3x het beste van 2017

IJsland roadtrip

3x het beste van 2017

Omdat ik wel van lijstjes hou en het altijd fijn vind om jaaroverzichten, top-zoveels en andere lijstjes te lezen, geef ik jou hier, net zoals de voorbije jaren (hier vind je die van 2015 en 2016) het beste van scratchingmymap van afgelopen jaar. Een jaar waarin mijn blog al drie jaar online staat en de laatste maand van mijn droomreis zich in afspeelde. Maar ik maakte ook nog andere mooie reizen dit jaar: mijn bucketlist is weer wat korter (en uiteraard ook weer wat langer) geworden. Ik neem je mee door mijn beste gelezen artikels, de populairste instagramfoto’s en deel ik enkele happy moments!

De 5 best gelezen artikels van 2017

In totaal schreef ik dit jaar 46 artikels over verschillende onderwerpen. Naast de maandelijkse overzichten over het reilen en zeilen achter scratchingmymap en zeven reisverslagen van The Big Trip; schreef ik over verschillende bestemmingen in maar liefst tien landen. Dat waren de Filipijnen, Rusland, België, IJsland, Maleisie, Italië, Nederland, Schotland, Denemarken en Noorwegen. Hier geef ik jou de vijf artikels die ik schreef in 2017 die jullie het liefste kwamen lezen. Grappig genoeg waren dit artikels uit vijf verschillende landen. Jullie houden dus duidelijk, net zoals ik, van verschillende soorten reizen en van gevarieerde bestemmingen!

Ook leuk om te lezen: mijn flops van 2017!

5 Stopover 24u Kuala Lumpur

Mijn eerste bezoek aan Kuala Lumpur was in 2015: toen bezocht ik de stad enkele uren als stopover onderweg naar Australië. Dit jaar bezocht ik de stad wat langer: mijn vriend en ik waren een drietal dagen in deze bruisende hoofdstad. In mijn artikel deel ik mijn tips om alles uit je stopover in Kuala Lumpur te halen.

Kuala Lumpur

4 Roadtrip door Toscane in Italië

De vierde plek wordt eigenlijk ingenomen door twee artikels. De ene is de route van mijn roadtrip door Toscane: ik startte thuis en reed door Nederland en Duitsland tot Zwitersland, voor een eerste overnachting en een korte ontdekking van Luzern. Daarna begon het echte roadtripwerk en ging ik via de Cinque Terre naar verschillende stadjes in Toscane om dan via Florence weer naar huis te rijden. Natuurlijk werd ook de terugrit onderbroken, dit keer met een stop in het Franse Colmar (cappuccino: Italians do it better!). Dit handige artikel staat op een gedeelde vierde plek samen met zijn ‘broertje’: de budgetpost van deze roadtrip/kampeervakantie.

3 De prachtige zuidkust van IJsland

Onze roadtrip door IJsland was een van de hoogtepunten van het jaar en een van de mooiste landen die we samen al bezochten. En dan wil heel wat zeggen want Pieter en ik bezochten samen al dertig landen! We hadden maar een vijftal dagen de tijd in dit land van ijs en vuur, maar ze waren onvergetelijk en gevarieerd. De roadtrip starten bij de luchthaven en de supermarkt om dan aan het echte werk te beginnen. We reden over de ringweg langs de zuidkust tot bij Vik, deden de bekende Golden Circle route en ontdekte het schiereiland (IJsland in het klein) Snaefellsness. Ik schreef over onze trip naar IJsland al enkele artikels, maar tot nu toe is die over de bezienswaardigheden langs de zuidkust jullie lievelings.

Ijsland roadtrip

2 Route door de Visayas in de Filipijnen

Is het door de aparte ligging in Zuid-Oost Azië of niet? Het staat alleszins vast dat de Filipijnen geen onderdeel zijn van het ‘vaste rondje’ door de regio oftewel de bekende Banana Pancake Trail die door Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos gaat. Wat ook vast staat, is dat jullie (net daardoor?) heel geïnteresseerd zijn in een reisroute door dit prachtige land van de duizenden eilanden. Ik bezocht een stukje van het land tijdens de Big Trip en reisde drieënhalve week rond in regio Visayas. In mijn route artikel vind je niet alleen fijne stops op verschillende eilanden maar ook budget- en andere praktische tips over reizen in de Filipijnen.

