Hoe kan je Transmongolië Express zelf boeken + wat kost het?

Terelj National Park

Hoe kan je Transmongolië Express zelf boeken + wat kost het?

De Transmongolië Express is echt een legendarische en bekende treinreis. Ik schreef al eerder een complete gids over deze trip, maar hier leg ik je stap voor stap uit hoe je de Transmongolië Express zelf kan boeken. Hou je route en kredietkaart bij de hand en voor je het weet, stap je aan boord voor de treinreis van je leven. Welke routes bestaan er? Welke visa heb je nodig? Wat is de beste reistijd en wat moet ik zeker inpakken voor mijn reis op deze legendarische route? Dit alles en meer lees je in mijn eerste artikel: de complete gids voor de Transmongolië Express. In dit artikel vertel ik je hoe je deze treinreis zelf kan boeken en de bijhorende kosten. TIP: voordat je aan de slag gaat met het boeken, zorg dat je jouw route compleet hebt uitgestippeld. Hou je overzicht bij de hand met de datum, begin- en eindpunt van je treintraject en eventueel het specifieke treinnummer. Hoe je jouw route het beste uitstippelt, vertel ik je in dit artikel. Daar vind je ook de vijf routes die ik alvast heb uitgewerkt voor jou.

Hoe zelf de Transmongolië Express boeken?

Je kan de verschillende trajecten gewoon zelf boeken. Hieronder leg ik jou uit hoe ik elk onderdeel heb geboekt. Ik raad je aan om op voorhand uit te zoeken welke treinen je wilt nemen, in welke klasse en op welke dagen. Dat maakt het boeken met de (niet altijd even duidelijke) buitenlandse websites gemakkelijker. In mijn ander uitgebreid artikel over de Transmongolië Express kan je alvast 5 routes downloaden die ik heb uitgestippeld voor jou. Van 2 tot 4 weken, er zit vast wat tussen dat je aanspreekt. Een andere tip die ik je graag wil geven is om via Seat61 even te kijken naar de (vermoedelijk) meest recente treintijden. Zo kan je alvast eens kijken of mijn routes nog up-to-date zijn en je treinrit verder uitstippelen.

Geef even een seintje indien de treintijden niet meer up-to-date zijn – dan pas ik mijn informatie aan.

Moskou – Irkutsk

Москва – Иркутск

Dit is een traject binnen Rusland dus het is het goedkoopste om rechtstreeks bij de Russische spoorwegen te boeken. Ik boekte hier zowel het traject St-Petersburg – Moskou als Moskou – Irkutsk. Dit doe je via eng.rzd.ru en vervolgens klik je links op “Passengers”. Vervolgens opent zich er een nieuw tabblad. Vervolgens vul je de vertrek- en eindbestemming in en de datum waarop je de treinrit wilt maken. Selecteer “only with tickets” en klik op “select a route”. Hou er rekening mee dat je 45-60-90 dagen op voorhand tickets kan kopen, afhankelijk van het type trein. Aangezien sommige treinen, zeker in de zomer, snel uitverkopen, raad ik je ook aan om dit te doen. Onderaan krijg je dan een overzicht van de mogelijke treinen met hun treintijden. Sinds enige tijd geeft men de aankomsttijd weer als de lokale tijd in plaats van Moskou-tijd. Je ziet per trein ook meteen de vanaf-prijzen per klasse en de hoeveelheid die er nog beschikbaar is. De vanaf-prijzen zijn die voor een ‘upper-berth’, reken ongeveer RUB3000 extra voor een ‘lower-berth’. Maak je keuze en vervolgens opent zich een overzicht met de bedjes die je kan kiezen. Maak je keuze (tip: beter niet vlak naast het toilet) en klik op de knop “go to passenger data entry and seat selection”. Nu word je verplicht om een login te maken met je e-mailadres. Eens je ingelogt bent, hou dan het paspoort van al de reizigers en je kredietkaart bij de hand. Je hebt beide namelijk nodig omdat het ticket op naam én paspoortnummers is. Een tip: selecteer Foreign Document bij het invullen van je persoonsgegevens. Ook je kredietkaart moet je niet ver weg stoppen: mijn mastercard werd probleemloos aanvaard maar ik hoorde van anderen dat zij problemen hadden met het boeken met hun VISA-kaart. Let wel even op, er zijn verschillende treinen op dit traject. Zo is trein nummer 2 de echte Transsiberië Express van Moskou tot Vladivostok, via Irkutsk. Trein 4 rijdt dan weer via Mongolië naar Beijing, en trein 6 rijdt niet verder dan Ulaanbaatar. De regel is: hoe lager het treinnummer, hoe hoger de kwaliteit van de trein (maar daarom nog niet altijd het prijskaartje). Een extra aandachtspuntje is dat niet alle treinen dagelijks rijden. Zo vertrekt trein 2 Rossiya op de oneven dagen (behalve de 31e) uit Moskou, rijdt trein 4 enkel op dinsdag en trein 6 dan weer op een- of tweewekelijks op woensdag afhankelijk van het seizoen. Deze treinen zijn ruim op voorhand uitverkocht dus zet het even in je agenda. Maak ook alvast een account aan op de rzd.ru website, die heb je namelijk nodig om jouw ticket te kunnen boeken.

