Doen in Nusa Penida

Nusa Penida, Nusa Penida dinosaurus, Nusa Penida KelingKing, Kelingking viewpoint

Doen in Nusa Penida

Waar tot relatief recent Nusa Penida een weinig bezocht eiland was, is dat de laatste jaren sterk veranderd. Het eiland is zo wat gebombardeerd tot een van de must-visits als je naar Bali gaat en overal kan je wel een fotografie toertje boeken naar Nusa Penida. Maar is het eiland de hype waard? Dat ging ik toch zelf eens uitzoeken bij mijn laatste reis naar Bali.

In deze blogpost geef ik je véél informatie. Een overzicht van de bezienswaardigheden en info en prijzen over georganiseerde tours. Maar ik geef je ook informatie over hoe je zelf een dagtrip kan doen naar Nusa Penida en wat je dan zo op 1 dag kan zien. En ik geef je er nog een uitbreiding bij voor 2 dagen en zelfs nog voor een 3e dag. Want ja, er is zeker genoeg te doen op Nusa Penida!

Doen in Nusa Penida

Ik ga meteen starten met een “wat moet je vooral NIET doen op Nusa Penida”. En dat is eigenlijk maar één ding. Namelijk met de scooter rijden als je geen of weinig ervaring hebt hiermee. Dat geldt trouwens niet enkel voor Nusa Penida, maar ook voor Bali of eigenlijk eender waar ter wereld. De wegen, en dan vooral de laatste kleinere baantjes naar de stranden en uitzichtspunten, zijn amper geasfalteerd. Deze weggetjes zijn bochtig, steil en bevatten soms meer putten dan asfalt. Als je voldoende scooter ervaring hebt, is het zeker te doen, maar anders zou ik het je ten zeerste afraden. Het gevaarlijkste is niet zo zeer de weg zelf, maar vooral eigenlijk alle idioten die op een scooter kruipen maar er niet mee kunnen rijden, in combinatie met de talrijke auto’s die zich een weg banen naar de bezienswaardigheden (en weer terug). Maar dus, moppersmurf modus UIT en laten we nu vooral eens kijken wat jij niet mag missen bij je bezoek aan Nusa Penida. Ik neem je mee naar mijn lievelingsplekken van het eiland.

Diamond Beach (oosten)

Meteen beginnen met een van mijn favoriete plekken op het eiland, dat kan ik! Maar het is ook wel een van de bekendere plekken op het eiland, maar laat je dat niet tegenhouden. Veel mensen zweten zich geen weg naar beneden maar stoppen bij het uitzichtspunt en/of foto schommel. Maar het is zeker de moeite om tot beneden te lopen, het strand zelf is een stuk rustiger dan bovenaan, bij de foto-swing. En het is gewoon een heerlijk strand: helder water en poederwit zand, met de fotogenieke rotsen voor je neus.

Hoeveel tijd heb je hier nodig? 1.5u voor de viewpoints, de wandeling naar het strand zelf, de klim weer naar boven maar ook niet te vergeten: te luieren en te genieten op het strand.

Utah Beach (oosten)

Vlak naast Diamond Beach en ongeveer evenveel trapjes naar beneden. Dit strand heeft wel wat barretjes en restaurantjes, in tegenstelling tot zijn buurman.

Thousand Viewpoints & Treehouse (oosten)

Deze ligt echt vlakbij Diamond Beach & Utah Beach, dus je kan hier zeker even stoppen. Zelf had ik geen zin om IDR 100k te betalen voor foto’s te mogen maken van het Treehouse, dus ik hield het bij een verfrissend drankje with a view. Vlakvoor de afslag naar deze viewpoint ligt trouwens restaurant Abarresto, dat zag er een gezellige plek uit.

Hoeveel tijd heb je hier nodig? Als je foto’s wilt van het Treehouse, tel hiervoor zeker 1-1u30m, afhankelijk van de wachtrijen.

