The Big Trip #14: meer Angkor en meer islandlife

Angkor tempels

The Big Trip #14: meer Angkor en meer islandlife

De eerste actieve dag in Siem Reap smaakt naar meer: we bezoeken dus met plezier een tweede dag de imposante Angkor Tempels. Deze keer kiezen we voor de zogenaamde “Big tour” en trekken we nog verder weg uit de stad. Omdat we verblijven in een hostel met een zwembad kunnen we dat natuurlijk ook niet negeren op onze laatste dag in de stad. Als onze tijd in Cambodja erop zit, reizen we verder naar Thailand, meer bepaald naar het leuke Koh Chang.

Regelmatig ga je hier updates zien verschijnen over onze reis: live of vooral iets minder live. Deze keer over de beroemde Angkor tempels in Siem Reap en de voorlaatste plaats die we bezochten deze reis, geschreven vanuit het koude België.

Dinsdag 17 januari

Gisteren maakten we voor de eerste keer kennis met de wereldberoemde tempels van Angkor. En vandaag gaan we meer ontdekken van dit immens uitgestrekte “park”. De zogenaamde “Big Tour” staat het op het programma met Lee: we zullen meer tijd in de tuktuk doorbrengen door de langere afstanden tussen de verschillende tempels. Ook vandaag is Lee weer in zijn nopjes en vertelt hij over de geschiedenis van elke tempel.

Angkor tempels

Preah Khan

Zo zijn twee tempels die we vandaag bezoeken, Preah Khan en Ta Som, gebouwd in opdracht van dezelfde koning die Angkor Thom liet bouwen. Deze laatste ter ere van zichzelf maar Ta Som bouwde hij ter ere van zijn vrouw en de Preah Khan tempel is hiervan een grotere versie ter herinnering aan zijn vader.

Angkor tempels

Ta Som

Ta Som

Je zou denken dat je na een tijdje alle tempels voor hetzelfde aanziet, maar dat is niet zo. Oké, je wordt natuurlijk wel wat tempelmoe en er zijn veel gelijkenissen maar toch zijn er ook ontzettend veel verschillen waardoor elke tempel weer anders is. Zo is ook Neak Pean van een heel ander kaliber. Deze tempel is volledig omgeven door water. Het voelt heel bijzonder om naar de bescheiden tempel toe te lopen over het wandelpad over de enorme lelievijver.

Angkor tempels

Neak Pean

Onze dagtrip zetten we verder naar het oosten: hier komen we de East Mebon tempel. Deze vind ik niet direct de meest bijzondere maar hij hoort gewoon bij het plaatje. Daarna rijden we een heel eind naar het noorden: ik wil namelijk heel graag de Banteay Srei tempel bezoeken.

Angkor tempels

East Mebon

East Mebon

Banteay Srei is bijzonder: deze tempel is niet alleen opgetrokken uit een roze zandsteen maar heeft ook ontzettend veel meer details in de versiering. Het zou een tempel zijn die gebouwd is door en voor vrouwen. Er wordt verondersteld dat mannenhanden zulke fijne versieringen niet konden maken en dat het dus zeker het werk van een team gedreven vrouwen moet zijn. Ik vind het alleszins heel bijzonder om hier door te lopen en vergaap me aan al de versiering: zoveel detail en dat tig eeuwen nadat deze gebouwd zijn.

Angkor tempels

Banteay Srei

De zesde en laatste tempel die vandaag op het programma staat is een heuveltempel met verschillende plateaus. Je mag dus stevig wat trappen doen tot aan de top van de Pre Rup tempel. Op de hoeken van de plateaus staan beelden van olifanten en bovenaan kom ik enkele (stenen) leeuwen tegen.