Irkutsk – Ulaanbaatar

Иркутск Улаанбаатар хот

Aangezien je Rusland verlaat, kan je deze niet online kopen bij de Russische spoorwegen. Na wat vergelijkingswerk, leken Rusrailtravel en Real Russia mij de beste sites hiervoor. Zelf boekte ik bij Real Russia. Je hebt eenvoudig gezegd 3 treinen voor dit traject: trein 4 (de Transmongolië Express van Moskou naar Beijing via Irkutsk en Ulaanbaatar), trein 6 (van Moskou naar Ulaanbaatar via Irkutsk) en (trein 362), nu trein 306  (Irkutsk – Ulaanbaatar). Trein 4 rijdt op zaterdag, trein 6 op een zondag en (nummer 362 rijdt dagelijks) nummer 305 rijdt op maandag, woensdag en vrijdag hetzelfde traject. Sinds eind 2017 rijdt deze trein 306 met andere treinuren. Het fijne is dat deze nu ’s ochtends vertrekt uit Irkutsk ipv ’s avonds zoals trein 362 en dat je dus nu overdag langs het machtige Baikalmeer reist! (Je ziet dat ik de info over trein 362 tussen haakjes heb gezet. Dit omdat deze informatie in 2016 nog correct was, maar volgens mijn informatie vervangen is sinds eind 2017 door trein 306. Maar misschien komt ie toch weer ooit in voegen, dus als je dit treinnummer ergens ziet opduiken, dan gaat er bij jou meteen een belletje rinkelen.) In de menubalk navigeer je naar Trains – Book trains online. Je geeft je vertrek- en eindpunt in, samen met de datum. Je kan hier maximaal 60 dagen op voorhand boeken. Klik op zoeken en vervolgens opent zich er nieuw tabblad. Als er op de dag van jouw keuze geen treinen beschikbaar zijn, kan je eenvoudig een andere dag selecteren. Je kan de prijzen weergeven in verschillende valuta, waaronder in euro. Dit maakt het vergelijken tussen de verschillende klassen eenvoudig. Je selecteert de trein naar keuze en klikt op “continue to select ticket classes”. Hier kies je de klasse en of je een upper of lower berth wilt. Daarna kies je “continue to enter passenger details”. Je moet de volledig naam, geboortedatum en paspoortnummer ingeven voor alle passagiers. Tenslotte selecteer je “send a ticket request” en daarna ontvang je de informatie voor je bestelling af te ronden. Je betaalt via een overschrijving en ofwel haal je je tickets op bij hun kantoor in Moskou ofwel laat je het leveren bij jouw hostel in de stad. Hun kantoor is op weekdagen geopend van 9-18u, hou hier dus wel rekening mee. Let wel even op: een internationale overschrijving buiten de sepa-zone en in een andere munteenheid dan de euro moet je laten uitvoeren in jouw bankkantoor. Hier zijn ook extra kosten mee verbonden. Transmongolie express

Ulaanbaatar  – Beijing

Улаанбаатар хот – 北京

Dit treinticket heb je nodig voor je aanvraag van je Chinees visum omdat je zo het land binnenkomt. Zelf boekte ik mijn treinticket bij Mongolian Train Tickets en koos ik voor een levering in mijn hostel in Ulaanbaatar. De reservatie van de tickets door je via het contactformulier van de website contact op te nemen. Ik betaalde het ticket cash in USD toen men het treinticket leverde in mijn hostel in Ulaanbaatar.

Ben je nog niet zeker van je route? Lees dan zeker mijn complete gids voor de Transmongolië Express.

Hoeveel kost de transmongolie express?

