Route Cambodja

Angkor Wat

Route Cambodja

Cambodja is een land dat de laatste jaren aan populariteit wint. Vooral de imposante, UNESCO werelderfgoed tempels van Angkor Wat zijn wereldberoemd. Maar Cambodja heeft meer te bieden dan enkele deze prachtige tempels. Dit land heeft zeker evenveel te bieden als zijn buurlanden die al zo geliefd zijn bij backpackers. Ook hier kan je genieten van cultuur, natuur, de lieve mensen, mooie stranden en lekker eten. Iedereen kent Angkor Wat en misschien wel The Killing Fields, maar wist je dat je hier ook gezellige rivierstadjes en prachtige stranden kan vinden? In dit artikel vind je praktische reisinformatie over reizen naar en door Cambodja, een inzicht in het nodige budget en wat nu het beste reisseizoen is. Je leest het hier allemaal. Een overzicht met handige links naar het juiste deel in het artikel:

Budget

In Cambodja gebruikt men verwarrend genoeg twee munteenheden: de Amerikaanse dollar en de Cambodjaanse riel. De wisselkoers bedraagt één USD voor vierduizend riel. Moet je dus ergens 2,5 dollar betalen en je overhandigt een briefje van vijf dollar, dan krijg je twee dollar en tweeduizend riel terug. Dit omdat men enkel de dollarbriefjes gebruikt en grappig genoeg zijn ook die van twee dollar eigenlijk ook niet courant. Volgens mij gaan het grootste deel van de één dollar biljetten van de Verenigde Staten dan ook rond in Cambodja. 😉 Na een tijdje zijn we eraan gewoon en zorgen we gewoon dat we zo weinig mogelijk riel overhouden. Met deze munt ben je namelijk helemaal niets meer, eens buiten de grenzen. Je kan reizen zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wilt, maar ik raad je aan om ongeveer €30-35 per persoon per dag te budgetteren. Dan hou je voldoende ruimte over voor onverwachte dingen of leuke extra’s. Vliegtuigtickets kan je vanuit België vinden voor ongeveer €600. Je zal dan minimaal 1, waarschijnlijk 2 keer moeten overstappen. Je landt dan in de hoofdstad Phnom Penh. Vanaf Amsterdam kan je geluk hebben en zelfs al voor €400-500 een vlucht scoren. Het kan ook goedkoper om te vliegen op Bangkok en dan zelf een losse vlucht te boeken naar de hoofdstad, Siem Reap of Sihanoukville. Een enkeltje Bangkok – Phnom Penh of Siem Reap kost je ongeveer €40pp. Naar Sihanoukville ben je het dubbele kwijt vanaf Bangkok omdat hier geen rechtstreekse vluchten voor zijn momenteel. Vanaf Kuala Lumpur kan je dan weer wel rechtstreeks op Sihanoukville vliegen voor ongeveer €40pp. In de onderstaande route ga ik er vanuit dat je ofwel in de hoofdstad landt ofwel in Sihanoukville, en eindigen doen we in Siem Reap.

Cambodja route 2-3 weken

DAG 1-2: VLUCHT

Jouw vlucht vanuit België of Nederland brengt je in 1-2 dagen tot Phnom Penh afhankelijk van je reistijden. Als je het fut nog hebt, raad ik je aan om meteen door te reizen naar Kampot. Dat is namelijk een iets gezelligere plek om jouw reis te starten dan de hoofdstad. De busrit duurt 3-5u afhankelijk van het verkeer want hallo het is Azië. Als je aankomst in het weekend, kan je ook met de trein in een 5tal uur naar Kampot. Er rijden nog maar sinds enkele jaren weer treinen in Cambodja, dus informeer je zeker eerst naar de treintijden voordat je hier vanuit gaat. Vervoer: Phnom Penh – Kampot, 3-5u met bus of trein.

