Similan islands of Surin islands: ideaal vanuit Khao Lak

moken village, surin islands, khao lak snorkelen, snorkelen thailand

Similan islands of Surin islands: ideaal vanuit Khao Lak

In Khao Lak zelf is niet ontzettend veel te doen, maar dé reden voor mijn verblijf hier, is dat het de ideale uitvalsbasis is voor daguitstappen naar de Similand Islands en de Surin Islands. Natuurlijk worden deze ook aangeboden vanuit Phuket, maar ik vond het fijner om eens voor een rustigere plek te kiezen. Khao Lak zelf is vooral populair als uitvalsbasis voor duikers en het stadje heeft dan ook vooral duikscholen, restaurants en massages te bieden. Maar soms heb je niet meer nodig dan dat.

Dingen doen in Khao Lak

Zoals hierboven al aangeef, kom je niet naar Khao Lak, voor Khao Lak zelf. Maar toch is er genoeg te doen om je een dagje te vermaken, of voor als je met je beide voeten op het vasteland wilt blijven. Ik geef je enkele tips, voordat ik je meeneem naar de prachtige onderwaterwereld van de Similan Islands & Surin Islands!

Ga strand liggen – Khao Lak bestaat uit 3 “dorpjes”: Khuk Khak Beach, Bang Niang beach & Nang Thong Beach. Of keer ’s avonds terug en geniet van de zonsondergang met een lekkere cocktail of koud biertje.

Het Tsunami Memoral Museum – verwacht geen hoogstaand museum, maar wel interessant om eens te bezoeken. De regio werd ontzettend zwaar getroffen door de verwoestende tsunami in 2004. De beelden staan in ieders geheugen gegrift en ik kan me niet inbeelden hoe het geweest moet zijn om dit mee te maken. In het museum zelf zal je infoborden met veel foto’s en meestal Engelse bijschriften vinden en enkele video’s. Buiten (gratis toegankelijk) kan je de Politie boot 813, nu een memorial, terug vinden. Met je bijdrage van THB300pp steun je bovendien lokale goede doelen.

Geniet van een deugddoende Thaise massage – of misschien toch een aloe vera massage als je te lang in de zon hebt gezeten? Je vindt verschillende massagesalons in Khao Lak. Zelf kan ik Beebee massage & Parsap massage aanraden. Je vindt ze nagenoeg naast elkaar in de straat richting het Bang Niang strand. Het zal je dus niet verbazen dat de prijzen gelijkaardig zijn (THB 300 thai massage, THB 400 oil massage).

En misschien een gekke tip, maar als je een tijd aan het reizen bent, kan gewoon eens een dag niets-doen héél fijn zijn. Kies daarom een fijn hotel en luier gewoon een dagje aan het zwembad of strand. Dat vind ik meestal het fijnste in plekken waar niet ontzettend veel te doen is, dan kan die FOMO ook blijven liggen. 😉

Maak vooral daytrips naar de Similan Island en de Surin Islands. Of het nu voor snorkelen of duiken is, believe me – je bezoekt ze best allebei! Kiezen is verliezen zoals ze zeggen.
Wat je vooral NIET moet doen, is een daguitstap maken naar het Khao Sok National Park. Dit park is namelijk zo ontzettend hard de moeite, dat een daguitstap echt véél te kort is. Ik raad je minstens 3 dagen aan.

Maar dus, die prachtige eilandengroepen dus! Daarvoor is Khao Lak echt dé ideale uitvalsbasis. Belangrijk om te weten, is dat beide eilandengroepen enkel geopend zijn voor toeristen van half oktober tot half mei. In onze zomermaanden kan je de eilanden dus niet bezoeken. De eilanden sluiten enerzijds voor het natuurbehoud, maar ook door het slechtere weer, wat het gevaarlijker maakt om de boottocht te ondernemen. Als je vreemd genoeg maar de tijd hebt voor 1 daguitstap te maken, en je weet niet welke te kiezen, dan kan ik je alvast vertellen dat zo kort samengevat de Surin Islands mooier koraal hebben en de Similand Islands mooiere eilanden zijn. Of dat is toch wat ze zeggen, je hoort mij niet klagen over de zowel de onderwater als bovenwater-wereld van beide eilanden.

Met welke operator boek je best je snorkeltrip?

En nog een tip: boek beide dagtrips bij dezelfde operator, dan krijg je vast een kleine korting. Bij de meeste tour operators zal de National Park fee (THB500pp) in begrepen zijn, maar het is verstandig om dat even te checken. Zelf boekte ik de trips bij Wow Andaman (no spon!) en wow-indeed. Ik denk niet dat ik al ooit zo’n nette en luxueuze boten, zo’n goede en bekwame tour guides en zo’n top service heb ervaren door al mijn reizen door Zuidoost-Azië. Bij beide dagtrips, werden we ’s ochtends opgehaald met een minibusje en bij de pier opgewacht door enthousiaste medewerkers. En minstens even belangrijk: door koffie, thee en een ontbijtje. Je gaat je snorkelset en vinnen passen in hun “shop” en krijgt zelfs een handdoek mee voor de dag.

