The big trip: reisplannen

scratchingmymap

The big trip: reisplannen

Yeeees, na lange tijd alle mogelijkheden, dromen en gevolgen te wikken en wegen is de knoop doorgehakt! Er passeerden allerlei ideeën, vragen en wensen de revue. Zo ook een jaar wonen en werken in Australië en Nieuw-Zeeland, of misschien toch eindelijk eens het Amerikaanse continent ontdekken, hoelang gaan we, wat mag het kosten, willen we ons huis opzeggen of niet? Ontzettend veel vragen om te beantwoorden en keuzes om te maken.

Uiteindelijk leek drie maanden ons de ideale reisduur. Zo kunnen we niet alleen ons appartement houden maar ook kunnen we beide gewoon weer bij onze huidige werkgever aan de slag na terugkomst. Op drie maanden kan je aardig wat van de wereld zien, maar we hadden geen zin om de wereld over te crossen om landen en grote bezienswaardigheden af te tikken (ook al noemt mijn blog scratchingmymap ;-)). Voorlopig zullen New York, Zuid-Afrika, Machu Picchu en de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland het nog even zonder ons gezelschap moeten doen. Maar natuurlijk wouden we deze kans én reis gebruiken om enkele dingen van onze bucketlist te schrappen. Omdat ik al enige tijd dolgraag de Transmongolië Express wil ervaren, keren we terug naar ons geliefde Azië!

Rusland

Het grootste land ter wereld. Eentje dat nog fameus staat te blinken op mijn scratchmap. Een land dat we voor meer dan 5800 kilometer zullen doorkruisen met de bekende Transmongolië Express. Onze reis starten we met een dubbele citytrip: eerst bezoeken we Sint-Petersburg en vervolgens Moskou. Van hieruit zullen we ook aan boord gaan van de trein die enkele dagen onze tijdelijke thuis zal worden. De omgeving van het Baikalmeer wil ik zeker bezoeken. Maar wat en waar juist, daar ben ik momenteel nog niet uit. Als iemand tips heeft?

drie weken Thailand

Hoe zit het trouwens met die trein? Kort gezegd heb je vier routes op deze bekende spoorlijn. De Transsiberië brengt je vanaf Moskou, via Irkutsk, helemaal naar het oosten, meer bepaald naar Vladivostok. Ook de BAM Express brengt je van Moskou naar Vladivostok, maar deze trein dendert over nog noordelijker gelegen rails. Irkutsk is een stad, gelegen aan het grootste meer ter wereld: het Baikalmeer en ligt op ongeveer 3/5 van de route. Dit is ook het punt waar drie lijnen elk hun eigen weg uitgaan. De Transmantsjoerije Express rijdt nog wat langer in Rusland en gaat er dan de grens met China over, met als eindbestemming Beijing. De route die wij zullen doen, brengt ons door een 3e land: de Transmongolië Express. Deze gaat van Moskou, via Irkutsk, door Mongolië naar Beijing in China.

Mongolië

Mongolië, een land waar ik niet veel van af weet, maar dat me wel fascineert. Het land van de machtige Chenghis Khan, met nomadische families die leven in gers en bewoners die leren paardrijden als ze net kunnen lopen… Hier gaan we buiten de hoofdstad, al zeker enkele dagen naar de Gobi woestijn en het Terelj Nationaal Park.

