7 prachtige uitzichtpunten in Barcelona

Barelona uitzicht

7 prachtige uitzichtpunten in Barcelona

Bij elke citytrip of stadsbezoek, zal ik op zoek gaan naar de beste uitzichten (al dan niet voor een zonsondergang). Oké, en ook naar de beste cappuccino en leukste streetart, maar dat is voor een ander artikel. Barcelona is een relatief vlakke stad, maar aan de rand van de stad liggen enkele bergen (nu ja…) waardoor je zeker enkele hele fijne uitzichtspunten hebt in de stad. Hier deel ik zeven keer de beste uitzichten in Barcelona.

1 Bunkers del Carmel

Een (nog) relatief onbekende plek die de laatste jaren sterk aan populariteit aan het winnen is. Dat laatste valt niet altijd in goede aarden bij de buren, gegeven de graffiti met tourists go home… Het is dan ook een populaire plek om de zonsondergang te bekijken met een pintje erbij. Dus ik kan me wel inbeelden dat het misschien wat overlast kan geven. Maar, de lezer van mijn blog is dan ook een beschaafd iemand die netjes zijn afval opruimt, dus laat je niet tegen houden door de krabbels die je onderweg tegenkomt. Het is namelijk één van de mooiste uitzichten over de stad vind ik. De Bunkers del Carmel zijn gelegen op de berg Turó de la Rovira en dankzij de 262m hoogte heb jij een prachtig 360° uitzicht over de stad en de zee. De site is historisch en cultureel belangrijk voor de stad en de buurt. De bunkers werden gebouwd tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) maar ze speelden ook daarna een belangrijke rol in de stadsontwikkeling. Of het gebrek daaraan. Onder het bewind van dictator Franco (tot 1975) heerste er grote armoede in Spanje en dus ook in Barcelona. De armere bewoners maakten van de bunkers dan ook hun thuis. Je zal tussen de ruines van de bunkers dan ook plots vloertegels zien opduiken in verschillende printjes. Met de Olympische spelen in begin jaren negentig, werden de bunkers ‘opgekuist’ en kregen de inwoners een andere plek in de stad. Nu is de berg groen aangelegd met wandelpaden en straten met verschillende kleine huisjes met tuintjes. Hoe kom je bij de Bunkers del Carmel? Zelf nam ik bus 114 tot onderaan het park en wandelde van hier naar boven door Parcque del Guinardo. Maar je kan ook bus 119 nemen tot boven als je geen zin hebt in de wandeling.

2 Parc Guell

Een van de meest populaire uitzichtspunten in de stad, maar dan vooral door de prachtige werken die je hier vindt van kunstenaar Gaudi. Een deel van het park is enkel toegankelijk met een ticket (€7.50, prijzen 2018). Van in dit gedeelte heb je een heerlijk uitzicht over de stad, vooral vanaf het zogenaamde Placa de la Natura met de bekende gekleurde bankjes. Echter is dit plein en uitzichtspunt voor een groot deel afgesloten wegens restauratiewerken die tot eind 2018 zouden duren. Maar Parc Guell kan je ook bezoeken zonder toegangskaartje: een groot deel van het park is namelijk gewoon zo te bezoeken. Je zal hier dan niet verbaasd worden door de kleurrijke bouwwerken van Gaudi, maar wel nog steeds door het mooie uitzicht dat je gewoon gratis kan bewonderen. Hoe kom je bij Parc Guell? Ofwel wandel je te voet vanaf Bunkers del Carmel, ofwel neem je bus 116 tot (bijna) aan een van de lager gelegen ingangen. Je kan ook met de metro tot Lesseps of Joanic en dan te voet verder.