Zoals ik in mijn eerder artikel hierover al vertelde, zijn er enkele factoren die de ticketprijs beïnvloeden. Dit zijn het aantal keer dat je de treinreis onderbreekt, de klasse waarin je reist, met welke specifieke trein je je traject aflegt en welk bed je juist kiest. Als je de stappen in deze gids volgt, dan kan je alvast geld besparen door je zelf je treintickets te boeken in plaats van deze via een Belgisch of Nederlands reisbureau te boeken. Het verschil kan oplopen tot bijna €130pp!

Moskou – Irkutsk kostprijs

Let wel even op, er zijn verschillende treinen op dit traject. Zo is trein nummer 2 de echte Transsiberië Express van Moskou tot Vladivostok, via Irkutsk. Trein 4 rijdt dan weer via Mongolië naar Beijing, en trein 6 rijdt niet verder dan Ulaanbaatar. De regel is: hoe lager het treinnummer, hoe hoger de kwaliteit van de trein (maar daarom nog niet het prijskaartje). Even ter vergelijking voor het traject Moskou – Irkutsk in de periode januari 2019 (90 dagen op voorhand bekeken): Trein 100 (dag 1 0u35- aankomst dag 4 20u31 lokale tijd). De ticketprijzen (upper berth) starten in de verschillende klassen vanaf: RUB 6000 in 3e klasse en RUB 9300 in 2e klasse. Trein 2 (dag 1 23u45- dag 5 7u40 lokale tijd). De ticketprijzen (upper berth) starten in de verschillende klassen vanaf: RUB 9000 in 3e klasse, RUB 11500 in 2e klasse en vanaf RUB 27600 in 1e klasse. Zo zie je dus dat je voor de prijs van een 3e klasse ticket op de betere trein 2, ook in 2e klasse kan reizen op de iets minder kwalitatieve trein 100. Je moet ook opletten op het tekentje dat achter je klasse staat. Je hebt namelijk in bvb trein 2 ook tickets waar eten bij in zit, dit zie je door het teken dat bij de service class staat. Dit maakt je ticket natuurlijk duurder. De grijs-witte icoontjes verduidelijken dit. Je moet in de zomer ook opletten dat je best een wagon boekt waar airco aanwezig is. Zelf reisde ik met een ticket 2K: hier zat geen eten inbegrepen maar wel bedlinnen. Wil je wel eten, dan kies je best voor 2T of het omgekeerde eurotekentje. Een overzicht van al de services vind je op de website van de Russische spoorwegen. In totaal voor 1 upper + 1 lower berth kost het je in 2e klasse aan boord van trein 2 RUB 27000= €355 en op trein 100 RUB 20000=€265 voor twee personen. Dit is dus gemiddeld €133-178pp afhankelijk van de trein die je kiest.

Irkutsk – Ulaanbaatar kostprijs

Via Realrussia kan je eenvoudig de prijzen vergelijken tussen de verschillende treinen en klassen die op jouw reisdag beschikbaar zijn. Ter vergelijking voor het traject Irkutsk – Ulaanbaatar in de periode december 2018 (60 dagen op voorhand bekeken): Trein 4 (dag 1 8u20 – aankomst dag 2 6u50). De ticketprijzen (upper berth) starten in de verschillende klassen vanaf: €138 in 2e klasse en €215 in 1e klasse. Trein 6 (dag 1 8u08 – aankomst dag 2 6u50). De ticketprijzen (upper berth) starten in de verschillende klassen vanaf: €145 in 2e klasse en €214 in 1e klasse. Trein 306 (dag 1 8u08 – aankomst dag 2 6u50). De ticketprijzen (upper berth) starten in de verschillende klassen vanaf: €145 in 2e klasse, €215 in 1e klasse. Voor deze internationale trein is er dus nagenoeg geen prijsverschil. Het enige verschil is eigenlijk dat je in trein 4+6 ook tickets beschikbaar hebt waar je extra services krijgt zoals een maaltijd. Deze zijn dan natuurlijk wat duurder. In totaal voor 1 upper + 1 lower berth kost het je in 2e klasse €314 voor twee personen. Dit is dus ongeveer €157pp.

Ulaanbaatar – Beijing kostprijs

De prijzen staan heel duidelijk en eenvoudig weergegeven op de website van Mongolian Train Tickets. Er zijn slechts twee treinen en het prijsverschil is beperkt. Trein 4 (dag 1 7u30 – aankomst dag 2 14u35). De ticketprijzen bedragen USD 180 in 2e klasse en USD 260 in 1e klasse. Trein 24 (dag 1 7u20 – aankomst dag 2 14u35). De ticketprijzen bedragen USD 170 in 2e klasse en USD 245 in 1e klasse. Dit kost je dus €150pp in tweede klasse.

