Scratchingmymap in oktober: een prachtige herfst in Schotland

Schotland herfst

Scratchingmymap in oktober: een prachtige herfst in Schotland

De ultieme herfstmaand is toch wel oktober. De bladeren van de bomen kleuren geel, oranje, dieprood tot bruin en ik kan je vertellen, de herfst in Schotland is nog mooier. Ik reisde een stuk met de trein door Schotland, maar ook huurde ik op Isle of Skye een auto. Dat vond ik stiekem best spannend, want het was de eerste keer dat ik aan de linkerkant van de weg rijden en dat met een auto waar de versnellingspook links zit… Een klein avontuur en meteen ook een hele fijne start van een maand vol gezellige avondjes.

Zelf lees ik altijd graag wat reisbloggers zoal uitsteken in hun dagen, daarom schrijf ik hier over de fijne dingen die ik deze maand gedaan heb. Misschien volgt er over een van deze later nog een apart artikel, misschien ook niet. Wat deed ik zoal in oktober? Mocht ik nieuwe landen van mijn scratchmap scratchen? Je leest het hier.

Nieuwe plaatsen ontdekken

Wauw. Schotland verbaasde me ontzettend in de positieve zin. Wat een prachtige natuurbestemming en al helemaal in de herfst. Stiekem wil ik wel een keer terugkeren in een warmere periode, zodat kamperen misschien wel mogelijk is. Al vond ik de temperatuur best meevallen, maar de dagelijkse regenbuien waren soms iets moeilijker om te trotseren. Gelukkig sliep ik deze keer niet in een tentje zoals mijn trip door IJsland, maar telkens in een gezellige hostel. Waar een warm bed en dito douche op me wachtten.

Schotland herfst

Waar ik september afsluit in het leuke Glasgow, stapte ik de eerste oktober op de bus en trein naar het noorden. Via het mooie Loch Lochmond nationaal park en Fort William, kom ik aan bij mijn echte bestemming van vandaag, namelijk Glenfinnan. Deze plek is vooral bekend door het prachtige viaduct, waar de Hogwarts Express overrijdt in de Harry Potters films. Ik ging hiken door de regen en wachtte daarna nog 45min in de gietende regen op hét moment van de dag: het moment dat de Jacobite stoomtrein over het viaduct rijdt. Worth the wait (en klamme kleren)!

Glenfinnan trein

Daarna ontdekte ik ook nog twee dagen Isle Of Skye, een eiland waar de natuur haar van haar mooiste kant laat zien. Mijn eerste autorit aan de linkerkant vond ik best spannend. Ik had een handgeschakelde compact Vauxhall (bij ons gekend als Opel) Corsa gehuurd en mocht meteen twee uur in het donker rijden, door de regen over een amper verlichte weg. Maar zowel de auto als ikzelf overleefde deze test glansrijk. Na mijn tijd op dit eiland, ging ik weer naar het “vasteland” van Schotland: in Kyle of Lochalsh nam ik de trein tot Inverness waar ik eventjes de buurt verkende. Ver kon ik echter niet gaan, niet alleen doordat mijn in IJsland opgelopen blessure weer de kop op stak, maar ook omdat ik nu eenmaal de trein naar Edinburgh moest halen. Mijn trip sloot ik af met een kleine twee dagen in Edinburgh, een stad waar veel mensen heel positief over zijn. Zelf had ik niet echt een klik met de stad: het regende voor de verandering en de vele bruingrijze gebouwen zorgde niet meteen voor een vrolijke toets. Ik ging dan zelf maar op zoek naar kleur in de stad en was wel ontzettend aangenaam verrast door het grote National Museum of Scotland.

