De Copenhagen card – de moeite waard of niet?

Kopenhagen citytrip

De Copenhagen card – de moeite waard of niet?

Ik had nog nooit eerder een city-card gebruikt. Je kent ze wel, van die kaarten waar je onbeperkt met het openbaar vervoer kan reizen en gratis toegang hebt (of korting) tot verschillende musea in de stad. Je ziet ze veelvuldig op reclameborden in de luchthaven en de trein of bus maar ze konden mij nooit aanzetten tot kopen. In Kopenhagen heb ik voor de eerste keer een city pass gebruikt.  Benieuwd wat mij overtuigde? Hoe werkt deze, wat kan je er zoal mee doen en vooral: is deze kaart de moeite waard?

Hoe werkt de Copenhagen card?

Aangekomen op de luchthaven, lopen we richting het station waar we de trein zullen nemen met als bestemming Kopenhagen centrum! Maar eerst toch maar even een geldig ticketje aanschaffen. Meestal ga ik meteen aanschuiven bij een ticketautomaat, maar deze keer kies ik voor het loket. Hier kan je namelijk je Copenhagen Card aanschaffen bij een vriendelijke meneer of mevrouw aan de balie “DSB”. Je hebt er een voor 24/48/72/120 uur, aan jou de keuze. Goed, nu dan maar meteen de trein op? Neen hoor, je moet nog twee dingen doen om jouw kaart te valideren. Eerst en vooral moet je de datum en het tijdstip van het eerste gebruik noteren. Een tip: je moet het eerstvolgende uur nemen, dus activeren om 8u05 = 9u noteren. Zo win je dus 55 minuten, je bent een budget babe/backpacker of je bent het niet. 😉 Ook moet je je naam op de achterkant van de kaart schrijven, anders is je kaart niet geldig. Bij je volgende gebruik, moet je gewoon aan de balie van het museum jouw kaart laten zien en dan krijg je gratis een toegangsticket. Ook is de kaart magnetisch waardoor je gewoon kan in- en uittikken bij de metro en de bus.

Een bezoek aan Tivoli mag natuurlijk niet ontbreken.

Kopenhagen is ook leuk in de winter!

Wat deed ik met de Copenhagen Card?

Het was koud én de regen/sneeuw viel regelmatig met pakken uit de lucht dus wij doken vaak met plezier het (warme) openbaar vervoer in. Prima geregeld trouwens en je hebt de keuze uit de metro, tram of bus in Kopenhagen centrum. Maar wat heel fijn is, is dat jouw pas ook geldig is op treinen op Sjaelland (het eiland waarop Kopenhagen ligt). Zo namen wij de trein van de luchthaven naar het centrum en terug maar je kan er ook bijvoorbeeld mee naar Roskilde of Helsingor. Bij aankoop krijg je een boekje met een overzicht van alle activiteiten die inbegrepen zijn in jouw Copenhagen Card. Maar ik zou Lotte niet zijn, als ik dit uiteraard niet al op voorhand had uitgezocht en berekend. 😉

Meer lezen over Deens design en andere architectuurhotspots?

Wij bezochten enkele fijne musea, die je ook kan terug vinden in mijn architectuur- en designtips voor deze Scandinavische stad. Ik heb het hier natuurlijk over het Dansk Arkitektur Center en het Design Musum. Voor een toegangskaartje ben je respectievelijk 60 en 100 DK kwijt. Omdat we al wel eens graag een pintje drinken (en desondanks nog altijd geen enkele brouwerij hebben bezocht) en gek zijn op industriële sites, werd ook al snel Visit Carlsberg toegevoegd aan onze lijst. Voor 85DK ontdek je meer over de geschiedenis van de Carlsberg brouwerij, leer je bij hoe bier gebrouwen wordt, mag je door de grootste bierflesjes-collectie ter wereld wandelen en dit alles onder het genot van twee pintjes. Kopenhagen kaart

Rundetaarn

Natuurlijk mogen ook enkele klassiekers niet ontbreken bij een eerste bezoek aan de stad. Wij deden een Grand Tour over het water waar we gedurende een uur langs de kleine zeemeermin, Nyhaven, het Amalienborg Paleis en het Christiansborg Paleis, de verschillende kleine haventjes en kanalen en enkel architectuurpareltjes zoals de opera, de Black Diamond en het Playhouse vaarden. Voor 80DK mag je een uur over het water varen in “milieuvriendelijke” boten, zoals ze het zelf zeggen. Geen idee wat het exact inhoudt, zo’n boot, maar dat mag jij uitzoeken. 😉

Op zoek naar een reisgids voor jouw citytrip naar Kopenhagen? Deze gidsen gebruik ik zelf regelmatig en zijn ideaal voor een citytrip.

