Op zoek naar design en architectuur in Kopenhagen

Kopenhagen

Op zoek naar design en architectuur in Kopenhagen

Overal waar ik naar toe ga, zal ik altijd opzoeken of er een Design Museum of museum voor moderne kunst in de stad te vinden is. Ook hou ik graag mijn ogen naar boven gericht en spot ik met plezier leuke gevels of mooie gebouwen. Mijn lief, een architect, vindt dat niet bepaald een vervelende gewoonte. 😉 Omdat Kopenhagen natuurlijk als Scandinavische hoofdstad gekend staat voor zijn Deens Design en knappe architectuur, konden wij hier natuurlijk ons hartje ophalen. Door het gure weer waar we twee van de drie dagen op getrakteerd werden, wat resulteerde in een sneeuwtapijt, konden we minder architectuur bekijken dan we wouden. Maar dan hebben we direct een hele goede reden om terug te komen bij zomerse temperaturen. Maar welke plaatsen bezochten we dan wel die ons goesting gaven om meer van de Deense hoofdstad te ontdekken?

Dansk Arkitektur Center

Van dit museum/centrum wist ik meteen dat ik deze wou bezoeken. Dit gebouw is prachtig gelegen aan het water, heeft een hele leuke museumshop waar ik hebberig van word en een koffiebar met een uitzicht over het water. Het DAC is gelegen in een 19-eeuws warehouse en biedt wisselende exposities over architectuur, stedelijke planning en duurzame ontwikkeling. De tentoonstelling die wij bezochten, en die nog tot 3 januari 2016 loopt, is die van “Groundbreaking Constructions – 100 Danish breakthroughs that changed the world”. Deze expositie toont enkele ontwerpen die de zaken in perspectief plaatsten, die anders waren en die invloed hadden op zo veel meer dan enkel de omgeving waarin ze gebouwd werden. Het Sydney Opera House komt aan bod, maar ik vond vooral het verhaal achter Amager Resource center boeiend en het ontwerp erachter zeer sterk. Kort samengevat is dit een groene/milieuvriendelijke fabriek die afval omzet naar energie, gelegen in een mooie groene, publieke ruimte. Wat ik zeer fascinerend aan dit ontwerp vind, is de grote schoorsteen: deze spuwt een “smoke ring” van stoom elke keer als er afval, overeenstemmend met 1 ton CO2 is omgezet naar energie. De fabriek zal elektriciteit en warmte produceren uit gevaarlijke stoffen, zwarte metalen en andere vormen van afval. Onder andere voor dit ontwerp wil ik zeker eens terugkeren naar Kopenhagen zodat ik deze site kan bezoeken. Strandgade 27B. Weekdagen 10-18u, woensdag tot 21u en weekend 10-17u.

DAC CopenhagenDAC – “We shape our building; thereafter they shape us.”

En je kan nog meer leuks doen in Kopenhagen in de winter!

ByMilen

Het ByMilen park is gelegen bij de SEB bank en is een soort van publieke ruimte tussen twee bankgebouwen in. Met een natuurlijk ritme glooit het betonnen landschappen er moeiteloos langs de bomen. Bomen die dan weer de kantoorgebouwen als het ware doorboren met hun sterke takken. Mooi staaltje urban architecture en de zon zorgde voor een heerlijke maandagochtend, nog voor het ontbijt. Yes, dit was voor ons een happy place.

SEB CopenhagenByMilen SEB – door SLA

Design Museum

Het Design Museum heeft zowel een vaste tentoonstelling als wisselende exposities. Het museum huist, samen met zijn eetcafé en shop, in een klassiek rococo gebouw vlakbij het Amalienborg. De vaste collectie bevat voornamelijk toonaangevend Deens design zoals ontwerpen van Arne Jacobsen, Verner Panton en Hans Wegner. De designliefhebbers onder ons, kunnen zich hier moeiteloos enkele stoelontwerpen voor de geest halen. Wij bezochten ook nog 2 exposities: Learning from Japan en Mindcraft 15. Die eerste tentoonstelling toont enkele Japanse ontwerpen en ontwerpen die zich hierdoor lieten inspireren. Blijkbaar heeft het Design Museum in Kopenhagen een speciale band met Japans design doordat het een inspiratiebron vormt voor Deense designers en industriële ontwerpers. Mindcraft 15 is een selectie van 14 ontwerpen van Deense kunstenaars en ontwerpers wiens voorwerp tentoongesteld wordt in een spiegelzaal. Dit zorgt er niet alleen voor dat je de ontwerpen vanuit elke hoek kan bekijken, maar het zorgt ook voor leuke foto’s. Bredgade 68. Di-zo 11-17u, woensdag tot 21u.

Kopenhagen design museumDesign Museum Kopenhagen – MINDCRAFT 15

Hay House

Het Deense merk HAY, dat naar eigen zeggen toegankelijk en kwaliteitsvol design aanbiedt voor diegene die Ikea ontgroeid is, maar nog niet het budget heeft voor topdesign, heeft uiteraard een grote winkel in het centrum van Kopenhagen. Hier vind je zowat elk product in hun lijn: van zetels, tafels en stoelen en ander groter meubilair tot hun mini-market vol met leuke kantoorspullen en prullaria voor in de keuken of badkamer. Oestergade 61. Ma-vr 10-18u en zaterdag 10-17u.

