3x het beste van 2018

weekend Glasgow

3x het beste van 2018

Omdat ik wel van lijstjes hou en het altijd fijn vind om jaaroverzichten, top-zoveels en andere lijstjes te lezen, geef ik jou hier, net zoals de voorbije jaren (hier vind je die van 2015 / 2016 / 2017), het beste van scratchingmymap van afgelopen jaar. Een jaar waarin mijn blog al vier jaar online staat en er wat minder gereisd werd. Maar toch heb ik nog wat toffe reisjes gemaakt en heb ik hier genoeg te vertellen. Ik neem je mee door mijn beste gelezen artikels, de populairste instagramfoto’s en deel ik enkele happy moments!

De 5 best gelezen artikels van 2018

In totaal schreef ik dit jaar 43 artikels over verschillende onderwerpen. Naast de tweemaandelijkse overzichten over het reilen en zeilen achter scratchingmymap; schreef ik over verschillende bestemmingen in maar liefst twaalf landen. Dat waren Noorwegen, IJsland, België, Schotland, Nederland, Duitsland, Rusland, Frankrijk, Zweden, Polen, Spanje en Cambodja. Hier geef ik jou de vijf artikels die ik schreef in 2018 die jullie het liefste kwamen lezen. Vorig jaar waren het vijf artikels uit vijf verschillende landen, dit jaar uit “slechts” vier landen. Maar het blijft toch duidelijk dat jullie het vinden vinden om over verschillende bestemmingen te lezen. Zowel citytrips, backpackreizen als roadtrips vinden jullie leuk en dat treft, ik ook!

Ook leuk om te lezen: mijn flops van 2018!

5 Cityguide Moskou: het iconische Rode Plein en veel meer in 48u

De tweede stad die we bezochten tijdens onze Big Trip, was de Russische hoofdstad Moskou. Iedereen heeft al wel eens een foto gezien van de kleurrijke ‘uien’ op het dak van de Sint-Basiliuskathedraal, maar wist je dat het Rode Plein nog andere iconische gebouwen kent? Zo kan je er het gebalsemde lichaam van Lenin gaan groeten, kan je de talrijke gouden iconen bewonderen in de kathedralen binnen de muren van het Kremlin, kunst bezoeken in het Staatshistorische museum of gaan shoppen bij GUM, wat ooit een communistische supermarkt was, telt nu zowat alle grote merken. Maar Moskou biedt nog meer dat enkele deze bezienswaardigheden op het Rode Plein – dat vertel ik jou met plezier in mijn cityguide voor Moskou.

Cityguide Moskou st Basilius

4 De klok rond met deze leuke restaurants  in Warschau

Eigenlijk is dit artikel niet helemaal geschreven in 2018, maar wel bijgewerkt in 2018 na de originele publicatie in 2015. Maar deze bijgewerkte versie konden jullie wel goed smaken. Of is Warschau misschien een stuk populairder geworden als citytripbestemming de laatste jaren? Dat kan ik alleszins wel begrijpen: ik vind Warschau een ideale stad voor een weekendje weg. Slechts een tweetal uur vliegen, er is voldoende te zien en doen voor een goed gevuld weekend, het is vriendelijke voor de portemonnee en er zijn ontzettend veel toffe restaurantjes en koffiebars dat je ook wel gewoon een heel weekend lang kan eten.

3 Hoe kom je bij het vliegtuigwrak in IJsland?

IJsland is een geliefde bestemming onder mijn lezers, of toch zeker een bestemming die velen aanspreekt. Het derde meest gelezen artikel gaat over hoe je juist bij dit mysterieuze vliegtuig kan komen. In mijn artikel over het vliegtuigwrak in IJsland, vertel ik je waar je juist moet parkeren. Maar die 4 kilometer over een zwart strand, zal je toch gewoon te voet moeten afleggen. Je moet wat over hebben voor dit bijzondere zicht.

2 Roadtrip IJsland: alles wat je moet weten voor de perfecte roadtrip door IJsland.

Ik ben er nog altijd van verbaasd hoeveel we hebben gezien op deze reis. Op slechts een kleine week stonden we te kijken naar borrelende geisers, wandelende we tussen de lavavelden en de vulkanen, stonden we op zwarte stranden, zwommen we in de bekende Blue Lagoon en kampeerden we bij rukwinden tot 90km/uur. Goei gerief, die tent (en bijhorende haringen)! Ik deel onze route, geef je tips voor jouw reis en geef je inzicht in het budget voor een roadtrip door IJsland.