1 Interrail route door Schotland

Schotland in oktober: prachtige herfstkleuren, ongelooflijke natuur en boeiende steden. Schotland heeft het allemaal. Ik reisde door deze regio met bus, trein en een huurauto. In mijn artikel vind je de route die ik aflegde: deze kan je zowel met het openbaar vervoer doen als interrail trip of met een huurauto.  Zowel Isle of Skye als de Highlands zijn gebieden waar je maar geen genoeg van krijgt. De grillige vormen van Quaraing op Skye en de bekende Glenfinnan brug zijn elk van een ander kaliber en beide highlights van de trip.

schotland route

De 5 populairste instagramfoto’s van 2017

In 2017 plaatste ik slechts 74 foto’s op instagram en kreeg ik 10914 hartjes van jullie terug. Van de vijf populairste foto’s zijn er twee van de Big Trip. De reis waar ik lang naar uit gekeken heb, die ik met veel plezier uren hebt aan voorbereid en waar ik vooral zó hard van genoten heb dat ik samen met het lief deze prachtige reis mocht maken. De andere drie lievelingsfoto’s zijn er grappig genoeg alledrie een van een roadtrip die ik dit jaar maakte. Zoals ik een eerdere terugblik over mijn reizen in 2017 al schreef, was dit jaar een roadtrip jaar. Zowel IJsland, Frankrijk, Italië als een klein stukje Schotland werden met de auto ontdekt.

5 De bekende Skogafoss waterval in IJsland

De eerste roadtrip van het jaar is jullie nummer 5: de trip naar IJsland ook een van de hoogtepunten van het jaar. Wat een zot mooi land is dat toch!

4 Een schattige Fiat 500 in Italië

De vierde foto is mijn favoriet lucky shot van het jaar: net op het moment dat ik door de straat kuierde, reed deze schattige Fiat 500 langs. Ik nam snel mijn iPhone erbij en tikte vliegensvlug enkele keren op het scherm. Geen tijd om te kadreren of een goede hoek te zoeken, want het moment was snel voorbij. Maar voor mij is dit zo’n ontzettend Italiaans beeld!

3 Snorkelen bij Apo Island in de Filipijnen

Mijn 28e verjaardag was er een om nooit te vergeten: ietsje meer dan één jaar geleden gingen we snorkelen bij Apo Island in de Filipijnen en ik ontmoette er deze grote meneer.

2 De grillige wegen op Isle of Skye in Schotland

De laatste (mini-)roadtrip van het jaar was er eentje in mijn uppie. Ik stapte aan de rechterkant van de auto in en reed voor het eerst aan de linkerkant van de weg. Een tikje spannend maar een prachtig avontuur: dit stukje Europa is zo mooi. De herfstkleuren zetten de grillige vormen alleen nog maar extra in de verf.

1 Een prachtige strand in Cambodja

Coconut Beach op Koh Rong: hier leefden we vijf dagen in een tentje op het strand en vielen we in slaap bij het ruisen van de zee. Een prachtige, idyllische plek, maar wel eentje waar we vertrokken met een voedselvergiftiging. De hobbelige tocht van Koh Rong naar Phomn Pehn met de boot en minibus én die daarna van de hoofdstad verder tot Siem Reap, werden wel heel vervelend. Onze eerste dagen in Siep Reap brachten we dan ook gewoon plat op bed of in de schaduw door, daarna hadden we weer de energie om een maaltijd binnen te houden en om de indrukwekkende tempels van Angkor te bezoeken.

Happy moments

Enkele dingen waar ik héél blij van word. Dit jaar bezochten bijna 17000 mensen mijn blog en lazen jullie met zijn allen meer dan 32000 pagina’s hier. Op mijn 45 verschillende blogposts lieten jullie maar liefst 200 reacties achter, die ik allemaal probeer te beantwoorden. Meer dan negenhonderd mensen volgen mij instagram en jullie klikten bijna 11000 keer op LIKE. Geweldig vind ik dit: heerlijk om te weten dat jullie de reismomenten die ik met jullie deel zo weten te appreciëren. Een blog is toch een beetje een verlengde van jezelf en het is altijd fijn om een beetje bevestiging te krijgen en te zien dat jullie dit stukje internet graag lezen. En zoals mijn vriend het zegt: ik heb drie keer plezier aan reizen. De voorbereiding, de reis zelf en het bloggen daarna. En wie ben ik hem om tegen te spreken. 😉

Bedankt om mee te lezen. Niet alleen tot het einde van deze blogpost maar vooral om mijn reisavonturen te volgen en om informatie te komen vergaren. Ik hoop dat je hier inspiratie kan op doen en zelf op reis vertrekt, om ook jouw scratchmap verder te kleuren. Graag tot snel en laat gerust regelmatig een reactie achter of een digitale duim/like/hartje. Daar word ik namelijk heel vrolijk van! Bedankt en tot in 2018!

Wat waren jouw favorieten dit jaar?

 facebooktwitterinstagram

29 december 2017
Geef ze nog een kans: de 5 minst gelezen artikelen van 2017
8 januari 2018
Scratchingmymap in december: jarig zijn in Amsterdam

Comments

  • Christophe
    REPLY

    Mooi reisjaar, veel plezier in 2018!

    1 januari 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.