Wat kost dat? // Roadtrip door Oostenrijk, Kroatië en Slovenië

Route Kroatië

Wat kost dat? // Roadtrip door Oostenrijk, Kroatië en Slovenië

Tijdens een mooie zomer maakte ik een fijne roadtrip die me via Duitsland naar Oostenrijk, Kroatië en Slovenië bracht. Hier kan je alvast meer lezen over mijn avonturen. Ook zin gekregen in deze reis? Hier vertel ik wat het mij gekost heeft, zodat jij een idee krijgt over het budget voor zo’n reis. Ook wil ik even meegeven dat een budget iets persoonlijk is en blijft dus ik ga hier niet verkondigen dat dit HET budget is, maar zo kan jij alvast een inschatting maken voor jouw avontuur. De prijzen die ik hieronder vermeld zijn steeds in euro en voor twee personen, tenzij anders vermeld.

Om te reizen heb je niet (altijd) veel tijd en geld nodig. In mijn 48u-blogs laat ik zien dat je in een weekend ook een fijne bestemming kan ontdekken. Door je hier inzicht te geven in wat mijn reizen zo ongeveer gekost hebben, wil ik aantonen dat je niet veel geld nodig hebt om leuke dingen te doen. Reizen is niet duur, het is zo duur als je het zelf maakt.

Op zoek naar een fijne route door Kroatië? Die vind je hier.

Auto

In deze categorie plaats ik, je raadt het nooit, alle kosten gerelateerd aan het vervoer met de auto. In Oostenrijk en Slovenië moet je een vignet kopen voor op de autostrades te mogen rijden. Dit kost je voor Oostenrijk €8.7 voor 10 dagen, zo hadden wij er dus twee nodig voor onze 18-daagse roadtrip. Voor Slovenië ben je iets meer kwijt en betaal je €30 voor een vignet van een maand. In Kroatië werkt men zoals in Frankrijk en Italië en betaal je tol. Bij het oprijden van de autostrade neem je een ticket en bij het verlaten van de snelweg moet je langs een betaalautomaat. Zo betaal je dus voor de afstand in plaats van een vast bedrag. De kosten hiervoor zijn ongeveer zes euro voor 100 kilometer (2015). We reden 600 kilometer over de autostrade en drukten de kosten door voor korte afstanden de secundaire wegen te gebruiken. Dit doen de Kroaten zelf ook en deze wegen zijn in prima staat! Vaak lopen ze ook parallel met de snelweg dus voor korte afstanden wordt je reistijd amper langer. Zo kwamen wij op bijna honderd euro aan vignet en tolkosten.

Krka nationaal park

De prachtige Krka watervallen

Aan parkeergeld gaven we 37 euro uit: van parkeren aan de rand van de stad in Hvar en Sibenik tot het parkeergeld bij het bezoek aan het Nationaal Park Plitvice. Een belangrijke kost die ik hier niet heb vermeld, is de kostprijs voor de diesel of benzine. Deze is zo verschillend door het verbruik van je auto en of je bolide diesel of benzine drinkt. Met onze uitgebreide roadtrip kwam er zo’n 4300 kilometer bij op de teller. De prijzen zijn ongeveer hetzelfde als bij ons en op de autostrades duurder. Voor mijn redelijk zuinige wagen kwam ik op een 200 liter tanken en als je ongeveer €1.25 telt voor een liter diesel (toenmalige prijs) dan kom je op 250 euro.

auto kilometer vignet+tol parking
  4300 €             96.52 €             37.45

Overnachten

Van de achttien nachten van de reis, verbleven we er vijf in een hotel of appartement (met airco!) en dertien op een camping. Gemiddeld betaalden we voor een nacht op hotel of appartement zo’n 55 euro en voor een nacht op een camping met autoplaats 28 euro. Dit was onze tweede grootste kostenpost.

Benieuwd wat een roadtrip door Italië je kost?