De boten zelf zijn luxe, modern en piekfijn in orde. Er is ook bescherming tegen de zon, ook niet onbelangrijk. De lunch was beide dagen dik in orde en voldoende. Op de boten is er ook voldoende water en frisdrank om te drinken. Je guide blijft de hele dag in de buurt en brieft je duidelijk over het verloop van de dag en de stops. Wij hadden bij beide gids Arty – en echt waar, topkerel! Als je terugkeert van de je dag op zee, word je weer opgewacht op de pier met een dinnerbuffet met onder andere heerlijk kokosijs met mango – favorietje! Ik kan je Wow Andaman dus van harte aanbevelen.

De kosten? Je dagtrip voor de Surin Islands kost een tikje meer dan voor Similan Islands, om de simpele reden dat het verder gelegen is. Prijzen (2022) zijn ongeveer THB 3800pp voor Similan en THB 4000pp voor de Surin Islands. Maar dit omvat dan ook alles (muw fooi), ontbijtje, lunch en zelfs avondeten, water & frisdrank, toegang tot het national park, snorkelset en handdoek…

Similan Islands

Similan betekent “negen” in Yawi, een lokale taal, dus het zal je niet verbazen dat de eilandengroep bestaat uit 9 eilanden. Maar later bij het oprichten van het gelijknamige nationale park, werden er nog 2 verder gelegen eilanden aan toegevoegd, voor een totaal van 11 prachtige eilanden. De eilanden hebben elk een naam, maar meestal wordt er naar hen verwezen op basis van hun nummer. Ik geef ze je even mee: Ko Hu Yong (1), Ko Payang (2), Ko Payan (3), Ko Miang (4), Ko Ha (5), Ko Payu (6), Ko Hin Pousar (7), Ko Similan (8), Ko Ba Ngu (9), Ko Bon (10, ook gekend als Ko Talu) en tenslotte Ko Tachai (11). De belangrijkste – en hoogstwaarschijnlijk diegene die jij gaat bezoeken, zijn Ko Miang (4), Koh Payu (7), Ko Similan (8) en Ko Ba Ngu (9)

Doordat de prachtige eilanden geen onontdekt paradijs meer zijn, heeft men enkele jaren geleden een beperking ingesteld op het aantal bezoekers per dag. Het is dus verstandig om in het hoogseizoen (bvb schoolvakanties) wat dagen extra tijd te hebben, zodat je zeker niets mist. Zoals hierboven reeds vermeldt, zijn de eilanden enkel open mid oktober – mid mei. Sommige eilanden zijn overigens permanent gesloten voor bezoekers, zoals bijvoorbeeld Koh Tachai (11). Al kan je hier wel nog gaan duiken op de duikspots rond het eiland. De eilanden 1, 2 en 3 zijn onderdeel van een turtle conservation area, dus ook deze zal je niet bezoeken.

Vanaf de Thap Lamu pier is het ongeveer 1u15-1u30m tot de Similan Islands. Je komt hier voor de witte zandstranden, het helder water, de vele vissen en de mooie eilanden met rotspartijen. Wij gingen onder andere snorkelen bij eiland 7, bij “East of Eden”, maar ook bij eilanden 4 en 9. Ik ben ontzettend slecht met namen, maar ik spotte hier onder andere Giant Clam, puffer fish, veel anemonen en bijhorende “nemo’s” en ook de giftige crown-of-thorn starfish. Voor mij de eerste keer dat ik ‘m spotte, ziet eruit als een soort van kruising tussen een zeester en een zee-egel. En nog veel meer, waarvan ik al lang de naam vergeten ben.

De lunch werd geserveerd op Koh Similan, waar je ook vanaf het klinkende Donald Duck Bay, waar we ook nog even het water indoken om te snorkelen langs de rotsen. Met wat geluk spot je de schildpad die hier woont, wij hadden geen geluk maar anderen van onze groep wel. Vier keer het water in, lekker genieten van de mooie eilandjes en lekker eten – topdag!

Surin Islands

Honderd kilometer ten noorden van de Similan Islands en op slechts 20km van de (oceaan)grens met Myanmar, vind je de Surin Islands. Deze eilandengroep bestaat uit 5 eilanden en ligt ongeveer op 2u varen van de Thap Lamu pier. Het kleine Ra Island, Klang Island en Torinra Island, maar het zijn vooral de twee grootste eilanden die de show stelen: Surin North island & Surin South island.

