2015 in reizen: how much did I scratch my map?

Krka Nationaal Park

2015 in reizen: how much did I scratch my map?

Het is zover. We zijn december 2015 en ik breng de laatste dagen van dit jaar traditiegetrouw door met veel familiefeesten, het openen van cadeautjes, het vieren van mijn verjaardag en ook gewoon nog wat te werken. Men zei altijd dat als je “groter” bent, de tijd voorbij vliegt. Nog niet zo gek lang geleden kwamen er plots euro’s uit de automaat, moest ik nog een internationaal paspoort gaan halen voor mijn eerste reis naar Polen en brak ik mijn hoofd over hoe we nu die jaren 2010 moeten gaan noemen. Wat gebeurde er toch in die tijd? Life. En een stapel reizen. Benieuw hoe mijn scratchmap veranderde dit jaar?

Is er trouwens een mooiere dag dan je verjaardag om een terugblik te doen? Ik denk dat ik zo net voor het eerst in mijn leven iets leuks heb ontdekt aan verjaren in een rijtje met feestdagen. Hoera!

Januari

Het eerste uitstapje op de planning was een verjaardagscadeau van mijn vriend. We gingen gezellig een weekendje naar Eindhoven, waar we sliepen in het geweldige Studio nr 7. Oh, ik hier moet ik trouwens echt eens een apart artikel aan wijdde, zo een geweldige B&B met de liefste eigenaars! Hier heeft het lief punten mee gescoord. De dag nadien was een koude, grijze zondag en we gingen voor de eerste keer naar de Winterefteling. Hij kon de wilde attracties in zonder aanschuiven en ik kon genieten van de Droomvlucht en warme chocomelk bij een kampvuur.

Efteling Kaatsheuvel

De laatste dagen van de maand nam ik in mijn uppie het vliegtuig naar Kuala Lumpur. Tijdens de tussenstop vergaapte ik mij aan de imposante luchthaven die ik enkel nog maar kende van Dubai, The Ultimate Airport op National Geographic. Ik landde in de namiddag in Kuala Lumpur, dropte mijn trekkerzak en nam de skytrain naar het centrum. ’s Avonds kroop ik in mijn kleine kamertje in het Capsule Container hotel zodat ik de ochtend nadien fris aan mijn laatste vlucht kon beginnen, met bestemming Sydney. Het voordeel van een woelige nacht? Ik heb bijna de hele acht uur durende vlucht geslapen.

Februari

Hoewel ik eerder gezegd had, dat ik niet mee ging op familiebezoek, besloot ik plots met na een gezellig kerstfeest toch om mee te gaan. Ik goochelde wat met vliegtuigtickets en zo betaalde ik me helemaal niet blauw, slechts vier weken voor vertrek. Hierdoor landde ik een tweetal uur voor de rest van mijn familie, waardoor ik de eerste was die mijn neef een dikke knuffel gaf op Australische bodem. Eens voltallig, gingen we eerst enkele dagen Sydney verkennen alvorens we naar Adelaide vlogen. Hier startte onze heerlijke roadtrip: van de wijnvelden in de Barossa Valley, langs Kangaroo Island en via de Great Ocean Road naar Melbourne en via de Blue Mountains weer naar Sydney. Voor de eerste keer echt aan de andere kant van de wereld, de eerste keer lang weg van het lief en voor de eerste keer op reis met mijn tante, nonkel en co. Die laatste hebben wel meer reiskriebels dan mijn ouders en lieten met plezier het uitstippelen van de reis over aan mij. Een taak die ik met plezier op mij nam. Gedurende deze twee weken werd ik verliefd op een land dat me eerst niet zo ontzettend aantrok (want ver en duur), maar waar de natuur en vooral de “wildlife” me overtuigde.

Australia

Maart

Het laatste weekend van maart, ging ik met een vriendin voor vier dagen naar Lissabon. Geen straf om een tweede keer deze stad te bezoeken. Vier dagen waarin we genieten van de zon, vijfentwintig graden en lekker eten. We kuieren (of zeg ik beter klimmen?) door de steile straatjes van de verschillende wijken, we eten Pasteis de Belem en nemen de trein naar Cascais waar we een wandelings langs de rotsige kust maken.

