De mysterieuze Abdij van Villers

Belgie wandelen Abdij van Villers

De mysterieuze Abdij van Villers

België heeft veel leuke steden, maar ook ver daarbuiten zijn er veel toffe en originele bezienswaardigheden. Bourgondisch België heeft niet alleen een rijke biergeschiedenis, maar telt ook tal van abdijen. Zo ook de bijzondere Abdij van Villers, met prachtige ruïnes. Een mooie, historische plek om te genieten van de zon en de herfstkleuren. En natuurlijk kies je daarna toch een biertje uit in de brasserie of als souvenir?

Een bezoek aan de Abdij van Villers

De Abbeye de Villers of de Abdij van Villers, werd gesticht in 1146 door monniken uit Clairvaux. Ze kozen voor een vestiging in de vallei, naast het water en op een rustige locatie. In de 13e eeuw bloeide de gemeenschap en werd de abdij volledig herbouwd. Op zijn hoogtepunt zou de abdij maar liefst honderd monniken en driehonderd lekenbroeders geteld hebben. Ook hun domein breidde stevig uit in die tijd: de gemeenschap was in het bezit van maar liefst 10000 hectare grond tussen Antwerpen en Namen. Op het eind van de Middeleeuwen heeft de abdijgemeenschap al enkele woelige watertjes moeten door zwemmen maar in de 18e eeuw wint ze terug aan aantrekkingskracht. Men renoveert enkele middeleeuwse gebouwen naar de klassieke stijl die dan heerst. Echter volgt kort hierna de Franse revolutie waardoor onder andere de abdijgemeenschap opgeschort wordt en de gebouwen verkocht worden. Aan een handelaar in bouwmateriaal nota bene. Gelukkig spraken de statige ruïnes tot de verbeelding en worden er sinds de 20e eeuw tot op heden regelmatig restauratiewerken uitgevoerd. Dat is zo wat een korte samenvatting van de geschiedenis van de Abdij. Tijdens je bezoek aan de abdij krijg je natuurlijk veel meer informatie hierover. Je start je bezoek aan het documentatiecentrum: een modern museum in een knappe renovatie in de oude gebouwen. Daarna wandel je verder langs het water naar de verschillende ruïnes. Hier vind je ook veel informatieborden over waar je je nu juist bevindt. Je wandelroute zal eindigen bij de tuinen waarna je weer uitkomt bij het bezoekerscentrum waar je tevens ook een museumshop vindt. Je kan deze toch niet verlaten zonder enkele lokale speciaalbiertjes? Het hoogtepunt vond ik het dwalen tussen de imposante en mysterieuze ruïnes. Het licht valt hier ook prachtig binnen op bepaalde tijdstippen. Vooral da abdijkerk is het meest indrukwekkend. Ze is bijna honderd meter lang en de welfsels zijn 23 meter hoog. Verder zal je er ook onder andere nog de 13e eeuwse refter, het 14e eeuwse klooster en het 18e eeuwse abtenpaleis vinden. Als je het trouwens graag wat sportiever aanpakt, dan kan je elk jaar in oktober meedoen met de Trail van Villers, die dwars door de Abdij loopt.

Praktische informatie

Het adres van de abdij is Rue de l’Abbaye 55, 1495 Villers-la-Ville. Ze is gelegen in de provincie Waals-Brabant in het hartje van België. Met de auto is ze slechts 40km van Leuven verwijderd, of 40km van Namen en 50km van Brussel. In het dorp Villers-la-Ville is er een treinstation, op slechts 1.7 kilometer van de abdij. Je staat vanaf Brussel in een uurtje in Villers-la-Ville, onderweg moet je 1 keer overstappen. De toegang bedraagt €8pp (2018) en slechts €3pp voor kinderen en €6 voor studenten en senioren. Een audiogids kost je €1.50 en wil je de interactieve tour op, dan mag je voor €5 een tablet lenen. De Abdij is dagelijks geopend van 10-17u en in de lente- en zomermaanden een uurtje langer.

Deze artikelen vind jij vast ook leuk:

Alles voor een leuke dag in Brugge 10x doen in Leuven Wandelroute door Leuven De tofste koffiebars in Antwerpen De complete cityguide voor Mechelen Een dag in Brussel

facebooktwitterinstagram

9 januari 2019
Namiddag in Namen: de citadel en meer
23 januari 2019
Wat kost dat? // Interrail- en roadtrip door Schotland

Comments

  • Goofball
    REPLY

    Inderdaad een prachtige plek om te bezoeken!

    29 januari 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.