IJsland; een land dat tot de verbeelding spreekt. Een land bewoond door elfjes en trollen, volgens de sprookjes. Een land dat dichter bij Groenland ligt dan bij Europa en dat zijn misleidende naam volgens de legende kreeg van de eerste bewoners van het land. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is IJsland namelijk slechts voor slechts tien procent bedekt met gletsjers, de rest van het land is voornamelijk gekleurd door de grassen, mossen en lavavelden. Je kan er een prachtig gaan wandelen en de meest avontuurlijke onder ons kunnen er een vulkaan beklimmen, duiken tussen twee continentale platen of een gletsjerwandeling gaan maken. Maar ook een land dat niet zo vriendelijk is voor onze portemonnee. Gelukkig heb ik voor jou 9 tips om jouw reis door dit prachtige land zo budgetvriendelijk te maken.
1 Huur een auto
Misschien een gekke tip, omdat een auto huren nu eenmaal niet goedkoop is, maar toch helpt het je om een pak te besparen. Het is natuurlijk een optie om je te vestigen in Reykjavik en van hieruit georganiseerde daguitstappen te doen, maar dan mis je een hoop moois, wat verder gelegen is van de hoofdstad. Ook zou je met behulp van een buspas kunnen reizen met het openbaar vervoer, maar ook dan is het moeilijk om tot de mooiste plekjes te raken. Een eigen auto geeft je een pak flexibiliteit en is vanaf twee personen ook goedkoper dan daguitstappen of de bus. Verzamel dus je sportieve vrienden die houden van een bijzondere natuur, en trek er samen op uit.
2 Kampeer!
Een auto huren, in plaats van een camper, heeft ook weer voordelen. Het is een heel stuk goedkoper om te huren én het verbruikt minder brandstof. En het is natuurlijk gewoon ontzettend leuk om in de rauwe IJslandse natuur te kamperen. Er zijn talrijke campings te vinden doorheen het land: zowel kleinschalige als iets grotere met meer voorzieningen zoals een warme douche en wifi. Deze zijn budgetvriendelijk en bij de meer moderne campings, zoals deze bij Reykjavik, is er zelfs een overdekte keuken en leefruimte.
Een tip: gebruik een ultracompacte trekkerstent voor jouw reis naar IJsland. Zo ging de Quickhiker Ultralight tent vlot mijn trekkersrugzak in en konden we met eigen materiaal kamperen. De wind is er zeer stevig, dus zet altijd je tent goed vast met de haringen. Waar je op een zwoele zomeravond in het Zuiden van Frankrijk misschien wel de spantouwen voor lief laat, raad ik je aan om ze in IJsland toch netjes op te spannen. Als je kan, verzwaar dan ook de haringen met stenen tegen de felle wind.
Kies een goede plek om jouw tent op te zetten. Zoek een beschutte plek: dit kan al eenvoudig bij een struik of kleine heuvel zijn. Hou ook rekening met de helling van het terrein. Zorg dat je altijd met je hoofd gelijk of hoger ligt dan je voeten, en als het even kan op een recht stuk grond.
Opgelet: je mag officieel wildkamperen in IJsland maar hier zijn wel regels aan verbonden. Zo mag je met maximaal drie tenten samen kamperen op niet-gecultiveerde gronden. Hier mag je maximaal 1 nacht blijven. Echter geldt ook de regel dat als er een kampeerplaats in de buurt is, je deze moet gebruiken. Jammer genoeg is niet iedereen zo lief voor de natuur en hebben de bewoners dus regelmatig last van het achtergelaten vuilnis.
3 Houd altijd je autodeur vast
Houd elke keer als je de auto in- uitstapt de autodeur vast. Tenzij je graag wilt eindigen met een omgeplooide deur en een beteuterd gezicht bij de verhuurmaatschappij? Dit komt vaker voor dan je denkt, dus bedankt me later maar!
4 Kook zelf
Neem een compact kookvuurtje mee. Deze neemt amper plaats in in je rugzak en je klikt deze eenvoudig op een gasbus. Voeg nog een kookpot/trekkersset toe, een bord en een set lichtgewicht bestek en voor minder dan één kilogram, sla jij zelf aan het koken. Wil je graag uitblazen op het eind van de dag? Neem dan ook een picknickdekentje of zelfs een kleine driepootkruk mee: deze past perfect aan of zelfs in je trekkersrugzak en zo kan jij fijn uitrusten na een dag hiken. Ga boodschappen doen bij de lokale supermarkt en kook je eigen potje. Na een dag in de natuur, smaakt alles dubbel zo lekker! Gasbusjes verkopen ze in nagenoeg elk tankstation of in de gespecialiseerde kampeerwinkels in de hoofdstad.
Drink je ook al wel eens graag een biertje op het einde van een heerlijke dag in de natuur? Alcoholische dranken zijn prijzig als je ze buitenhuis drinkt, maar in de supermarkt zijn ze normaal geprijsd. Schol!
5 Slaap je eerste nacht in Reykjavik
Want de meeste reizigers starten en eindigen hier hun reis, net zoals jij. Op het vliegtuig mag je nu eenmaal geen gasbusjes meenemen dus vele reizigers laten hier op het einde van hun trip hun halfvolle bussen achter. Elke hostel of camping heeft een rek waar reizigers hun spullen kunnen achterlaten, dus neem hier zeker eens een kijkje voor je boodschappen gaat doen.