3 Uitzicht vanaf Montjuic

Montjuic is een berg/wijk in het zuidwesten van de stad, “naast” de zee. Ik vond dit zelf best een toffe wijk, onder andere omdat het hier heel groen is en omdat je vanaf hier ook verschillende zalige uitzichten hebt. Vanaf het MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) kijk je uit over de verschillende pleinen en de Magic Fountain van Monjuic. Maar vanaf hier kijk je nog verder: tot Placa Espanya en verder over de stad. Als je hoger de berg opklimt, kan je tot het kasteel wandelen. Als je een toegangsticket koopt (€5, prijzen 2018), kan je genieten van het uitzicht over de Middellandse zee, de haven van Barcelona en de stad zelf. Op de berg vind je ook verschillende Miradors (je raadt het nooit, uitzichtspunten dus). Zo ook Mirador de l’Alcalde. Van hier kijk je uit over Port Vell. Maar mijn favoriete uitzichtspunt in Barcelona is toch wel dat vanaf het terrasje aan het zwembad. Ja, je leest het goed. Een plek die meestal gereserveerd is voor ouders die hun koters aanmoedigen, is hier een plekje om te genieten. Te genieten van een biertje, van de rust en van het uitzicht. Het openluchtzwembad in Montjuic is enkel in de zomermaanden geopend, maar in het schouderseizoen, wordt er een geïmproviseerde bar en terras geopend. Kies jezelf een plastic stoel uit en bestel een pintje of een ander drankje en geniet van de zonsondergang. Hoe kom je bij Montjuic? Je kan de metro nemen tot Placa Espanya en naar boven wandelen. Of je kan voor de prijs van een metrorit de ondergrondse funicular nemen vanaf metro Paralel. Wil je graag al getrakteerd worden op een weids uitzicht? Koop dan tickets voor de kabelbaan Transbordabor Aeri del Port (€11 enkel, €16.50 retour, prijzen 2018) die je in een piepklein rood wagentje meeneemt vanaf de haven tot boven de berg. Ook heb je nog de moderne Teleferico de Montjuic (€12.70 retour), deze brengt je vanaf de halte van de funicular naar bovenaan bij het kasteel.

4 Het Las Arenas shopping center

Vlakbij Placa Espanya, en dus aan de voet van de berg Montjuic, vind je het shopping center Las Arenas terug. Deze plek was vroeger een arena waar stierengevechten plaatsvonden, maar deze praktijk is gelukkig al enige tijd achter de rug. In 2011 opende na acht jaar renovaties, het shoppingcenter. Je vindt hier niet enkel winkels, maar ook een filmzaal en diverse restaurants. Maar het leukste is toch wel het uitzicht van de bovenste verdieping. Vanaf de vijfde verdieping heb je buiten een 360° uitzicht over de stad. Zo zie je natuurlijk Montjuic liggen achter Placa Espanya, maar ook de Sagrada Familia en de verder gelegen Tibidabo Kathedraal laat zich zien. Tip: Betaal niet voor de lift (€1). Ga gewoon naar binnen en ga dan met lift tot verdieping 4 en tenslotte nog één verdieping hoger met de roltrap. Hoe kom je bij Las Arenas? Neem de metro tot Placa Espanya en volg de pijlen richting de uitgang van Las Arenas. De volgende plaatsen bezocht ik zelf nog niet, maar ik wil ze je niet onthouden. Maar ze staan wel op mijn wishlist voor een vijfde bezoek aan Barcelona.

5 Tibidabo

Op deze berg heb je de Tibidabo kathedraal en het gelijknamige pretpark. In de zomermaanden zijn ze dagelijks geopend, maar in het tussen- en laagseizoen enkel in het weekend.

6 Vanaf de kathedraal

Vanaf de kathedraal van Barcelona (Pla de la Seu), gelegen in oude wijk Barri Gotic, zou je ook een mooi uitzicht hebben over de stad. Dit keer natuurlijk eens van echt midden in de stad, in tegenstelling tot de hierboven genoemde uitzichtspunten die meer aan de rand van Barcelona liggen.

7 Uitzicht vanaf Sagrada Familia

Als je graag een foto wilt van het uitzicht inclusief de bekende Sagrada Familia, dan is het natuurlijk logisch dat je deze hier niet zal maken. Maar de Sagrada Familia is een niet te missen bezienswaardigheid en ook de torens zijn bijzondere kunstwerkjes. Boek echter je tickets goed op voorhand, zodat jij, in tegenstelling tot ik, wel de talrijke trappen tot boven kan beklimmen.

facebooktwitterinstagram

9 november 2018
Hoe kan je Transmongolië Express zelf boeken + wat kost het?
21 november 2018
De leukste koffiebars in Barcelona

Comments

  • Eva - guidedbycuriosity
    REPLY

    Mooi! Ik vond het uitzicht vanaf Bunkers del Carmel heel tof, hing ook zo’n fijn sfeertje <3

    19 november 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.