Het paradijs dat Koh Rong heet

Coconut Beach Koh Rong Cambodja

Het paradijs dat Koh Rong heet

De meeste bezoeken in Cambodja enkel de bekende tempels van Angkor en misschien de hoofdstad. Maar wist je dat Cambodja qua paradijselijke eilandjes niet moet onderdoen voor zijn buren Vietnam en Thailand? Oké, die laatste heeft er een pak meer, maar het Cambodiaanse Koh Rong is echt een klein paradijsje. En dan vooral het afgelegen Coconut Beach is een heerlijke plek. Cambodja kent enkele eilanden waaronder Koh Rong Samloen, Koh Ta Kiev en Koh Rong. Jij had al door dat “Koh” eiland betekent he? In dit artikel neem ik je mee naar het paradijselijk Koh Rong.

Wat kan je doen op Koh Rong?

Wel, eigenlijk niet heel veel. En dat is net wat dit eiland zo fijn maakt. Geen honderden duikscholen, koffiebars, restaurantjes en winkeltjes. Zeker als je op Coconut Beach verblijft, kan je hier echt genieten van de rust. In de baai van Coconut Beach vind je een vijftal hostels met restaurant – en slechts één heeft wifi. Hier zal je dus niet verhongeren en kan je eindelijk eens van die telefoonverslaving afraken of dat boek uitlezen. Echt een aanrader. We verblijven hier trouwens bij Coconut Beach Bungalows en slapen vier nachten heerlijk in een tent. Wel eentje op een platform op het strand met een degelijk matras en lakens. We vallen dus in slaap met het ruizen van de zee. Voor ons is dit echt genieten: beetje back to basics maar ook niet echt. Helderblauw water, een wit zandstrand en een heerlijke rust overvalt ons. Je kan het lichtgevend plankton bewonderen ’s nachts/’s ochtends vroeg. Af en toe zie je felblauwe stipjes rond je, maar je zal toch een portie geluk moeten hebben als je het even intens “als op de foto’s” wilt zien. Je kan ook een dagtrip boeken om te snorkelen: voor slechts USD 10 mogen we een hele dag mee op een houten vissersboot en zijn vriendelijke kapitein en matroos. De hele dag brengen we door op of bij het water met wat water of een koud biertje in de hand. We snorkelen op enkele plekken en verkennen verschillende stranden. Zo stoppen we onder andere ook even bij de hoofdpier Koah Touch voor te lunchen in een van de tientallen zaakjes hier. Deze drukte was even wennen na de rust op Coconut Beach, maar is dus wel ideaal als je eens wat meer leven in de brouwerij wilt. De vis bijt gelukkig wel zodat we wat te eten hebben bij onze rijst en groenten en dit lekker kunnen opsmikkelen op Long Beach, terwijl de zon kleurrijk ondergaat. Op de boottocht terug haalt de matroos nog een fles rum boven voor een kleine borrel en dan nemen we afscheid. De kapitein en matroos gaan namelijk niet aan land: zij wonen en slapen op hun boot.

Waarom is Koh Rong het paradijs?

Als je je een paradijselijke plek inbeeldt, dan komt er toch meteen het beeld van een mooi eiland in jouw gedachten? Met helderblauw water, palmbomen op een wit zandstrand en het ruisen van de zee op de achtergrond. Misschien ook nog lekker eten, al dan niet terwijl je met je voetjes in het zand zit. Dat alles heeft Koh Rong en al zeker Coconut Beach. Ik vond het ook wel gewoon fijn om even zonder internet te zijn, in een tijd waar ik soms toch schrik van de uren aan ‘schermtijd’ volgens wat mijn iPhone me vertelt op het eind van de week. Om het met een hip woord te zeggen: een ideale plek voor een digital detox. De ideale plek om eindelijk dat boek te lezen, in de hangmat te luieren, te wandelen over het strand, te praten, te snorkelen of zwemmen, gezelschapsspelletjes te spelen. Kortom om gewoon even in het hier en nu te zijn en niets te moeten en niets te ‘missen’ (FOMO bestaat hier niet). Want op dit eiland is nu ook weer niet zo bijzonder veel te doen zoals je hierboven al kon lezen. En ook dat vond ik heerlijk. Als ik namelijk ergens ben, wil ik namelijk graag ‘wat’ gedaan hebben. De lokale tempel bezoeken of het natuurschoon om de hoek bewonderen. Het leuke aan Koh Rong is dat je een dagje kan gaan snorkelen met een vissersbootje en eens een ander restaurantje kan uitproberen, maar dat hier verder niet gek veel te beleven valt. Maar ja, in het paradijs zoals jij dat aan het begin van die paragraaf had ingebeeld, kwam er toch ook geen souvenirwinkel, Mcdo of Starbucks in beeld? Enige wat er voor ons wat minder paradijselijk aan was, was ons souvenir. Op onze laatste avond aten we beide wat met kip en dat bleek geen goede keuze voor een tropische eiland waar alles geïmporteerd moet worden van het vasteland. Met een stevige voedselvergiftiging als gevolg.

Hoe bereik je Koh Rong?

