Geef ze nog een kans: de 5 minst gelezen artikelen van 2018

Geef ze nog een kans: de 5 minst gelezen artikelen van 2018

Elk jaar deel ik graag een jaaroverzicht. Zo kreeg je al een overzicht van mijn reizen in 2018 en verschijnt er weldra een overzicht van 3 x het beste van scratchingmymap in 2018. Een fijne traditie die ervoor zorgt dat ik dit jaar voor de vierde keer op rij enkele overzichten met jou deel. Het omgekeerde leek me ook wel een keer leuk om eens bij stil te staan en terug te blikken. Welke artikelen en foto’s vonden jullie duidelijk minder interessant?

De 5 minst gelezen artikels van 2018

Niet dat iemand er wat om geeft, maar ik neem enkel artikels mee die al minstens drie maanden online staan. Dus artikels die voor 1/10 gepubliceerd zijn, anders wordt het wel wat oneerlijk. 😉 Al is het wel opvallend dat de meeste artikelen in deze lijst pas in september gepubliceerd zijn.

De coverfoto leek me wel gepast: zo’n beetje in schaamte naar de grond staren bij het denken aan de flops van 2018. 😉

5 De leukste streetart in Glasgow

Hoewel jullie heel enthousiast zijn over het mooie Schotland, trekt Glasgow jullie niet zo. Onterecht vind ik, want de stad heeft veel toffe streetart te bieden en ook heb je er verschillende musea die gratis toegankelijk zijn. Dus volgens mij is de stad zeker een dagje waard aan het begin of einde van jouw roadtrip of interrailtrip door Schotland!

Glasgow route Schotland

4 Vijf originele activiteiten in Zuid-Frankrijk

Het oudste artikel in deze top vijf: blijkbaar willen jullie toch liever naar een andere bestemming verderweg of trekt Frankrijk jullie niet zo? Zelf vond ik het tof om deze vijf originele activiteiten in Frankrijk te doen en om hier over te schrijven. Vooral de Carrieres des Lumieres is iets waar ik nog altijd enthousiast aan terug denk. Mochten alle museumbezoeken zo gevarieerd en leuk zijn, dan zou je mij zelfs in de zomer vaker hier terugvinden.

uniek in Zuid-Frankrijk

3 IJsland in het klein: schiereiland Snaefellsnes

Een van de hoogtepunten van onze roadtrip door IJsland was het veelzijdige schiereiland Snaefellsnes. Dit schiereiland wordt dan ook IJsland in het klein genoemd. Je vindt hier (actieve) vulkanen, lavavelden, prachtige watervallen, groene grasvelden, zwarte stranden, grillige kustlijnen en schattige dorpjes. En dat allemaal op zo’n korte afstand van elkaar! Je kan Snaefellsness ontdekken op 1-2 dagen (langer kan ook altijd) en is gelegen op ongeveer 200 kilometer van hoofdstad Reykjavik.

Ijsland roadtrip

2 Kamperen met het vliegtuig: IJsland

Het jongste artikel van de vijf. Hierin ga ik verder in op wat eigenlijk mijn nummer één budgettip is voor jouw reis door IJsland: ga kamperen. Maar omdat de kans nu eenmaal groot is dat je met het vliegtuig naar IJsland reist, moet je dus ofwel alles ter plekke huren, ofwel neem je toch gewoon je eigen kampeerspullen mee?! In mijn artikel tip ik je de perfecte artikels (ja, ik heb ze allemaal zelf uitgetest en #nospon!) die ideaal zijn om te kamperen met het vliegtuig. Welke compacte en budgetvriendelijke spullen zijn een must en hoe neem je die nu juist mee? Je leest het allemaal in mijn artikel over kamperen met het vliegtuig.

1 Zeven keer doen in Gotenburg: fika en meer.

Stockholm bezoeken we vast een andere keer wel eens, deze zomer bezochten we Gotenburg tijdens onze roadtrip. Het slechts gelezen artikel, at gepubliceerd werd in 2018, was mijn artikel over zeven keer doen in Gotenburg. Blijkbaar trekt Zweden jullie niet zo, want nummer vijf uit deze reeks gaat ook over IKEA-land/Zweden. Ergens kan ik het wel begrijpen: als jij graag op reis luiert op een zandstrand, dan is dit geen goede bestemming voor jou. Als je echter graag gaat wandelen, houdt van watersporten of vissen en meer wilt leren over die Lagom-levensstijl (je weet wel – de opvolger voor Hygge – over evenwicht: niet te veel, niet te weinig maar precies genoeg.), dan geef ik je graag een roadtrip Zweden of een citytrip Gotenburg als tip voor het nieuwe jaar!