Suwehan Beach (oosten)

En niet zo bekende plek op het eiland, maar wel mijn lievelingsplek. Zeker even mooi als Diamond Beach, maar dan zonder de drukte. Ik was hier heel de tijd alleen en vond het er heerlijk. De aapjes die ik hier tegen kwam, vluchtte snel weg als ze me zagen of horen. Heel anders als bij Kelingking, waar ze het eten uit je handen komen trekken. Ik had ook lunch bij het zaakje naast de tempel/parking, ideaal om even op krachten te komen of om wat te drinken als je weer naar boven bent gelopen. Superlieve mensen ook! Het noemt Warung Inda, maar je kan het niet missen want het is het enige hutje dat er staat. En voor slechts IDR 30k voor een nasi goreng met een fris drankje, hoef je het niet te laten (€2!). Je moet trouwens linksom de tempel lopen, langs enkele mooie rijstvelden en dan kom je van zelf uit bij de trappen naar het strand.

Hoeveel tijd heb je hier nodig? 1u

Paluang viewpoint (westen)

Vanaf die viewpoint heb je al een eerste zicht op het bekende Kelingking, of beter gezegd op de “dinosaurus”. Ik raad je aan deze plek te bezoeken voordat je naar Kelingking zelf gaat. Kan je ook al even wennen aan de drukte. 😉

Kelingking Beach (westen)

Met stip op één de bekendste én drukste plek van Nusa Penida. Denk aan het eiland en dit is het beeld dat je tegenkomt of je voor je de geest haalt. Het stikt hier van de restaurants en winkeltjes en vooral ook van de mensen, maar hoe je het ook draait of keert, het is écht een mooi uitzicht. De trappen zijn steil dus het is een kuitenbijter. Hoe verder je afdaalt op de trappen, hoe rustiger het wordt trouwens. De zee is hier wild, dus je kan zeker even afkoelen maar verwacht niet dat je hier goed kan zwemmen. Je zou jammer genoeg niet de eerste toerist zijn die hier verdrinkt (dit gebeurt nog jaarlijks!). Je hebt ook vlak voor de trappen, aan de rechterkant een mooi viewpoint.

Hoeveel tijd heb je hier nodig? 1-2u, afhankelijk of je je waagt aan de klim helemaal tot beneden op het strand zelf.

Broken Beach (westen)

Van de plekken die ik bezocht, heeft deze plek toch de slechtste weg er naar toe. De laatste 600m van de weg is zeer bumpy en heeft meer gaten in de weg dan wat anders. Loop hier zeker een rondje zodat je het afgesloten stuk strand langs alle kanten kan bekijken. Voor zover ik weet, kan je het strand zelf, enkel bereiken met de boot.

Angel’s Billabong (westen)

Vlakbij Broken Beach, dus zeker gewoon eventjes verder wandelen om deze plek te bekijken. Vooral langs boven is dit een heel tof zicht, dus diegene die een drone hebben, dit is een goede plek om ‘m boven te halen! Pas hier ook op, de golven slagen regelmatig in de “pool” en je zou jammer genoeg niet de eerste tourist zijn die mee de zee in gesleurd wordt door de sterke golven.

Hoeveel tijd heb je hier nodig? 1u

Crystal Beach (westen)

Heerlijke plek om je dag af te sluiten en de zonsondergang mee te pakken met een koud drankje! Of om gewoon wat te chillen op het strand of bij een van de barretjes en restaurants op het strand.