6 Blue Lagoon of niet?
Een bezoek aan IJsland is niet compleet zonder in een van de thermale baden uit te blazen. De meest bekende is dan ook de Blue Lagoon. Deze is gelegen vlakbij de hoofdstad Reykjavik en de luchthaven is hierdoor dan ook een populaire stop. Echter zijn er doorheen het land nog veel andere, minder bekende hotsprings en thermale baden te bezoeken. Deze zijn doorgaans een stuk goedkoper en minder druk bezocht. Wil je toch de Blue Lagoon bezoeken en eens genieten in het melkkleurige water? Koop dan gewoon het goedkoopste toegangsticket en neem zelf je eigen handdoek en slippers mee. Smeer ook steeds je haar rijkelijk in met conditioner omdat de silicia in het water je haar wat uitdroogt en stug maakt.
7 Ga buiten het hoogseizoen
De warmste en meteen ook de drukste maanden zijn juli en augustus. Wil je graag de drukte ontlopen en lagere prijzen aangerekend krijgen voor het huren van een auto of een camping? Plan je bezoek aan IJsland dan buiten deze twee maanden. Ben je een echte bikkel, dan kunnen de wintermaanden (noorderlicht!) magisch zijn. Zelf raad ik de maanden net voor en na het hoogseizoen aan. Zo reisde ik begin mei en kon ik genieten van lange dagen doordat de zon bijna niet onderging en was het ook niet te koud.
Je hoeft ook geen schrik te hebben voor koude nachten als je het juiste materiaal meeneemt. Begin mei kwamen de temperaturen ’s nachts amper boven het vriespunt maar met enkele goedgekozen spullen, kom ook jij de nacht warm door. Zo raad ik je aan om een grondzeil mee te nemen: dit vormt een extra laag tussen de koude grond en het dunne zeil van je tent. Maar met stip op één (naast een degelijke tent dan), is toch een slaapzak die geschikt is voor de temperaturen waarin jij gaat slapen. Zelf sliep ik heerlijk, weliswaar volledig ingepakt en toegeritst, in een mummieslaapzak, met een thermische legging en T-shirt. Een isolerend matje erbij en je kan op beide oren slapen. Een oogmasker is trouwens ook niet te missen als je in de zomermaanden gaat: zelfs begin mei werd het niet echt donker.
8 Ga de natuur in
Weet je wat IJsland extra fijn maakt? Al de prachtige natuur en de nationale parken kosten je namelijk niets.Van de meest afgelegen watervallen tot de zelfs de populaire Golden Circle route is het bezoek gratis. Bij deze route, die uitermate geschikt is voor een daguitstap, bezoek je onder andere de geisers in Geysir (van hier hebben ze ook hun naam!), enkele prachtige watervallen en ga je wandelen bij de breuklijn tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse continentale platen in het Thingvellir nationaal park.
Er zijn echter twee zaken die onmisbaar zijn: degelijke schoenen en een winddichte regenjas. Zelfs in de zomermaanden kan het stevig waaien. Een goed passende winddichte jas is dus een must. En ook al zijn de weervoorspelling goed, kan een regenjas onverwacht toch van pas komen. Zo bezocht ik de Seljalandsfoss, een waterval waar je zelfs achter kan wandelen. Echter moet je niet denken dat je er droog uit komt…
9 Gebruik een gratis offline navigatie-app
Zelf ben ik fan van maps.me, omdat je hiermee offline kan navigeren en hier ontzettend veel handige plekken op aangeduid staan. Van watervallen en uitzichtpunten tot supermarkten en tankstations.
Deze artikels vind je vast ook leuk:
Roadtrip IJsland: de complete gids voor een route van een week
Golden Circle: de ideale daguitstap vanuit Reykjavik
48u in Reykjavik + tips om te besparen
De zuidkust van IJsland: van Reykjavik tot Vik
Hoe kom je bij het vliegtuigwrak?
Schiereiland Snaefellsnes: Ijsland in het klein
Budget IJsland: hoeveel moet je sparen voor je roadtrip?
Kamperen met het vliegtuig: de ultieme inpaklijst
Tips voor het autorijden in IJsland
Inpaklijst voor IJsland: wat moet je meenemen?
Ana Rita zegt
Wat een handig artikel! IJsland staat al een tijdje op mijn wishlist, de natuur lijkt mij zo fantastisch daar! Maar ik sla het kamperen wel liever over haha
lottevdw zegt
Gelukkig heb je er ook veel andere mooie overnachtingsmogelijkheden in de natuur, zeker eens die kant op gaan. De natuur is er prachtig!
Shamira | Kompas 24 zegt
Goede tips! Ook bij mij staat IJsland al een tijdje op het wensenlijstje, maar op de een of andere manier gaat de volgende reis toch altijd weer naar een andere bestemming. Misschien omdat IJsland niet zo ver weg ligt? Ik had inderdaad al eens eerder gelezen dat wildkamperen is toegestaan, alhoewel er maar weinig mensen over schrijven. In Nieuw-Zeeland reisden we met een kleine camper en sliepen we de ene keer op een gratis plek en de andere keer weer betaald. Dat lijkt me ook wel een mooie optie voor IJsland 🙂 Zolang je inderdaad maar geen rotzooi achterlaat. Dat men dat vandaag de dag nog steeds zonder blikken of blozen doet vind ik onbegrijpelijk..