Juni

In het voorjaar is het rustig op reisvlak, maar ik begin wel opnieuw en dit keer “voor echt” met mijn reisblog. Ik heb er weer zin in en vooral energie voor. Eind juni maak ik een facebook, twitter en instagram aan voor mijn blog dus voor mij is dit het echte begin van scratchingmymap. En dat is ook een beetje reizen, dus daarom verdient dat hier een vermelding.

Lissabon

Juli

We hebben sinds een jaar een auto en deze zomer maakten het lief en ik voor de eerste keer een roadtrip samen. Met een overnachtingsstop in Duitsland, rijden we door naar Wenen. Hier bezoeken we de stad waar mijn nonkel al jaren woont en ik ontdek er voor de vierde keer een verrassend moderne en leefbare stad, met klassieke grondvesten. De eigenlijke bestemming van onze roadtrip is Kroatië. Een land dat al langer op mijn bucketlist stond en die ik enkele jaren eerder nog had bekeken als interrailreis, maar die toen de strijd verloor tegen Portugal. In dit balkanland, werden we verrast door de hoofdstad Zagreb en konden we echt genieten van de rust in de Plitvice meren. We rijden tot helemaal in Dubrovnik, waar we de eeuwenoude ommuurde stad bezoeken en rijden dan weer langzaam noordwaarts met stops in Hvar, Split, Sibenik en Zadar. Vooral eiland Hvar bevalt ons goed, een fijne campingspot in de schaduw maar vlakbij het water en gezellige stadjes die we ontdekken samen met vrienden. Na een korte stop in Ljubljana, installeren we ons tentje voor de laatste keer. Dit keer aan de oevers van het prachtige meer van Bohinj. Jammer genoeg worden we hier uitgeregend dus na een wandeling rond het meer van Bled, besluiten we toch maar een hotelletje te boeken in Munchen. We duiken de geschiedenis in door het concentratiekamp van Dachau te bezoeken en we zijn compleet onder de indruk. Eens thuis zijn we beide heel enthousiast over onze roadtrip en ons eerste kampeeravontuur is voor herhaling vatbaar. Ondanks onze kemels (vertrekken zonder hamer) en een kapotte tent op het einde, gaan we dit zeker nog eens doen. Dit keer iets beter voorbereid (we kunnen er goed om lachen) en alvast op zoek naar een nieuwe tent.

Kroatie

Augustus

Halverwege augustus besluiten we voor een kort weekendje naar de noorderburen te gaan. Mijn ouders huren al enkele jaren voor een weekje een schattig huisje in Zeeland en ze ontvangen ons met plezier in hun tijdelijke woonst. We bezoeken het dorpje en een stadje in de buurt en genieten van het weer en de rust. We gaan veel uit eten, het lief gaat vissen en ik ga uitwaaien.

September

In één weekend ga ik naar twee steden in Nederland. Eerst ga ik naar een gezellige bloggersmeeting in Maastricht, waar ik geïnspireerd raak om er zelf een in Leuven te organiseren. Omdat mijn vriend en ik al lang zeggen dat we eens naar Den Haag willen, trekken we er op een zondag op uit. We kuieren gezellig door de stad en zijn verbaasd over hoeveel leuke winkels en restaurants we wel niet tegen komen. Jammer genoeg is er maar zoveel dat je kan eten/doen op een dag. 😉 De dag afsluiten doen we bij Mama Kelly en hier val ik als een blok voor het industriële interieur en roep ik de hele tijd tegen mijn architectenlief dat ik later in zo’n huis wil wonen.

Mama Kelly Den Haag

Oktober

Het eerste weekend van oktober was ik in Warschau waar ik met mijn zus, nicht en neven kilometers loop langs de grijze en kleurrijke gevels en kennismaak met de twee gezichten van de stad. We bezoeken er de oude stad, ontdekken dat er meer dan genoeg te doen is om onze twee dagen te vullen en we genieten van lekker eten in enkele niet te missen restaurantjes. We waren nog eens met zijn allen in het land (Erasmus, AFS en noem maar op) en het was direct een ideaal afscheidsweekend want (jaloers!) mijn “grote” neef (ik ben de oudste en de kleinste) is begin november vertrokken voor zijn working holiday in Australië.

