Je gaat voor de eerste keer op safari en wat doe jij dan? Natuurlijk wil jij de Big 5 spotten, maar er zijn zoveel meer interessante, mooie of juist lelijke dieren om te spotten. Maak kennis met “The Ugly 5”!
Lijstjes – ik ben er gek op. Maar wel niet op een manier dat het moet. Neem nu de Big 5, natuurlijk wil je ze liefst alle vijf kunnen afvinken. Maar er zijn zoveel meer dieren om te spotten op safari in Zuid-Afrika. Daarom heb ik een ander lijstje voor jou. Maak kennis met de Ugly 5!
hyena
Ze hebben geen goede naam door hun verschijning in de Lion King, maar het zijn toch wel indrukwekkende dieren. Wist je trouwens dat ze niet enkel maar eten van de restjes van een andere zijn kill? Ze zijn zelf namelijk ook prima jagers en hun grootste deel van hun maaltijden zijn dan ook hun eigen prooien. Ze eten ongeveer een derde van hun voeding als aaseter.
Grappig weetje vind ik, is dat je ze eerder ziet als een soort hond, maar dat ze eigenlijk afstammen van de katachtigen in de roofdieren familie!
De beste kans die jij hebt om hen te spotten, is ’s ochtends vroeg. Dan zijn ze ofwel zelf op jacht ofwel op zoek naar de restjes van een ander roofdier zijn prooi.
Wie waren ook alweer de Big 5? Olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en de buffel.
wrattenzwijn/knobbelzwijn
Oftewel, hallo Pumba! De naam wrattenzwijn, of warthog in het Engels, komt van de twee grote “wratten” op hun wangen. Echter zijn dit geen echte wratten, maar een soort van verdikte huid. De volwassenen hebben slagtanden. De kleintjes hebben trouwens een bleke streep op de zijkant van hun gezicht. Dit lijkt dus vanop een afstandje alsof ze al slagtanden hebben. Als je een groepje ziet lopen, dan zal het je opvallen dat ze hun staart in de lucht houden. Zo kunnen ze elkaar gemakkelijk volgen.
Net zoals bij veel wilde dieren, leven de mannetjes alleen of in bachelor groepjes. De kleintjes bij hun moeder todat ze (bijna) volwassen zijn. Het zijn ook best sociale dieren. Zo leven er vaak verschillende groepen samen in een gebied, en de vrouwtjes zijn vaak familie van elkaar. Ze grazen voornamelijk, maar buiten gras eten ze ook insecten.
blauwe gnoe
Al vind ik ook hier stiekem de Engelse naam leuker “blue wildebeest”. Het is een antiloopachtige, maar niet de schattigste, door hun grote en brede kop. Ze zijn niet echt blauw natuurlijk, maar eerder een soort van blauwgrijsbruin. Leuke aan deze dieren is dat je ze vrij zeker zal spotten op safari. Meestal in groep en ook vaak samen met impala’s en zebra’s in de buurt. Ook indrukwekkend is dat hun jong, enkele minuten na de geboorte al kan lopen. De meest bekende “activiteit” van de gnoe, is de grote migratie. Dan migreren ze met duizenden tegelijk in het gebied rond de Serengeti. Vooral de beelden waar ze zich allemaal tegelijk in een rivier storten, vol hongerige krokodillen, zijn momenten waar je kippenvel van krijgt.
Ga op self-drive en ontsnap aan de drukte door heel Kruger door te rijden. In vijf dagen van noord naar zuid, een aanrader!
gier
Er zijn veel verschillende soorten gieren te vinden wereldwijd. De meest voorkomende gieren in zuidelijk Afrika zijn onder andere de witruggier (white-backed vulture) en de kapgier (hooded vulture). Een van de soorten is de Kaapse gier, zij hebben jammer genoeg een plekje in de lijst met bedreigde diersoorten.
Gieren zijn aaseters. Zie jij dus een grote groep gieren, afwachtend in bomen? Dan kan je er zeker van zijn dat er dichtbij een roofdier net een prooi heeft gevangen en ze hun beurt aan het afwachten zijn. Hun zicht is fenomenaal goed, ze kunnen van kilometers boven de grond een kadaver zien. Je kan het misschien maar vies vinden, maar gieren spelen een cruciale rol in het ecosysteem. Het is fascinerend hoe weinig er overblijft van een prooi, omdat er zo veel dieren zich op een verschillende manier aan voeden.
marabou stork
Bij ooievaars beeld je je best elegante en knappe dieren in. Wel deze is toch wel echt de lelijkste van de Ugly 5 vind ik. Hij is ook wel wat anders zijn dan zijn neefjes van de ooievaarsfamilie: hij is de grootste van de hoop en hij vliegt met een ingetrokken hals. Maar het meest opvallende verschil vind ik dat het eigenlijk grotendeels een aaseter is en dus vaak samen met gieren gezien kan worden. Ze eten ook nog bijvoorbeeld vissen, muizen en sprinkhanen.
Scratchingmymap deelt al sinds 2014 gratis reisgidsen, routes, budgettips en meer. Als je mij wilt steunen, kan dat door mij op een virtuele koffie te trakteren. Dankjewel!
Ria zegt
Echt mooi zijn ze inderdaad niet… 😉