Fascinerend Mongolië

China

Na Rusland,  Canada en de Verenigde staten, het grootste land ter wereld. Een land met meer dan 1 miljard inwoners, met een hoofdstad met evenveel inwoners als Nederland op de oppervlakte van België. Dit is het land waar ik de grootste cultuurshock verwacht. Het meeste schrik heb ik voor “veel”: voor veel gerochel, voor veel Chinezen overal, voor veel stiekeme foto’s, voor veel drukte, voor veel kakkende kinderen op de straat, voor veel mensen op te weinig plaats, voor veel namaak… Maar wat heeft dit land toch ook veel te bieden seg! Mijn reisgids is dikker dan dik en ik kan niet kiezen uit al het moois dat China te bieden heeft. Je zou eigenlijk meerdere weken of zelfs maanden hier moeten rondreizen om een echte goede indruk te kunnen krijgen van het land. Juist daardoor hebben we er eigenlijk voor gekozen om onze tijd in China te beperken tot een tweetal weken. Uiteraard gaan we enkele dagen Beijing ontdekken, wil ik de Chinese muur beklimmen, maar ook het terracotaleger in Xi’An is iets dat ik echt met eigen ogen wil zien. Oh en panda’s knuffelen (wishfull thinking) in Chengdu. En in de buurt heb ik een plek gevonden waar we een trekking kunnen doen van enkele dagen waarbij we in kloosters overnachten…

Ayutthaya Thailand

Sukothai in Thailand

Zuid-Oost Azië

Vanuit Hong Kong vliegen we naar Cebu, in de Filipijnen waar we gaan genieten van de paradijselijke stranden. En ook van de zomerse temperaturen, want de eerste maand van onze reis zal zich afspelen een eind onder het vriespunt… We hebben nog een zevental weken in de regio Zuid-Oost Azië. Na eerdere reizen door Thailand en een deel van Indonesië willen we meer culturen leren kennen (en proeven!). Ik wil zeker naar de Filipijnen en Cambodja, maar ook Laos en Myanmar staan hoog op mijn lijstje… Orang-oetans zien in het wild op Sumatra is nog zo iets dat we ooit willen meemaken. Ondertussen is het lief begonnen met een duikcursus dus hij wilt zeker de onderwaterwereld beter leren kennen. Zoveel moois en zo “weinig” tijd.

Welke landen/regio’s raad jij aan? Heb jij nog tips of  niet te missen bestemmingen? We zijn er in december-januari en hebben, inclusief de Filipijnen een zeven weken de tijd én we vliegen terug vanaf Bangkok.

Yes, ondertussen zijn we alweer wat verder in de tijd. Hier kan je deel II van onze voorbereidingen vinden!

Voorbereidingen

De eerste voorbereidingen zijn al getroffen. Onze tijdelijke afwezigheid op het werk is ingepland en goedgekeurd én onze heen- en terugvlucht is geboekt! Momenteel wil ik onze route door Rusland, Mongolië en China uitstippelen zodat ik daarna aan de slag kan met de battle die visumaanvraag heet. Zowel voor Rusland en China moet je een gedetailleerde route inclusief hotelovernachtingen en treinen, bij je aanvraag indienen dus het eerste deel van de reis gaan we vast leggen. Ik heb nog wel even de tijd, want ik wil eind juli (drie maanden voor vertrek) alvast het visum van Rusland aanvragen. Het eerstvolgende dat we zullen doen, is eens nieuwe pasfoto’s laten nemen. Kwestie van er toch nog op te lijken…

Heb jij nog tips of vragen hierover voor mij? Lijkt jou dit ook wel wat, om eens een langere tijd te gaan reizen? Laat gerust een berichtje achter, dat vind ik altijd fijn.

 facebooktwitterinstagram

9 juni 2016
Op reis met enkel handbagage
14 juli 2016
Scratchingmymap in juni: van Madrid tot verjaardag vieren

Comments

 • Wauw Lotte! Wat een gave reis gaan jullie maken! Ik ben wel een tikkeltje jaloers hoor 🙂 Tips heb ik niet voor je want ik ben zelf nog nooit in Azië geweest (gaat in november wel gebeuren) maar ik wil jullie alvast heel veel voorbereidingspret wensen!

  14 juni 2016
 • Wauw, wat een bijzondere reis hebben jullie op de planning staan. Geniet van de voorpret!

  14 juni 2016
 • jessie
  REPLY

  Wauw! Zalige vooruitzichten! Als alles goed gaat, laat ik vandaag ook mijn ouderschapsverlof goedkeuren, zodat wij in Dec-Jan een lange trip kunnen maken! Altijd leuk en spannend hé, die voorbereidingsfase.