De 5 lelijkste instagramfoto’s van 2018

Welke foto’s vonden jullie het minst leuk om naar te kijken? Ik plaatste dit jaar heel erg weinig foto’s op Instagram, en daar is het alomgevreesde algoritme van Instagram niet zo blij mee. Maar eigenlijk maakt me dat niet zo uit. Hartjes krijgen van mensen die je niet volgen of kennen, is natuurlijk belangrijk als je een influencer wilt worden. Maar ik deel gewoon graag spontane foto’s van plekken die ik leuk vond. Natuurlijk doe ik ook mijn best om een goede foto te maken en duurt dat wel eens wat langer dan ‘normaal’. Maar ik zal niets in scene gaan zetten en gedrapeerd in witte lakens met een laag make-up op (jeweetwel, I woke up like this – not) met een fles champagne in de hand naar de Eifeltoren gaan zitten staren. Een ‘frustratie’ die ik bij meerdere bloggers zie terug komen en waar een account als insta_repeat handig op inspeelt. Plus, iedereen die mij kent, weet dat ik meer van het bier dan van de champagne ben. 😉

Maar goed, het mag hier dan wel de verzameling van flops van 2018 zijn, dan moet ik hier nog niet zitten klagen of zeuren over iets dat toch niet bijdraagt aan de wereldvrede of oplossing voor het klimaatprobleem. 😉

5 Uitzichten in Barcelona

4 Architecturale details in Kopenhagen

3 Onderweg in Zweden

2 Huisjes langs de Brugse reien

1 Tropische details in Gotenburg

Tegenvallers van 2018

Op vlak van mijn blog kende ik dit jaar geen tegenvallers. Dat is niet omdat ik mijn blog de beste van de hele wereld vind (nops, check.) of omdat ik denk dat er niets aan te verbeteren valt (voldoende ruimte voor, check.) maar omdat ik mijzelf altijd heb voorgenomen om dit niet als werk of een commercieel project te zien. Wel stel ik mezelf doelen voor scratchingmymap en de meeste heb ik wel gehaald. Zo wou ik weer regelmaat krijgen in het schrijven en publiceren van blogs en dat is me gelukt.

Wat me niet gelukt is, is om regelmatiger te posten op instagram. Op een of andere manier is het een app die ik dagelijks gebruik omdat ik het heel tof vind om andermans foto’s te zien, maar toch heb ik er het afgelopen jaar bijna niets op geplaatst. Als ik kijk naar de prachtige foto’s in mijn feed, denk ik dat die van mij niets tot weinig bijdragen. Maar dat ga ik laten varen en ik ga weer doen wat ik leuk vind: én inspiratie opdoen met anderen hun foto’s én gewoon weer foto’s gaan plaatsen die ik leuk vind. Of het nu resulteert in een mooie grid, een hoog of laag engagement cijfer oplevert of niet: diegene die mij volgen op instagram doen dat om mijn foto’s te zien en mijn verhalen erbij te lezen.

Net zoals jullie hier niet komen lezen om een opgepoetst verhaaltje te vinden, maar wel om mijn praktische tips, uitgestippelde routes of reisverhalen te lezen. 2018 kende weinig tot geen tegenvallers en was vooral een jaar om alles eens goed in perspectief te zitten. En omdat het nu eenmaal leuker is om stil te staan bij de mooie momenten, kan je het vrolijke broertje van deze lijst lezen op de eerste dag van het nieuwe jaar. Zo ontdek je de best gelezen artikelen, jullie favoriete foto’s en mijn happy moments.

 facebooktwitterinstagram

 

 

26 december 2018
Een dag in Brugge: misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van België
1 januari 2019
3x het beste van 2018

Comments

 • Ria
  REPLY

  Glasgow lijkt me inderdaad wel de moeite waard, als ik de foto zie. De streetart is prachtig (op die foto toch).

  28 december 2018
 • Anne - Ditisanne.nl
  REPLY

  Leuk! Ik ben afgelopen jaar in Zweden geweest en echt een waanzinnig mooie week gehad! Ik dacht altijd dat het een saai land was maar wat een mooie natuur en superaardige mensen!

  IJsland staat ook wel op mijn verlanglijstje, zeker als ik jouw foto’s zie!

  28 december 2018
 • Evelyn
  REPLY

  Aww dat klinkt zo zielig, geef ze nog een kans. Ik vind die activiteiten in Frankrijk trouwens wel heel vet!

  28 december 2018
 • Marcella Molenaar
  REPLY

  Jammer dat je artikel over Snaefellsnes niet veel gelezen is. Ook mijn artikel over die bestemming doet het niet zo goed. Jammer, want het is daar juist zó gaaf!

  30 december 2018
 • Astrid
  REPLY

  Door jullie artikel gaan wij volgende zomer dat stukje Ijsland ook doen. Het heeft dus wel degelijk effect :).

  24 januari 2019
 • Goofball
  REPLY

  Ik vind dat zo verfrissend dat je je flops post…een idee dat ik voor het 2e jaar op rij van je gepikt heb :p. En je post doet me toch denken dat ik je blog beter in de gaten moet houden 😉

  25 januari 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.