Toilet with a view in Mongolië

Kostprijs hostels

Tja, dit is natuurlijk een post die je ook weer zo goedkoop of zo duur kan maken als je zelf wilt. Hieronder tip ik je de hostels waar wij geslapen hebben. Van zowel de hostels in Moskou, Irkutsk, Listvyanka aan het Baikalmeer, Ulaanbaatar als die in Beijing ben ik tevreden dus ik deel graag mijn adresjes. Moskou: het superleuke Goodmood hostel. Hier verbleven we één nachtje in een gedeelde dormroom. Een bed kost hier €15pp en een tweepersoonskamer ongeveer €40. Irkutsk: we verbleven 1 nacht in het toffe Rolling Stone hostel. Van dezelfde eigenaars is ook het Montana hostel in dezelfde stijl. Hier vind je gedeelde dormrooms voor ongeveer €6pp en kleine tweepersoonskamers vanaf €20. Listvyanka aan het Baikalmeer: Belka Hostel. Op het einde van een rustige straat vind je dit houten huis (met sauna). Voor een tweepersoonskamer waren wij €20 per nacht kwijt. Ulaanbaatar: Sunpath hostel. We verbleven hier zowel de dag voor als na onze 7-daagse tour door de Gobiwoestijn met hun reisbureau. Mocht hier op booking geen beschikbaarheid staan, geen probleem. Mail gewoon even de hostel: men houdt namelijk steeds bedden beschikbaar voor mensen die een tour boeken via hen. Onze tweepersoonskamer kostte USD24/nacht, oftewel ongeveer €21. Beijing: Happy Dragon Courtyard hostel. Jammer genoeg bestaat dit hostel niet meer. Dit kostte ons ongeveer €21/nacht in een tweepersoonskamer en voor dit budget vind je vast nog wel een ander fijn hostel. Als jij, net zoals wij, afwisselt tussen een gedeelde dormroom en een privékamer, kost je dit in totaal voor 1 nacht Moskou, 1 nacht in Irkutsk, 2 nachten in Listvyanka, 2 in Ulaanbaatar en 4 nachten in Beijing €208/2p. Dit komt dus neer op €104pp voor 2 nachten in een gedeelde dorm en 8 nachten in een privé tweepersoonskamer.

Tour in Mongolie kostprijs

Hier is de regel eenvoudig: hoe langer je gaat, hoe duurder, maar vaak daalt ook de prijs per dag. Wij betaalden in 2016 USD420 per persoon voor een tour van 7 dagen door de Gobiwoestijn. De prijs is hoger indien je maar met twee bent. Wij hadden het geluk om buiten het seizoen te reizen (het was dus rustig) en toch nog 2 leuke groepsleden te hebben om samen deze memorabele trip te maken. Dit drukte namelijk ook onze kosten. Als we deze tour met 2 personen hadden willen maken, bedroeg de prijs USD 570 per persoon. Bij het boeken heb ik gewoon geïnformeerd of het mogelijk was om ons bij een groep te voegen en dit is bij ons gemakkelijk gelukt. Omgerekend naar euro’s betaal je dus €370 per persoon voor een week die je nooit nog zal vergeten. Ik vond dit echt élke euro waard. sunset mongolie

Vliegtuigtickets

Je kan natuurlijk ook over land naar Moskou reizen. Mocht je tijd genoeg hebben, zou ik zeggen: DOEN. Ik wou het ook heel graag, maar ik koos er uiteindelijk voor om meer tijd door te brengen in Azië in plaats van in Europa. Uiteraard kan je, zoals ik, na aankomst in Beijing nog verder met de trein reizen door China. Ik ga er in dit kostenplaatje even vanuit dat jij van Brussel of Amsterdam naar Moskou vliegt en terugkeert vanaf Beijing. Ticketprijzen voor vluchten zijn altijd variabel, maar voor €400pp kan je dit zeker vinden. Zelf gebruik ik Skyscanner om gemakkelijk het goedkoopste ticket te vinden.