  14 juni 2016
   • We kunnen niet beslissen…zie dat jij daar ook bent doorgegaan 🙂
    We begonnen met Nieuw-Zeeland en/of Australië. Maar omdat ik al drie maanden australië deed en het ook wel duur uitvalt, bekijken we nu ook andere opties. Hoog in de running is Patagonië (dus Argentinië en Chili), maar nadat ik foto’s zag van collega in Indonesië wil ik dat ook (al is de timing dan niet echt goed). Ohhh, beslissen is soms moeilijk, maar ook wel fijn natuurlijk 🙂

    14 juni 2016
 • Ahh wat vet!! De Transsiberië Expressie staat héél hoog op mijn lijstje.

  Succes met de voorbereidingen!

  14 juni 2016
 • Wooow wat een mooi plan! Heel erg gaaf dat jullie de TME gaan doen, en daarna lekker door Azië reizen. Ik ben totaal niet jaloers ;)! Veel plezier met de voorbereidingen en voorpret!

  14 juni 2016
 • Superleuk! Lijkt me een prachtige reis en ik ga je dan ook helemaal volgen!

  14 juni 2016
 • Silke
  REPLY

  Zalig! 🙂 Geniet van de komende maanden, ik vond voorbereiden en uitkijken al een groot deel van het avontuur!
  Zo’n langere reis draag je voor altijd mee en een land op die manier bezoeken is uniek. Je gaat de landen op een heel andere manier bezoeken dan wanneer je slechts voor 2 a 3 weken op reis bent. Heel intens!

  14 juni 2016
 • Jaaaa! Heel, heel, heeeel gaaf! Gaaf ook, het eerste stuk met de trein! Heel veel plezier met de voorbereidingen 😀

  14 juni 2016
 • Wat een onwijs gave reis gaan jullie maken joh, zo goed vooruitzicht! Lijkt me tof hoor, die treinreis door Rusland, Mongolië en China! In mijn artikel Amerika vs Canada heb ik wat research gedaan, en zag ik dat na Rusland en Canada Amerika als grootste land komt. Daarna komt China!

  14 juni 2016
 • Wat een gave plannen en mooie vooruitzichten, ik ga je zeker volgen 🙂 . Veel succes met voorbereiden!

  14 juni 2016
 • Jennifer
  REPLY

  Super tof! Ik ben nog nooit in Azië geweest en om eerlijk te zijn trekt het me ook niet zo om er zelf te gaan, maar ik kan wel genieten van andermans avonturen op dit continent 🙂

  14 juni 2016
 • Wat een gave reisplannen Lotte! Ik wil ook heel graag de transmongolie express route doen, lijkt me echt ontzettend mooi en gaaf. Heel veel plezier alvast met de voorbereidingen!

  15 juni 2016
 • Mooie plannen Lotte! De treinreis staat ook al heel lang op mijn bucketlist; we hebben er zelfs over gedacht hem als huwelijksreis te doen, haha.
  Voor je visumaanvraag hoef je zeker niet alles vooraf vast te leggen, dat valt heel erg mee. Zelf heb ik onlangs nog een toeristenvisum aangevraagd zonder ook maar één hotelovernachting te overleggen.

  Enne, mocht je nog tips zoeken; je weet me te vinden! 🙂

  16 juni 2016
 • Ooooh wat gaaf! En gelukkig heb ik het niet heel lang geleden gemist haha! Wij gaan ook steeds meer neigen naar drie maanden weg in plaats van een heel jaar. En het liefst meerdere keren drie maanden weg, zodat we inderdaad alles kunnen blijven doen: wonen en werken en tussendoor langere tijd reizen. Gave plannen hoor, spannend!

  21 juni 2016
 • Ooh, ik had deze blog compleet gemist (al had ik al wel een aardig idee over jullie plannen dankzij al die koffiedates) 😉 Ik vind het echt wel stoer dat jullie gewoon 3 maanden weg gaan en dan ook nog eens voor de road less travelled kiezen! Ga je eigenlijk bloggen onderweg of bewaar je alle verhalen voor jullie thuiskomst?

