Als je voor de eerste keer naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika gaat en een safari wilt maken, dan is de kans groot dat je verschillende beschrijvingen tegenkomt. Zo zal je met een aandachtige blik op de kaart zien dat je Nationale Parken hebt maar ook Nature Reserve & Private Game Reserve zal je vaak zien staan. Maar wat is nu het verschil tussen een private game reserve en een nationaal park? Wat zijn de voordelen en nadelen en waar moet je op letten?
Jouw reis door Zuid-Afrika is niet compleet zonder enkel dagen op safari te gaan! Maar waar moet je op letten, hoe regel je dit en wat is nu het verschil tussen een private game reserve en een nationaal park? En ook wel, wat kost dat nu eigenlijk?
Nature Reserve
Een Nature Reserve is eigenlijk een (beschermd) natuurgebied. Dat kan bvb een bos zijn waar je heerlijk kan gaan wandelen, een bergachtig gebied, een stuk kustlijn of eender wat er tussenin. Een prachtig stukje natuur dus. Bekendste voorbeeld is ongetwijfeld het Table Mountain Nature Reserve, oftewel Tafelberg.
Een deel van de natuurgebieden zijn Game Reserves (waar dus grotere dieren leven) en daar ga ik hier dan ook verder op in. Want ja, jij wilt nu eenmaal heel graag op safari! En die kunnen we eenvoudigweg in twee categorieën plaatsen: de Private Game Reserves & de National Parks.
Nationaal Park
Deze gebieden zijn eigendom van de overheid. Bekendste voorbeeld is natuurlijk het Kruger National Park en bijvoorbeeld het Addo Elephant National Park.
Private Game Reserve
Deze parken zijn niet van de overheid, maar van privébeheerders die een of meerdere lodges uitbaten op het domein.
Wie het park uitbaat, heeft grote impact op wat de regels zijn in zo’n park, hoe je het kan bezoeken en vooral ook op het prijskaartje. Wat zijn de voor- en nadelen? Is het de moeite waard om beide te bezoeken? En wat is nu het verschil tussen een Private Game Reserve en een Nationaal Park? Ik zet de belangrijkste verschillen op een rij voor je.
Game drive
Maar eerst nog even wat terminologie uitklaren. Een game drive is een rit van enkele uren, meestal in een open jeep-achtige auto, waar je samen met een ervaren ranger op zoek gaat naar “game” – naar dieren dus. Je ranger zal iemand zien waar jij al snel bakken respect voor hebt: wat zij weten over de wildlife is fenomenaal! Ze herkennen moeiteloos de uitwerpselen, voetsporen en geluiden van de dieren. Ze hebben dat geritsel door het struikgewas al lang gehoord voor jou en hebben ook die ene kameleon verscholen in de boom gespot waar jij enkele minuten later hem pas ontdekt na hun gedetailleerde instructies…
Een spotter is een tweede ranger die op de front-row seat zit, letterlijk. Deze houdt zijn/haar ogen en oren extra open, zodat de andere ranger toch ook wat kan focussen op de putten in de (mogelijks niet-bestaande) weg. Een sighting is het dier/de groep dieren die je spot en dus even in volle glorie kan bewonderen. Van etende giraffen, een buffel in een modderbad tot rustende leeuwen of een luipaard en zijn kill. Een andere soort game drive is de self-drive. Dan ga je gewoon met je eigen auto zonder ranger op pad en speur je dus zelf de omgeving af op zoek naar wildlife.
Greater Kruger is het totale gebied in en rondom het Kruger Nationaal park en bestaat het uit park zelf met de aangrenzende Private Game Reserves. De hekken tussen de private parken en het nationaal park zijn weggehaald, dus de dieren kunnen vrij bewegen. Als mens kan je dit echter niet. De enige wegen in en uit de parken gaan telkens via specifieke gates en je kan dus niet zomaar even van het ene naar het andere park rijden. Per deel moet je ook een concession fee betalen, een toegangsprijs zeg maar die gebruikt wordt voor het beheer en behoud van de natuur.