Alle ferry’s naar Koh Rong vertrekken vanaf de Ochheuteal of Serendipity Pier in Sihanoukville. Je doet er ongeveer 40-60minuten over en je retourticket kost ongeveer USD25. Zorg dat je op voorhand goed weet aan welk baai jouw hostel ligt! Je kan namelijk niet zomaar even van de ene naar de andere kant van het eiland door het gebrek aan wegen. De tijdstippen variëren waarop de boten gaan, maar tussen 7-17u zal je er zeker elk uur een hebben. Al is dit natuurlijk ook afhankelijk van het weer en het seizoen. Zelf verbleef ik op Coconut Beach en wij gingen met een gloednieuwe speedboat van Buva Sea, deze gaan ongeveer 3-4x/dag. Ook heb je enkele boten die tussen Koh Rong en Koh Rong Samloen varen, deze kosten ongeveer USD6 enkele reis.

Leuke hostels in Koh Rong:

Coconut Beach Bungalows: als je op een paradijselijk strand wilt zitten, ben je hier aan het juiste adres. Je zit afgescheiden van de rest van het eiland omdat er geen weg hier naar toe is, maar je kan gemakkelijk met een bootje mee naar de hoofdpier op het eiland. In Coconut Beach Bungalows zal je kennismaken met de vriendelijke eigenaar Robby die bijna dagelijks een leuke activiteit organiseert. Van ’s nachts samen zwemmen tussen lichtgevend plankton, een (bamboe) wensballon oplaten tot een snorkeltrip in de buurt. Je hebt hier de keuze tussen overnachten in een tentje op het strand of een echte bungalow. Wij sliepen 4 nachten in een tentje en sliepen hier heerlijk. De tentjes zijn ruim genoeg en zijn netjes. Men heeft ze op een bambooplatform gezet met een zeil over en voor de “deur” vind je zelfs een schaal met water om je voeten in af te spoelen voordat je jouw tent betreedt. Oh en er zijn gewoon een dubbele matras én lakens in je tent. Een tent kost €10/nacht, een tweepersoonskamer €25/nacht en een luxere bungalow €50/nacht. Tijdens mijn bezoek in 2017 had je maar vijftal zaakjes op Coconut Beach. Het dichtsbij de houten pier vind je Nice Beach Resort (deze heeft wifi), Koh Rong Resort (duurste van de 5), Bunnan’s Bungalows, Paradise Resort (die met de rode stoeltjes op het strand) en Coconut Beach Bungalows. De meeste hostels hebben ook tenten op het strand maar die van Coconut Beach Bungalows zijn het grootste en beste (ze hebben er een extra zeil over en staan op een houten terrasje). Ook bij Bunnan’s zag ik er, maar deze waren een stuk kleiner en bij Nice Beach Resort leken de tenten ook ruim, maar ze staan er wel zo op het zand. Wil je toch liever aan de centrale pier zitten? Dan lijkt Paradise Bungalows mij een fijne plek: hier slaap je voor €30/nacht.

Praktische informatie Cambodja

Als Belg of Nederlander heb je geluk en kan je eenvoudig een toeristenvisum (Visa on Arrival) kopen voor dertig dagen. Dit koop je voor USD 30 gewoon bij aankomst in Cambodja. Het is handig als je dit bedrag gepast bij hebt, in nette Amerikaanse Dollars. Ook online kan je jouw visum aanvragen, dit e-visa kost je USD 30 + USD 6 processing fee. Natuurlijk heb je ook een internationaal paspoort nodig, dat nog minimaal zes maanden geldig is na aankomst in Cambodja. Je hebt enkele vaccinaties nodig voor een bezoek aan de Cambodja, maar deze verschillen amper van de andere landen in de regio. Zo is een vaccinatie tegen Hepatitis A , Tetanus en Polio verplicht en een tegen Hepatitis B sterk aanbevolen. Informeer je bij je arts over malaria, het advies is afhankelijk van de regio’s je je wilt bezoeken in het land. In Cambodja is het vijf uur of zes later dan in België/Nederland: het behoort tot de tijdzone GMT+7.  In onze wintertijd is er een verschil van zes uur en in de zomer van slechts vijf uur. Het weer is natuurlijk nooit te voorspellen, maar eenvoudig gezegd is de beste reisperiode december tot en met maart. Hier is de temperatuur nog draaglijk en heb je de minste kans op tropische stormen, overstromingen of orkanen. Het regenseizoen loopt in onze zomerperiode: van mei tot oktober. In maart tot en met mij is het nog warmer in Cambodja, de temperaturen zullen dan zelden onder de dertig graden zakken. De banken in Cambodja bieden je de keuze tussen het afhalen in USD en Riel. Het makkelijkste is als je gewoon in USD je verrichtingen doet, je krijgt automatisch Riel als wisselgeld.

 facebooktwitterinstagram

28 november 2018
Kampot en het Bokor National Park
9 december 2018
De gruwel van Pol Pot: een duik in de geschiedenis van Cambodja

Comments

  • Evelyn
    REPLY

    Oh Koh Rong vond ik zo mooi. Helaas werd ik wel ziek van het eten dus het genieten was van tijdelijke aard, ouch.

    9 december 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.