Wat kost dat? // Interrail- en roadtrip door Schotland

wandeling glenfinnan viaduct

Wat kost dat? // Interrail- en roadtrip door Schotland

Begint oktober reisde ik een week door Schotland, voor mij een ideale periode om deze trip te maken. Regen heb je nagenoeg altijd in Schotland, maar ook de zon komt nog eens piepen, de temperaturen zijn frisser maar niet te koud en de herfstkleuren kleuren het prachtige landschap nog mooier in. Ik maakte een gevarieerde reis: ik combineerde een citytrip met het reizen met de trein en een mini-roadtrip. Hier kan je alvast meer lezen over mijn avonturen. Ook zin gekregen in deze reis? Hier geef ik je inzicht in het totale kostenplaatje van deze trip, zodat jij een idee krijgt van het budget voor zo’n reis. Van de vluchten en de kosten voor autohuur tot de prijzen voor lokale boodschappen en bezienswaardigheden, mijn overzicht is compleet.

Om te reizen heb je niet (altijd) veel tijd en geld nodig. In mijn 48u-blogs laat ik zien dat je in een weekend ook een fijne bestemming kan ontdekken. Door je hier inzicht te geven in wat mijn reizen zo ongeveer gekost hebben, wil ik aantonen dat je niet veel geld nodig hebt om leuke dingen te doen. Reizen hoeft niet duur te zijn, het is zo duur als je het zelf maakt.

Ook wil ik even meegeven dat een budget iets persoonlijk is en blijft dus ik ga hier niet verkondigen dat dit HET budget is, maar zo kan jij alvast een inschatting maken voor jouw avontuur. De prijzen die ik hieronder vermeld zijn steeds in euro en voor één persoon, tenzij anders vermeld. Ik reisde namelijk alleen.

Op zoek naar een fijne route door Schotland? Die vind je hier.

Budget roadtrip Isle of Skye: auto

In deze categorie plaats ik alle kosten gerelateerd aan mijn mini-roadtrip door Isle of Skye, kortom het vervoer met de auto. Dit zijn bijvoorbeeld het huren van een auto, parkeerkosten, de kosten van brandstof en eventuele tol of vignetten die je moet betalen. De grootste brok van deze kostenpost is het huren van de auto. Ik huurde deze bij een lokale verhuurder, je hebt namelijk ook niet al te veel keuze in autoverhuurders in/bij Isle of Skye. Ik huurde de auto voor twee dagen en reisde in oktober, dus buiten het hoogseizoen. Voor de autohuur voor twee dagen voor een kleine auto betaalde ik €116.89 (£50/dag). Het is een binnenkopper, maar ik geef het toch nog even mee: je moet aan de linkerkant van de weg rijden in Schotland/Groot-Brittannië.

Op twee dagen reed ik zo wat het hele eiland Skye rond en mijn tank was verre van leeg. Ik betaalde voor de kosten van de brandstof £28.79 (prijzen okt 2017). Ik kwam geen tolweg tegen op Isle of Skye en ook de brug van Kyle of Lochalsh naar het eiland is tolvrij. Parking heb ik slechts één keer betaald, in Portree. Bij alle bezienswaardigheden zoals Old Man of Storr, de Mealt waterfalls of Faerie Falls kan je gratis parkeren op de parkeerplaatsen naast de weg.

Deze kostenpost kan je eenvoudig goedkoper maken door met meer mensen te reizen. Ik reisde alleen en moest dus meteen de totale kost voor mijn rekening nemen, als je met 2 of 3 reist, kan je nog prima reizen in zo’n kleine auto en de kosten per persoon dalen meteen significant.

auto benzine tol parking
€116.89 £28.79 £0 £1

Overnachten

Alle vijf nachten van de reis, verbleef ik in een gedeelde kamer in een hostel. De eerste nacht was in een zespersoonskamer in het Glasgow SYHA Youth Hostel. Daarna in het toffe The Cowshed hostel in Uig – met echt de allerschoonste en ruimste douches ooit in een hostel. Als je hier met twee bent, boek dan zeker een pod – het lijkt me zo fijn om daar een keer te slapen. Daarna verbleef ik in het Skyewalker hostel meer in het centrum van het eiland, ook een fijne plek. Tenslotte sliep ik 2 nachten in het hippe The Baxter Hostel in Edinburgh. Prima hostel, lekker ontbijt ’s ochtends en fijn personeel, maar de hostel is wel compact. Je hebt nergens een iets of wat grotere ruimte, de zithoek aan de grote ramen in de keuken/leefruimte zijn wel een fijne plek om te zitten. Ik betaalde gemiddeld ietsje meer dan €20 per nacht en verbleef meestal in zespersoonskamers.

