Ultieme gids voor het aanvragen van een Russisch visum

Basilius kathedraal

Ultieme gids voor het aanvragen van een Russisch visum

Visumpret. Het is iets wat onvermijdelijk bij onze droomreis met de Transmongolië Express hoort. De trein brengt je door drie immense landen en voor alledrie is er een visum nodig. Over het aanvragen van een Russisch visum gaan veel wilde verhalen de ronde. Mijn aanvraag werd van de eerste keer goedgekeurd dus hier vind je de ultieme gids tot een vlotte aanvraag!

Uiteraard kan ik je niet honderd procent garanderen dat jouw visumaanvraag goedgekeurd wordt. Daar beslist namelijk de Russische ambassade over. Maar graag leg ik uit welke stappen ik volgde om probleemloos mijn toerstienvisa te krijgen.

Stap voor stap: een Russisch visum aanvragen

1 Geldigheid van je paspoort

Laten we beginnen bij het begin: zorg dat je een internationaal paspoort hebt dat nog minstens zes maanden geldig is op het eind van je geldigheid van je visum. Wat wil dit zeggen? Het toeristische visum is drie maanden geldig voor een duur van één maand. Als je op 1 september je visum haalt, heb je tot 30 november de tijd om de Russische grens over te gaan. Bijgevolg moet je paspoort dus nog minimaal goed zijn tot 30 mei van het volgende jaar (zes maanden na 30 november). Ook moet je nog minimaal twee opeenvolgende lege bladzijden beschikbaar hebben.

2 Types Russische visa

Je hebt verschillende soorten visa, maar ik ga er hier vanuit dat je in aanmerking komt voor een toeristisch visum. Met de andere types heb ik geen ervaring.

Bedenk je wel goed hoeveel inreizen je nodig hebt. Wil je misschien tijdens je reis de grens nog eens oversteken naar een van de vele buurlanden die het land telt? Vergeet dan zeker niet om twee inreizen aan te vragen. Je hebt de keuze tussen een eenmalig, dubbel of meervoudig visum.

Peter & Paul Fort

Sint-Petersburg

3 Waar wil je je Russisch visum aanvragen?

In België heb je twee mogelijkheden. Ofwel vraag je het aan via het visumbureau in Brussel of Antwerpen ofwel via het Russische consulaat in Brussel. Ik moest toch naar Brussel rijden dus mijn keuze was snel gemaakt: ik diende zelf mijn aanvraag in en bespaarde zo dertig euro! In Nederland vind je het Russische consulaat in Den Haag.

passport

4 De voorbereidende documenten oftewel het administratieve stuk

Goed, leun even lekker achterover want dit wordt een hele boterham.

Helemaal op de bonnefooi reizen zal niet lukken in Rusland, althans toch niet wat je aanvraag betreft. Je moet weten op welke dag je in Rusland aankomt en weer vertrekt en welke plaatsen je gaat aandoen. Als je een minder dan vijftien dagen in het land blijft, hoef je geen gedetailleerde route voor te leggen. Anders moet je ook nog aantonen hoe je het land binnenkomt en weer verlaat en waar je zal overnachten.

Eerst en vooral heb je een uitnodiging nodig van een Russische reisorganisatie. Welke informatie moet hierop staan? Het aantal in- en uitreizen en de data hiervan, jouw volledige naam, geboortedatum en nationaliteit, je paspoortnummer, de steden die je zal bezoeken en de verblijfsadressen en tenslotte de naam van de reisorganisatie met zijn adres en consulair referentienummer. Dit alles gehandtekend en afgestempeld.
Klinkt moeilijk? Welnee, op de websites van veel ho(s)tels kan je een link vinden waar je een geldig document kan kopen. Ik betaalde online bij Hotels Pro 1000RUB per persoon en kreeg het enkele minuten later in mijn mailbox.

Je moet verplicht een reisverzekering afsluiten. En je moet vervolgens een specifiek document bekomen in het Russisch, Frans of Engels waarop expliciet vermeld staat dat je voor de duur van je reis verzekerd bent op het grondgebied van de Russische federatie. Wat moet er nog op het document staan? Het contractnummer, de naam van de verzekerde, de verblijfsdata in Rusland en de stempel van de verzekeraar. Enkele verzekeraars die de Russische ambassade zelf noemt zijn Axa, Europe Assistance, Mondial Assistance en Touring.

Een pasfoto met een lichte achtergrond waarop je neutraal kijkt. Deze moet een formaat hebben van 35x45mm. Ik nam gewoon pasfoto’s voor enkele euro’s in een fotohokje en knipte deze netjes bij op maat.

