerlekkerste nasi goreng met kip OOIT van die streetstall van het oude mannetje in Yogyakarta. En die zeer spicy maaltijd in het lokale restaurant op Lombok, al hadden we er wel bekijks van de hele zaak want we waren er de enige toeristen. En we waren ook het slechtste gekleed van iedereen, wandelschoenen check.

7 Geschikt voor luxekindjes…

Doordat Bali juist vanalles te bieden heeft en het zeer toeristisch is, is het een paradijs voor luxekindjes. Ook is het geschikt voor een gemakkelijke eerste indruk van Azië en de mooie instagramfoto’s van chique en dure resorts. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met genieten van luxe en niet iedereen hoeft de stoere backpacker uit te hangen. (Spoiler: er is maar één juiste manier om te reizen en dat is de manier waarop JIJ het wilt) Ook wij genoten van onze datenight in Seminyak, met een sterrenrestaurantwaardige maaltijd bij Sardine en een dure cocktail bij Ku de Ta.

route bali, bali, rijstvelden, natuur, bedugul, jatiluwih

8 … of juist voor onbeleefde backpackers.

Dronken Australische beachboys, omsingeld door jonge, giechelende backpackgrietjes die zwijmelend naar diezelfde beachboys kijken en massa’s geldwisselkantoortjes vol scams. Kut(a) is afschuwelijk. Ook word ik misselijk als ik reizigers in bikini of zwembroek zie rondlopen in winkels, restaurants of zo rijden op de scooter. Het gebrek aan respect voor de lokale cultuur/godsdienst/gewoontes is Tourism gone bad nummer 2. Meer uitleg is hier niet voor nodig.

9 Je bent een wandelende portemonnee

Op Java namen we een gewone bus richting luchthaven en we kregen er een sterrenbehandeling. Dan bedoel ik niet dat we niet hoefden te betalen of dat de rode loper voor ons uitgerold werd. Maar ik ben nog nooit zoveel op de foto moeten gaan en de tienermeisjes in het bushokje werden helemaal gek. Foto’s, complimentjes over mijn blanke huid (en ik maar mijn best doen om te bruinen) en mijn lange lichte haren, knuffels en gegiechel als ik iets tegen hen zei. Zo moet pakweg George Clooney zich dus voelen als ie ergens rondloopt.
Ook denk ik nog steeds met een warm gevoel terug aan onze dag met Ari, onze chauffeur/gids op Lombok: hij liet ons verschillende plaatsen zien op zijn eiland en vertelde er verhalen bij. Wij stonden er bij het vallen van de avond dan ook op om het op een etentje te betalen, het was namelijk ramandan, op voorwaarde dat het in een restaurant was waar hij met zijn gezin zou gaan eten. Jammer genoeg vind ik het papiertje niet terug (maar ik heb het écht nog wel ergens) met zijn telefoonnummer op.
Dan is plots Bali een erg koude douche: taxichauffeurs die schaamteloos 50% meer vragen omdat ze je naar Ubud rijden “en daar zijn geen taxi’s dus ik moet meer krijgen dan op de meter staat”, mensen die je alleen de weg willen wijzen als je er tegen betaling mogen afzetten en voor alles om geld vragen.

3 keer de liefste locals in Indonesië

10 Niets outstanding.

Bali had voor ons niets dat er uit sprong en ook al was er niets dat echt tegenviel, was dit voor ons was het minste eiland van de reis.

Ik denk niet dat ik meteen zal terugkeren naar Bali, maar ik sta wel te popelen om de andere eilanden van Indonesië te ontdekken. Uiteraard bevat dit artikel louter mijn persoonlijke mening en zeg ik dus niet dat het niet oké is dat jij jouw reis door Bali wel de moeite vond, noch zeg ik dat Bali geen bezoek waard is. Het lag waarschijnlijk aan de plaatsen die we bezochten op Bali (Jimbaran – Kuta – Seminyak – Tanah Lot – Ubud). Zo hoor ik namelijk mooie verhalen over het noorden van het eiland en Lovina. Maar dé reden dat Bali voor ons niet deed, is volgens mij het het feit dat de andere eilanden die we bezochten een heel diepe indruk achter lieten op ons.

