Roadtrip: de wonderbaarlijke Plitvice-meren.

Plitvice Kroatië

Roadtrip: de wonderbaarlijke Plitvice-meren.

Na een klein overwinningsgevoel (wegens één minuut voor de wekker wakker geworden) kruip ik uit onze tent om mijn wandelschoenen aan te trekken. Toch maar even iets met lange mouwen aandoen want vroeg + bewolkt en dan vertrekken we naar het vlakbij gelegen Nationaal Park Plitvice. Oftewel Plitvice Jezera, het eerste nationaal park van Kroatië dat tevens ook erkend is als UNESCO-werelderfgoed. Een tip: het park opent om zeven uur en het loont om vroeg op te staan. Als wij onze auto parkeren omstreeks 7u40 delen we de parking met ongeveer een dertigtal andere auto’s. Als je weet dat het park jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers heeft, dan weet je dat het hier druk kan worden in de populaire zomermaanden.

Welke wandelroute kiezen?

We zijn bij de eerste bezoekers dus we kunnen in alle rust genieten van de prachtige omgeving. Voor het bord met de acht wandelingen kiezen we voor wandeling C (8 km) omdat route K (18 km) ons toch net dat ietsje te lang lijkt met de gedachte aan broeierige middagtemperaturen. Route C brengt je vanaf ingang 1 langs zowel de lage als de hoge meren, bevat een boottochtje en een treinritje terug naar ingang 1. Echter kiezen wij ervoor om onze route wat uit te breiden en we schakelen over op route K waardoor we met deze combinatie een mooie wandelroute hebben van twaalf kilometer. Wat is het hier prachtig. Surreëel blauwe meren badend in groene bossen waar wandelpaden door slingeren. Om elke hoek ontdek je weer een prachtig stukje groen of een blauwer-dan-blauw meer waarin de karstrotsen weerspiegelen. En wat het hier extra fijn maakt? Wij, team vroege vogels, kunnen van dit alles genieten in absolute rust. Enkele tientallen meters voor en achter ons lopen nog wat koppels en gezinnen maar geen gedrum of schreeuwerige kinderen in de buurt. Heerlijk. De enige drukte die we zullen ervaren is rond de middag, als wij onze laatste kilometer lopen, langs de mooie uitzichtspunten over de lagere meren. Daar zien we toeristen wat drummen voor een foto en achter elkaar zien tsjokken op de houten wandelpaden. We lopen twaalf heerlijke kilometers door dit park en genieten van elke streep zon die door het grijze wolkendek breekt. Ondanks het mindere weer en zelfs een enkel regenbuitje is de omgeving indrukwekkend en klikken we er op los met onze iphone. Dit moet echt hemel op aarde zijn als je goed overweg kan met een fototoestel en een fotografisch oog hebt! Woorden schieten sowieso te kort voor de prachtige meren en zijn omgeving dus bezoek dit nationaal park vooral zelf. Plitvice Kroatië

Hoeveel kost een bezoek aan de Plitvice meren?

In de zomer is een ticket het duurste en betaal je 250 kuna voor 16u00 en 150 kuna na 16u00 (+/- 20-33 euro) tegenover 130 kuna (€17.50) in het tussenseizoen en 50 kuna (€6.75) in de wintermaanden. De parking kost 7 kuna per uur, campers iets meer en motorrijders kunnen hun stalen ros zelfs gratis parkeren. Had je al gehoord van de Plitvice-meren? Doe jij graag wandeltochten op reis of doe je het liever rustig aan?

Deze artikelen vind jij vast ook interessant

Een route door Kroatië en Slovenië: deel één Een route door Kroatië en Slovenië: deel twee Budget voor een roadtrip door Kroatië 24u in Zagreb Terug in de tijd in Dubrovnik Island-life op Hvar

13 augustus 2015
Roadtrip: Zagreb, de eerste kennismaking met Kroatië.
18 augustus 2015
Tien praktische tips voor jouw reis door Thailand

Comments

 • Wauw, wat onwijs mooi! Ik zie steeds vaker plaatjes voorbij komen van deze watervallen en wil hier onwijs graag naartoe! Ik ben sowieso een groot fan van al het natuurschoon in Europa, maar dit heb ik nog niet van mijn bucketlist af kunnen vinken.. Maar eens tijd voor maken dus 😉

  16 augustus 2015
  • Ze zijn echt prachtig Kirsten! Ik heb dan ook nog eens geen fotografietalent + het was grijs weer dus de foto’s doen ze echt oneer aan 🙂 Zeker eens bezoeken!

   16 augustus 2015
 • Oh wauw! Zo krijgt onze road trip voor volgend jaar steeds meer en meer vorm, want deze plek gaat ook op het lijstje. Wat mooi zeg!

  17 augustus 2015
  • Ja echt bezoeken! Ik vond het een van de hoogtepunten van onze reis 🙂 En de lat lag al redelijk hoog omdat de Plitvice meren (en Dubrovnik) de hoofdredenen waren om af te zakken naar Kroatië voor ons.

   17 augustus 2015
 • Plitvice is inderdaad prachtig! Ik ben er een paar jaar geleden geweest, maar toen was Kroatië nog niet zo ‘booming’ als nu. Ik kan me niet echt herinneren dat het park ontzettend druk was, terwijl we toch ook in de zomermaanden daar waren. Maar met jouw geweldige foto’s word ik weer even naar dat moment meegenomen….. 🙂

  17 augustus 2015
  • Thx Jessica! Ik wou een paar jaar geleden ook al gaan maar had toen nog geen eigen auto. En heb toen in 2012 toch maar gekozen voor Portugal als interrail vakantie ipv Kroatië 🙂 Maar hej, zo blij dat ik dit jaar geweest ben want het is er zo mooi!

   17 augustus 2015
 • Wauww, Plitvice lijkt me echt prachtig. Wat een onwijs mooooie foto’s, zo blauw! Ik vind de toegangsprijs nog best flink. Maar dat geld gaat natuurlijk meestal wel naar het park zelf. Dan is het ’t wel waard!

  17 augustus 2015
  • Ja inderdaad, bijna 25 euro dus dat kan wel tellen. Maar ik vond het het waard. Bij Krka NP had ik minder het gevoel dat ik “waarde voor mijn geld” had (maar dat was ook nog steeds mooi :-))

   17 augustus 2015
 • Jenny - ikreis.net
  REPLY

  Ik maakte in mei een wandeling met een gids (tja, individuele persreis). Hij toonde me de mooiste plekken en vond allemaal leuke beestjes als salamanders en padden. Ik heb genoten.

  17 augustus 2015
  • Wat luxe, zo’n persoonlijke gids 😉 Wel fijn dat hij dan wat beestjes aantoonde, ik heb zelf een salamander gezien maar dat was het dan ook wel 🙂

   17 augustus 2015
 • Prachtig! Kroatië staat ook nog op mijn lijstje.
  Ik vind een afwisseling van rond wandelen en rusten op vakantie wel leuk.

  Marlies aka Magnificent Escape

  18 augustus 2015
  • Hey Marlies, dat vind ik ook! Mijn ideale vakantie is er een met de combinatie van actief en wat rusten op het strand ofzo 🙂

   18 augustus 2015
 • naomiinwonderland
  REPLY

  Ik heb er nog nooit van gehoord maar wauw, wat een mooie foto’s!

  18 augustus 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.