Connecterra in Maasmechelen: een fijne plek om van de herfst te genieten

Wandelen connecterra

Connecterra in Maasmechelen: een fijne plek om van de herfst te genieten

Regelmatig probeer ik dan ook om een fijne wandeling te maken in België. Dat kan een “echte” gemarkeerde wandeling zijn, of ook niet. De herfst is een extra fijne periode om erop uit te trekken. De warme herfstkleuren toveren elk landschap om tot een schilderachtige plaatje. In oktober viel mijn oog dan ook op Connecterra in Maasmechelen. Een plek die ze bombarderen tot mooiste panorama van Vlaanderen. Benieuwd of dat klopt?

Voormalige mijnsite

Het gebied is de voormalige mijnsite van Eisden, die operationeel was tot 1987. Dit heeft natuurlijk gezorgd voor het landschap zoals het is met de terrils en de plassen. Maar van de gebouwen is er niet zo heel veel overeind gebleven. Vlak na de ingang, en ook meteen handig om te weten waar al de wandelingen juist beginnen, zie je 2 grote schachtbokken. Deze stonden centraal in het vervoer van de mijnwerkers, het materiaal en de steenkool zelf. Beide schatbokken dateren uit begin jaren 1920 en zijn opvallende en iconische kenmerken in het landschap. Men heeft ook een aanvraag ingediend om deze, en nog enkele andere restanten uit de mijntijd, te laten erkennen als UNESCO-werelderfgoed. Het verdict hiervan zou midden 2019 bekend moeten zijn.

Wandelen in Connecterra

Bij de ingang van het park hangt er een wandelkaart, die je ook kan kopen indien je dit wenst (€2.5, 2018). Echter zijn de paden zo goed aangegeven, dat als je gewoon een bepaalde wandelroute wilt volgen, je deze echt niet nodig hebt. Of je kan even met je telefoon een foto maken van het grondplan als je wat routes wilt combineren, zoals ik gedaan heb.

Welke wandelingen heb je allemaal?

De groene wandeling is de kortste wandeling. Over deze korte lus van 1.4km doe je slechts 20min. Deze is volledig vlak en je zal dan ook het panoramapunt moeten missen. De blauwe wandeling telt net geen vier kilometer en kost je ongeveer een uurtje. Je moet even een helling op zodat je kan genieten van het 50 meter hoge panoramapunt op de lange terril. De rode wandeling is geschikt voor diegene die hier niet komen wandelen voor de vergezichten, maar is ideaal voor als je liever een vlakke wandeling maakt langs het water. Deze 7.4km lange wandeling brengt je in minder dan twee uur rond de grote plas en weer terug naar het startpunt. De gele wandeling is de langste en ook de meest complete wandelroute van de reeks. Deze brengt je 11km gedurende 3 uur door de verschillende gebieden van het Connecterra. Zo wandel je langs de grote plas en door de krekenzone. Maar ook beklim je niet enkel de lange terril voor het panoramapunt, maar ook de 60 meter hoge tweelingterril zal je aandoen. Natuurlijk kan je deze ook combineren. Op de knooppunten waar je kan wisselen tussen de diverse routes, staan nummers aangeduid. Zo stelde ik zelf een wandelroute samen van ongeveer 8 kilometer door te starten met de gele wandelroute van knooppunt 1, langs knooppunt 3. Van hier wandelde ik tot het panoramapunt op de lange terril en langs de krekenzone tot knooppunt 10. Hier stapte ik over naar de rode route, die me via een andere route weer tot knooppunt 3 bracht. Hier liep ik een klein stukje van de groene route tot knooppunt 2 en dan volgde ik de weg weer terug naar het beginpunt.