Snorkelen met manta’s

Het klinkt echt heel veelbelovend, zo gaan snorkelen met manta rays. En geloof me, het is ook echt een magische ervaring. Maar die ga je niet vinden bij Nusa Penida, waar je met 100 anderen het water in gaat in de hoop een glimp op te vangen van een manta ray. Natuurlijk heb je het niet in de hand of en hoeveel dieren je zal zien, maar de drukte was voor mij echt een ontzettend afknapper. Ik ging zelfs bijna niet in het water, omdat ik zelf knettergek word van gillende en duwende mensen. Ik deed de 3 stops tour (8u30-11.00 voor IDR 150k, je hebt ook 4 stops tours voor IDR 200k, maar die waren volzet op de dag zelf.) Snorkelen deden we bij Manta Bay, Crystal Bay en Wall Point, vlakbij de haven. Als je al het geluk hebt gehad om veel van de onderwaterwereld te zien, dan kan je het snorkelen op Nusa Penida skippen. Over het duiken daarentegen heb ik wél al veel positief gelezen, dus ben je een duiker, dan zou ik dit zeker op je planning zetten hier.

(Zelf snorkelde ik in 2019 met tientallen manta rays en een handvol mensen ergens tussen Flores en Lombok. Een van mijn mooiste reisherinneringen en lievelings snorkelervaringen!)

Wat kost een georganiseerde tour?

Het westen van Nusa Penida met stops in oa KelingKing Beach, Broken Beach & Angel’s Billabong €70pp incl boot H/T vanaf Sanur.

Het oosten van Nusa Penida met stops in oa Diamond Beach, Utah Beach & Thousand Islands Viewpoint €70pp incl boot H/T vanaf Sanur.

Zelf een eigen chauffeur met auto huren en je eigen dagplanning maken? €60/auto (max 5 personen), zonder boot vanaf Bali.

Hoe kan je zelf een dagtrip maken naar Nusa Penida vanaf Bali?

Laat de kaart je niet bedriegen: de rijtijden zijn een stuk langer dan je zou denken op Nusa Penida. Dit is vooral door de kronkelige baantjes of de slechte staat van sommige stukken van de weg. Als je niet blijft overnachten op Nusa Penida, dan ga je een keuze moeten maken. Wil je liefst het westen of het oosten van het eiland bezoeken?

Je hoeft maar 2 dingen te regelen als je zelf een dagtrip wilt maken naar Nusa Penida: je vervoer vanaf Bali en weer terug én transport ter plekke op het eiland.

Vanaf Bali kan je Nusa Penida bereiken vanaf de haven van Sanur en vanaf Padang Bai. De kortste en meest frequente boottochten (en bijgevolg ook de goedkoopste) gaan vanaf Sanur dus daar ga ik hier dan ook vanuit. Dit is ook wat ik zelf deed. Ik zou je aanraden om te overnachten in Sanur, Kuta of Ubud, omdat de rijafstanden vanaf deze plekken naar de haven van Sanur minder dan 1 uur zijn. Tenzij je echt heel graag ontzettend vroeg opstaat natuurlijk. De eerste boot vanaf Sanur naar de Toya Pakeh Haven op Nusa Penida gaat om 7u30 en de tocht duurt een uurtje. Zelf had ik vooraf transport vanaf Kuta en een bootticket van Semabu geboekt bij Perama Tour. Een reisoperator die elke keer gebruik als ik in Indonesië ben, omdat ze een ruim aanbod hebben en goed geprijsd zijn. De laatste boot terug gaat om 16u30 of 17u00. Je hebt dus 7.5-8u de tijd om het eiland te verkennen.

Tip: zorg dat je teva’s of slippers aan hebt voor vertrek, want je zult door het water moeten waden om op de boot te raken. Er is namelijk geen pier in Nusa Penida of Sanur. De meeste maatschappijen zetten een bak klaar waar je je slippers in kan gooien en die krijg je natuurlijk ook gewoon meteen weer terug bij aankomst in Nusa Penida.

Je zou het erop kunnen wagen en geen scooter of chauffeur op voorhand te regelen. Bij aankomst zijn er altijd wel mensen die je een scooter of hun chauffeur kunsten aanbieden. Maar als je maar 1 dag hebt, wil je hier geen tijd mee verliezen. Zelf bleef ik wel een nacht op het eiland slapen en regelde ik een auto met chauffeur via mijn hotel. Maar je kan dit gemakkelijk ook online via bijvoorbeeld Get Your Guide of in Bali – facebookgroepen zal je snel reactie krijgen van locals als je er een oproepje plaatst.