Mijn vriend en ik trokken een dagje naar Antwerpen waar we de eerste editie van het Verre Reizen event bijwoonde. Nog even een koffieetje in een van de vele koffiebars die de stad kent en we keerden weer huiswaarts.

November

Omdat ik eind augustus niet kan weerstaan aan hele fijne aanbiedingen van een bekende low-cost maatschappij, overtuig het vriendje om eind november voor de eerste keer samen naar Scandinavië te gaan. Hij was al eens eerder in Oslo maar onze citytrip brengt ons voor drie dagen naar Kopenhagen. We zijn meteen overtuigd en ik denk dat zelfs de eerste (koude) dag nog niet om is, als we besluiten dat we in de zomer willen terug keren. We halen er ons designhartje op maar we hebben nog zoveel mooie architectuur die we willen bekijken en er zijn nog zoveel leuke, gezellige en lekkere restaurants waar we willen eten, dat we met onze drie dagen echt geen genoeg hebben. Kopenhagen, we will be back!

Nyhaven Kopenhagen

December

Omdat ik ook een andere fijne prijs niet voorbij kan laten gaan, vlieg ik midden december alleen naar Berlijn. Drie dagen alleen met mezelf en de indrukwekkende geschiedenis van de Duitse hoofdstad. Rome mag dan wel een historische stad zijn, ik vind het ongelofelijk welke rol Berlijn speelde in de recente geschiedenis. De boeiende musea over WWII en de DDR wissel ik af met lange wandelingen langs restanten van de Muur en natuurlijk ook met voldoende koffie- een eetstops. Meer dan voldoende leuke en gezellige eetzaakjes in deze stad. Ik doorkruis er met de U-bahn en te voet stukjes van de zes grote wijken en loop er met mijn hoofd in de wolken op het oude vliegveld Tempelhof.

Scratchingmymap 2015 – eindstand?

Omdat ik natuurlijk 2015 al tot mijn mooiste reisjaar benoemde, mag het je dan ook niet verwonderen dat ik echt genoten heb van al mijn reizen. Twee heerlijke roadtrips, vier uitjes naar de Noorderburen (en ook wel tig keer naar Nederland voor het werk) en vier fijne citytrips naar verschillende Europese bestemmingen, wat een topjaar! Ik bracht 58u door, al turend uit het raam van een vliegtuig, reed met mijn eigen auto 4300 kilometer tijdens onze zomerse roadtrip en zat in de backseat tijdens een 2500 kilometer tellend Australische avontuur. Goed voor 21 nachten op hotel voor het werk en 49 nachten op reis. En dat in totaal in 50 verschillende bedden: 44 nachten in een hotel, 6 in een hostel, 5 in een appartement of huisje, 2 bij mijn gastvrije nonkel, 11 in een tentje en 2 nachten zat ik echt met mijn hoofd in de wolken, op een vliegtuig.

Aantal landen bezocht:

Dit jaar bezocht ik 11 landen, verspreid over 3 continenten. Dit waren België en Nederland maar ook het zuiderse Portugal. Ik zette onverwacht toch nog een voet op mijn geliefde Aziatische continent in Maleisië, onderweg naar het verre Australië. Mijn zomerse roadtrip bracht me via Duitsland en Oostenrijk naar Kroatië en Slovenië. De laatste citytrips van het jaar gingen naar Polen, Denemarken en nog eens Duitsland.

Scratching my map:

Van de elf landen die ik bezocht dit jaar, waren er vijf landen waar ik voor de eerste keer voet aan de grond zette. Dit waren Maleisië, Australië, Kroatië, Slovenië en Denemarken. Dus vijf keer scratchingmymap, hoera!

