Roadtrip: Zagreb, de eerste kennismaking met Kroatië.

Citytrip Zagreb

Roadtrip: Zagreb, de eerste kennismaking met Kroatië.

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en deze stad is absoluut geen typische of populaire citytripbestemming. Nochtans kan je je prima vermaken in de Kroatische hoofdstad. Deze stad is dus zeker een stop waard tijdens je roadtrip door Kroatië.

Na onze stop in de stad van de zoete Sachertorte, vertrekken we naar het land dat de hoofdmoot van onze roadtrip vormt: Kroatië. Bij de grens hou je best je identiteitskaart klaar want doordat dit land buiten de Schengenzone valt, heb je dus je ID nodig voor de grens over te mogen.

Jouw reis naar Kroatië praktisch

Ook je mastercard of visa hou je best binnen handbereik want als je, net zoals wij, het land via de autostrade binnenkomt, mag je bij het verlaten van de snelweg tol betalen. Je kan dit ook cash maar omdat wij nog niet over de lokale munt beschikte en de tarieven in euro minder interessant zijn, betaalden wij met een kredietkaart. In Kroatië betaal je, in tegenstelling tot Oostenrijk en Slovenië waar je een vignet koopt, tol op de autostrades net zoals in Frankrijk. De secundaire wegen zijn ook in goede staat en bij de locals geliefd want deze zijn gratis en lopen vaak parallel met de snelweg. Daardoor is het dus ook steeds rustig op de autostrade.

Ul. Ivana Tkalcica – St-Marks Church – plein

Halverwege de namiddag komen we aan in Zagreb, parkeren we de auto in een van de straten dichtbij het centrum en trekken de stad in. Een tip: parkeren is gratis op zondag, feestdagen en zaterdag vanaf 15u. De stad kent verschillende parkeerzones: hoe dichter bij het centrum, hoe duurder. De tarieven variëren van 2 HRK tot 12 HRK per uur (2022). Op de borden langs de straat staat aangeduid in welke parkeerzone je je bevindt. Zone I kost je 12 kuna per uur, Zone II slechts 5 kuna per uur en zone III is de goedkoopste tegen 2 kuna per uur. Ondertussen heeft men ook een vierde zone geintroduceerd, hier betaal je slechts 5 of 10 kuna voor de hele dag. Let hier wel mee op: de borden duiden aan hoelang je hier mag parkeren, dit kan 7-16u zijn maar evenzeer 7-20u. In overdekte parkeergarages kan je je verwachten aan tarieven van rond de 6 kuna per uur. Het meeste interessante aan een overdekte parkeergarage is dat je meteen nadat je je geparkeerd hebt, aan de automaat of bij de parkeerwachter een dagticket (24u) kan kopen of 30-55 kuna voor een dag (exacte prijs afhankelijk van de parkeergarage). Let wel op dat je dit meteen doet, je kan dit niet doen wanneer je je auto gaat ophalen, dan betaal je het uurtarief.

Een euro is ongeveer 7 Kroatische Kuna waard en doordat het land bij de EU hoort, hoef je je bankkaart niet te laten deblokkeren en kan je zo geld afhalen.

Wat mag je zeker niet missen in Zagreb?

Vanop het Jelacica plein werd onze aandacht getrokken door de grote kathedraal, die we niet binnen gingen omdat er een kerkdienst bezig was. Wegens nog niet gelunched was het volgende dat we deden ons neerploffen op een terras. Bij Nokturno smulden we van een lekkere pasta, buiten in de schaduw weliswaar want 35°C kwam even hard aan. Om je even een idee te geven van de prijzen in Kroatië: wij betaalden voor twee pasta’s, een frisse Stella en een grote fles water samen omgerekend een twaalf euro.

Na onze innerlijke mens aangesterkt te hebben, kuieren we door de fijne straten van de Kroatische hoofdstad. Tkalciceva is een fijne straat zonder autoverkeer, vol negentiende eeuwse huizen. Nu vind je hier café’s, restaurants en winkeltjes maar deze straat was in zijn vroegere leven ook wel bekend als hoerenbuurt. We lopen door en lopen twijfelend een gebouw binnen dat in de stellingen staat. Dit weggetje loopt er naar toe, maar het is zo donker binnen? Binnen blijkt niet echt binnen te zijn: de weg loopt onder dit gebouw gewoon door in een bocht. Eens in het gebouw kijk ik verbaasd op: ik zie voor me grafzerken, aan de ene kant een mariabeeld en daar in donkere hoek, zitten zowaar drie zusters te bidden op houten gebedsbanken. Stil lopen we verder en nemen op de hoek even alles waar zodat we deze bijzondere mini-kerk kunnen laten in werken op ons. We vervolgen onze wandeling naar de bekendste kerk van de stad, de St-Marks Church op het gelijknamige plein.

We lopen een rondje langs de overheidsgebouwen en steken opnieuw het plein over naar een van de recente aanwinsten van de stad. Het Museum of Broken Relationships begon als een tijdelijke tentoonstelling maar heeft sinds 2010 zijn vaste plaats gevonden in Zagreb. Mensen over de hele wereld kunnen voorwerpen inzenden die een verhaal vertellen over hun stukgelopen relatie. Er zitten grappige verhalen bij net als droeve, van korte relaties van enkele weken tot relaties van tientallen jaren. Zo stuurde een meisje een knuffel van een “duizend”-poot op: ze had met haar lange afstands-lief afgesproken dat ze een pootje zouden afknippen, elke keer als ze elkaar zagen. Als de pootjes op waren, dan zouden ze gaan samenwonen (en zou dus een van beide verhuizen). De relatie liep ongeveer halverwege de duizendpoot op de klippen.

We liepen verder de straat uit en botsten in wijk Gradec op een gezellige straat. In deze wandelstraat, met lege vogelkooien en levensgrote poppen in de bomen, genoten ouders van een drankje terwijl hun kinderen gefascineerd keken naar het poppenspel dat op de straat gespeeld werd. Van hier boven heb je ook een prachtig uitzicht over de hele stad. We keken nog eens goed naar de stad die ons zo in zijn gezellige greep had de voorbije uren maar dan was het tijd voor de autorit verder te zetten naar onze overnachtingsplaats voor die nacht.

Ik bezocht Zagreb als stop tijdens een roadtrip door Kroatië. De volgende stop op onze route? De mooie Plitvice meren.

Ben jij al eens in Zagreb geweest? Zou je een citytrip overwegen naar deze stad?

Deze artikelen vind jij vast ook interessant

Een route door Kroatië en Slovenië: deel één

Een route door Kroatië en Slovenië: deel twee

Budget voor een roadtrip door Kroatië

De wonderbaarlijke Plitvicemeren

Terug in de tijd in Dubrovnik

Island-life op Hvar

facebooktwitterinstagram
Of schrijf je in op de nieuwsbrief!

11 augustus 2015
Zeventig jaar terug in de tijd in Kanchanaburi
16 augustus 2015
Roadtrip: de wonderbaarlijke Plitvice-meren.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.