Verschil tussen een Private Game Reserve en Nationaal Park
Ik zet de voor- en nadelen en de verschillen tussen een private game reserve en een nationaal park voor jou op een rijtje.
Private Game Reserve
Self-drives zijn zelden tot nooit toegestaan in de private parken. Dat wil dus zeggen dat je op game drive gaat met een ervaren ranger. Deze zal niet enkel moeiteloos elk dier in de buurt spotten, maar ook nog eens een wandelende encyclopedie zijn en de antwoorden weten op al je vragen. Hun kennis en enthousiasme is top!
Sommige Private Game Reserves organiseren ook game drives voor dagtrippers, maar de meeste private parken doen dit niet. Deze zijn dus exclusiever en dus ook rustiger. Je zal dus vaak je een sighting maar met een of twee andere auto’s moeten delen. Men heeft hier ook regels over dat er vaak max 2-3 auto’s per sighting mogen staan.
Je kan het park dus enkel bezoeken als je blijft overnachten bij een van de lodges in de Private Game Reserve. En dan komen we natuurlijk bij het grootste “nadeel” van de private parken: voor die exclusiviteit betaal je ook.
De voertuigen waarin je de game drive doet zijn meestal open, comfortabele jeep-achtige 4×4’s waar de rangers ook off-road mee mogen rijden. En dat is een van dé grootste voordelen van een private reserve. Je ranger kan je dichter bij de actie brengen (steeds op veilige afstand). De open voertuigen zijn ook ideaal. Je zit een pak hoger dan bij een gewone auto en je hebt vrij zicht op de natuur, zonder een vervelend raam ertussen.
Zien jullie iets bijzonders op de drive? Is er een bepaald dier dat je echt heel graag wilt zien? De kleinere groep en dus het persoonlijk contact met je ranger, zorgt ervoor dat er ook meer flexibiliteit is. De kwaliteit van de rangers ligt gemiddeld hoger in de private parken dan in de nationale parken.
De dagen zijn vermoeiend en relax tegelijk. De wekker staat vroeg, heel vroeg. Maar na de ochtend drive heb je zo’n 6u de tijd voor te relaxen, te eten en je klaar te maken voor de namiddag drive. Je doet 2 drives per dag, en de rest van de dag kan je niet echt wat doen. Sommige private game reserves bieden ook walks aan tijdens de middag.
Reis je met een gezin? Dan kan het ook de moeite zijn om goed uit te zoeken waar je “welkom” bent. In sommige private parken, moeten je kinderen 12 jaar zijn om mee te mogen op game drives. Terwijl andere parken juist heel hard gericht zijn op gezinnen en bieden zelfs drives aan, gericht op jonge kinderen.
Nationaal Park
Als je een kleiner budget hebt, of zelf niet graag met de auto rijdt, kan je ook heel gemakkelijk een dagtrip boeken bij een van de hotels rond het Kruger Nationaal Park. Het loont om te vragen met wat voor voertuig men gaat, wat inbegrepen is en hoeveel personen er maximaal mee kunnen. Hoe kleiner de groep, hoe beter de ervaring vaak & een hogere en open auto is ook een must!
Nadeel is dat er veel mensen dit doen, zeker in het hoogseizoen. Als je even een rondje google doet, komen al snel wat foto’s voorbij van een gruwelijke drukte: tientallen auto in file op de weg bij dezelfde zebra. Of dat als je je dagtrip boekt bij een grote organisatie, je met een propvolle gesloten bus op pad gaat.
Maar hoe leuk is het ook om met je eigen auto op pad te gaan? Het geeft echt wel een kick om zelf die groep olifanten of kleurrijke vogel te spotten. Een self-drive is een heel andere ervaring dan een game drive met een ranger.
In de meeste Nationale Parken heb je 3 soorten wegen: een verharde weg, een gravel weg en een 4×4 weg. Op de eerste twee kan je in het droge seizoen (tenzij anders aangegeven) prima uit de voeten met een gewone auto met hogere clearance (dus niet te laag bij de grond). Op de laatste heb je enkel toegang met een 4×4. Je mag echter nooit van de wegen af. Hoe dicht de dieren zich bij de weg bevinden, dat bepaalt hoe dichtbij jij ze zal zien.