Op het South island, is ook de Sea Moken village gevestigd. Hier woont een gemeenschap sea gypsies, zij leven in en op het water. Toen wij er waren in januari 2022, mochten we net weer het eiland opnieuw betreden, maar het dorp zelf nog niet. Dit had alles te maken met het feit dat de overheid nog bezig was met het vaccineren van de inwoners en hun veiligheid en gezondheid uiteraard altijd boven toeristisch vermaak staat. Als je hier aan land gaat, koop dat zeker iets op hun marktje voor toch een klein beetje lokale steun. Wees ook altijd respectvol, dit zijn géén aapjes in de zoo maar mensen die hier wonen, waar jij op bezoek bent in hun dorp.

Ook al hoor je mij zeker niet klagen over de mooie baaien op het Surin North Island, kom je hier toch net iets meer voor het heldere water, de perfecte snorkel omstandigheden (water van 29 graden, iemand?) en het mooie koraal. Snorkelen deden we bij Pakkard Bay aan het zuidelijk eiland, Nemo Bay aan het zuidelijke tipje van het North island en bij Mae Yai Bay in het hart van het noordelijk eiland.

Praktische informatie

Je kan Khao Lak bereiken met de bus vanuit Phuket (THB 300pp, 2u) of Khao Sok (THB 200pp, 1u30m) of zelfs vanuit Surat Thani, aangezien het een stop is op de route tussen Phuket & Surat Thani. De bushalte is aan de grote weg “401” en van hier uit kan je ofwel te voet ofwel voor THB50pp een taxi nemen naar je hotel. De dichtsbijzijnde luchthavens zijn Surat Thani, Krabi en Phuket – allen 2-3u met de taxi.

Wij huurden een scooter voor THB250 per dag (THB1000/4d) bij een lieve mevrouw op de grote weg, kort bij de weg naar Bang Niang Beach. Dit was vooral uit gemak, zodat we vlot in de verschillende wijken van Khao Lak zouden staan als we zin hadden om wat te gaan eten of om de regio wat te verkennen.

Eten/drinken in Khao Lak

Siam Restaurant – Gelegen in de straat naar Bang Niang Beach. Wat netter restaurant zonder hoge prijzen en heerlijke curries en verse vis.

Nong Prew – Gelegen op het uiteinde van Bang Niang Beach. Heerlijk als je fan bent van drankjes doen bij zonsondergang of eten met je voetjes in het zand.

Hippie Fish – heerlijke luxe hippie vibe met lekkere cocktails en comfy zetels.

Je vindt zowel restaurants op de hoofdweg als in de straten richten de stranden. Ook is er een nachtmarkt in Bang Niang, maar deze was tijdens ons bezoek nog gesloten (januari 2022).

Hotels Khao Lak

Hotel Gahn – de architectuur is geinspireerd op de oude Chinese pakhuizen en het oog voor detail is top. Heerlijk bed, een roze douche, goede koffies en een verfrissende zwembad. Prijzen zijn ongeveer €50-70/2p kamer incl uitgebreid ontbijt.

Baan Krating Khao Lak Resort – als je luxe wilt en een heerlijk zwembad, maar toch het wat budgetvriendelijker wilt aanpakken. €25-30 per nacht.

Casacool Hotel – voor als je gewoon een nette kamer wilt op een goede locatie, maar geen zwembad hoeft. €20/nacht.

Verder reizen?

Reis verder naar het heerlijke Khao Sok National Park (een must op je reis door Thailand als je het mij vraagt!). Of reis verder naar het zuiden en bezoek Phuket, Krabi of een van de talrijke eilandjes. Khao Lak heeft busverbindingen met Phuket en Khao Sok en je bent er al in een tweetal uur. De bussen zijn goedkoop en comfortabel voor de korte rit. Naar Khao Sok ben je ongeveer THB200pp kwijt en voor Phuket ook slechts THB300pp.

Dit vind je vast ook leuk

Zin in island life? Wat dacht je van het kleine Koh Mook of het bekende Koh Samui in Thailand?

Je reis door Thailand, of ik durf zelfs zeggen door Zuidoost-Azië, start en/of eindigt waarschijnlijk in Bangkok – een heerlijke bruisende stad waar je toch ook rustige plekken hebt. Kuala Lumpur is ook een fijne stad om je (langere) reis te starten of eindigen.

Inspiratie nodig voor je reist door Thailand? Wat dacht je van deze ideale route voor first-timers? Of van een route die iets trager gaat maar waardoor je nog beter het mooie zuiden kan ontdekken?

11 mei 2022
Island life op het rustige Koh Mook
24 juli 2022
Thailand: reis van 3 weken – het zuiden

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.