Namiddag in Namen: de citadel en meer

Dag Namen

Namiddag in Namen: de citadel en meer

Provinciestadje Namen heeft geen ellenlange lijst aan bezienswaardigheden, maar leent zich wel uitstekend voor een dagje er tussenuit in eigen land. Of combineer de stad met een wandeling in de natuur en je hebt het ideale recept voor een gezellige zondag! Namen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is een kleine stad. Ze telt ongeveer 100 000 inwoners – evenveel als Leuven – en is gelegen in het Franstalige deel van België. Alles is dus aangeduid in het Frans, van straatnamen tot menukaarten. Je hebt dus meteen het gevoel dat je “op vakantie” bent, als je een andere taal hoort. Of ben ik de enige die dat heeft?

Doen in Namen

CITADELLE DE NAMUR

Als je mijn parkeertip (zie hieronder bij de praktische informatie) volgt, dan kan je deze meteen als eerste bezoeken. Wandel omhoog via Route Merveilleuse, die haar naam niet gestolen heeft. Onderweg naar boven wordt je namelijk meteen al getrakteerd op de eerste mooie uitzichten over de rivier. Eenmaal boven, kan je verschillende wandelpaden nemen in en door de citadel. Je hebt er vele poorten, doorkijkjes en groene parkjes. Wat ik het leukste vind aan deze plek? De prachtige uitzichten over Namen en de rivieren! Wandel dus zeker eens helemaal rond zodat je verschillende uitzichtpunten kan bekijken. De citadel is in de middeleeuwen gebouwd op de plaats waar rivieren Samber en Maas samenkomen, uiteraard met als doel om de stad te verdedigen tegen invallers. Je vindt niet alleen informatiebordjes doorheen de site, maar je kan ook het belevingscentrum bezoeken. In de oude kazerne vind je Terra Nova: een museum dat je mee terug de tijd inneemt. Ook kan je er de ondergrondse gangen bezoeken, door Napoleon het mierennest van Europa genoemd. Wil je graag beide bezoeken en het toeristentreintje nemen? Dan kan je een Citadelle Pass kopen voor €11pp.

IN DE STAD ZELF

Bezoek Cathédrale Saint-Aubai. Als je bovenaan de citadel staat, heb je deze kathedraal en zijn grote groene koepel vast gespot. Op de plek waar nu de kathedraal staat, stond er in de 13e eeuw een kerk. Een van deze torens bleef behouden en 5 eeuwen later werd de kathedraal hier tegen gebouwd. Als je op de derde zondag van september in de stad bent, beland je middenin de festiviteiten voor het Feest van het Waals Gewest. Op het voor de kathedraal worden bijvoorbeeld ‘gevechten’ gehouden tussen steltlopers. Het belfort. Alle belforten van België staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dat is meteen ook zo’n beetje de enige reden dat ik het belfort in dit overzicht vermeld – en omdat ik bij het langslopen mij afvroeg wat het was. De toren is namelijk helemaal gesloten en telt slechts 1 deurtje. Je kan het deze belforttoren dan ook niet bezoeken, voor een uitzicht over de stad ben je het beste af bij de citadel. Maar jij kan misschien het belfort wel spotten van hier boven? Place d’Armes. Dit plein is zo’n beetje het hart van de stad. Hier vind je het beursgebouw en voor de Beurs tref je ook een ludiek standbeeldje van Djoseph & Francwes en een piepklein bronzen plaatje met Kuifje en Kapitein Haddock. Rond dit plein zijn de meeste restaurantjes en winkels terug te vinden. Namourettes. Kleine retro bootjes die tussen de oevers van de Samber en Maas pendelen. (juli-sept) Je kan ook een boottocht maken met bijvoorbeeld Crosiere Mosane, van april tot september. Coffee & More. (Rue Émile Cuvelier 21) Bij dit leuke koffiezaakjes, op een minuutje van het Belfort, kan je terecht voor een lekkere koffie, lunch of wat zoets voor bij de koffie. Of voor een over the top freakshake: jeweetwel, zo’n milkshake met een donut of snoep er bovenop.

Combineer je stadsbezoek aan Namen met

Op 50 kilometer vind je het kleinste stadje van Europa: Durbuy. Dit piepkleine stadje doorkruis je namelijk op vijf minuten, te voet! Als je zin hebt in meer Belgische geschiedenis, kan je, op 40 kilometer, de Citadelle van Dinant bezoeken. Wil je gaan wandelen? Ga dan in de buurt van dorpje Samson (ja echt!) wandelen tussen de kalkstenen rotsen of bezoek de prehistorisch grot Scladina. Misschien wat luguber maar hier vlakbij in Marche-Les-Dames vind je ook een klein gedenkteken voor de overleden Koning Albert I die hier in 1934 ten dodelijk val kwam bij het klimmen.

Dag Namen praktisch

Vanaf Brussel sta je met de trein op ongeveer één uur in Namen. Het treinstation bevindt zich in het noorden van de stad. Omdat Namen een compacte stad is, is dit ook maar twee kilometer verwijderd van de citadel in het zuiden van de stad. Zoals in elke stad heb je er parkeergarages, maar er is ook voldoende bovengrondse parkeerplaats. Zo kan je in de buurt van Boulevard Frère Orban en Place des Cadets maximaal 8u parkeren voor het goedkope tarief van €0.5/u en €4/8u. Je kan gratis parkeren met je parkeerschijf in de blauwe zones. Je mag hier zelfs drie uur parkeren en je moet enkel parkeren met schijf van maandag tot zaterdag 9-17u. Verleng je dus jouw namiddag met een avondje op restaurant dan hoef je je alvast geen zorgen te maken. Zo parkeerde ik mij in de Avenue de la Plante, vlakbij de Citadel en kon ik vanaf hier de stad in.

Deze artikelen vind jij vast ook leuk:

Alles voor een leuke dag in Brugge 10x doen in Leuven Wandelroute door Leuven De tofste koffiebars in Antwerpen De complete cityguide voor Mechelen Een dag in Brussel

 facebooktwitterinstagram

4 januari 2019
Scratchingmymap in november en december: jarig zijn in Brugge
16 januari 2019
De mysterieuze Abdij van Villers

Comments

 • Goofball
  REPLY

  Ik ging onlangs met een boot van Dinant naar Namen. Ook leuk. Dan moesten we 7 of 8 keer door een sluis.

  25 januari 2019
 • Lizette
  REPLY

  Het lijkt me zo;n leuk plaatsje en dat klopt ook wel als ik je foto’s zie. Het is net te ver voor een dagtrip, maar misschien een weekendje kamperen in de buurt zou dit jaar wel leuk zijn.

  22 maart 2019
 • Esther
  REPLY

  Jaaaa, Namen is verrassend leuk. Ik heb goede herinneringen aan de stad!

  30 juli 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.