Ook in mijn eigen land ging ik op pad: op de laatste zondag, trok ik naar de Abbeye de Villiers. Een mooie, historische plek om te genieten van de zon en de herfstkleuren. Na enkele uren ronddwalen tussen de verschillende ruines, koos ik twee biertjes uit als souvenier. Dan hebben we er thuis ook nog wat aan. 😉

Het dagelijkse leven

Als ik terugblik op de maand en mijn agenda induik, dan kan ik alleen maar concluderen dat het een hele gezellige maand was. Op bezoek bij vrienden in het prachtig gerenoveerde woning (nog meer huiskriebels, check), een samenwoonfeestje, twee sushidates, brunchen met de familie, mijn oma achter de grote kookpotten om de hele bende van enkele dampende borden mosselen te voorzien. Gaan eten met en bij vrienden en natuurlijk ook op babybezoek (twee keer, omdat het kan). Maar ook meerdere dagen naar Brabant in Nederland, dit keer niet voor de provincie te ontdekken, maar voor het werk. Het kan niet altijd feest zijn. En met Marijke trok ik deze keer niet naar een koffiebar, maar gingen we lunchen bij het heerlijke Optimist, koffie drinken bij Noir en snuisteren bij Barboek. Waarom 1 plek bezoeken als je een nieuwe plek kan ontdekken én twee favorieten kan aandoen?

Dingen waar ik blij van word

Wat ik deze maand het allerleukste vond, daar is eigenlijk helemaal geen twijfel over. De geboorte van het prachtige zoontje van onze beste vrienden was zonder twijfel het hoogtepunt van de maand. Wat een schatje!

Blogpret

In oktober stond mijn blog en social media op een heel laag pitje. Het was druk op het werk en met de leuke, maar/en volgeplande weekends, had ik gewoon geen zin om weer achter mijn computer te kruipen ’s avonds. Ik plaatste vier artikelen in de afgelopen maand: een stapel tips voor een budgetvriendelijke reis naar IJsland, mijn kennismaking met Van Gogh tijdens de Brabantnacht en een eerste artikel over Schotland kon je terug vinden op scratchingmymap, naast een terugblik op september.

 

Driving around Isle of Skye is a real treat. I loved the views, especially in the north of the island. This picture is from the Quiraing area.

Een bericht gedeeld door Lotte – scratchingmymap (@scratchingmymap) op


Welke vind jij de leukste? Volg me zeker op instagram als je meer wilt zien.

Scratching my map

Aantal landen bezocht: 3. De maand begon in Schotland, ik bracht enkele dagen in Nederland door voor het werk en ging op ontdekking in eigen land, net over de taalgrens.

Aantal nieuwe landen: 0.

Vooruitzichten voor november?

In november staan er al een stapel dinerdates en leuke dagjes gepland maar ook in een solotripje naar Oslo. Het lief heeft al enkele maanden een boys only weekend op de planning staan (lees pintjes, veel pintjes) dus besloot ik om naar Oslo te gaan, de stad waar hij enkele jaren geleden al geweest was. Ik heb zeker zin in mijn tripje, maar eigenlijk zou ik veel liever met mijn favoriete reispartner op pad gaan… First world problems, dat wel.

Had jij een fijne oktober? Tel jij al af naar kerstmis of is dat toch iets dat je pas vanaf december mag doen?

 facebooktwitterinstagram

16 oktober 2017
Zo mooi is de herfst in Schotland
15 november 2017
5 x doen in Kopenhagen bij winters weer

Comments

 • Jessica
  REPLY

  Wauw wat werd ik happy van jouw foto’s van Schotland en Skye! In het Midden Oosten krijg ik niet zo heel veel van de herfst mee en ik mis de herfstkleurtjes wel een beetje ;p Ga je trouwens naar de Vakantiebeurs in Utrecht in januari? 🙂

  8 november 2017
 • Anne - Ditisanne.nl
  REPLY

  Leuk! Glenfinnan vond ik ook erg mooi! Helaas hadden wij daar ook wat druilerig weer, maar we mochten niet klagen na een paar hele zonnige dagen op Skye! Dat deel van Schotland is echt zo mooi!
  Ik vond Edinburgh wel een hele mooie stad; ben inderdaad ook in dat museum geweest. Ik had juist helemaal niets met Glasgow, dat vond ik zo’n grauwe stad!

  8 november 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.