Praktische informatie interrail route Schotland
Vanaf Eindhoven of Charleroi vlieg je met Ryanair voor enkele tientjes naar Glasgow of Edinburgh. Beide steden zijn de ideale plek om deze trip te starten of eindigen. Vanaf de luchthaven van Glasgow kan je ofwel de airport bus nemen ofwel een combinatie van bus en trein. Die laatste is een beetje goedkoper, maar doet er wel ook wat langer over. Van en naar de luchthaven van Edinburgh kan je dan weer eenvoudig weg de tram nemen. Treintickets koop eenvoudig online op Scotrail of aan een ticketautomaat of loket in een van de grotere stations. Hou er rekening mee dat je niet in alle stations de mogelijkheid hebt om je ticket te kopen. Zelf kocht ik mijn tickets online. Dat wil zeggen dat de dag van je treinreis vaststaat, maar daarom nog niet de specifieke trein. Soms kan je ook stoel reserveren, dan ben je zeker van een zitplaats maar dan moet je natuurlijk wel die exacte trein nemen. Nadat je jouw tickets gekocht hebt, krijg je een reserveringscode toegestuurd. Deze heb ik dan gebruikt om in het station van Glasgow al mijn treintickets te printen. Ook had ik hiervoor de kredietkaart nodig die ik gebruikt had tijdens mijn reservatie, als extra veiligheid. Wist je trouwens dat je met Scotrail per betalende volwassene er ook gratis 2 kinderen tot 15j mee mogen reizen? Dit is wel enkel geldig op niet-piek momenten: dit dus op weekdagen en schoolvakanties.


Dag 1: Glasgow
Vanaf de luchthaven sta je op een twintig tal minuten in het centrum met de snelle airportbus. Omdat ik enkel met een handbagage rugzak reisde, trok ik meteen de stad in. Ik was ontzettend verbaasd door de vele toffe streetart die in de straten van Glasgow te vinden is. Ook een leuke plek om mee te pikken is de Gallery of Modern Art. Dit museum biedt wisselende tentoonstellingen en is gratis toegankelijk, dus ideaal om eens binnen te springen en te kijken of de exposities je aanspreken. Ook het gebouw heeft een interessante en rijke geschiedenis: het is gebouwd als woning en werd later onder andere een bank en bibliotheek alvorens dat het nu een museum van moderne kunst is. In het oosten van de stad zijn de Kathedraal en de begraafplaats Necropolis, wat te vergelijken met Père Lachaise in Parijs, zeker een bezoekje waard.




Dag 2: Glasgow – Fort William – Glenfinnan – Kyle of Lochalsh – Uig (365 km)
De 2e dag van mijn trip is een lange maar heerlijke dag: vandaag staat er namelijk prachtige natuur op het programma! Deze route kan je perfect met de auto afleggen, maar ik deed hem met de bus en de trein. Vanaf Buchanan bus station kan je met bus 914/915/916 naar Fort William in drie uur, al kan je dit traject natuurlijk ook met de trein afleggen. Beide brengen je via het prachtige Loch Lomond & The Trossachs National Park naar Fort William. Handig om te weten is dat in het treinstation van Fort William niet alleen toiletten maar zelfs douches en bagagelockers te vinden zijn. Zelf ging ik meteen de trein verder tot Glenfinnan (Scotrail 12u12-12u45, £6.50). Zoek zeker een plekje aan de linkerkant van de trein: je rijdt namelijk eerst over het bekende viaduct alvorens aan te komen in het station van Glenfinnan. De meesten blijven de hele treinrit zitten tot in Mallaig, maar ik stapte af om het Glenfinnan viaduct te bewonderen. De omgeving is er prachtige, zeker zodra je de Highlands binnenrijdt. De uitgestrekte vlaktes, bergen en meren kan je al bewonderen vanaf ongeveer een uur rijden vanaf Glasgow en dit prachtige gebied strekt zich helemaal uit tot Glenfinnan (en verder). Deze treinroute is de West highland line en is niet voor niets bekend als een van de mooiste treinroutes in Europa!
Je kan het Glenfinnan viaduct ook op eigen houtje bezoeken als dagtrip vanaf Glasgow: alle informatie vind je hier.
Mijn initiële plan was om hierna door te gaan tot Mallaig om dan hier de ferry te nemen tot Armadale op Isle of Skye. Echter vertelde de lieve museumdame me dat de ferries die dag niet vaarden door de hevige rukwinden. Ik heb dus last-minute mijn plan gewijzigd en ben meteen op de trein terug naar Fort William gesprongen. Hier nam ik dan bus 915 tot Kyle Of Lochalsh. De vriendelijke man van de autoverhuur maakte er gelukkig geen probleem van en hij kwam me zelfs opwachten aan de bushalte. En daar zou mijn eerste autorit aan de linkerkant van de weg beginnen! In een uurtje reed ik tot Uig, in het noorden van Isle of Skye. Hosteltip: Cowshed hostel in Uig. Heerlijke badkamers (beter dan die thuis) en de bedden in de dormroom zijn van alle comfort voorzien. Goed bed, dik gordijn, een plankje en persoonlijk lichtje en stopcontact. Ook de gemeenschappelijke ruimte en keuken zijn ruim en fijn ingericht. Buiten is ook een knappe glazen iglo neergezet, waar je ’s avonds heerlijk naar de sterren kan kijken (bij helder weer).