Was jij al eerder in Indonesië? En wat vond jij van Bali?

Maar…

Ik ben wel een ontzettend grote fan van Indonesië! Mijn route van mijn eerste keer Indonesië kan je hier vinden en neemt je niet alleen naar Bali, maar ook naar Java, Nusa Lemongan, Gili Trawangan & Lombok. De tweede keer trok ik meer naar het oosten en verkende ik Flores met de scooter en reisde ik vier dagen met de boot via Komodo naar Lombok om daar te chillen op het strand!

Bijna tien jaar later…

Ondertussen heb ik Bali een tweede kans gegeven en heb ik er maar liefst 3 weken rondgereisd. Negenhonderd kilometer op een scooter later, kan ik zeggen dat mijn mening iets genuanceerder is dan hier hard neergeschreven staat. Maar toch… Bali is niet mijn lievelingseiland van Indonesië en zal dat ook niet worden. Het is ideaal als bestemming voor een eerste Azië-reis. Azië-very-light zeg maar. Ideaal als je luxe wilt voor weinig geld. Als je gemakkelijk wilt reizen en het allemaal niet zelf wilt uitzoeken. En natuurlijk heeft het eiland mensen die je niet als wandelende portefeuille zien, mooie natuur en prachtige culturele plekken. Je moet er gewoon wat harder naar zoeken en je zal het niet meer vinden op de drukke plekken. Want Bali laat ook nog altijd zien how tourism gone bad.

8 november 2015
Gouden tip om te besparen op je backpacktrip
17 november 2015
Een zondagse wandeling door Den Haag

Comments

 • Bali (of eigenlijk Indonesië) staat hoog op mijn bucketlist. Ondanks dat het eiland mega toeristisch is denk ik toch dat ik me er enorm ga vermaken, want ik heb al zoveel positiefs gehoord! Wel erg verfrissend om eens een andere mening te lezen!

  10 november 2015
 • Grappig om te lezen! Vond bepaalde dingen op Bali ook vreselijk.
  En ik vond het eten echt heerlijk, misschien niet de beste Indonesische kookkunsten maar juist super lekkere westerse dingen! De Jatiluwih rijstvelden vond ik toch wel echt super om te zien. Ik vind het altijd heerlijk om ergens op een scooter te rijden en dat hebben we dan ook volop gedaan in Bali. Zo kom je ook op andere plekken dan dat je normaal met een taxi zou gaan + dat je niet opgelicht kan worden haha 😉

  10 november 2015
  • Twan
   REPLY

   Zou je een ander eiland aanraden dan Bali?

   24 oktober 2021
 • Wij zijn in 2013 naar Bali geweest. Voor mijn vriend was het de eerste keer buiten Europa en we wilde voor hem ‘makkelijk beginnen’. We hebben er genoten en prachtige dingen gezien. Tanah Lot vonden we prachtig. En de rijstvelden vonden we ook indrukwekkend. We hebben lekker gegeten en aardige locals ontmoet. Uluwatu was ook prachtig (wel heel toeristich) We eindigde onze vakantie in Sanur, en dat viel mij erg tegen. Heel toeristisch en de locals waren niet vriendelijk en soms tot het irritante/ brutale aan toe.
  Ik denk inderdaad dat andere Indonesische eilanden meer te bieden hebben, maar om te beginnen was Bali een mooie bestemming. 🙂

  10 november 2015
 • Ik houd van Bali! Ik heb er gewoond, en elke keer voelt het weer als thuiskomen. Mooie plekjes? Die zijn er genoeg.

  Bepaalde dingen dingen hierboven herken ik echter wel. Hoge prijs voor een taxi? Ik lach ze uit en loop weg

  10 november 2015
 • Vond de sfeer wel relaxed in Bali. In het zuiden heb je een paar mooie villa’s, in de buurt van Uluwathu, waar het echt super vertoeven is. Ook heb ik het bootje gepakt naar de Gili-eilanden. Daar zijn de stranden veel mooier.