DAG 2-4: KAMPOT

De eerste echte bestemming is Kampot, een gezellig rivierstadje. We checken in bij het heerlijke Kampot Cabana naast de rivier. Geniet hier op je eerste dag van de relax hangmatten langs het water of kuier al eens door het stadje Kampot. Huur voor een dag een scooter en trek er op uit. Ga naar de berg/nationaal park Bokor, gekend voor de oude Frans koloniale gebouwen. Loop hier door een oud kasteel dat gekend is als casino (echter is het nooit zo gebruikt), enkele huizen en een kerk. Wij hadden hier regen en dikke mist waardoor we soms maar tien meter voor ons uitzagen, wees dus voorzichtig (in de scherpe bochten). Daarna kan je verder naar Keb. Hier zeggen we ook gedag tegen de geasfalteerde weg en rijden we verder over wat men een Khmer weg noemt: een aarde weg boordevol putten en plassen door de recente regenbui. We zien het grote Secret Lake en bezoeken de peperplantage The Plantation. We krijgen er een rondleiding en uitleg over welke soorten peper er is (die jij thuis uit je molen over je steak draait) en hoe deze geteeld wordt. Ook zie ik er voor de eerste keer een passievruchtenboom en een dragonfruitstruik. De rondleiding is gratis dus een fooi is op zijn plaats. In het centrum van Kampot heb je niet alleen enkele gezellige restaurantjes maar ook enkele plekken waar je terecht kan voor een traditionele Khmermassage.

DAG 4-8: KOH RONG

Coconut beach op Koh Rong is het meest paradijselijke strand waar we ooit al geweest zijn. Helderblauw water, een wit zandstrand en vooral het is er rustig en wat afgesloten van de buitenwereld. Geen wifi en we slapen er in een tent op het strand met geruis van de zee als slaapliedje. Wel eentje op een platform op het strand met een degelijk matras en lakens, dus back to basics maar ook niet echt. In de baai van Coconut Beach vind je een vijftal hostels met restaurant – en slechts één heeft wifi (of toch in januari 2017). Hier zal je dus niet verhongeren en kan je eindelijk eens van die telefoonverslaving afraken of dat boek uitlezen. Echt een aanrader. De centrale pier, bij Koh Touch Beach, biedt meer entertainement dan het rustige Coconut Beach. Hier vind je één duikschool en enkele winkeltjes en restaurantjes. Behalve heerlijk niets doen, zwemmen en een boek lezen, kan je hier ook wel enkele activiteiten ondernemen. Zo kan je het lichtgevend plankton bewonderen ’s nachts/’s ochtends vroeg. Af en toe zie je felblauwe stipjes rond je, maar je zal toch een portie geluk moeten hebben als je het even intens “als op de foto’s” wilt zien. Je kan ook een dagtrip boeken om te snorkelen: voor slechts USD 10 (jan 2017) mag je een hele dag mee op een houten vissersboot van een vriendelijke kapitein en zijn matroos. De hele dag brengen we door op of bij het water met wat water of een koud biertje in de hand. We snorkelen op enkele plekken en verkennen verschillende stranden. Zo stoppen we onder andere ook even bij de hoofdpier Koh Touch om te lunchen in een van de tientallen zaakjes hier. De vis bijt gelukkig wel zodat we wat te eten hebben bij onze rijst en groenten en dit lekker kunnen opsmikkelen op Long Beach, terwijl de zon kleurrijk ondergaat. Op de boottocht terug haalt de matroos nog een fles rum boven voor een kleine borrel en dan nemen we afscheid. Vervoer: Kampot – Sihanoukville, +/- 3u met de (mini)bus. Sihanoukville – Koh Rong, 40-60min met de (speed)boot of kleine ferry.

Kleine kanttekening: de busrit Kampot – Sihanoukville was geen lachertje. De chauffeur van de minibus was, net zoals de doorsnee Cambodjaan, een kamikazepiloot. Onderweg hadden we een klein ongeluk, waarbij de zijspiegel in stukken van een spatte en het glas door de minibus. Gelukkig was iedereen ongedeerd en waren we enkel hard geschrokken. Verkeerslichten voerde men hier pas in 2008 in en lijkt hier vooral een suggestie: auto’s, scooters en tuktuks rijden bijna even vlot door het rood als door het groen. En iedereen rijdt gewoon, toet wat en verwacht dat de rest wel aan de kant gaat. De stoep is een verbreding van de weg en rijstroken zijn er volstrekt nutteloos: waarom maar met twee auto’s rijden op een plaats waar er vast wel vier passen? Volle lijnen zijn een excuus om wat harder te toeteren terwijl je een ander voertuig inhaalt en iedereen lijkt er te solliciteren voor kamikazepiloot. Ik was héél blij dat de auto’s hier gewoon niet zoveel harder kunnen dan zeventig.