Wat kost het om zelf een dagtrip naar Nusa Penida te organiseren?

Kostprijs bootticket Sanur-Nusa Penida (enkel en per persoon) IDR 150 000, een retour kost het dubbel. Dit bedroeg in okt 2022 €10. Voor een transfer met Perama vanaf Kuta of Ubud komt er nog IDR 100 000 (€7) bij per persoon.

Zo liet ik me ophalen in Kuta en me weer terug brengen naar Ubud voor IDR 350 000 per persoon (juni 2022), maar het lijkt dat de prijzen gestegen zijn naar IDR 500 000 per persoon als ik bij het schrijven van dit artikel research doe (prijzen okt 2022).

Het huren van een auto met chauffeur voor een dag kost IDR 700 000 per auto. Dit is inclusief benzine en ik hoefde ook nergens nog inkom te betalen, dus ook het “Nusa Penida entrance ticket” was inbegrepen voor mij.

Reis je alleen? Dan ben je IDR 1 200 000 (€80) lichter. Vind je een reismaatje dan kost het je nog IDR 850 000 pp (€60). Reis je met 4, dan kost het je nog IDR 675 000 pp (€45).

Als je een scooter huurt, ben je natuurlijk minder kwijt: IDR 200 000 voor een scooter, en IDR 50 000 voor de gasoline.

Wat deed ik op Nusa Penida?

Ik ben zelf niet van het treuzelende type bij wandelingen en ik heb ook geen urenlange fotoshoots gehouden dus ik heb eigenlijk op 1 dag een rondje over heel het eiland gedaan. Dit kon ik ook, juist omdat ik bleef overnachten op Nusa Penida en dus niet gebonden was aan de uren van de boot terug. In het kort deed ik het volgende. Ik werd opgehaald rond 8u30 aan de haven door mijn chauffeur voor de dag: de vrolijke John. We reden langs tempels en witte vissersbootjes naar het verste punt van de dag: Diamond Beach. Dit was ongeveer een uur rijden, waarvan de ruime helft via een goede, grotere weg en daarna werd de weg smaller (1 baanvak breed) en bochtiger.

Ik bleef bij Diamond & Utah Beach ongeveer anderhalf uur. De klim naar beneden (en vooral daarna weer naar boven) naar het prachtige strand van Diamond Beach waar ik een tijdje genoot van de relatieve rust, het mooie strand en de zon. Even laten inzinken dat ik weer op deze kant van de aardbol ben! Boven nam ik wat foto’s op verschillende viewpoints en daarna gingen we weer verder. Aangezien ik geen zin had om IDR 100 000 (€7) te betalen voor wat foto’s bij het insta-famous treehouse, maakten we maar een korte stop bij het Thousand Islands Viewpoint.

Mijn favoriet van de dag was de sweaty hike naar Suwehan beach! Hier at ik ook lunch bij een klein hutje naast het beginpunt van de wandeling naar beneden. Dit is geen onderdeel van de standaard tours, dus deze plek zal je enkel kunnen bezoeken als je je privé chauffeur hebt. En dan willen ze het ook niet allemaal doen, omdat dit een omweg is (45min vanaf Thousand Islands Viewpoint) en de weg hier naar toe is niet de beste van het eiland. Ik bleef hier een uurtje, inclusief lunch en vond het de omweg dubbel en dik waard.

Onderweg naar het zuidwesten van het eiland, maakte we een korte fotostop bij Teletubbies hill. Het deed me wat denken aan de Chocolate Hills in Bohol op de Filipijnen maar dan uiteraard een stuk kleiner en met rijstterrassen. Een uur later kwamen we aan bij Paduang Cliff Point & dé bekendste plek van het eiland: Kelingking beach. Hier zou ik minstens een uur voor tellen, en zeker het dubbele als je de volledige klim tot beneden op het strand maakt. Een halfuur later was ik bij Broken Beach & Angel’s Billabong. Twee mooie en fotogenieke plekken waar ik een iets minder dan een uur bleef. Tenslotte was het nog een halfuur rijden naar Crystal Beach, ideale plek voor de sunset te kijken en een drankje! Vanaf hier is het een halfuurtje tot de haven.