Vervoer

Hier vallen alle kosten voor vervoer onder dat niets te maken had met de auto. Dit waren de bustickets van de camping naar het oude centrum van Dubrovnik, een dagticket voor het openbaar vervoer in Wenen en tweemaal de ferry van Hvar naar het vasteland. De ferry heen en terug was ongeveer veertig euro, wat dus de grootste uitgave was in de totale vervoerskosten van €66.

Route Kroatie hvar

Eten

De grootste kostenpost van de reis. Meestal deden we boodschappen in de supermarkt voor ons ontbijt en lunch en ’s avonds gingen we steevast lekker uit eten. Er ademt namelijk niets meer vakantie uit als gezellig tafelen op een fijn terras of restaurant. Met meer dan 750 euro was dit dus de grootste uitgave. We hebben geen enkele keer écht slecht gegeten (buiten een keer op de camping, waar het eten veel te vettig was klaargemaakt) dus ik heb er geen spijt van. 🙂 Zo aten we in Zagreb bij Italiaan Nokturno en betaalden we voor twee pasta, een frisse Stella en een grote fles water slechts twaalf euro! Maar evengoed gingen we enkele keren wat duurder uit eten dus dit is een kostenpost die je nog kan drukken door bijvoorbeeld ook ’s avonds je eigen potje te koken.

Uitstappen

Hierin zitten alle toegangsgelden voor bijvoorbeeld de twee nationale parken die we bezochten, de stadsmuren van Dubrovnik en de huur van twee kano’s in Bohinj. In totaal goed voor bijna honderdzestig euro voor twee personen.

Varia

Dit waren eigenlijk vooral de kosten voor kaartjes en bijhorende postzegels naar het thuisfront. En een hamer omdat we deze vergeten waren. Kampeerklunzen, wij?

overnachten vervoer eten uitstap varia overige auto
€           652.23 €             66.20 €           757.44 €       157.05 €         26.35 €       133.97

Totaal

  totaal dagbasis
euro/2 personen €       1 793.24 €             99.62
euro/per persoon €           896.62 €             49.81

In totaal gaven wij dus zo’n 1800 euro uit voor twee personen, exclusief diesel. Zo kom je dus voor 18 dagen op ongeveer 50 euro per persoon uit per dag. Hiervan gaven we zo’n veertig euro uit aan eten, drinken en overnachting en de overige tien euro spendeerden we aan parkeer- en tolkosten, kaartjes en toegangstickets.

Verder lezen artikelen

Een route door Kroatië en Slovenië: deel één

Een route door Kroatië en Slovenië: deel twee

24u in Zagreb

De wonderbaarlijke Plitvicemeren

Terug in de tijd in Dubrovnik

Island-life op Hvar

Ben je verbaasd over de kosten van mijn Europese roadtrip? Heb je zelf al eens deze landen bezocht en vond je ze duurder of goedkoper dan wat ik hierboven vermeld?

facebooktwitterinstagram

18 september 2015
Tien dingen van mijn Travel Bucketlist (2)
26 september 2015
KABOOM! voor een heerlijke nachtrust

Comments

 • vincentius1986
  REPLY

  Zelf ook die kant op geweest. Ik denk inderdaad dat de benzine een goede besparing is daar. Dat merkte we uiteindelijk wel. Wij waren ook nog Bosnië, daar was het toen echt extreem goedkoop. In Kroatië hebben we gewoon op de bonnefooi wat appartementen gehuurd. Vaak kon je dan ook nog afdingen 🙂

  23 september 2015
  • Leuke regio he, ik wil zeker eens terugkeren naar die regio voor Bosnië en Servië!

   24 september 2015
 • Ik was dat ook ongeveer kwijt voor 2,5 week Kroatië. Ik denk nog wel wat minder zelfs, aangezien wij alleen maar kampeerde en alleen op de heen en terugweg een nachtje ergens in een hotel sliepen.