  27 juni 2016
 • Haa, eindelijk hebben de plannen vorm gekregen. Gaaf hoor, je gaat echt heel veel moois zien! En in drie maanden kun je heel veel dorn hor ( al heb je altijd tijd te kort, hoe lang je ook gaat) .

  29 juni 2016
 • Wow! Wat een enorm leuke plannen heb je Lotte. Ik ben echt wel benieuwd naar je verhalen en foto’s. Drie maanden is om een grote trip te maken denk ik! Geniet ervan!

  29 juni 2016
 • Eva
  REPLY

  Gave plannen, Lotte! Dat wordt een fantastische reis 🙂

  29 juni 2016
 • Oh Lotte wat een fijn vooruitzicht zeg! Ben jaloers 😉 Echt doen hoor…de orang-oetans opzoeken! Vanuit China misschien het meest logisch eerst naar de Filipijnen te vliegen, maar daar zit je in dec nog op het randje wat het weer betreft. Anders eerst vanuit Bangkok naar Laos en/of Myanmar. Dan vlucht Bangkok of Kuala Lumpur naar Medan voor stukje Sumatra en dan via KL naar de Filipijnen. Vanuit waar vliegen jullie terug? Sorry ga meteen los op een eventuele route 😉

  29 juni 2016
 • Leoni - Justtravelme
  REPLY

  Wat een gave plannen! Qua tips: In Cambodja vond ik Phnom Penh echt vreselijk. Wel naar de killingfields en de Tuol Sleng gevangenis gaan (heel indrukwekkend beide), maar verder daar niet te lang blijven hangen. Als je naar Laos gaat, ga dan vooral van het gebaande pad. Ik had daar helaas te weinig tijd voor, maar heb prachtige dingen hiervan gehoord.
  Heel veel plezier met de voorbereidingen.

  4 juli 2016
 • Gaaf! Had ik elders nou gelezen dat jullie in november met de TME gaan? Ik ben heel erg benieuwd hoe het er in dat jaargetijde uit gaat zien, vast heel anders dan in de zomer. Lijkt me een heel bijzondere ervaring. Mag ik vragen wat jullie met het huis doen die 3 maanden? Wij denken ook aan een reis van die duur of net iets langer (over een tijd pas) en vragen ons af hoe het is om je huis voor 3 of 4 maanden leeg te laten staan. Maar verhuren voor zo’n periode lijkt ook niet praktisch.

  7 juli 2016
 • Woooowww! Zeer coole beslissing, echt super leuk. Ik wilde het ook altijd al eens doen en dan zou 3 maanden mij ook perfect lijken. Ik zie mij binnen 5 jaar met m’n kids ook echt eens in het buitenland gaan wonen. Beetje ontsnappen aan alles hier 🙂 Groot gelijk dat jullie voor dit avontuur gaan. Aftellen!

  9 juli 2016
 • Mieke - vanhiernaardaar.be
  REPLY

  Wauw, wat een trip. Ik ben al benieuwd naar alle reisverhalen die je gaat beleven.
  Geen tips hier, want die kant van de wereld heb ik nog niet ontdekt.

  5 augustus 2016
 • Sanne - Chitaltravels.nl
  REPLY

  Wauw, wat een gave reis! Super dat jullie hier ook zoveel tijd voor hebben. Ik ben alleen in China geweest en dat is een verassend leuk land. Vooral de grote muur niet overslaan!

  15 augustus 2016
 • Linda | travellersoftheworld
  REPLY

  Wat een geweldige plannen! Ik ben jaloers :p

  Als wij klaar zijn met onze studie (ik een jaar eerder, dus jaar werken en flink sparen), dan willen wij voor onbepaalde tijd op reis. Met de transsiberië express beginnen zou heerlijk zijn, volgens mij is dat een hele ervaring, ik ben heel erg benieuwd naar jullie verhalen. Ik weet dat het inmiddels begonnen is, dus heel veel plezier, geniet er van!

  29 oktober 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.