DAG 8-10: PHNOM PENH

In de hoofdstad Phnom Penh zijn meerdere bezienswaardigheden zoals het Koninklijk Paleis, tempel Wat Phnom, het Nationaal Museum, de centrale markt of de Zilveren Pagode. Maar de Cambodjaanse hoofdstad is dé uitgelezen plek om meer te leren over de gruwelijke geschiedenis van het land. We gaan een hele dag op pad met een tuktuk en hij zal ons naar zowel het Choeng Ek Killing Fields als het Tuol Sleng museum brengen. In de jaren zeventig kwam de Khmer Rouge aan de macht onder leiding van Pol Pot. Een communistische partij waarvan de leider dan ook de mosterd haalde bij de Chinese Mao. Echter zou “broeder nummer één” bepaalde ideaalbeelden extremer uitvoeren. Slechts één dag nadat ze aan de macht kwamen, begonnen ze alle steden leeg te halen en verplichten ze om de inwoners om naar het platteland te verhuizen. Het ideaalbeeld was namelijk dat iedereen een boer was die groenten teelde. Onderwijs was overbodig en alle mensen die hierin niet pasten waren niet geliefd door de partij. Dit waren dus alle mensen met een opleiding, met buitenlandse vrienden, die een vreemde taal spraken, leerkracht of arts waren of simpelweg een bril droegen. De eerste stop is het Toul Sleng Museum oftewel het S21 Detention Center. De oude school werd gebruikt als gevangenis/martelkamp van de Khmer Rouge vanaf 1975. Op vier jaar tijd worden er 14000 mensen gevangen gehouden, zonder een proces of reden waarom. Ze worden dagelijks op de meest gruwelijke manieren gemarteld en tot bekentenissen gedwongen die uiteraard allemaal onzin zijn. Maar hun lijdensweg was dan bijna gedaan, nog één laatste stop: de Killing Fields. Voor ons was Choeng Ek, beter bekend als de Killing Fields, de tweede stop van de dag, voor de mensen toen, de allerlaatste. Op deze plek, een eindje gelegen van de hoofdstad, werden, zowel mannen, vrouwen als kinderen vermoord. Vermoord door een hamer, met behulp van een zaag, door de keel over te snijden met takken van bomen die ervoor gekend zijn om hun gekartelde randen, of door een baby of kind dood te slagen tegen een boom. Kogels waren namelijk te duur. Het moment dat ik de luide Khmermuziek en het geluid van de generator hoor, grijpt me ontzettend aan. Dit was namelijk het typische geluid op de velden en het laatste wat de slachtoffers hoorden voordat ze vermoord werden. Jouw wandeling met audioguide eindigt bij het monument ter ere van de vele slachtoffers. Het is vreemde plek: deze is namelijk gevuld met de vele schedels en botten van de slachtoffers, die nog regelmatig boven de grond komen in het regenseizoen. Op beide plekken zijn de audioguides een must: ze vertellen je, zelfs in het Nederlands, meer over de geschiedenis van de plek. Je leert er stap per stap meer over de geschiedenis en je krijgt er anekdotes te horen over specifieke momenten of plaatsen. Vervoer: Kho Rong – Sihanoukville, 40-60min met de boot, Sihanoukville – Phnom Penh, +/- 4u met (mini)bus.

