The Big Trip #1: Sint-Petersburg en Moskou

Hermitage

The Big Trip #1: Sint-Petersburg en Moskou

Zaterdag 29 oktober, de dag dat we aan ons avontuur beginnen. Zonder stress want ik was namelijk goed voorbereid. Spullen waren ruimschoots op voorhand uitgezocht net zoals een lift naar de luchthaven. Check, check, triple check op het paspoort en weg waren we. Twee uur en half voor vertrek kwamen we aan op de luchthaven, tevens ook de eerste dag van een schoolvakantie. Op twintig minuten waren we door de controle om het luchthavengebouw binnen te gaan en om half negen sloten we aan in de rij aan balie zeven om onze bagage af te geven. Mmm, twee incheckpunten open, waarvan één voor priority en dat voor vier vluchten. Een halfuur later waren nog geen tegel opgeschoven. Een halfuur daarna enkele meters… De incheckbalie zou zo gaan sluiten en we hadden nog vijftien meter aan mensen voor ons staan.

Regelmatig ga je hier updates zien verschijnen over onze reis: live vanuit Rusland deze keer! Of iets minder live, want deze blog tik ik aan boord van de Transmongolië Express, waar je uiteraard geen wifi hebt.

Ondertussen staan de uitgebreide cityguides van St-Petersburg en Moskou online!

Gelukkig had het grondpersoneel dit ook wel door en werden de mensen voor de vlucht naar Amsterdam voor gelaten. Onze twee trekkerzakken tikten samen af op 28 kilogram, behoorlijk veel voor onze gewoonte maar je gaat dan ook niet altijd voor drie maanden op reis naar temperaturen die variëren van -20 tot +30. We liepen doorheen het gebouw (serieus, waarom moet je door die winkels?!), gingen vlot door de controle, merkten nog net op tijd een gate-wissel op en waren vijf minuten voor sluittijd aan onze gate. De adrenaline gierde nog door ons lijf en op het vliegtuig kwam dan eindeijk het besef: yes, wij vertrekken op reis!

Hermitage

Hermitage, Sint-Petersburg

Een eerste vlucht bracht ons naar Amsterdam: sterk hoe het personeel er toch nog in slaagde om iedereen nog even van een drankje en een muffin te voorzien op een vlucht van vijftig minuten. Onze bagage werd doorgelabeld dus nog even een koffieetje op Schiphol en dan aan boord voor de vlucht tot Sint-Petersburg. KLM voorzag onze nog even van een drankje of twee (in een beker versierd met een klomp, tulp en fiets, kan het Hollandser?) en een pizzapunt en voordat we er erg in hadden, waren we in Rusland. We schoven netjes in één van de douanerijen aan en een streng-kijkende Rus stempelde ons beide het land binnen. Bus en metro op, even zoeken naar de juiste straat (want hallo Cyrillisch schrift) en we ploften neer in ons kamertje voor de komende dagen.

Drievuldigheidskathedraal

Eerste avond in Rusland en toch gaven we al toe aan een Wester menu: in een hip zaakje om de hoek van onze hostel aten we een burger met frietjes en spoelden we het geheel door met een Russisch biertje. De avondwandeling bracht ons voor de eerste keer langs het prachtig verlichte Winterpaleis (waarin het beroemde Hermitage huist) en de Admiraliteit.

Onze twee volgende dagen brachten we in het hart van de stad. Opnieuw liepen we onze straat uit richting de Neva-rivier. Bij de Admiraliteit stonden dit keer honderden soldaten in de lijn, die uit volle borst het Russisch volkslied zongen. Best indrukwekkend om te zien en horen. Kijk op facebook voor het filmpje.

Via de grote poort van het groene Winterpaleis kom je bij de Hermitage, we namen een ticketje voor een standaardbezoek en daar stonden we al meteen oog in oog met de indrukwekkende Jordan-trappenhal. Het zou niet de laatste keer zijn dat we verblind werden door al het marmer, fluweel en goud. Een van de hoogtepunten was toch de Pavilioenhal waar een oogverblindende, werkende!,  gouden muziekdoos stond van enkele meters hoog.