  En Kut(a) 🙂 – ja … Ik heb dat om de verhalen alleen al overgeslagen.. Leek me niks!

  10 november 2015
 • Wat jammer dat Bali het niet was voor jullie. Ik zou heel graag een keer naar Indonesië willen, inclusief Bali. Het lijkt me heerlijk om bijvoorbeeld een weekje in Ubud te verblijven om yoga te beoefenen. Is het in Ubud al net zo toeristisch als in de bekende kustplaatsen? Ik hoor vaker dat Bali wat tegenvalt vanwege het toeristische karakter. Wat dat betreft spreken andere eilanden, zoals Java, Sumatra, Flores of de Gili-eilanden, mij ook meer aan.

  11 november 2015
 • Grappig dat je deze post schrijft. Ikzelf ben ook op Bali geweest. Na 2,5 maand Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja kwamen we in Bali. Het was prachtig, maar niet zoals de andere landen. Waar het hem in zit wist ik niet, want er is niet ‘mis’ met Bali, toch maakte het ook op mij minder indruk dan de rest!

  11 november 2015
   • Roel Dozeman
    REPLY

    Ook ik ben niet echt gecharmeerd van Bali.
    Thailand blijft voor mij NUMBER ONE

    14 juni 2016
 • Wat grappig om te lezen. Ik houd van Bali. Dat komt ook omdat ik er mee opgegroeid ben. 23 jaar geleden ging ik voor het eerst. Kuta bestond toen uit niet meer dan 2 straten; Poppies Lane I en Poppies Lane II. Ubud was ontzettend authentiek. Sindsdien ben 7 keer afgereisd naar Indonesië (en ook andere landen heb ik vaak bezocht) en dan heb je er gewoon een andere band mee.

  Ondanks alles was je beschrijft, heeft Bali zo veel meer. De Borobudur is schitterend (maar de tempels van Cambodja vind ik weer schitterender), maar ik kan tempels als individu zien. En daardoor elke tempel waarderen in haar eigen schoonheid, zonder te vergelijken met een andere tempel die toevallig groter is. Dat scheelt.

  Bali heeft niet de mooiste stranden, maar daar ga ik eigenlijk nooit voor. Dat scheelt. Ik ga voor surfen en duiken en dan zit je goed in Bali.

  En wat ik juist waardeer aan Bali, wat ik uniek vind. Is dat het.. ondanks dat het bezocht wordt door al die backpackers en toeristen, toerisme hand in hand gaat met de Balinese gebruiken. Ik vind het bijzonder dat je op het strand kan zijn, terwijl naast je een hele ceremonie aan de gang is. En dat maakt Bali voor mij zo bijzonder. Hoe harmonieus dat gaat.

  Plus, ik ging vroeger naar de Sari Club. Die 2 weken later werd gebombardeerd. Dan krijg je een andere band met het eiland. De emoties, de afscheidsceremonie een jaar later… kippenvel als ik daar weer aan terug denk. Toen was Bali op haar mooist. Weer dat harmonieuze. En ja.. daarom is Bali mijn 2e thuis en zal dat altijd blijven.

  25 november 2015
 • Hee, ik had deze even over het hoofd gezien, maar wat een mooie en realistische post 🙂 vind het altijd fijn als reisblogs niet alleen maar lyrisch zijn met ‘dit moet je zien, daar moet je heen’, maar ook gewoon eerlijk zijn over dit soort dingen. Het komt best wel overeen met het beeld dat ik van Bali had. Misschien gaan wij er ook nog heen maar meer dan een paar dagen zal het niet worden, denk ik. Misschien maar beter, want ik vraag me steeds meer af hoe we moeten kiezen uit al die mooie eilanden..