Van het uitzicht genieten deden we in de bijzonder toren Rundetaarn die, zoals de naam het zelf zegt, rond is. Dat is niet zo bijzonder natuurlijk, maar wat deze toren speciaal maakt, is dat je hier geen enkele trede hoeft te beklimmen. Dat wil niet zeggen dat jij je benen niet moet laten werken, want er loopt een steile helling tot boven in de toren in plaats van een trap. Dat had ik nog nooit eerder gezien en samen met het mooie uitzicht (ga toch maar overdag in plaats van ’s avonds zoals wij) en de interessante tentoonstelling over Hans Christian Andersen, was het zijn 25DK meer dan waard. Wat dan weer wel een must-see is ’s avonds in wintertijd, is het oude pretpark Tivoli. Toen wij er waren, was het park volledig in kerstsfeer gehuld en uiteraard komen die gezellige kraampjes en mooie lichtjes het beste uit na zonsondergang. Heerlijk om rrrrrromantisch met zijn tweeën langs de verschillende oude attracties te wandelen, te bekijken hoe ze er ouderwets snoep maken en op te warme met een warme chocomelk met slagroom, met zicht op verlichte kasteel. Voor 110 DK mag je door het park struinen, al moet je wel nog aparte ticketjes kopen per attractie. Regelmatig bezoeken wij in binnen- en buitenland een dierentuin of aquarium en ook dat deden we in Kopenhagen. Vele dieren zitten natuurlijk in hun binnenverblijf maar het is een stuk rustiger in de Zoo dus we waanden ons hier regelmatig (bijna) alleen. Wie er dan wel in zijn sas was? De ijsbeer natuurlijk, de kou deerde hem natuurlijk niet dus hij ging rustig zijn gangetje. Omdat Den Blaa Planet vlakbij de luchthaven gelegen is en dit gebouw het hartje van mijn architect sneller deed slaan, gingen we met plezier Nemo en zijn vriendjes een bezoekje brengen. En het blijft ook indrukwekkend om haaien langs je heen te zien zwemmen en zo leerden we ook weer bij over piranha’s en zagen we hoe deze laatste gevoederd werden. Toegang voor de zoo is 170 DK en voor het aquarium ben je er eentje minder kwijt: 169 DK.

Benieuwd naar mijn eerste indruk van Kopenhagen?

De eindafrekening: is de Copenhagen card zijn geld waard?

De kostprijs: 589 DK voor 72 uur. De andere varianten kosten respectievelijk 359DK/24u, 499DK/48u en 799DK/120u. De losse kosten: We bezochten verschillende musea met een totale waarde van 799 DK aan toegangstickets. Als je hier nog eens 200 DK bijtelt voor een 72 uur City-Pass met onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer in Kopenhagen, kom je op mooie bedrag van 999 DK. (Het lijkt wel een typische reclamefolderprijs.) Hoewel we wel vaker een zoo of aquarium bezoeken in het buitenland (een van onze guilty pleasures), moet ik wel eerlijk zeggen dat we deze vooral bezochten omdat we wisten dat dit duurdere tickets waren én ze inbegrepen waren in de prijs. Als we deze niet bezocht hadden, kom ik op een totaal van 660 DK. Voor ons was het dus zeker interessant om de Copenhagen Card te kopen bij ons eerste bezoek aan de stad! Ben je van plan om langer naar de stad te gaan en wil je ook enkele plaatsen buiten de stad bezoeken, dan ben je volgens mij ook beter af met deze kaart. Je mag namelijk ook onbeperkt gebruik maken van de trein in de grote regio rond Kopenhagen. Is het echter hartje zomer en heb je niet veel zin om musea te bezoeken, dan stel ik toch voor dat je eerst eens een keer kijkt welke activiteiten jou zoal aanspreken. Op de website vind je ook een handige tool om dit uit te rekenen! Voor mij was het de eerste keer dat ik zo’n dergelijke kaart gebruikte, heb jij dit al eerder gedaan? Zou jij bij een bezoek aan Kopenhagen deze Copenhagen Card overwegen?

facebooktwitterinstagram

PS: ik heb gewoon zelf deze kaart gekocht en kreeg hiervoor geen sponsering of vergoeding. Mocht dit wel zo zijn, zou ik dat vermelden maar mijn eigen mening krijg je eerlijk en ongeacht wie de rekening betaalt.

4 december 2015
Op zoek naar design en architectuur in Kopenhagen
17 december 2015
Tien cadeautips voor reizigers voor minder dan tien euro

Comments

 • Ik ben echt een sucker voor zo’n gestructureerde overzichten en vergelijkingen. Zo’n kaart kopen is ook iets wat ik normaal nooit zou doen, maar het heeft zo inderdaad wel zijn voordelen. En zo kom je ook op plaatsen waar je normaal niet zou komen om toch dat voordeel uit zo’n kaart te halen.

  15 december 2015
 • Hmm.. Ik heb ook nog nooit een citycard gebruikt en regel altijd alles zelf. Ik lees echter wel steeds vaker dat het best wel uit kan om je hierin te verdiepen. Dat blijkt bij jou ook wel weer. En vooral leuk dat je zo ook eens plekken bezoekt waar je anders misschien niet zo snel zou komen. Ik ga ‘m onthouden!

  16 december 2015
 • Sheelagh
  REPLY

  Kopenhagen lijkt me zo leuk! Ik heb ooit zo’n kaart gehad in Brugge. Heb er toen wel veel mee gedaan, maar als ik eerlijk ben vooral ‘omdat het kon’. Als ik de kaart niet gehad had had ik bepaalde attracties wel overgeslagen. Maar het kan zeker handig zijn!

  21 december 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.