Angkor tempels

Pre Rup

Woensdag 18 januari

Omdat we nog niet helemaal genezen zijn en de twee tempeldagen er dus wel wat inhakken, rusten we vandaag uit aan het zwembad. We gaan koffie drinken bij het kleine Aroma Coffee en ’s avonds gaan we gezellig uit eten bij V Design restaurant in de bekende Pub Street. Het is de eerste zwaardere maaltijd waar we ons aan wagen in zes dagen en we hopen dat het ons even goed bevalt dan dat het ons smaakt. (Gelukkig doet het dat wel.)

Siem Reap

Donderdag 19 januari

Vandaag is een lange reisdag: we worden om iets voor acht uur opgehaald in onze hostel en reizen vervolgens verder met een grote bus naar de grens met Thailand. Daar is het lichtelijke chaos: je schuift aan in een anoniem kantoor waar je Cambodja uitgestempeld wordt en vervolgens loop je zelf, tussen al het verkeer door, de eigenlijke grens over om vervolgens de weg te zoeken naar de Thaise arrivals. Na drie uur aanschuiven zijn we succesvol Thailand binnen gewandeld. Daar zoeken we in de massa naar de minibus die ons uiteindelijk naar Koh Chang zal brengen. De bagage wordt erin gestapeld en ook wij kruipen aan boord van deze twaalfkoppige bus. Nét op tijd komen we aan in de haven voor de laatste ferry naar het eiland en gaan dan ook zo met minibus en al de boot op. Onze reis zet zich verder tot aan het plaatsje Lonely Beach, een van de populairste plaatsen op het eiland.

Angkor tempels

Zo eenzaam is het er echter niet: doordat het afschuwelijk slecht weer is in het zuiden van Thailand, is het uitzonderlijk druk op Koh Chang. En laat dit ook net de enige avond zijn dat we niets geboekt hebben de dagen voordien. Nadat we op twintig plaatsen gehoord hebben dat ze vol zitten, worden we gered door een dronken Ier. Hij kent nog wel iemand en daar scoren we het laatste hutje voor de nacht. We zijn blij dat we een dak boven ons hoofd hebben, maar het is er zo vies dat we hier maar één nacht willen doorbrengen. Hoera voor de eigen kussensloop en slaapzak!

Vrijdag 20 januari

Lekker gaan ontbijten bij een leuk zaakje (overheerlijke passievruchtensmoothie check) en daar met dank aan de goede wifi nog net wat kunnen vinden voor de komende drie nachten. Eerst vonden we een eenvoudige kamer, die net op het moment dat we wouden boeken, plots niet meer beschikbaar was. We balen even en zetten onze zoektocht verder. Plots vind ik een superleuke bungalow die nog beschikbaar is voor drie nachten: we boeken meteen en yihaa de stress is weg!

Koh Chang

Rond de middag verhuizen we en wat zijn we blij als we onze Paradise Cottage zien. Een proper hutje met een buitenbadkamer en ik ben vooral gek op de lounge hutjes met het uitzicht over de zee. Heerlijk vertoeven daar. ’s Avonds gaan wat meer naar het centrum en boeken er een snorkeltrip voor morgen, leggen een duikdag voor Pieter vast en gaan heerlijk uit eten. We eten beide een gegrilde barracuda met asperges en puree. Dit is de eerste keer in maanden dat ik aardappelen eet (minus matige frieten) dus het smaakt echt hemels.

Zaterdag 21 januari

We doen vandaag een vier eilanden tour. Zodra we op de boot stappen, zakt de moed ons in de schoenen/teenslippers. Het is een hele grote boot en ze zit aardig vol. Maar een keer vertrokken, blijkt onze angst ongegrond. De crew is aardig en het is goed georganiseerd. We waren even vergeten dat we in Thailand zijn, het meest toeristische land in de regio dat ook wel al het meest afgestemd is op grote groepen toeristen. Ze hebben het boeltje goed op orde en weten wat ze doen. We snorkelen op drie plaatsen, gaan al zwemmend aan land bij twee eilandjes en zijn gewoon rustig op zijn tweeën aangewezen. Hongerig van de hele dag bestellen we een grote pizza die er vlotjes in gaat.