Benieuwd naar mijn eerste indruk van Kopenhagen?

Island Brygge

Technisch gezien is het Island Brygge geen gebouw maar een straat, gelegen vlakbij het water. In het water liggen twee geweldige ontwerpen. Het eerste is het Harbour Bath, een afgesloten stukje van de rivier waar je in de zomer fijn kan zwemmen. In dit zwembad ligt een trapvormig terras in de vorm van een boot (lekker wazig, bekijk gewoon even de foto :)) en ik ben er van overtuigd dat dit een populaire plek is in de warme zomermaanden. Aan de overkant van het water is er een wandelpad: een houten steiger die je, net als een golf, op en neer en van links naar rechts weer veilig naar de oever brengt.

Island Brygge CopenhagenHarbour Bath en Kalvebod Bolge

Superkilen urban park

Het Superkilen staat voor diversiteit. Je vindt er dan ook voorwerpen (een bank, een fontein, schaakborden, schommels, bomen…) uit verschillende culturen en landen. Zo staan er bijvoorbeeld een bank uit België, een Marokkaanse fontein en een Japans kunstwerk. Het park is opgedeeld in drie zones: The Red Square verbeeldt het moderne leven waar optredens kunnen plaatsvinden en waar je kan sporten. The Black Market heeft een sterk lijnenspel op de asfalt en is voorts meer klassiek ingericht met banken en een fontein. De laatste zone is een grasveld, ideaal voor picknicks, en noemt dan ook The Green Park. Toen wij dit publieke terrein bezochten, was de fel gekleurde ondergrond bedekt met een stevige laag sneeuw. De sterke lijnen en kleurvlakken kwamen dus amper tot zijn recht dus ook bij deze plek zal ik stoppen tijdens mijn zomerse fietstocht. Nørrebrogade 208 Superkilen Copenhagen

Den Blaa Planet

Heerlijk woord om luidop uit te spreken trouwens, Den Blaa Planet, gotta love Danish! Ik ben echt gek op aquariums (ja taalpuristen, het is aquaria maar dat klinkt niet) en dit is er echt een prachtexemplaar. Dit imposante gebouw is vormgegeven als draaikolk met vijf armen. Je vindt hier niet alleen een heuse jungle met piranha’s maar ook een reusachtige haaienaquarium met een glazen tunnel waar je doorheen kan wandelen. Je wandelt er dus tussen de haaien, maar dan op het droge. Jacob Fortlingsvej 1. Dagelijks 10-18u en op maandag tot 21u.

Zoologisk Have

Deze had je niet zien aankomen he? Zelfs in de dierentuin zorgen de Denen ervoor dat er enkele sterke staaltjes architectuur terug te vinden zijn. Het nieuwe olifanten huis is knap maar ik was toch vooral fan van de Arktiske Ring. Dit strakke gebouw is het nieuwe thuis voor ijsberen en zeehonden. Het pad slingert je niet alleen langs de dieren maar ook echt vlakbij hen: je kan hen namelijk ook onder water bewonderen. De ijsbeer liet zich uiteraard niet storen door de koude temperaturen en dook gezellig een stuk vlees op uit het water, om vervolgens aan de slag te gaan met een ton. Geen idee wat ie wou doen maar leuk vond hij het alleszins zelf wel. Roskildevej 32. Dagelijks 10-18u, in de winter zijn de openingsuren korter: 11-16u. Zoo Kopenhagen Heb jij oog voor de architectuur in een stad? Geniet jij meer van moderne architectuur of toch maar liever de historische gebouwen?

 facebooktwitterinstagram

30 november 2015
Scratchingmymap in november: design in Kopenhagen
14 december 2015
De Copenhagen card – de moeite waard of niet?

Comments

 • Ohh Kopenhagen lijkt me fantastisch met al hun mooie design en musea. Ik ben ook een groot fan van moderne kunst en mooie architectuur. Kopenhagen staat hoog op mijn lijstje; op zonnige dagen dan wel 😉

  4 december 2015
 • Ooh, je begint al een reputatie te krijgen, maar ik ben zo blij met die tips 😉 Mijn mama wilde Kopenhagen graag bezoeken omdat het zo’n groene stad zou zijn, maar wij vonden (op de massale fietsers na) geen aanknopingspunten om haar dat deel te laten zien. Maar zo te lezen moeten we dus bij het Dansk Arkitektur Center zijn! 😉 Dankjewel!

  Ik vond het Design Museum er van buitenaf zo troosteloos uitzien. Maar de binnenkant maakt dat dus meer dan goed blijkbaar!

  7 december 2015
 • Gaaf, Kopenhagen! Ik was er 10 jaar geleden voor ’t eerst en laatst, wil er graag eens naar terug! Wat een mooie architectuur deel jij, die gaat erbij op mijn wishlist!

  7 december 2015
 • Pingback: Reisinspiratie #10 -Marcella Molenaar
  REPLY
  8 december 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.