Vluchten, vervoer en budget interrail Schotland

Hier vallen alle kosten voor vervoer onder dat niets te maken had met de auto. Dit zijn de vluchten, kosten voor de trein en bus tussen de verschillende bestemmingen en de kosten van het openbaar vervoer. Ik kocht op voorhand online treintickets voor Fort William – Glenfinnan, Glenfinnan – Mallaig en Kyle of Lochalsh – Edinburgh. Die drie samen waren €53.39. Ik nam ook de bus van bijvoorbeeld Glasgow naar Fort William: deze kostte £23.40. Voorts nam ik een keer de metro in Glasgow en moest ik natuurlijk zowel van de luchthaven in Glasgow naar het centrum en als omgekeerd naar de luchthaven van Edinburgh raken. Ik geef je dus ook meteen weg dat ik geen retourticket kocht, maar met Ryanair heenvloog van Charleroi naar Glasgow en weer terug vanaf Edinburgh. Ik reisde enkel met handbagage voor deze zes dagen. De vluchten waren goedkoop: ik betaalde namelijk maar €40 voor beide vluchten samen.

Eten

Na de kostenpost van de huurauto, was het eten mijn grootste uitgaven. Ik wisselende af tussen uit eten en gaan en zelf koken of lunch uit de supermarkt. De prijzen zijn nagenoeg hetzelfde als thuis. Hoe dichter bij een bekende bezienswaardigheid, hoe duurder jouw koffie of biertje. Voor een burger, frietjes en een biertje in een pub in Edinburgh betaalde ik £15. In Glasgow at ik pizza met een cola en die kostten me £10. Voor een mac&cheese met een drankje erbij in Portree op Isle of Skye was ik minder dan £10 kwijt.

Uitstappen

Alle uitstappen die ik deed waren gratis. Ik deed wel een kleine donatie in een piepklein museum en soms moet je ook een pond betalen om gebruik te maken van lockers in een museum. In bijvoorbeeld Glasgow en Edinburgh zijn veel musea deels of volledig gratis toegankelijk. Zo ook het toffe Riverside Museum in Glasgow waar het Transport Museum in huist of het fantastische National Museum in Edinburgh, je bent er uren zoet. Op Isle of Skye hoef je nergens te betalen om ergens in de mooie natuur te gaan wandelen of om een waterval te bekijken. Zo bijvoorbeeld bij The Old Man of Storr of de regio Quiraing.

Varia

Dit waren eigenlijk enkel de kosten voor een klein souvenirtje, kaartjes en bijhorende postzegels naar het thuisfront.
Op de meeste plekken kan je gewoon met de kaart betalen maar af en toe is cash geld gewoon handig. Hou er rekening mee dat je bij de meeste banken bij het afhalen een extra fee moet betalen om Britse/Schotse ponden af te halen. Ik haalde dus 1 keer een bedrag af en betaalden de kleinere bedragen cash en de rest met de kaart.

Totaal

vluchten auto trein & vervoer overnachten eten uitstap varia
       €   39.87      € 150.36       €   97.65  €  103.65  €123.51      €   2.56      €   3.57

 

  totaal dagbasis excl vlucht
euro/per persoon € 550 € 80
simulatie euro / twee personen € 940 € 140

 

In totaal bedroegen mijn uitgaven iets minder dan €550 voor zes dagen, inclusief vluchten, een mini-roadtrip door Isle of Skye en een interrailtrip door Schotland. Zo wat de helft spendeerde ik aan overnachtingen en eten en iets minder dan een derde was ik kwijt aan de huurauto. Dit is dan meteen ook de kostenpost waar je het gemakkelijkste op kan besparen door met meerdere personen samen te reizen. De simulatie voor twee personen is dan ook simpelweg twee keer elke kostenpost, met uitzondering van de auto.

Deze artikels vind je vast ook leuk:

De complete route voor Schotland

De leukste streetart in Glasgow

Zo mooi is de herfst in Schotland

Hoe kom je bij het Glenfinnan Viaduct?

De ideale route op Isle of Skye

 

 

facebooktwitterinstagram

16 januari 2019
De mysterieuze Abdij van Villers
30 januari 2019
5 keer op wandel in België

Comments

  • Joe
    REPLY

    Hey! Heb je ook gedacht aan kamperen? Een heel leuk iets om te doen in Schotland en ook budgetvriendelijk. Zeker eens proberen de volgende keer 😀

    4 november 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.