Roadtrip: de complete gids voor een week naar Toscane

Roadtrip toscane

Roadtrip: de complete gids voor een week naar Toscane

Aaaah, la bella Italia! Een heerlijk land in Europa om te ontdekken. Van fijne citytrips zoals Rome, Milaan en Venetië tot roadtrips doorheen het binnenland. Toscane is alvast een ideale streek om kennis te maken met het mooie Italië. Hier deel ik met jou mijn route: een heerlijke trip van negen dagen langs heel wat moois met een bezoek aan de Cinque Terre als kers op de taart. Maar ook kampeertips en een inzicht in de kosten van deze roadtrip kan je hier terug vinden. Een héérlijke roadtriproute van 2800 kilometer in negen dagen langs heel veel moois in het noordelijke deel van Italië. Om de lange rit te breken zocht ik een toffe stop in zowel in de heen- als terugreis. Het werden twee bestemmingen waar je je prima een halve dag (of meer) kan vermaken zodat het meer was dan enkel een snelle stop. In deze complete gids vind je de uitgestippelde route, de adressen van de campings, lekkere restaurantjes, niet te missen bezienswaardigheden en nog meer tips! En mocht je mij niet op mijn woord geloven: dit artikel bevat een stapel foto’s om jou ervan te overtuigen dat Italië zeker jouw volgende roadtripbestemming wordt.

Dag 1: thuis – Luzern, Zwitserland (700 km)

Een uur in de auto en we rijden alweer het derde land in. België is natuurlijk maar een stipje op de wereldkaart dus voor we er erg in hebben rijden we Nederland en vervolgens Duitsland in. In Duitsland rijden we richting het zuiden en op sommige wegen mag je goed de gaspedaal indrukken. Enkele uren later nadert de grens met Zwitersland. Een vignet kost je CHF 40 (+/- €36) en is geldig voor een kalenderjaar. De laatste honderd kilometer voor vandaag zijn dan ook meteen ingezet. Het landschap wordt steeds groener en bergachtig en de tunnels zijn niet meer op één of twee handen te tellen. Vlakbij het immense Vierwoudstrekenmeer is er een goede camping, Lido Luzern. Van hier wandel je in een halfuurtje naar de binnenstad van Luzern.

Camping: International Lido Luzern, Lidostrasse 19 te Luzern. Receptie open tot 21u. CHF 36/nacht voor 2 personen, met auto en tentje.

Dag 2: Luzern – Levanto, Italië (450 km)

Zo gezegd, zo gedaan. Nadat we de tent weer ingepakt hebben, laten we de auto aan de kant. Op de camping moet je namelijk pas je kampeerplek verlaten om 12.00, ideaal om nog even Luzern te gaan ontdekken. De lucht is grijs maar het meer is nog altijd een streling voor het oog. Het moet heerlijk zijn om hier wat meer tijd te kunnen doorbrengen. Het oude centrum van Luzern is echt een pareltje: van de fotogenieke kapelbrug en de statige kathedraal tot het kleurrijke pleintje Sternenplatz. Het is er heerlijk om enkele uurtjes door te brengen. Ook al kost een grote cappuccino je al gauw CHF5-6, dit uitzicht is het toch helemaal waard?! Rond de middag is het weer roadtriptijd! Het duurt een tijdje om Zwitserland uit te rijden en ik vind het best een vermoeiend stuk om met de auto te rijden door de vele bruggen, tunnels en bochten. Ook rijd je door de Gotthard tunnel, met zijn 17 kilometer, de derde langste tunnel ter wereld. De kans is ook groot dat je eventjes in de file staat voor de verkeerslichten voor de tunnel, maar dat wil wel zeggen dat je gewoon kan doorrijden eens je de tunnel in bent. De eerste kilometers op Italiaans grondgebied vond ik ook niet min: wat een verschil met Duitsland en Zwitserland! De oprijstroken zijn er kort en die volle witte lijn op de weg is een decoratief element… Gelukkig komen we in één stuk aan op de volgende kampeerplek: camping Albero d’Oro in Levanto. De camping was oké, niet meer en niet minder. Van de heel route is het de minst goede camping en dat voor dezelfde prijs als de rest.

Dag 3: Cinque Terre

Vandaag blijft de auto aan de kant en nemen we de benenwagen! De beroemde Cinque terre staat vandaag op het programma: vijf kleurrijke en zeer fotogenieke dorpjes langs de westkust van Italië. Omdat de camping in een van de dorpen hiernaast ligt, kies ik voor een dagpas met treinkaart. Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten want een Cinque Terre kaart inclusief onbeperkt treinvervoer op de route kost je slechts €16.