We bewonderden het indrukwekkende Winterpaleis, kunstwerken van Russische kunstenaars maar natuurlijk moesten we ook de zalen van de Vlaamse meesters bezoeken. Hier liep net een unieke tentoonstelling van Jan Fabre: 230 werken van deze moderne kunstenaar werden tussen de klassieke stukken geplaatst wat tot een boeiend contrast leidde. Vele van de werken werden zelfs speciaal voor deze bijzondere tentoonstelling gemaakt!

De Hermitage is natuurlijk de bekendste bezienswaardigheid in de stad maar we liepen ook in de buitenlucht ettelijke kilometers. Zo bekeken we onder andere ook de kerk van het verspilde bloed, die qua bouwstijl hard lijkt op die ene bekende kathedraal op het Rode Plein in Moskou, het felblauwe Smolny klooster en het Peter & Paul fort, waar de stad ontstaan is.

Na twee nachten en twee hele dagen in de Sint-Petersburg is het tijd voor de tweede bestemming: de Russische hoofdstad Moskou. We stappen in Moskovksiy treinstation aan boord van de moderne nachtrein en we hebben geluk. Onze 4-persoons coupé hoeven we met niemand anders te delen vertelt de vriendelijke provodnitsa (dit is de meestal vrouwelijke conducteur die er voor zorgt dat iedereen op de juiste plaats zit, je lakens krijgt en dat de wagon netjes blijft) ons. Pieter slaapt als een roos, Lotte eerder als vertrappeld madeliefje… Hopelijk betert dat nog want het was misschien wel onze eerste, maar zeker niet de laatste nacht op de trein!

Moskou dus

Op onze hostel voor één nacht maken we meteen kennis met een vrolijke Rus die met zijn vriendin een week op vakantie komt in Moskou. Dat vinden ze namelijk een vele fijnere stad dan Sint-Petersburg. Dat kan dus alleen maar goed zijn! Al weten we niet of we hun oordeel helemaal moeten volgen want ze zeggen dat het warmer is in Moskou en dat ze het mede daarom een fijnere stad vinden: bij aankomst in de stad is het alvast vier graden kouder dan in onze eerste stop…

Muzeon, Moskou

In de Russische hoofdstad hebben we twee dagen de tijd om de stad wat te leren kennen. Ook hier brengen we veel tijd buiten door: dat wil dus ook zeggen dat onze warme kleren al goed van pas zijn gekomen. Eerst nemen we de metro tot bij het kantoor van de maatschappij waar we een treinticket boekten voor een later traject, dat moest nog even opgehaald worden. De metrohaltes zelf staan overal aangeduid met de universele letter M, maar eens in het metrostation, kan je toch maar beter het Cyrillisch schrift kennen. Of je doet zoals wij en je neemt gewoon én een Engels én een Russisch plannetje mee, en vertaalt hiermee. 😉

We liepen kilometers door de stad: de eerste waren alvast door het Gorkypark waar je ook het beeldende kunstenpark Muzeon hebt. De bekende Tretyakov Gallerij laten we voor wat het is: er staat hier om negen uur ’s ochtends al een ontzettende rij en (niet zo) stiekem worden we vooral warm van moderne kunst en minder van de klassieke werken. Ook ben ik niet echt een katholiek, op één of andere manier bezoek ik in het buitenland wel vaak kerken, in schril contrast met mijn kerkbezoeken in België. Zo ook hier in Moskou de hoogste orthodoxe kerk ter wereld: de kerk van de verlosser, met alvast een uitzicht op de muren van het Kremlin.

Kerk van de verlosser

Om het Rode Plein kan je niet heen bij je bezoek aan de stad en dat wil je eigenlijk ook niet. De geschiedenis die dit plein uitademt is fenomenaal. Je hebt er het rode Staatshistorisch museum, het mausoleum van Lenin en het GUM: vroeger een grootwarenhuis van de staat, nu een shoppingcenter vol luxemerken.