Het landschap tijdens de Transmongolië Express

5 Het aanvraagformulier

Online moet je een visumaanvraagformulier invullen. Bereid je echter goed voor en verzamel de nodige informatie voordat je hieraan begint.

Welke informatie moet je bij de hand houden?

Je paspoortnummer met de uitgifte- en vervaldatum

Het type visum dat je wilt aanvragen. In mijn geval een enkelvoudig toeristenvisum.

Datum aankomst en vertrek in Rusland.

De contactgegevens van je “gastheer” of het bedrijf/hotel dat jouw een uitnodiging heeft bezorgd.

De plaatsen die je zal bezoeken.

De gegevens van je reisverzekering

De plaats waar je jouw visum gaat aanvragen.

LET OP: als je, net zoals ik, met de trein de grens over gaat, bekijk dan goed op welke datum je ook effectief de grens oversteekt. Zo neem ik de trein van Irkutsk naar Ulaanbaatar op 9 november, maar kruis ik de grens pas op 10 november.

Nadat je online je aanvraag hebt ingevuld in het Engels of Russisch, moet je het document afprinten en ondertekenen. Hou er hier rekening mee dat op werkelijke grootte moet printen en je het automatisch herschalen van je printer moet uitzetten. Vervolgens kleef je (niet vastnieten!) een recente pasfoto op het document van het formaat 35x45mm.

Al de hierboven genoemde documenten (paspoort, aanvraagformulier met foto, uitnodiging, uitreksel van de reisverzekering en eventueel je route) neem je mee op de dag dat je jouw visum gaat aanvragen.

russisch visum

Bron: www.russiau.com

6 Aanvragen van het visum

Eerst en vooral moet je sowieso online een afspraak maken (voor Belgen vind je hier de link). Op het consulaat in Brussel kan je aan visum aanvragen op maandag, woensdag en vrijdag 9-12u30. Schrik niet als je buiten moet wachten: je hoor dat “bus”-hokje op straat is de wachtruimte! Af en toe opent een Russische securitykerel de grote voordeur en leest hij een naam voor. Als jij aan de beurt bent, mag je jouw documenten voorleggen aan de balie. Wordt jouw aanvraag goedgekeurd, dan krijg je een papiertje mee en mag je gaan betalen bij de kassa. Verlies dit papier niet! Zonder dit papier zal je jouw paspoort niet kunnen ophalen. Betalen kan overigens enkel met bancontact en niet cash of met een kredietkaart.

Afhalen kan je op dezelfde dagen maar 9-16u. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken en je mag gewoon langs gaan. Als de deur open zwaait, vermeld dan even aan die brede Russische man dat je jouw visum komt ophalen (“visa pick-up” zeggen is voldoende) en dan laat ie jou er een beetje erna in. Vergeet je papiertje en betalingsbewijs niet of je krijgt je paspoort niet mee.

De cijfertjes van je Russisch visum

Via het visumbureau kost het je €85 (2018, was €65 in 2016).

Rechtstreeks bij het consulaat kost het je €35 (2016).

Het duurt ongeveer een vijftal werkdagen voordat je jouw visum weer mag ophalen. Ik mocht de mijne al na 4 werkdagen ophalen (vrijdag ingediend, woensdag mocht ik hem ophalen). Maar ik raad je aan om je visum ongeveer twee tot vier weken voor vertrek aan te vragen. Hou ook rekening met feestdagen!

Jouw visum is drie maanden geldig. Eens de grens over mag je dertig dagen op het Russisch grondgebied verblijven.

Wat zijn jouw ervaringen met visumaanvragen? Of heb je plannen om Rusland te bezoeken?

Rusland

facebooktwitterinstagram

31 augustus 2016
Scratchingmymap in augustus: rustig aan
28 september 2016
Breda ontdekken tijdens de Brabantnacht

Comments

 • Jessica | Corners of the World
  REPLY

  Haha oh ja heeeel herkenbaar, wat een drama is dat regelen van de visa voor de Transmongolië trein! Gelukkig is het allemaal rond en kunnen jullie lekker op pad 😀

  16 september 2016
 • Shirley
  REPLY

  Wat een werk zeg. Fijn dat hij binnen is! Geniet van de laatste voorpret van jullie reis.

  16 september 2016
 • Lizette
  REPLY

  Wat goed dat je visum rond is! Weer een stapje dichterbij. En dank voor het delen, want je hoort inderdaad vaak dat het lastig is, dus zo’n stap voor stap uitleg is zeker handig!

  23 september 2016
 • Nathalie
  REPLY

  Handige informatie! Wij willen zelf ook de Trans Mongolië express gaan doen en ik zie hier een beetje tegenop… Even kijken hoe we het visum vanuit Uruguay kunnen regelen! 🙂

  26 september 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.