De game drives volgen meestal bepaalde routes (niets mis mee) en duren ook netjes even lang zoals aangegeven. Al is het nog altijd de ranger die beslist. Zelf heb ik ook ervaren dat we in Kruger met een ranger op pad waren van een van de Rest Camps waar we sliepen, en dat hij er geen probleem van maakte om nog eventjes een ommetje te maken langs een luipaarden-kill (RIP impala) om te kijken of ie thuis was. Dus een goede ranger bepaalt voor een groot deel je ervaring. Zelf heb ik 6 drives/walks gedaan in Kruger en we hadden 5 keer een enthousiaste ranger. De andere keer eentje die er iets minder zin in had, maar nog steeds veel vertelde.
Met een self-drive ben jij in charge: jij kiest dus hoe lang je drives duren. Wil jij de hele dag op pad? Of gewoon even een uurtje? Alles kan! Maar jij doet ook wel alles: je bent chauffeur, ranger & spotter in 1.
Er is geen leeftijdsbeperking op toegang tot een Nationaal Park, maar de georganiseerde game drives hebben meestal een minimum leeftijd van 6 jaar. Voor de bush walks moet je 14-65 jaar zijn.
Maar wat is het nu het leukste en wat is het prijsverschil?
Beide hebben hun voor- en nadelen en eerlijk? Ik vond vooral de combinatie heel erg fijn! Belangrijke kanttekening is wel dat ik buiten het hoogseizoen reis en het dus overal lekker rustig was.
Als je “gewoon enkele dagen” op safari wilt, dan zou ik je aanraden om bijvoorbeeld twee of drie nachten bij een Private Game Reserve. Kies er eentje in Greater Kruger en maak met hen bijvoorbeeld ook een daguitstap naar Kruger. Dan ben je ook zeker van een kwaliteitsvolle uitstap en heb je ook het voordeel van een kleinere groep. Zo kan je beide ervaringen vergelijken. Of je doet je daguitstap naar Kruger op eigen houtje met een self-drive.
Laten we meteen maar in het verschil in kostenplaatje duiken! Niet elk nationaal park of overnachtingsplaats kost evenveel, maar ik neem Kruger Nationaal Park als voorbeeld. De private game reserves vallen in een brede prijscategorie, de superdeluxe laat ik buiten beschouwing.
Wat kost het Kruger Nationaal Park?
De Conservation fee (= toegangsprijs) voor het nationaal park bedraagt R460pp oftewel dus €23pp. Dat wil dus zeggen dat als jij zelf een daguitstap doet naar het park en dus kiest voor de self-drive optie, je enkel je toegang en eten moet betalen. Dan is het dus zeker een budgetvriendelijke daguitstap.
De prijzen voor een overnachting met 2 in een rest camp in Kruger Nationaal Park kosten je tussen de €40-120, afhankelijk van het type, het aanbod en de beschikbaarheid. Wil je bijvoorbeeld een bungalow met eigen badkamer? Dan betaal je ongeveer R1600 per nacht voor 2 (prijzen 2023), dat is €80/nacht. Je betaalt je toegang per dag, dus zorg dus zeker dat je alles uit je 2 dagen haalt. Ontbijt, lunch en dinner in een restaurant kost je R100-250 per maaltijd per persoon. Dus laten we tellen op R500pp voor 3 maaltijden, of dus €50 voor twee per dag. Game drives zijn goedkoop in een rest camp: ze kosten ongeveer €20pp. Totaalprijs per nacht met overnachting, toegang voor 2 dagen, 2 game drives en 6 maaltijden is dus €360 voor twee personen, voor 2 hele dagen.