Muzeon en het iconische Rode Plein

Maar het allerbekendste bouwwerk op het plein moet toch wel de St-Basilius Kathedraal zijn met zijn gekleurde “uien” op het dak. Op de lange zijde van het plein zie je een lange, rode muur: dit is een van de muren rond het Kremlin. Omdat we toch nieuwsgierig zijn naar hoe het hier binnen de vier muren uitziet, kopen we een toegangsticket waarmee we ook de verschillende kathedralen (ik zei het toch, bijna even katholiek als de paus!) mogen bezoeken.

Basiliuskathedraal

Het Kremlin zelf vind ik persoonlijk gezien tegenvallen: omdat het natuurlijk nog gebruikt wordt en de huidige regering en senaat hier zetelt, mag je niet van de stoep en de wandelrichting afwijken. De verschillende kathedralen zijn allen rijkelijk versierd met iconen uit de 14-15e eeuw maar na een tijdje gaat dat ook weer vervelen (cultuurbarbaar, check.). Maar desalniettemin een bezoek waard, maar het komt vast meer tot zijn recht als je een stralende blauwe hemel hebt die het wit en goud van de gebouwen meer laat schitteren.

Kremlin

De laatste uurtjes in Moskou brengen we al tafelend door in een hip restaurantje in de industriële site Red Octobre Chocolate Factory en in de comfortabele zetels in ons hostel. Daarna stappen we gepakt en gezakt (elk een grote backpack en kleine rugzak en nu dan ook nog een boodschappentas vol noodles voor op de trein) de metro op tot het Yaroslavsky treinstation, waar het volgende hoofdstuk van onze reis op ons wacht.

Red October Chocolate Factory

De cijfertjes

Aantal stempels in paspoort: 1

Aantal plaatsen bezocht: 2

Aantal foto’s genomen: 839

Vervoersmiddelen gebruikt: vliegtuig, bus, metro en trein.

Treinleven: 7u56 – 800 kilometer.

Aantal spullen kwijtgeraakt: 1.
De eer gaat, dit gaat iedereen verbazen, naar mezelf: mijn metrokaart in Moskou heeft pootjes gekregen. Even slecht van geweest want het was al jaren geleden dat ik nog iets was verloren. Waarop Pieter doodleuk “nu weet je ook eens hoe ik me regelmatig voel”. De restwaarde was nog 114 roebel, want ongeveer anderhalve euro is. Maar toch.

En verder?

’s Avonds stapten we aan boord van de Transmongolië Express. We nemen trein zes, die rijdt tot Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Deze trein rijdt dus over hetzelfde traject maar is niet de officiële trein (dat is namelijk trein vier) omdat deze niet verder rijdt naar China. Deze trein zal later ons pad nog kruisen. Onze twee bedjes in deze verouderde Russische trein zal ons thuis zijn voor de komende drie dagen en vier nachten.

Wil je op de hoogte blijven van onze reis? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief (zie hiernaast) en krijg een melding wanneer er een nieuwe blog online staat of volg op social media!

 facebooktwitterinstagram

29 oktober 2016
Scratchingmymap in oktober: gezelligheid en aftellen maar!
11 november 2016
The Big Trip #2: het leven op de transsiberië express en het Baikalmeer

Comments

 • Sharon
  REPLY

  Beide steden zien er heel mooi uit. Bij mij staat vooral Sint-Petersburg op het verlanglijstje.

  Veel plezier tijdens de ‘big trip’

  8 november 2016
 • Jenny - ikreis.net
  REPLY

  Zo grappig om te zien dat jullie reis begint, waar mijn grote reis eindigde.

  Veel plezier in de TME. Die trein heeft wat magisch.