Dag 3: Isle of Skye. (160 km)
Isle of Skye is een van de mooiste eilanden van Schotland en heeft talrijke prachtige stops voor tijdens je roadtrip. Zo stopte ik onder andere bij de bekende Old Man of Storr, Quaring, de unieke Mealt waterval die zich in de zee stort in het noorden van het eiland en Neist Point aan de westkust.Hier vind je mijn gedetailleerde route van mijn anderhalve dag op Isle of Skye.
Hosteltip: Skyewalker hostel. Een gezellige plek in het midden van het eiland. Dit is ook de ideale uitvalsbasis om de Faerie pools de bezoeken.Dag 4: Isle of Skye – Inverness – Edinburgh. (440 km)
’s Ochtends ben ik voor de drukte bij de bekende Fairy Pools. Ik wandel naar de eerste watervallen maar heb jammer genoeg niet de tijd om verder te wandelen tot de verder gelegen en blijkbaar nog mooiere Fairy Pools te wandelen. Onderweg richting Kyle of Lochalsh stop ik nog even bij de oude brug in Sligachan en daarna is het tijd om mijn auto in te leveren. In Kyle of Lochalsh hou ik een korte pauze bij The Old Bakery met een cappuccino en de grootste chocolate chip cookie die ik ooit al gezien heb. Daarna stap ik op de trein: deze keer neem ik een andere mooie route. De zogenaamde Kyle Line: deze brengt me van Kyle of Lochalsh naar Inverness. Tijdens deze treinrit van 2u30 kom je langs uitgestrekte meren en fotogenieke Highland heuvels.




Dag 5-6: Edinburgh
Edinburgh is een populaire plek in Schotland en ook een ideale citytripbestemming. De stad heeft dan ook van alles te bieden. Net zoals in Glasgow, zijn verschillende musea gratis toegankelijk. Het museum of Scotland vond ik echt een pareltje: mooie galerijen en de tentoonstellingen zijn interessant en gevarieerd. Op de zevende verdieping heb je een rooftop terras met uitzicht over de stad en een andere hidden gem in het museum is de Millenium klok. Dit is een bijzonder kunstwerk vol ingenieus radarwerk die elk uur gedurende vier minuten een mini voorstelling opvoert. Ook de National Portret Gallery vond ik fijn om te bezoeken: naast de vaste collectie heb je er ook wisselende exposities. In het hart van de stad heb je, vlakbij het monument van iconische schrijver Scott, de National Galleries of Scotland. De permanente tentoonstelling is klassieke kunst en gratis toegankelijk, de betalende exposities kunnen verschillende thema’s hebben.







Deze artikels vind jij ook vast leuk:
Streetart ontdekken in Glasgow De ideale route door Isle of Skye en tips om vlot links te rijden Hoe kom je bij het Glenfinnan Viaduct? (én hoe spot je de Harry Potter trein?!)

Mooie reis heb je gemaakt Lotte! Ik ben heel lang geleden eens in de zomer in Schotland geweest maar wat ziet het er in de herfst prachtig uit. Ik wil graag nog eens terug. Treinen lijkt me dan ook erg leuk om te doen.
Wauw wat een fantastische reis ! Dit wil ik dus nog zo graag eens doen! Leuk en goed artikel ook, ga ik zeker bewaren !
Bij Glasgow had ik eigenlijk alleen maar het idee van een grillige stad, maar ik wist niet dat er zo veel street art en musea te vinden zijn! Al blijft het hoogtepunt toch jullie prachtige treinreis, met name in de herfstperiode <3
Schotland zou ik nog wel zien zitten, zeker Glasgow, als ik jou verslag lees. Een goede regenjas meenemen lijkt me, zeker in de herfst, wel een must!
Schotland (en/of Glasgow) is niet ver en je kan er prima in een weekendje naar toe. Dus zeker een keer doen. 🙂
“jouw” verslag bedoel ik natuurlijk!