Reizen naar Thailand in 2022: quarantaine of niet?

bangkok, royal palace, tempel, paleis

Reizen naar Thailand in 2022: quarantaine of niet?

Reizen naar Thailand in 2022: alles wat je moet weten over reizen in (post-) covid tijdperk. Van Test and Go en Sandbox en moet je nu wel of niet in Quarantaine? Ik leg het jou allemaal uit!

Kan je in 2022 reizen naar Thailand? Het korte antwoord is: ja! Maar je hebt wel iets meer voorbereidingswerk dan voor 2020, toen je gewoon aan een geldig internationaal paspoort genoeg had. Ik loods je door al het papierwerk – want ik kan je vertellen, het is het dubbel en dik waard!

Om te starten alvast even een noot van de redactie (that will be me): in dit artikel ga ik er vanuit dat je volledig gevaccineerd bent, minstens 14 dagen voordat je naar Thailand wilt afreizen. Ben je dat niet, dan is geen van de opties die ik in dit artikel beschrijf, van toepassing voor jou. Dit artikel houdt ook rekening met de regels zoals deze zijn vanaf 1 april 2022. Ik heb zelf gebruik gemaakt van de Test & Go voor een reis in januari 2022.

Opgelet! Een Thailand Pass is niet hetzelfde als een visum. Maar als Belg of Nederlander krijg je gewoon een gratis visum on arrival waarbij je maximaal 30 dagen in het land mag verblijven.

UPDATE: Vanaf 1 mei 2022 dien je enkel nog een verzekering en volledige vaccinatie aantonen om een Thailand Pass aan te vragen. De 24h quarantaine en PCR-testen zijn weggevallen.

Moet ik in quarantaine als ik naar Thailand reis?

En om alvast jouw meest prangende vraag te beantwoorden: moet je voor Thailand in quarantaine bij aankomst? Ja, maar slechts 1 dag als je het volgende doet! Ofwel kom je het land binnen via het Test&Go systeem ofwel via een Sandbox.

Thailand Test & Go

Thailand Test&Go houdt in dat je de eerste dag max 24u in quarantaine moet, totdat je je negatieve resultaat hebt. De voorwaarden hiervoor zijn dat je:

een Thailand Pass hebt – hoe je dat doet, leg ik verder in dit artikel uit.

dat je ter plaatse één RT-PCR test moet afnemen (dag 1) en een zelftest waarvan je het resultaat moet delen via de Morchana app (dag 5).

Ook moet je de eerste dag max 24u in quarantaine in je hotel, totdat je je negatieve resultaat hebt van je test op dag 1.

en dat je voor dag 1 een “test & go pakket” hebt in een SHA Extra Plus hotel hebt.

Voor vertrek moet je ook een negatieve RT-PCR test hebben, niet ouder dan 72u voor vertrek naar Thailand. (Deze eis is weggevallen sinds 1 april 2022. Maar ik zou thuis een zelftest doen voor vertrek, zodat je niet onverwacht met een positieve test on arrival zit!)

Thailand Sandbox

Thailand Sandbox houdt in dat je rechtstreeks vliegt op Phuket, Krabi of via Bangkok naar Ko Samui/Phuket. Tevens verblijf je de eerste dag max 24u in quarantaine tot je eerste negatieve resultaat en je hebt zeven dagen een verblijf in een SHA Extra Plus hotel (mogen er 3 verschillende zijn in 7 dagen). Maar ik ga je de details niet geven over de Sandbox, voor de eenvoudige reden dat dit eigenlijk niet interessant is voor iemand die met een Belgisch of Nederlands passpoort kan reizen. De Test&Go geeft je namelijk meer vrijheid en is eenvoudiger om te regelen!

Hoe je Thailand Pass aanvragen?

Voordat je aan de aanvraag begint, zorg dat je de volgende documenten op je pc bij de hand hebt:

  • afbeelding (geen PDF!) van je Internationaal Paspoort
  • Vaccinatiebewijs: afbeelding (geen PDF!) van élk van je vaccin prikken. Heb je dus bvb twee dosissen gehad en een booster, zorg dat je een foto hebt elke prik afzonderlijk waar duidelijk de datum van inenting en het type staat. Zorg dat je ook een foto hebt van elke QR-code voor elke prik. Dit zal je aanvraag aanzienlijk versnellen!
  • Vaccinatiebewijs: PDF. Dit heb ik zelf nog eens extra geüpload zodat het zeker duidelijk zou zijn.
  • Covid herstelcertificaat: afbeelding hiervan, indien je recent (<6M) hersteld bent van covid-19.
  • afbeelding (geen PDF!) van je reisverzekering
  • afbeelding (geen PDF!) van je SHA++ overnachting voor dag 1 en je bijhorende test en transfer van de luchthaven naar het hotel. (Later hierover meer – louter een overnachting is niet genoeg.)

Je leest het, je hebt dus vooral afbeeldingen/foto’s/screenshots nodig en geen PDF’s. Vond ik wel eerst een geklooi dus bij deze kan jij je Thailand Pass vlotter aanvragen dan ik! 😉

Aanvragen doe je op slechts één website: https://tp.consular.go.th/ en je volgt gewoon elke stap, waarin je steeds duidelijk gevraagd wordt om een bepaald document te uploaden.