Cinque TerreRiomaggiore

Tussen de dorpen lopen eenvoudig gezegd twee wandelroutes: de eenvoudigste en meest populaire blauwe wandelroute en de zware rode wandelroute. Je kan in elk dorp er dus voor kiezen of je de trein neemt, de blauwe of de rode wandelroute. Zo kan je dus naar hartenlust combineren. In de buurt vind je nog veel meer wandelroutes die je nog wat meer het binnenland inbrengen.
Meer lezen? Alles wat je moet weten over wandelen in de Cinque terre.
Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso – alle vijf kleurrijk maar toch helemaal anders doordat de dorpen steeds waar anders ingeplant zijn in de grillige rotsen langs de kustlijn. Kiezen is écht verliezen hier!

Cinque TerreManarola, ook een heerlijke sunsetspot

Dag 4: Levanto – Lucca – Pisa – Volterra (185 km)

Na twee nachten in Ligurië is het tijd om Toscane in te rijden. De eerste stop voor vandaag is het gezellige Lucca. Dit stadje kan je prima te voet of met de fiets verkennen. Zo vind je er onder andere het gezellige Piazza dell’Anfiteatro, de prachtige San Michele kerk, de Duomo di San Martino en heb je een uitzicht over de hele stad vanaf het Palazzo Guinigi. Oh en de artisanale ijsjes bij Gelateria Veneta zijn overheerlijk!

Parkeertip Lucca: Parking Mazzini – Via Bacchettoni. €0.5/uur.

roadtrip toscaneSan Michele kerk, Lucca

Onderweg naar Pisa stopte ik voor, je raadt het nooit, pizza. Als je ergens rond het middaguur een stapel Italiaanse nummerplaten ziet staan in de middle of nowhere, dan kan het niet anders dan een goed restaurant zijn. De pizza bij Da Nonno Mariano was er zoals ie moet zijn: rijkelijk belegd met verse ingrediënten, een filterdunne bodem en een Italiaanse ober die ‘m met veel schwung voor mijn neus neerzette.

Restauranttip: Pizzeria Da Nonno Mariano, 1321 Via Nuova Per Pisa, Lucca.

Iedereen kent ‘m van horen zeggen, van het gelijknamige gezelschapsspel of heeft al wel eens een foto gezien waar iemand ‘m enthousiast ondersteunt. Natuurlijk heb ik het hier over de toren van Pisa! De stad heeft meer te bieden dan deze bekende scheve toren: heel het plein er rondom, de Piazza dei Miracoli, kent een prachtige architectuur. De laatste kilometers voor de dag zijn verre van een straf: je rijdt er door de Toscaanse heuvels, spot er huizen met cypressen langs de oprijlanen en de zonsondergangen zijn er prachtig. Roadtrip toscane De komende twee nachten werd de tent opgezet bij een camping vlakbij het mooie Volterra. Onderstaand uitzicht heb je vlak naast de camping over de nabij gelegen vallei. Niet verkeerd toch?

Camping Le Balze Volterra, Via di Mandringa 15. Roadtrip toscane

Dag 5: Daguitstap naar San Gimignano en Volterra (60 km)

Na het ontbijt trekken we naar San Gimignano, dertig kilometer verderop. Al was het niet zonder de nodige fotostops onderweg: de typerende Toscaanse heuvels zijn er prachtig om te zien. San Gimignano is een van de populairste stadjes in de streek: dit ommuurde middeleeuwse stadje is goed bewaard en trekt hierdoor veel bezoekers. Ik weet niet wat het was, misschien omdat iedereen zei dat ik hier naar toe moest, maar ik had geen klik met de stad. Roadtrip toscane Misschien omdat het de drukste plek was die we deze roadtrip bezochten, misschien omdat ik wat kleur miste na de dagen in de kleurrijke Cinque Terre? Maar voor mij was dit de minst mooie plek van de hele trip. Maar laat dit je niet tegenhouden om de stad te bezoeken en kijk vooral zelf wat je er van vindt. Misschien klikte het niet omdat ik de beste (bekroonde) ijszaak van de streek aan me heb laten voorbij gaan?