Overige uitgaven

Hierbij komen nog de kosten voor het eten en je bezienswaardigheden, deze uitgaven zijn zeer persoonlijk van aard en neem ik dus niet mee in mijn kostenberekening. Ook de kostprijs voor een paspoort en de verschillende visa laat ik hier achterwege omdat deze afhankelijk zijn van het land waarin je het visum aanvraagt. Als richtlijn voor dat laatste kan ik je meegeven dat ik voor de drie visa ongeveer €210pp kwijt was. Dat van China is trouwens al de helft van dit bedrag dus als je kan: reis nog maar wat langer door China, dan brengt dit al wat meer op. 😉

Moskou – Irkutsk – Ulaanbaatar – Beijing totale kostprijs

In totaal kosten deze drie trajecten je met de trein, in tweede klasse je ongeveer €485pp. Je hebt zelf nog wat invloed op de prijs door bijvoorbeeld in derde klasse te reizen op het traject Moskou – Irkutsk, dan daalt de totaalprijs met ongeveer €100pp naar €385pp. De overnachtingen zoals ik ze hierboven noemde, kosten je €104pp voor 2 nachten in een gedeelde dorm en 8 nachten in een privé tweepersoonskamer. De visa kosten je ongeveer €210pp en de vluchten €400pp. Het is je eigen keuze om korter of langer in Mongolië te blijven, maar ik kan je van harte aanbevelen om tien dagen in dit land te blijven. Maak de 7-daagse tour door de Gobiwoestijn en het zal je best besteedde €370pp ooit zijn. Het eindtotaal is dus €1270 per persoon inclusief vluchten, treinen, overnachtingen, 7-daagse tour door Mongolië en visa voor een legendarische reis van een maand. Wat vind jij van de kostprijs voor deze 4-weken treinreis?

 facebooktwitterinstagram

7 november 2018
De complete gids voor de Transmongolië Express
14 november 2018
7 prachtige uitzichtpunten in Barcelona

Comments

 • Robin
  REPLY

  Allereerst; wat een ontzettend leuke en handige artikelen zijn er op je website te vinden! Ik en mijn vriend willen in augustus graag van Moskou via Mongolië naar Peking reizen, en hebben heel veel aan de tips die je geeft. We zijn ons nu aan het oriënteren op de nodige visums, en ik zie dat jij bij de informatie over het treinticket Ulaanbaatar – Beijing schrijft:

  “Dit treinticket heb je nodig voor je aanvraag van je Chinees visum omdat je zo het land binnenkomt. Zelf boekte ik mijn treinticket bij Mongolian Train Tickets en koos ik voor een levering in mijn hostel in Ulaanbaatar.”

  Nu vroegen wij ons af; heb je dan bij het boeken van dit treinticket via e-mail een bevestiging gehad die je kon gebruiken voor de visumaanvraag voor China? Of heb je pas in Mongolië (nadat je in je hostel het ticket had ontvangen) het visum voor China geregeld? Ik hoop dat je hier wat meer informatie over hebt. We blijven je site zeker in de gaten houden voor meer leuke en handige tips!

  27 februari 2019
 • Daisy
  REPLY

  Hulde voor deze artikelen! Wij werden al licht benauwd van alle prijzen die op je af komen wanneer je dit via een reisorganisatie wilt boeken, heel fijn om een handleiding te hebben voor het zelf boeken hiervan! Echter vinden wij het nog wel wat spannend dat je niet al ver van te voren kan boeken. We willen gaan in Juni, niet perse hoogseizoen, maar ook zeker geen laagseizoen. Hoe heb jij dit ervaren in November? Heb je wel eens getroffen dat een trein (bijna) vol zat?

  3 december 2019
 • Jeanne Hoogenboom
  REPLY

  Wat ontzettend fijn hoe goed je alles beschrijft! Bedankt hiervoor!
  Ik heb ook een vraag….weet jij of er op de trein ook honden mee mogen?
  groetjes

  13 december 2020
 • Cas
  REPLY

  Hallo, ik heb mijn eigen transmongolië express samengesteld. Alles is al zo precies mogelijk gepland. Echter zit ik nog met een aantal vragen. Mijn eerste vraag is waar je de visums voor Rusland, Mongolië en China hebt geregeld. Als ik Google zie ik prijzen van 250 euro voor een visum van China (het moet dus ergens goedkoper kunnen). Daarnaast is het de bedoeling dat we de trein tickets niet allemaal vooraf boeken om zo flexibeler te zijn voor het geval we in een bepaalde stad langer of korter willen verblijven. Is het noodzakelijk om op een specifieke datum de internationale grenzen te passeren of ben je hier flexibel met de visums?
  Groetjes Cas

  21 december 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.