  7 december 2015
 • Wat leuk om dit te lezen. Nou ja, leuk… Verfrissend! Ik hoor inderdaad niets dan goede verhalen over Bali en veel vrienden van mij gaan er zelfs ‘overwinteren’ en vinden Bali zelfs na wekenlang rondreizen op de andere eilanden heerlijk. Ik ben er zelf nooit geweest, maar heb het wel overwogen zes jaar geleden. Toen de vliegtickets ineens verdubbelden in prijs (en was ik net een half jaar aan het werk) heb ik besloten om niet te gaan. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant zou ik het graag met eigen ogen willen zien. Als iemand mij vertelt dat een land of bestemming niet leuk is, dan ga ik er graag heen om het tegendeel te bewijzen. Dus… Wie weet boek ik ooit toch dat ticket naar Bali ;-)!

  29 december 2015
 • Niels
  REPLY

  Leuk om een keer jouw mindere leuke reiservaring te horen. Van Bali kan ik nog geen mening hebben omdat ik er nog niet ben geweest. Maar is snap je punten wel. De te drukke, te toeristische plekken spreken mij niet aan, maar het is een groot eiland en ik geloof best dat er ook mooie stukken zijn. Omdat ik er nog nooit ben geweest wil ik er graag een keer heen, die goed om te weten dat ik af en toe mijn verwachtingen mag bijstellen en dan kan het alleen maar meervallen 😉

  2 september 2017
 • Rudi
  REPLY

  Interessant om te lezen! Natuurlijk is iedere reiservaring persoonlijk, en zijn deze blogs altijd informatief en handig voor mensen die op reis willen gaan, dank je daar voor. Ik zou graag je post een klein beetje willen nuanceren, op basis van mijn eigen ervaring. Inmiddels enkele malen op Bali geweest, en ook op Java en Lombok. Elk eiland is anders, en het behoeft geen toelichting dat Bali het meest toeristisch is, tenminste: als je naar die plaatsen gaat. Als je naar het centrum van Amsterdam gaat zie je ook geen greintje Nederland, tenzij je je een beetje verdiept en verder kijkt dan de Lonely Planet. Natuurlijk is Kuta vreselijk, maar zelfs in Kuta vind je authentieke lokale warung, waar de locals zelf eten (Jl. Mataram bijvoorbeeld, vaak onvindbaar voor toeristen). Als je in zo’n toeristenstraat gaat eten, dan weet je wat je krijgt. Dezelfde “kwaliteit” als bijvoorbeeld alle restaurants tussen de Wallen en de Dam. Het is hier niet anders dan daar. En zo is het eigenlijk overal. Ik heb vaak ontzettend lekker gegeten op Bali, en ja, ook in Kuta. Maar ook op Java, en met name op Lombok. “Medium spicy” klopt inderdaad, dan moet er (voor mij althans) een zakdoekje aan te pas komen. (water drinken maakt het trouwens alleen maar erger….krupuk werkt een stuk beter
  Natuurlijk word je geript als je niet uitkijkt, maar dat is in Amsterdam (neem maar eens een taxi…) niet anders. Overal waar toeristen zijn, zijn “tourist traps”. Met een beetje voorbereiding is er op Bali zoveel moois te zien, net zoals op Lombok, Java, en al die andere eilanden. De Gili’s? Ze horen bij Lombok, en ik kan me voorstellen dat jeugd daar helemaal los gaat. Dat mag ook, net zoals Ibiza en Mallorca helemaal niets met Spanje te maken hebben, maar voor jonge mensen toch erg vermakelijk kunnen zijn. Als dat niet je ding is, blijf er dan gewoon weg, is mijn advies. Bali heeft heel veel te bieden, het echte Bali bedoel ik dan. Ik bespeur bij veel backpackers soms een behoefte om te “Bali bashen”, het is niet avontuurlijk genoeg meer, iedereen gaat immers naar Bali tegenwoordig. Volgens mij is het geen wedstrijd, doe je ding. Ik wil enkel aangeven dat, in mijn beleving, Bali uniek is, en absoluut de moeite waard. Zoals ook alle andere eilanden in ID dat zijn, en elk land in ZO Azië dat is. Reis en ontdek!