DAG 10-14: SIEM REAP

De reden voor een bezoek aan Siem Reap is meestal nog eenduidig: de wereldberoemde tempels van Angkor Wat. Je hebt de keuze uit een bezoekerspas voor één, drie of zeven dagen en in een periode van 10 tot 30 dagen kan je dus dat aantal dagen de verschillende tempels ontdekken. Wij kochten een driedagenpas en deden een dag de zogenaamde Small Tour en de dag nadien de Big Tour met de Banteay Srei. Wil je meer lezen over welke tempels je dan allemaal bezoekt? Die vind je in mijn uitgebreide gids over het bezoeken van de Angkor Wat tempels. Ben je tempelmoe? Bezoek dan eens een museum. Zo heb je op de weg naar Banteay Srei het Cambodjaans Landmijnen Museum. Zelf bezocht ik dit niet, maar het lijkt me zeker een meerwaarde om dit eens te bezoeken, om meer te leren over de gevolgen van de oorlogen die dit land geteisterd hebben. Siem Reap is uitgegroeid tot een toeristische stadje, je zal hier dus ook een hostel vinden met een zwembad om wat te luieren en talrijke restaurantjes en bars zodat je je ook ’s avonds kan amuseren. Wij gingen gezellig uit eten bij V Design restaurant in de bekende Pub Street en een ochtend koffie drinken en luieren bij het kleine Aroma Coffee. Vervoer: Phnom Penh – Siem Reap, +/- 6 uur met (mini) bus. Of je kan in het juiste seizoen ook met de boot over het Tonle Sap meer varen.

DAG 15: Weer naar huis of naar je volgende bestemming

Jammer genoeg is de tijd van vertrekken aangebroken: vanaf de luchthaven in Siem Reap vlieg je weer richting huis of je volgende bestemming. Ook kan je vanaf hier gemakkelijk met de bus & boot naar bijvoorbeeld Koh Chang in Thailand of met een busje naar de 4000 islands in Laos. Keuze genoeg. Of je kiest ervoor om dit mooie land verder te ontdekken en je trekt het binnenland in. Laat me dan zeker weten hoe dit geweest is, mijn tijd zat er deze reis echter op dus ik kon deze minder bekende regio niet ontdekken.

Praktische informatie

Als Belg of Nederlander heb je geluk en kan je eenvoudig een toeristenvisum (Visa on Arrival) kopen voor dertig dagen. Dit koop je voor USD 30 gewoon bij aankomst in Cambodja. Het is handig als je dit bedrag gepast bij hebt, in nette Amerikaanse Dollars. Ook online kan je jouw visum aanvragen, dit e-visa kost je USD 30 + USD 6 processing fee. Natuurlijk heb je ook een internationaal paspoort nodig, dat nog minimaal zes maanden geldig is na aankomst in Cambodja. Je hebt enkele vaccinaties nodig voor een bezoek aan de Cambodja, maar deze verschillen amper van de andere landen in de regio. Zo is een vaccinatie tegen Hepatitis A , Tetanus en Polio verplicht en een tegen Hepatitis B sterk aanbevolen. Informeer je bij je arts over malaria, het advies is afhankelijk van de regio’s je je wilt bezoeken in het land. In Cambodja is het vijf uur of zes later dan in België/Nederland: het behoort tot de tijdzone GMT+7.  In onze wintertijd is er een verschil van zes uur en in de zomer van slechts vijf uur. Het weer is natuurlijk nooit te voorspellen, maar eenvoudig gezegd is de beste reisperiode december tot en met maart. Hier is de temperatuur nog draaglijk en heb je de minste kans op tropische stormen, overstromingen of orkanen. Het regenseizoen loopt in onze zomerperiode: van mei tot oktober. In maart tot en met mij is het nog warmer in Cambodja, de temperaturen zullen dan zelden onder de dertig graden zakken. De banken in Cambodja bieden je de keuze tussen het afhalen in USD en Riel. Het makkelijkste is als je gewoon in USD je verrichtingen doet, je krijgt automatisch Riel als wisselgeld. Er zijn verschillende busmaatschappijen om te reizen in Cambodja. Soms is besparen verstandig, maar gegeven het hectische verkeer in het land, kan het lonen om enkele dollars meer neer te tellen voor een degelijke busmaatschappij. Ik vond het verkeer in Cambodja met ruime voorsprong het gekste, of beter gezegd de chauffeurs, van heel Zuid-Oost Azië. Wij reisden dus meestal met Giant Ibis. Zo had de grote bus van Phnom Penh naar Siem Reap niet alleen goede stoelen met voldoende beenruimte, maar ook een werkende airco en frequente, korte stops.