Koh Chang

Zondag 22 januari

We ontbijten samen in een van de loungehutjes aan het water. Hier zal ik de hele dag doorbrengen terwijl Pieter gaat duiken naar een scheepswrak. Ik regel tickets voor onze trip naar Bangkok van morgen, geniet van de zon en de rust en breng mijn dag door met lezen en schrijven. De keuze is ’s avonds snel gemaakt: we willen weer naar dat fijne restaurant van twee dagen geleden. Het besef dat we aan de laatste dagen beginnen van onze reis, sijpelt binnen. Want morgen reizen we namelijk naar Bangkok, waar donderdag ons vliegtuig ook zal vertrekken weer naar huis…

Koh Chang

De cijfertjes

Aantal stempels in paspoort: 2 (totaal 9)

Aantal plaatsen bezocht: 2. (totaal 34)

Aantal foto’s genomen: 843 (totaal 8157)

Vervoersmiddelen gebruikt: tuktuk, bus, minibus, ferry, boot. (totaal 17: vliegtuig, bus, metro, trein, tram, minibus, taxi, Russisch busje, dubbeldekkerbus, boot, tricycle, habal-habal, scooter, monorail, tuktuk, speedboot en ferry.)

Treinleven: voorlopig even geen trein meer (totaal 171u34 – 10483km)

Aantal spullen kwijtgeraakt: 0. (totaal 1)

Koh Chang

En verder?

Zijn we aangekomen aan de laatste week van onze reis en dus ook de laatste reisupdate. We reizen verder naar ons geliefde Bangkok, waar we echter geen tempels zullen bezoeken, maar genieten van ons favoriete hotel en van de shoppingmalls en het lekkere eten. Meer moet dat niet zijn. En natuurlijk volgt dan de lange reis naar huis, een traject dat we afleggen met de skytrain, het vliegtuig, de hogesnelheidstrein en een gewone trein. Een trip van twintig uur en dan plots staan we weer in ons vertrouwd appartement.

 facebooktwitter – bloglovin – instagram

 

30 januari 2017
The Big Trip #13: het paradijs of toch niet?
20 februari 2017
The Big Trip #15: het einde van een droomreis

Comments

 • Ilona
  REPLY

  Wat een bijzondere dagen hebben jullie gehad, van tempels tot paradijselijke eilanden. Het lijkt mij zo onwerkelijk om na zo’n groot avontuur weer naar huis te gaan. Terug naar het allerdaagse leven. Geniet lekker van de tijd in Bangkok. Deze reis zal jullie altijd bijblijven en ik ben heel benieuwd naar de blogs die erover volgen.

  9 februari 2017
 • Yannick
  REPLY

  Bij mij zouden de cijfertjes spullen kwijtgespeeld al serieus de hoogte in schieten per trip dat ik meer doe.
  Fijn stukje, leuke fotos. Ik ga ook eens aan mn Angkor stuk beginnen, thanks voor de inspiratie!

  10 februari 2017
 • Ria
  REPLY

  Prachtige foto’s, mooie uitzichten en de tempels zijn toch wel indrukwekkend! Jullie kunnen toch teren op mooie herinneringen aan een prachtige reis, dat maakt de terugkeer in België en het werken van alledag toch een stuk aangenamer, denk ik. De winterkleren zijn nog steeds niet aangekomen, maar zó koud is het hier nu ook weer niet, ondanks de smeltende sneeuw die er nu valt. 😉

  mama

  11 februari 2017
 • Marlies - Magnificent Escape
  REPLY

  Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt. Angkor staat nog hoog op mijn lijstje! Echt mooie foto’s 🙂

  15 februari 2017
 • Evelyn
  REPLY

  Wauw het ziet er daar echt heel mooi uit, tof!

  19 februari 2017
 • Lizette
  REPLY

  Wat een bijzondere dagen heb je weer meegemaakt. Ik keek al uit naar je blog en foto’s van Cambodja, super mooi! Staat bovenaan mijn bucketlist… zucht… 🙂

  1 maart 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.