Connecterra in de herfst

Ik vond de herfst alvast een prima periode: ik had natuurlijk wel geluk met het weer. Het was een heerlijke zonnige zaterdag met een stralend blauwe lucht en zo’n vijftien graden, heerlijk! De loofbomen waren al mooi verkleurd en hun gele en rode bladeren staken mooi af met de groene naaldbomen. In de krekenzone kon ik genieten van de bomen die mooi weerspiegelden op het water. Kijk ook af en toe eens naar de grond: ik spotte er de perfecte paddenstoel. Geef toe, deze vliegenzwam is toch gewoon het perfecte schoolvoorbeeld van de rode paddenstoel met witte stippen? Praktische tip: als je graag fotografeert, dan raad ik je af om knal op de middag te komen. Ik was er rond de middag en dan heb je stevig tegenlicht als je het uitzicht over het dorp wilt fotograferen.

Connecterra praktisch

Het gebied Connecterra is een van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Dat is trouwens ook het enige nationale park dat België heeft! Het is een uitgestrekt gebied en telt maar liefst 5750 hectare vol bos en heide. Gelegen in het oosten van de provincie Limburg, is het dan ook niet vreemd dat dit de groenste provincie is van het land. De meeste toegangen tot het nationale park zijn gratis, echter is dit bij Connecterra anders. Vroeger was deze voormalige mijnsite niet toegankelijk voor bezoekers en dat verklaart ook het feit dat het park volledig omheind is. Sinds enkele jaren is dit veranderd. Het domein is privaat eigendom en Connecterra is onderdeel van het zogenaamde Terhills-masterplan. Wat dit juist inhoudt, kan ik jou niet allemaal vertellen, maar het betekent wel dat dit natuurgebied misschien net iets anders is dan anders. Zo kan je er onder andere op een vijver net buiten het Connecterra gebied gaan wakeboarden in het Terhills Cablepark. Of je gaat er gewoon op het terras zitten terwijl je kijkt naar al dat watersportgeweld. Je kan Connecterra bezoeken via 1 toegangspoort en dat is bij het grote houten gebouw (adres Zetellaan, Maasmechelen). Je auto parkeren kan je op de ruime parking naast het toeristisch centrum, gelegen tussen pakweg de Decathlon en Maasmechelen Village. Op zaterdagvoormiddag is hier wel een markt en kan het druk zijn. Als je echt je auto niet kwijt raakt, kan je er ook voor opteren om bij Maasmechelen Village te parkeren. Je moet dan ongeveer 500 meter verder wandelen tot aan de ingang. Volg gewoon de pijlen tot Connecterra, je kan het echt niet missen. Doordat het park omheind is, hanteert men ook openingsuren. Van april tot september is het geopend van 10-18u, in de andere maanden sluit men een uurtje vroeger. De toegang bedraagt €3 per persoon (2018) voor een dag en je kan ook een jaarabonnement nemen voor slechts €5 per persoon. Dit is geldig tot 31 december van het jaar van aankoop en is dus al interessant vanaf 2 bezoeken per jaar.

Wat vond ik minder fijn aan Connecterra?

Doordat het een privaat domein is, en dus eigendom van een bedrijf/nv, is het ergens ook commercieel gericht. Op zich merk je hier weinig van. Bij het inkomgebouw vind je veel picknicktafels en een grote speeltuin. De ingang is netjes, net zoals de toiletten en de drankjes kosten hier evenveel dan op een terrasje (€2.5, 2018). De wandelpaden zijn goed aangegeven met kleurrijke pijltjes dus verkeerd lopen kan je hier echt niet. Het park wordt dus goed onderhouden! Echter vond ik het wel een afknapper dat op het hoogste uitzichtpunt, je uitzicht verpest wordt door (de constructie van) een betonnen gebouw. Dit kan je bijvoorbeeld goed zien in de foto hierboven – en ik heb dan nog geprobeerd om het gebouw niet volledig in het zicht te fotograferen. Dit wordt een welness/spa resort. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van moderne architectuur. Maar ik vind het wat gek dat het park als slogan “mooiste panorama van Vlaanderen heeft” en dat je nét knal in dit prachtige uitzicht over de terrils en de omgeving, een gebouw gaat optrekken.

 facebooktwitterinstagram

17 oktober 2018
Cityguide Oslo
25 oktober 2018
De Blue Lagoon in IJsland: zijn geld waard of niet?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.