Roadtrip toscaneSan Gimignano

Tijdens de middaguren tikt het de vijfendertig graden aan, dus enkele uren aan/in het zwembad zijn zeer welgekomen. In de late namiddag laten we de auto voor wat ie is en wandelen we anderhalve kilometer (omhoog) naar Volterra. Misschien komt het hier dan weer door het latere uur en dat de meeste dagtoeristen naar huis zijn, maar wat een gezellige sfeer hangt er in deze stad. We lopen door zoveel mogelijk kleine straten, eten heerlijke verse pasta, trakteren onszelf op een gelato (uiteraard) en genieten van de zonsondergang. Weinig om te vertellen, maar soms is het gewoon heerlijk om door steegjes te lopen en de vibe van een stad te vangen.

Restauranttip: Ristorante da Beppino, Via delle Prigioni 13.

Dag 6: Volterra – Chiantistreek – Firenze (85 km)

Op enkele kilometers van Volterra kan je de SR222 op: de Chiantigiana. Dit is een van de mooiste autoroutes van Italië en loopt pal door de Chianti wijnstreek, die tussen Firenze en Siena ligt. De weg slingert door de Toscaanse heuvels en de wijngaarden zijn niet op een hand te tellen. Als je wel van een wijntje houdt, dan raad ik je aan om te stoppen in het schattige dorpje Castello di Fonterutoli. Piepklein maar bij de gelijknamige B&B verkopen ze naar het schijnt de beste wijn van de regio. Daarna verder via de schilderachtige SR222 naar Greve in Chianti. Wederom een klein Toscaans dorpje, maar het is een ideale plek voor een lunchstop. Kuier door de straten en strijk neer op een van de terrassen op het Piazza Giacomo Matteotti. Hou je, net zoals ik, wel van een vers stukje vlees? Proef dan zeker van de vele salami- en hamsoorten bij Macelleria Falorni. Als je geluk hebt, staat hun oude busje voor de deur. Daarna stappen we de auto weer in voor de laatste kilometers naar Firenze. De tent wordt opgezet voor de komende twee nachten en de auto blijft voorlopig aan de kant. De camping waar we verblijven ligt buiten het centrum van de stad, heeft een zwembad en ligt op slechts twintig minuutjes met de bus van het centrum. Zo gezegd, zo gedaan: ’s avonds nemen we de bus naar de stad en we aanschouwen, samen met honderden anderen, de zonsondergang vanaf het Piazzale Michelangelo.

Campingtip: Camping Village Internazionale Firenze, Via S. Cristofano 2, Bottai.

Gezellig de zonsondergang kijken

Roadtrip Toscane

Dag 7: Firenze

Als het vijfendertig graden is, kan je maar beter geen al te inspannende activiteiten ondernemen. Als een boekje lezen aan het zwembad niet aan jou besteed is, dan raad ik je de Uffizi gallerijen aan in centrum Firenze en/of een bezoek aan de Duomo. Heb je geen zin in wachtrijen, reserveer dan van tevoren een kaartje online. Na de middag trekken we de stad nogmaals in. Uitvoerig bekijken we de Duomo, oftewel de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, langs de buitenkant.  De wachtrij is namelijk te lang om een bezoek te overwegen. Wandel via de Piazza della Repubblica en de Uffuzi gallerijen naar de Ponte Vecchio, bomvol dure juwelierszaken. Verbaas je over het contrast met de drukbewandelde brug en bewonder ze liever vanaf één van de twee bruggen die er evenwijdig mee lopen. Steek de rivier de Arno over en plof neer op het terras van Caffè della Galleria een de overkant van het Palazzo Pitti. Bestel er een overheerlijke cappuccino en tiramisu en bedank me later. Je kan ervoor kiezen om weer de zonsondergang te bekijken vanaf het Piazzale Michelangelo of je kan rustig gaan genieten van het uitzicht over de stad met de Duomo in zijn skyline. Ik wist wel wat te kiezen en koos dus voor een bezoek aan het Palazzo Vecchio. Een statig oud paleis met veel gouden plafonds, boordevol schilderijen, een kamer vol oude wereldkaarten en vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de Duomo en de stad.

Uitzichttip: bezoek ongeveer 1.5-2u voor de zonsondergang het Palazzo Vecchio. Toegang €14.

Dag 8: Firenze – Colmar, Frankrijk (700 km)

Helaas zit het Italiaanse deel van de roadtrip erop. Heb je meer tijd dan ik? Rijd dan ofwel verder naar het zuiden en bezoek ook Rome en de Amalfikust. Of rijd terug richting het noorden en zet de Dolomieten en Venetië op je route. Op de weg naar huis, verwelkomde Zwitserland ons met een strakblauwe hemel. Na een korte stop aan de kant van de weg, wist ik het wel zeker. Ik moet eens terugkeren naar Zwitserland voor een uitgebreider bezoek. Een land dat zo’n prachtige parking heeft, kan onmogelijk teleurstellen.