Hostels

Ik verbleef in de onderstaande hostels en zal hier geen hostels vermelden waar ik niet tevreden was. De vermelde prijzen zijn steeds voor een tweepersoonskamer voor één nacht, tenzij anders vermeld. Ook geef ik je enkele suggesties voor plekken die ik bij een volgende reis zou kiezen, zo heb jij wat keuzemogelijkheden.

Kampot:

Kampot Cabana: Een heerlijke plek in Kampot. Deze relaxte plek ligt net buiten het centrum en is gelegen aan de rivier. Je slaapt hier een rieten hutje en er zijn hangmatten om in te relaxen naast het water. Ook kan je hier een scooter huren om de regio te ontdekken. Ik vond het een heerlijke plek! €12/nacht in een tweepersoonshutje. Samon Village: Een rieten hutje op grote hoogte – aka een boomhut. €9-25/nacht in een tweepersoonskamer. Ganesha Kampot Eco Guesthouse: een andere plek met rieten hutjes in Kampot. €12-25/nacht in een tweepersoonskamer.

Koh Rong:

Coconut Beach Bungalows: als je op een paradijselijk strand wilt zitten, ben je hier aan het juiste adres. Je zit afscheiden van de rest van het eiland omdat er geen weg hier naar toe is, maar je kan gemakkelijk met een bootje mee naar de hoofdpier op het eiland. Hier vind je verschillende restaurantjes en café’s. Op Coconut Beach zelf zijn 5 zaakjes dus ook hier kan je afwisselen tussen waar je eet. In Coconut Beach Bungalows zal je kennismaken met de vriendelijke eigenaar Robby die bijna dagelijks een leuke activiteit organiseert. Van ’s nachts samen zwemmen tussen lichtgevend plankton, een (bamboe) wensballon oplaten tot een snorkeltrip in de buurt. Je hebt hier de keuze tussen overnachten in een tentje op het strand of een echte bungalow. Wij sliepen 4 nachten in een tentje en sliepen hier heerlijk. De tentjes zijn ruim genoeg en zijn netjes. Men heeft ze op een bambooplatform gezet met een zeil over en voor de “deur” vind je zelfs een schaal met water om je voeten in af te spoelen voordat je jouw tent betreedt. Oh en er zijn gewoon een dubbele matras én lakens in je tent. Een tent kost €10/nacht, een tweepersoonskamer €25/nacht en een luxere bungalow €50/nacht. Wil je toch liever aan de centrale pier zitten? Dan lijkt Paradise Bungalows mij een fijne plek: hier slaap je voor €30/nacht.

Phnom Penh

Aura Thematic Hostel: deze hostel heeft een gezellig rooftopterras met bar en hier heb je enkel kleinere, gedeelde dormrooms. Wij sliepen voor €10/nacht in een tweepersoonsbed in een 4-persoonskamer. Een eenpersoonsbed heb je voor €4/nacht. Base Villa: hier sliepen we in een dormroom omdat we hier maar een nachtje tussendoor sliepen. De hostel heeft een zwembad en je kan hier tickets boeken voor bussen naar verschillende bestemmingen in het land. Hier zijn de dormrooms wat groter en betaal je voor €8/nacht en voor een tweepersoonskamer betaal je €20/nacht. Wat meer budget en wil je liever een zwembad in je hotel? Dan lijkt Patio & Urban Resort me een goede keuze voor €75/nacht in een luxe tweepersoonskamer.

Siem Reap

Pool Party Hostel: ondanks de naam, is dit geen party hostel. Het hostel ligt wat verder uit het centrum, dus je hebt geen last van het feestgedruis in Pub Street, maar toch zit je dicht genoeg bij het centrum. De hostel heeft wel een fijn zwembad en een ruim overdekt terras. De kamers zijn proper en in orde. Wil je liever iets dichter in het centrum zitten maar toch rustig? Dan kan je een eenvoudige kamer huren bij Sam So Guesthouse voor slechts €14/nacht.

 facebooktwitterinstagram

12 december 2018
De imposante tempels van Angkor
20 december 2018
2018 in reizen: how much did I scratch my map?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.