De dag nadien ging ik snorkelen en luierde ik wat aan het zwembad voordat ik weer richting de haven ging voor de boot naar Sanur.

Aangezien ik zelf wel wat scooter ervaring heb (zo reed ik onder andere bijna 1000 kilometer op Bali), zou ik bij een volgend bezoek aan het eiland, wel gewoon 2 dagen een scooter huren en het eiland verkennen. De wegen zijn echt geen aanrader voor scooter beginners, maar achteraf gezien had ik als intermediate dit wel kunnen doen. Anderzijds was het hebben van een auto met chauffeur ook wel zo gemakkelijk én ik was héél blij dat ik alles op mijn tempo kon doen ipv op het tempo van een groep persoonlijk gezien. En dat was mij de iets hogere prijs dus zeker waard in dit geval!

Hoeveel dagen blijf je best op Nusa Penida?

Wil je gewoon wat highlights zien als afwisseling van je verblijf op Bali en hoef je niet heel het eiland gezien te hebben? Dan heb je genoeg een 1 dag. Wil je het eiland rond en dus zowel het oosten als westen van het eiland bezoeken, dan raad ik je aan om toch een nacht te overnachten.

Wil je heel het eiland zien, bij elke stop voldoende tijd hebben om wat foto’s te maken en gewoon te genieten van de plek? Of wil je ook het water in en gaan snorkelen? Of wil je graag zonsopgang of -ondergang meepikken? Dan verblijf je best twee of zelfs drie dagen te blijven op Nusa Penida. Zelf vond ik het snorkelen hier een afknapper (misschien heb ik al teveel moois gezien?), maar dat zou ik eerder doen bij Nusa Lembongan als ik jou was.

Als je graag wat minder bekende en de niet-standaard plekken wilt bezoeken, dan moet je zeker ook een dag langer blijven zodat je gewoon rustig de tijd hebt om het eiland te ontdekken. Zelf deed ik het niet, maar ik zag al veel moois langskomen van bijvoorbeeld Tembeling Natural Pool.

Hotel en hostels in Nusa Penida:

Sunset Hill Cottages – Zelf verbleef ik bij hier, nog nét op wandelafstand van de grote weg om zonder scooter wat te gaan eten ergens. Prima bungalows voor €20/n en een fijn zwembad erbij. Rustige ligging en supervriendelijk personeel. Ze kunnen je gemakkelijk helpen met het huren van een scooter of een driver voor de dag.

Nyuh Gading Bungalows – lijken me fijne en goedkope bungalows, ideaal als je meteen een scooter huurt aan de haven bij aankomst. €12/n incl ontbijt.

Bakung Cozy Cottages – deze liggen in meer in het oosten van het eiland, dus iets verder van de haven, maar wel een ideale ligging voor het ontdekken van deze kant van het eiland. €19/n

Batan Sabo Cottages – zin in iets meer luxe en vooral een zeer instagrammable overnachting? Dan lijken deze A-frames me heel leuk.

Meer lezen?

Ik kreeg er al vaak kritiek op of negatieve commentaar, maar Bali heeft ook veel negatieve kanten en zal ook nooit mijn favoriete eiland van Indonesië worden.

2 weken rondreizen door Flores, Komodo & Lombok.

Route van 3 weken door Java, Bali & Lombok

Route van 3 weken Bali

 facebooktwitterinstagram

7 augustus 2022
Bali: route voor 3 weken off the beaten track
15 januari 2023
2022: van B-side tot reizen – how much did I scratch my map?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.