Campingtip: Camping de l’Ill Colmar, allée du camping 1, Colmar.

Dag 9: Colmar – thuis (530 km)

We laten de muesli voor wat ie is, we zijn namelijk in Frankrijk! Bij een bakker in Colmar kopen we verse koffiekoeken: hier vind je een croissant zij aan zij met een pretzel. Het stadscentrum is compact dus ideaal om nog een uurtje of twee de benen te strekken voordat we aan de laatste lange rit naar huis beginnen. Colmar is bekend om zijn kleurrijke en typerende werkmanshuizen die je door de hele stad vindt. Lijkt deze roadtrip door Zwitserland, Italië en Frankrijk jou ook wel wat? Toch bijzonder hoeveel moois je in iets meer dan een week kan zien, zo dicht bij huis.

 facebooktwitterinstagram

4 augustus 2017
Ontspannen (en feest!) in de Japanse Tuin Hasselt
22 augustus 2017
Alles wat je moet weten over de Cinque terre

Comments

 • sharon
  REPLY

  Ik was echt aan het wachten vanaf het moment dat ik de eerste foto’s zag verschijnen op je facebook :). Dit is perfect voor volgend jaar 🙂

  17 augustus 2017
 • Daphne | Travelshot.nl
  REPLY

  Wat een leuke route ! Veel plekjes voor mij herkenbaar van enkele jaren geleden, leuk om dan weer extra weg te dromen bij al die fotogenieke steden !

  17 augustus 2017
 • Tjapke | Tjapke Op Reis
  REPLY

  Dat lijkt me een heel erg mooie rondreis! Lijkt een beetje op de roadtrip die wij deze zomer gedaan hebben! Wij gingen naar Firenze, San Gimignano, Volterra, Elba, Montepulciano, San Marino en Padova! Italië is echt prachtig hé! 🙂

  17 augustus 2017
 • Aniek
  REPLY

  Mooie route! Ik ben hier een paar weken terug ook geweest. Wij hebben alleen wat meer tijd uitgetrokken voor Florence en Lucca. Ik ben in totaal alweer zo’n 5 maanden in Florence geweest, alles bij elkaar opgeteld, maar heb nog steeds niet alle musea, kerken, bezienswaardigheden en paleizen bezocht. Ik moet maar weer eens terug gaan 🙂

  24 augustus 2017
 • Carolien
  REPLY

  Prachtige foto’s! Ik hgeb ook wat plekken al gezien, zo was ik al eens in Luzern, Florence en Colmar. Prachtige plaatsen. De rest helaas nog niet bezocht. Je moet wat te wensen overhouden hé. Dit voorjaar nog in Rome geweest. En in oktober mag ik een lang weekernd naar Puglia, toch weer even naar La Italia, veel zin in!

  24 augustus 2017
 • Jenny
  REPLY

  Wat een mooie route! Als je eenmaal in Italië bent, vallen de afstanden erg mee.

  Ik zou graag een keer naar Cinque Terre willen – ook al is het vast heeeel toeristisch.

  25 augustus 2017
 • Diana
  REPLY

  Zeker te weten dat ik deze route te gek vind. Wat een prachtige plekken ben je tegen gekomen. Zo is een roadtrip erg leuk. En die strak blauwe luchten Zwitserland is dan ook een mooie cadeautje om je roadtrip mee af te sluiten.

  26 augustus 2017
 • Sanne
  REPLY

  Leuke route. Hebben zelf een paar jaar geleden een iets andere gemaakt, maar Toscane verdiend nog een tweede kans!

  28 augustus 2017
 • Sanne
  REPLY

  O Italië! Ik wil weer terug. Wat een mooie route hebben jullie gemaakt zeg. Al die schattige dorpjes en mooie natuur. Wat hebben trouwens veel mooie dingen gezien in een relatief korte tijd. Nice!

  28 augustus 2017
 • Martin
  REPLY

  Wat een gave route zeg! En wat een prachtige foto’s…echte reclame om daar eens heen te gaan. Oh, en dan al dat lekkere eten! Heerlijk!

  1 september 2017
 • Sharon
  REPLY

  Hoi Lotte, Hebben jullie alle campings op voorhand geboekt of gewoon op goed geluk op het moment zelf?

  22 maart 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.