5 x doen in Kopenhagen bij winters weer

5 x doen in Kopenhagen bij winters weer

Veel mensen maken liever een citytrip in en naar zomerse temperaturen, en daar was ik er ook één van! Tot ik naar Kopenhagen bij het begin van de winter en er de eerste sneeuw van het seizoen zag. Eind november 2015 ging ik voor de eerste keer naar Denemarken (yes, want scratchingmymap!) en de sneeuw en regen vielen er twee van de drie dagen met pakken uit de lucht. Uiteraard liet ik mij daardoor niet tegenhouden om de stad te ontdekken, maar de snijdende wind maakte een wandeling minder aangenaam. Daarom deel ik hier met jou enkele niet te missen bezienswaardigheden die je perfect kan doen in het gure winterse weer. Zo zie je maar dat je ook in de winter heerlijke citytrips kan maken!

1 Tivoli in kerstsfeer

Wat dan weer wel een must-see is in wintertijd, en dan vooral ’s avonds, is het oude pretpark Tivoli. Het is bijna het hele jaar geopend maar in de winter moet je toch even opletten. Zo sluiten zo in november een tijdje om het park van zijn Halloweenjasje te ontdoen zodat de kerstman zijn intrede kan maken. Gelukkig hebben wij kunnen genieten van een bezoek aan een van de meest iconische plaatsen van de stad, versierd met duizenden kerstlichtjes. We kuierden warm ingeduffeld door het park, langs de oude attracties, proefden er ambachtelijk gemaakt snoep en gingen ons opwarmen aan een warme kachel. Met een warme chocomelk met slagroom natuurlijk.

Vesterbrogade 3 Wisselende openingstijden en prijzen, check de website. Ongeveer DKK 100 of gratis met je Copenhagen Card.

2 DAC – museum

Dit gebouw is prachtig gelegen aan het water, heeft een hele leuke museumshop waar ik hebberig van word en een koffiebar met een uitzicht over het water. Het DAC is gelegen in een 19-eeuwse warehouse en biedt wisselende exposities over architectuur, stedelijke planning en duurzame ontwikkeling. De tentoonstelling die wij bezochten, is die van “Groundbreaking Constructions – 100 Danish breakthroughs that changed the world”. Deze expositie toont enkele ontwerpen die de zaken in perspectief plaatsten, die anders waren en die invloed hadden op zo veel meer dan enkel de omgeving waarin ze gebouwd werden. Mocht je niet geïnteresseerd zijn in architectuur, dan biedt Kopenhagen nog tal van fijne musea aan. Zo heb je ook het Joods Museum, het Design museum, de Carlsberg Glyptoteket en het Nationalmuseet.

Strandgade 27B. Dagelijks geopend 10-17u en woensdag tot 21u. DKK 60 of gratis met je Copenhagen Card of op woensdag 17-21u.

DAC Copenhagen

Zoek je een leuke reisgids voor jouw citytrip naar Kopenhagen? Deze zijn mijn aanraders.

3 Visit Carlsberg

Zelf ben ik wel een bierdrinker dus toen ik zag dat een bezoek aan de bekende Carlsberg brouwerij inbegrepen was in onze Copenhagen Card, wist ik meteen dat ik deze wou bezoeken! Met je kaart kan je het domein bezoeken, de rondleiding in de gebouwen volgen en twee biertjes drinken. Op dit terrein van 1847 brouwde de grondlegger J.C. Jacobsen het allereerste Carlsberg bier. Je duikt er in de geschiedenis van het merk, bezoekt er de grootste collectie van bierflesjes en je leert er meer over hoe bier gebrouwen wordt. Ik keer graag een keer terug naar Kopenhagen, om er over het prachtige terrein te struinen en om te genieten van de fotogenieke, industriële panden. Jammer genoeg was het er een (besneeuwde) bouwwerf toen wij er waren.

Gamle Carlsberg Vej 11. Dinsdag-zondag 10-17u, gesloten op maandag. DKK 100 of gratis met je Copenhagen Card.

Ook zo’n zwak voor moderne architectuur en design?

4 Eten in de foodhallen

Je kan natuurlijk ook gewoon op restaurant gaan of de warmte opzoeken bij een leuke koffiebar, maar Kopenhagen kent toffe foodhallen. Dit zijn grote overdekte hallen met verschillende eetzaakjes. Zo zal zeker iedereen iets vinden waar ie zin in heeft en kan je toch samen eten. Mijn twee favorieten zijn Papieroen, op wandelafstand van vrijstad Christiana of de Torvehallerne, om de hoek bij het hippe Superkilen park.

Papiroen, Hall 7&8, Paper Island. Ma-do 12-21u, vr-za 12-22u, zo 12-21u.
Torvehallerne, Frederiksborggade 21. ma-do 10-19u, vr 10-20u, za 10-18u, zo 11-17u.

 

5 Den Blaa Planet

HOE leuk is het om in een lekker warm temperatuurtje tussen de tropische vissen te lopen? Om bij te leren over het kannibalistische kantje van piranha’s in de jungle en om tussen de haaien te wandelen? Je neemt er selfies met zeeotters, leert er vanalles bij over de onderwaterwereld en je maakt een imaginaire trip naar de Faeröer eilanden. Een tip: met je Copenhagen Card kan je deze plek gewoon gratis bezoeken. Ook ligt het aquarium op slechts 1 metrohalte van de luchthaven. Ideaal dus om te bezoeken voor je weer naar huis vertrekt. Doe Nemo de groetjes!

Jacob Fortlingsvej 1. Dagelijks 10-17u en op maandag tot 21u. DKK 170 of gratis met je Copenhagen Card.

Budgettip

Wil je besparen op bovenstaande activiteiten? Je krijgt met je Copenhagen Card gratis toegang tot al deze bezienswaardigheden. Als je weet dat de vier attracties je los DKK 430 kosten en een 24u- Copenhagen Card je maar DKK 389 kost, inclusief gratis openbaar vervoer, dan is de keuze toch snel gemaakt?

Deze artikels vind je vast ook leuk:

De Copenhagen Card – de moeite waard of niet?

Op zoek naar design en architectuur in Kopenhagen

 

 facebooktwitterinstagram

6 november 2017
Scratchingmymap in oktober: een prachtige herfst in Schotland
21 november 2017
Interrail route door betoverend Schotland

Comments

  • Christophe
    REPLY

    Tivoli en foodhallen, 2 hoogtepunten in Kopenhagen voor ons. Willen er ook wel eens in de zomer naartoe.

    10 december 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.