1 De ideale route op Isle of Skye

In de herfst van 2017 maakte ik een toffe en afwisselende reis door Schotland. Zo reisde ik met de bus van Glasgow naar Fort William en weer verder met de trein over het bekende Glenfinnan Viaduct. En daarna zette ik mijn reis met de auto verder voor een tweedaagse mini-roadtrip over Isle of Skye. Echt een fantastische eiland, dat op zo’n kleine oppervlakte zo veel moois te bieden heeft. Van de Fairie Glen en wandelen door de Quiraing en de iconische Old Man of Storr, ik vond het een van de hoogtepunten van mijn reis door Schotland. En ook jullie zijn fan, want dit is jullie favoriete artikel van 2018!

De 5 populairste instagramfoto’s van 2018

In 2018 plaatste ik slechts 14 foto’s op instagram, terwijl dit er vorig jaar nog 74 waren, oeps. Ik schreef er al iets over bij de flops van 2018, maar ik ga terug wat vaker foto’s delen die ik leuk vind. Zonder me wat aan te trekken van die ingenieuze algoritmes die ervoor zorgen dat steeds minder je foto’s ziet als je niet betaalt voor advertenties. Maar dus, als je maar weinig foto’s plaatst, wordt het wel heel gemakkelijk om die top vijf te maken natuurlijk.

Ik krijg nog altijd veel hartjes van jullie terug: 1821 om precies te zijn. Van jullie vijf lievelingsfoto’s, zijn er maar liefst vier uit België! En ook de vijfde foto komt uit Europa. Dat bewijst toch gewoon keihard dat je helemaal niet ver moet reizen om een nieuwe plek te ontdekken.

Ik bundel trouwens al mijn “dicht bij” verhalen en reistips onder de tag Dichtbij – ideaal dus voor een dag of weekend er tussenuit!

5 Burg Eltz

4 Op wandel in Herentals

3 Namiddag in Namen en uitzicht vanaf de Citadel

2 Wegdromen in het prachtige Hallerbos in bloei

1 Op ontdekking in Mechelen

Happy moments

Enkele dingen waar ik héél blij van word. Dit jaar bezochten meer dan 37500 mensen mijn blog en lazen jullie met zijn allen meer dan 103700 pagina’s hier. Dat is gewoon 2 keer zoveel bezoekers dan vorig jaar én meer dan drie keer zoveel pagina’s die gelezen werden. WAUW!
Op mijn 43 verschillende blogposts lieten jullie maar liefst 130 reacties achter, die ik allemaal probeer te beantwoorden. Meer dan negenhonderd mensen volgen mij instagram en jullie klikten bijna 2000 keer op LIKE ondanks dat ik er zo weinig actief was. Geweldig vind ik dit: heerlijk om te weten dat jullie de reismomenten die ik met jullie deel zo weten te appreciëren. Een blog is toch een beetje een verlengde van jezelf en het is altijd fijn om een beetje bevestiging te krijgen en te zien dat jullie dit stukje internet graag lezen. En zoals mijn vriend het zegt: ik heb drie keer plezier aan reizen. De voorbereiding, de reis zelf en het bloggen daarna. En wie ben ik hem om tegen te spreken. 😉

Bedankt om mee te lezen. Niet alleen tot het einde van deze blogpost maar vooral om mijn reisavonturen te volgen en om informatie te komen vergaren. Ik hoop dat je hier inspiratie kan op doen en zelf op reis vertrekt, om ook jouw scratchmap verder te kleuren. Graag tot snel en laat gerust regelmatig een reactie achter of een digitale duim/like/hartje. Daar word ik namelijk heel vrolijk van! Bedankt en tot in 2019!

Wat waren jouw favorieten dit jaar?

 facebooktwitterinstagram

28 december 2018
Geef ze nog een kans: de 5 minst gelezen artikelen van 2018
4 januari 2019
Scratchingmymap in november en december: jarig zijn in Brugge

Comments

  • Ria
    REPLY

    Mooie blog, prachtige foto’s!

    1 januari 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.