Dan ontbreekt er nog slechts één ding en dat is je negatieve RT-PCR test van max 72 uur oud (te tellen van vertrek).

Thailand Pass reisverzekering

Je moet een Engelstalig document hebben, waarop staat dat je voor minstens USD 20000 gedekt bent en dat je ook voor covid-19 verzekerd bent. Veel reizigers sluiten een reisverzekering af bij de Thaise Axa maar zelf sloot ik deze af bij Europ Assistance. Ik had deze eerder gebruikt tijdens onze Big Trip (nu ja, gelukkig niet hoeven te gebruiken 😉 ) en ik vind het handig dat je hier pakketten hebt voor koppels en je hebt het zo online geregeld met een paar klikken.

Hoe vind ik een SHA Extra Plus hotel?

Ik zocht er eentje uit via deze website en boekte dan rechtstreeks bij het hotel zelf een “test & go” pakket. Hierin was niet alleen een overnachting inbegrepen, maar ook de PCR test bij aankomst, de zelftest die je op dag 5 moet afnemen, privé-transfer van luchthaven naar hotel en 3 maaltijden voor een 24h verblijf inbegrepen. Ik koos bewust voor een iets ruimer kamer, met balkon. Zo viel onze quarantaine goed mee voor ons: we konden in de zetel zitten, op het terras of op bed. Dus we hadden wel het gevoel dat we nog konden bewegen. De PCR-test werd afgenomen in de hotelkamer zelf en ook je maaltijden krijg je voor de deur gezet en dien je op te eten in je kamer. Wij betaalden €250 voor 2 personen. Goed opletten bij het boeken! Het standaard pakket is namelijk voor 1 persoon per kamer, dus als je samen reist en ook samen je quarantaine wilt doen, boek je best een pakket voor 2 personen. Prijzen zijn rond €100-150 pp voor de transfer naar je hotel, de hotelovernachting, PCR bij aankomst, zelftest kit en al dan niet maaltijden.

Wat moet ik nog regelen in België of Nederland voor vertrek?

We reizen allemaal al een tijd met alles digitaal, maar omdat er regelmatig gevraagd werd naar documenten tijdens onze reis, vond ik het wel prettig om enkele zaken bij de hand te hebben. Ik had het nodige op papier bij en ik had ook nog screenshots opgeslagen op mijn telefoon. Ik had het volgende geprint: je negatieve PCR test voor vertrek (of later in je reis, van je laatste negatieve PCR), Thailand Pass QR-code, vaccinatiebewijs, verzekeringspolis en bewijs van SHA Extra Plus overnachting. Tijdens de reis werd ons regelmatig gevraagd om onze Thailand Pass, laatste PCR en/of vaccinatiebewijs te tonen. De rest van de documenten hadden we enkel nodig bij aankomst in Thailand.

En natuurlijk moet je ook nog een RT-PCR inplannen, max 72u voor vertrek naar Thailand. Zorg dat je er een inplant voor een reis (en niet voor symptomen), zodat je netjes een duidelijk meertalig document krijgt. (niet meer van toepassing sinds 1 april 2022.)

Hoe verloopt de aankomst in Thailand?

Als je aankomt, zal je eerst je hele papierwinkel moeten laten zien. Daarom vond ik het wel handig op alles op papier te hebben, dat ging wel vlot zo. Eerst moet je allemaal op een stoeltje gaan zitten waar iemand controleert of je alles bij hebt, daarna mag je naar een loket om alles te laten zien. Daar krijg je een roos papiertje, dat je goed moet bijhouden gedurende je reis. Wij hadden dit nodig voor onze 2e test (op dat moment een 2e PCR en geen zelftest op dag 5).

Wat moet je laten zien?

  1. Thailand Pass
  2. Reisverzekering met minimale dekking van USD 20000, inclusief COVID-19 dekking.
  3. SHA++ overnachting en Test&Go pakket.
  4. Negatieve RT-PCR test in het Engels van maximaal 72u oud voor vertrek naar Thailand.

Als je na je quarantaine rondreist, moesten wij nog op sommige plekken ons vaccinatiebewijs en/of Thailand Pass laten zien. Ook bij een binnenlandse vlucht, moet je dit laten zien. Maar voor de rest ging het reizen echt zoals “gewoon” en was het vooral weer héérlijk om terug in Thailand te zijn!

Inspiratie nodig voor Thailand?

Een complete route om drie weken te backpacken door Thailand.

Kom tot rust in Ayutthaya

De historische plek Kanchanburi

Relaxen in het chille Chiang Mai

Een dag in de oude hoofdstad Sukhothai

Tien tips voor jouw trip door Thailand

Bangkok: you hate it or you love it

Island life op Koh Samui

4 mei 2021
Sintra – de ideale daguitstap vanuit Lissabon
22 maart 2022
Weekendje weg in Kruibeke en de polders

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.