Hier kan je op besparen door bijvoorbeeld zelf te koken, of zelf je ontbijt & lunch te voorzien. Zelf rondrijden kost je ook niets extra. Al raad ik je aan om toch ook een game drive of bush walk met een ranger te maken. Je kan ook zorgen dat je op tijd boekt, dan kan je met wat geluk een van de goedkoopste overnachtingen scoren. Bijvoorbeeld een eenvoudige safaritent voor R800/nacht in Letaba of Skukuza Rest Camp of voor hetzelfde bedrag een hut in Lower Sabie, Pretoriuskop of Shingwedzi Rest Camp. Dan heb je geen eigen badkamer en moet je gebruik maken van de gedeelde faciliteiten. Dan kan je tellen op een €240-260/n voor twee personen voor een goedkopere overnachting. Waar je zelf even je ontbijt & lunch maakt met diner in het restaurant en twee game drives met een ranger.
Als je graag kampeert en je eigen tent meeneemt, kost een plekje op de camping zone van de Rest Camps je slechts R400/nacht (€20).
Zin gekregen in een roadtrip door Kruger? Ik deel mijn 5-daagse route van noord naar zuid door Kruger Nationaal Park met je.
Wat kost een Private Game Reserve?
De prijzen die ik hier noem zijn all-in. Dat wil dus zeggen een overnachting, ontbijt, lunch & dinner, water en koffie en twee game drives. Afhankelijk van je verblijfsplaats zijn ook de andere drankjes of nog een andere activiteit zoals bijvoorbeeld een massage of bush walk inbegrepen in de prijs. Voor de Private Game Reserves is de sky the limit… Maar als ik even de superdeluxe categorie buiten beschouwing laat, dan zal je minstens €300/2 per nacht all-in betalen. Een nacht (“24u”) telt vanaf lunch op dag 1 tot het uitchecken op dag 2. Een prijs die ik vaak tegen kwam bij mijn research is ongeveer €300-600/2p per nacht, dus dat is wel een courante prijscategorie.
Hier komt dan ook nog de conservation fee bovenop, vaak is deze R300-500pppn. Maar staar je niet blind op de prijs! De heerlijke luxe van 100% te kunnen genieten, in een comfortabele en mooie safaritent te slapen in een rustige setting met vaak maar maximaal een tiental kamers… En zoals je ziet is ook een all-in ervaring in een Nationaal Park ook niet spotgoedkoop als je graag wat comfortabelere slaapt. Kortom de hele ervaring is zeker het prijsverschil, en op zijn minst het overwegen waard.
Benieuwd naar mijn ervaring in een private game reserve?
Wat is het nu het beste: een private game reserve of Kruger nationaal park?
Helaas, ik kan je geen eenduidig antwoord geven!Zoals ik hier aangeef, is er veel verschil tussen een private game reserve en een nationaal park. En wat het beste is, hangt er vanaf wat jij graag doet en wat jouw budget is. Ben je iets avontuurlijker ingesteld, kijk jij niet op van wat meer basic accommodatie en rijd je graag zelf met de auto? Plan dan zeker enkele dagen self-drive in door Kruger Nationaal Park. Vergeet ook zeker niet om ook een bush walk of game drive met ranger te boeken.
Eindig je safari met heerlijk genieten in een private game reserve om in alle luxe en stijl af te sluiten. Zie jij het niet zitten om zelf met de auto te rijden, heb je een groter budget of wil je graag wat meer luxe? Dan is een verblijf in een private game reserve ideaal voor jou. Al dan niet met een georganiseerde daguitstap of self-drive naar Kruger.
Zelf vond ik juist de combinatie ideaal! Ik genoot van de luxe in een private game reserve, deed een bush walk & game drive in een kleiner nationaal park en combineerde ook self-drives met georganiseerde game drives & bush walks in het bekende Kruger Nationaal Park (buiten het hoogseizoen). Dé ideale combinatie voor mij!
Scratchingmymap deelt al sinds 2014 gratis reisgidsen, routes, budgettips en meer. Als je mij wilt steunen, kan dat door mij op een virtuele koffie te trakteren. Dankjewel!
Ria zegt
Prachtige foto’s!