  8 november 2016
 • Shirley
  REPLY

  Nu al zoveel foto’s gemaakt, wow! Het ziet er ook prachtig uit. Geniet van de reis!

  8 november 2016
 • Ilona
  REPLY

  Wat ben je met een gave reis bezig en wát een groot avontuur heb je nog voor de boeg. Hoe gaaf. Heel veel plezier! Ik wil ook graag naar St. Petersburg volgend jaar. Ik laat mijn vriend dit artikel lezen, hopelijk raakt hij overtuigd van al het moois 😉

  8 november 2016
  • Niels
   REPLY

   En ze heeft het me laten lezen. Ziet er mooi uit. Leuke foto’s! Gave reis zijn jullie aan het maken. Raad je het aan, een trip met zowel St. Petersburg als Moskou of liever een van de twee steden? En als je zou kiezen, welke van deze twee steden vindt je leuker? Ik ben benieuwd en veel plezier de komende tijd.

   8 november 2016
 • Carine Van Aerschot
  REPLY

  Mijn beste kinderen.
  Jullie hebben het blijkbaar heel erg naar je zin.
  Ik zie ook heel leuke foto’s. Geniet er met volle teugen van. Zelfs ik krijg er zin in om SInt Petersburg en Moskou te bezoeken.
  (mama) Carine

  8 november 2016
 • Marcella
  REPLY

  Onwijs leuk om te lezen! Ik had even gemist dat je naar Sint Petersburg en Moskou bent gegaan. Leuk om meer dan 1 stad in Rusland te zien! Dat Cyrillisch schrift lijkt me zeker wennen. Gelukkig heb je al een handig trucje bedacht 😉 Ik kijk uit naar jullie volgende avontuur, zo leuk!

  10 november 2016
 • ivonne
  REPLY

  Prachtig die steden, ze staan allebei nog op mijn bucketlist.Perfect voor een mooie combi_stedentrip maar dan wel als het iets warmer is ?

  11 november 2016
 • Lizette
  REPLY

  Oh yes, jullie big trip is begonnen! Ik keek er al zo naar uit. Jeetje nu al zoveel foto’s gemaakt, dat beloofd wat! Het ziet er wel schitterend uit zeg!

  14 november 2016
 • Jessica | Corners of the World
  REPLY

  Wat leuk om jullie reis te volgen en mijn trip van een paar jaar geleden weer te herbeleven ;p Geniet ervan! 🙂

  14 november 2016
 • Marlies - Magnificent Escape
  REPLY

  Wat een prachtige gebouwen! Ik ben benieuwd naar de rest van jullie trip!
  Geniet ervan!

  15 november 2016
 • yab
  REPLY

  Ik neem aan dat je weet dat de Russen niet katholiek maar orthodox zijn? 😉 Het kost trouwens niet zoveel moeite om het cyrillisch onder de knie te krijgen. Lijkt me makkelijker dan altijd met verschillende plannetjes te moeten sleuren.

  21 november 2016
 • Linda | One Day Trip
  REPLY

  Ben zó benieuwd naar de rest van de treinreis! 🙂

  9 december 2016
 • Marjan Geurts
  REPLY

  Hoi,
  Wat hebben jullie een leuke reis.
  Ik wil graag een tripje richting Rusland plannen.
  Wat raden jullie aan qua slaapplekken ?
  Hebben jullie misschien suggesties?

  3 januari 2017
 • Goofball
  REPLY

  Je reisupdates lezen verslavend! Heel leuk

  Hahaha, staan die fluitende politieagenten nog steeds op elk pleintje in het Kremlin om boos te fluiten als je niet netjes op het zebrapad of voetpad loopt?
  Wat vond je van de metrostations in Moskou? Mooi eh.

  10 januari 2017
 • Anita
  REPLY

  Leuk om weer even meegenomen te worden naar Sint-Petersburg. Ik vind het zo’n indrukwekkende stad. Ben benieuwd welke stad je voorkeur heeft: Sint P of Moskou?

  24 januari 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.