  Iedereen zegt altijd dat een verre vakantie zo duur is, maar als je bedenkt dat je voor het dubbele een hele maand ergens in Azië zit inclusief vliegticket…. Dat is even duur als een kampeervakantie in Europa in het hoogseizoen 😉

  24 september 2015
  • Inderdaad, dat denk ik er ook van! Je ticket kost uiteraard wat geld, maar al je andere uitgaven zijn vele lager dan in Europa. 🙂

   24 september 2015
 • Esther Schroen
  REPLY

  Zelf wilde ik ook nog een roadtrip maken door Oostenrijk, Kroatië en Slovenië, dus super handig deze blog! 🙂

  7 oktober 2015
  • Leuk om te lezen Esther! Heb ook nog een blog geschreven over mijn route en van enkele bestemmingen heb ik al iets apart geschreven 🙂 (Even schaamteloze zelfpromotie :p)

   7 oktober 2015
   • Esther Schroen
    REPLY

    Super leuk! Zal ze zeker nog gaan lezen! 🙂

    7 oktober 2015
 • Leuk overzicht en heel duidelijk zo. Maar toch klopt er iets niet. Je betaalde alleen aan tol al bijna 100 euro, en er kwamen nog parkeerkosten bij. Dus hoe kan je dan in je tabel met totalen 66 euro berekenen?

  8 oktober 2015
  • De 66 is van het vervoer (bustickets en ferry) maar ik zie nu dus dat een deel van mijn totalentabel wegvalt (namelijk die met de autopost in van €100). Ik ga het bekijken, bedankt voor het oplettende oog!

   8 oktober 2015
   • Je hebt gelijk over de 66, die had ik gemist. Dan vallen de autokosten inderdaad weg, de bijna 100 en daarnaast nog de parkeerkosten.

    8 oktober 2015
    • Voila, tabelletje aangepast zodat ze nu volledig zichtbaar is 🙂 Bedankt he!

     8 oktober 2015
 • Leuk om een inzicht te krijgen! Wij gaan deze zomer naar Kroatië (vliegen) en hebben een auto gehuurd. Ook een aantal overnachtingen zijn al geboekt. Komen denk ik uit rond de 1000 euro voor vluchten, autohuur en overnachtingen. Dan moeten we nog eten en excursies betalen. Denk dat we ong. op hetzelfde bedrag als jullie gaan uitkomen. Ik vind dit soort overzichtjes echt heel leuk om te zien!

  21 april 2016
 • Linda | travellersoftheworld
  REPLY

  Handig overzicht! Wij wilden misschien een roadtrip maken door Slovenië, maar hebben geen auto, dus zitten dan vast aan huren, wat onder de 25 echt best onaantrekkelijk is

  23 november 2016
 • Wij doen deze zomer een rondreis door Slovenie, alvast dank voor de info, we gaan 10 nachten. We schrijven er dan ook een reisgids over,

  gtz
  Karen

  15 mei 2017
 • Dylana
  REPLY

  Hi!
  Ik wil deze zomer een soort gelijke reis gaan maken en vroeg me af of welke plaatsen jullie geweest zijn en waar jullie geslapen hebben?
  Kan je misschien iets aan/af raden? 🙂

  7 maart 2018
 • Missy
  REPLY

  Leuk stuk!

  Wij willen een roadtrip maken vanaf 26-08. Nederland-Tsjechië-Hongarije-Kroatië-Slovenië-Italië-en weer terug naar Nederland. Tentje in de kofferbak. En een combi van hotels en kamperen doen. Maar we willen niks vastleggen. Het is dan de laatste week zomervakantie hier in Nederland en delen van Europa (tm2 sept). Italië heeft bijvoorbeeld Nog zomervakantie tot 16-09. Weet iemand of het vastleggen van overnachtingsplaatsen een must is in deze periode?
  Andere tips ook altijd welkom.

  18 juli 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.