Bezocht jij dit jaar een land, streek of stad voor het eerst?
Alvast fijne kerstdagen en een gezellig eindejaar gewenst en heel veel scratchingYOURmap in 2016!

 facebooktwitterinstagram

17 december 2015
Tien cadeautips voor reizigers voor minder dan tien euro
28 december 2015
3x het beste van 2015

Comments

 • Een bijzonder leuk lijstje met massa’s leuke bestemmingen. Hopelijk kan je rond dezelfde tijd volgend jaar opnieuw met enkele toffe steden je reisjaar afsluiten aan de hand van een nog toffer lijstje! 🙂

  21 december 2015
 • Sheelagh
  REPLY

  Wat een hoop leuks zie ik op jouw lijstje. Zo leuk om te lezen die jaaroverzichten! Warschau en Lissabon lijken me leuk voor een stedentripje, allebei nog nooit geweest.

  21 december 2015
 • Mooooi lijstje! Daar mag je trots op zijn! Maar… twijfelen of je wel naar Australië moest gaan? Gaat het wel goed met je ;-)!?

  21 december 2015
 • Wat een mooie en afwisselende lijst! Tof dat je toch naar Australië bent gegaan. Heel toevallig was ik het laatste weekend van maart ook in Lissabon 🙂 Echt zo fijn..vier dagen lang 25 graden en een strakblauwe lucht 🙂

  22 december 2015
 • Lekker jaar achter de rug. Grappig dat het nu pas tot me doordringt dat jij ook dit jaar in Australië bent geweest, hadden jullie het niet reuze koud in die tijd? (zeker in Victoria) Wat vond je leuker Kopenhagen of Oslo?
  Ga zo door met krassen en geniet van een heel fijn 2016. Tot in Leuven!

  23 december 2015
   • Ha, ik weet niet hoe ik erop kwam maar ik had bij het beantwoorden juni in Austalië in gedachten. Misschien omdat wij zelf rond die tijd in Australië waren en het extreem koud was in Melbourne en omgeving. Februari is perfect voor die kant!

    24 december 2015
 • Fijn jaar Lotte! En wat stoer dat je in je eentje naar Berlijn bent gevlogen; heerlijk he? Lekker op je eigen tempo daar rondstruinen <3 Een mooi nieuw jaar gewenst!

  23 december 2015
 • Mooi lijstje!

  Haha, Jeroen neemt ALTIJD een hamer mee op trektocht en ik zeg heb altijd dat dat ding véél te zwaar en compleet nutteloos is. Maar hij blijft trouw zijn hamer meenemen op elke reis… misschien dan toch niet zo’n slecht idee als ik jullie hoor!

  26 december 2015
 • Mooi lijstje en veel afwisseling! Leuk om te lezen.

  27 december 2015
 • Mooi reisjaar heb je gehad! Je inspireert me om ook zo’n artikel te schrijven. 🙂 Dubrovnik is mooi hè! Heb je al plannen voor 2016?

  27 december 2015
 • Zo te lezen heb je een prachtig reisjaar gehad! Veel reisplezier in 2016, heb je al plannen?

  28 december 2015
 • Wauw, tof jaar om op terug te kijken! Ik ben zo blij met je ervaringen van de roadtrip in Oost-Europa. Het is nu zo goed als zeker dat wij ook die kant op gaan 🙂
  Haha, herkenbaar dat je de goedkope tickets niet kunt weerstaan! Ik denk dat ik de mailing maar eens uit ga zetten, hihi 😉
  Veel reis- en schrijfplezier in 2016!

  28 december 2015
 • Ook een top jaar zeg! Ik kan er niet bij hoeveel iedereen reist in een jaar haha! Ik heb helaas niet zo veel verspreide vrije dagen, dus 1 lange backpacktrip in 1 land is sowieso de standaard. Een paar landjes per jaar, maar die scratchmap krijgt steeds meer kleur aan de muur 😉

  28 december 2015
 • Wow, wat een fijn overzicht en wat een mooi jaar! Australie, zo tof! Heel veel geluk voor 2016 gewenst, dat je heel veel moois en weer geweldige reizen mag brengen 🙂

  31 december 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.