  29 december 2017
   • Rudi
    REPLY

    Bedankt voor de reactie Lotte! Ik denk er precies hetzelfde over. Java vond ik betoverend mooi, en ik heb nog geen 5% gezien denk ik. Lombok vond ik persoonlijk nog mooier, dat is in veel opzichten een eiland van uitersten, zeer de moeite waard. Het is soms appels met peren vergelijken (of rembutan met durian…) en uiteraard heeft iedereen zijn eigen persoonlijke voorkeur, en zo moet het zijn. Veel reisplezier!

    5 januari 2018
 • Elize Sprott-Kwa
  REPLY

  Hallo luitjes, Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heb GENOTEN; zat wel op een plaatsje waar de tijd had stilgestaan. (Tenminste, dit vond ik) Het plaatsje heet Lovina, in het noorden van Bali. Het was de eerste keer dat ik hier was en wel meteen voor 3 weken, de 4de week verbleef ik in Sanur. Het is zelfs zò leuk dat ik in April hoop te kunnen vertrekken voor 1 maand, nu mèt echtgenoot, opnieuw Lovina en wederom de laatste week naar Sanur omdat mijn man ook de witte stranden wilt zien. In Lovina heb ik nu nog steeds contact met diverse inwoners; er kan iemand ons afhalen van het vliegveld, een goedkoop huisje met de belangrijkste dingen erin plus zwembad is te boeken en eventueel zijn er mensen die graag voor je willen koken, voor misschien 1,50 per maaltijd of je willen masseren. Liever schakel ik de lokale bevolking in, deze heeft nl nog steeds te lijden onder, de telkens op uitbarsting staande, vulkaan. Of te lijden hebben onder een bom, ergens ver weg, die afgegaan is. Wel krijgen ze altijd iets meer en eten ze zelf ook met ons mee als ze dit willen of drinken wij met zn allen iets lekker aan het lavastrand. Soms komt er iemand met heerlijke Pisang goreng op visite bij ons huisje en een ander legt weer fruit neer, echt ongelooflijk zo lief. Ze willen er niets voor hebben, hoe ik ook tegenstribbel. Toen ik vertrok heb ik voor iedereen een centje achtergelaten, want liever geef ik het uit aan de mensen zelf dan dat ik het aan rommeltjes uitgeef. Ook nu heb ik al gereserveerd bij Ani voor kooklessen voor mijn man, zij zegt, uit eten gaan is goedkoper. Maar ik wil graag dat zij een centje bij kan verdienen; zo ook wat betreft het afhalen, iemand haalt ons af en een ander mag ons wegbrengen naar Denpasar, het vliegveld, dan verdienen beiden iets. Ik heb zo’n lol, plezier en lieve mensen ontmoet, echt geweldig. Behandel de ander altijd zoals jij zelf behandelt wilt worden, ik heb een fantastische tijd gehad en mijn man zal zeker ook genieten! Moet u weten dat wij totaal GEEN AZIË GANGERS zijn, Amerika was voor ons ALLES wat de klok sloeg.

  4 oktober 2018
 • Pieter Schoenmakers
  REPLY

  Wij zijn gisteren teruggekomen van 4 weken Bali. Het is een fraai eiland met een inmiddels totaal vercommercialiseerde inslag!
  Ik was er in 2004 voor de 1e keer en was toen erg gecharmeerd van veel wat ik daar gezien en ervaren heb.
  Nu 15 jaar later herken ik het eiland niet meer; Volledig vastgelopen verkeer, stinkende vervuilde steden, riolen die tussen de zwemmers en surfers in zee worden geloosd, megalomaan vliegveld, tempels etc, zijn toeristische pretparken geworden en tot slot de schrijnende armoede die achter deze belachelijke opgeklopte façade schuil gaat!
  Voor ons geen Bali meer, tenzij je natuurlijk voor zeer luxe resorts tegen (steeds minder) aantrekkelijke prijzen gaat.
  Op weg naar huis na 4 weken, viel mij de schoonheid en luxe van ons eigen mooie land heel erg op.
  PieterS

  23 mei 2019
 • anoniem
  REPLY

  blijkbaar is noord-bali minder toeristisch dus miss is dat wel leuk

  4 juni 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.