Fietsen door de tempelstad Ayutthaya

Ayutthaya Thailand

Fietsen door de tempelstad Ayutthaya

Na een vlucht van vijftien uur, met een korte stop in Mumbai (waar we nog net zagen dat de Belgen hun WK-kwartfinale verloren), kwamen we aan in Bangkok. Omdat we vorig jaar deze bruisende hoofdstad al enkele dagen ontdekt hadden, kozen we ervoor om direct de skytrain en metro te nemen richting het treinstation Hualamphong. Hier kochten we voor 20 thai baht een enkeltje naar Ayutthaya. Thailand was onze tweede kennismaking met Azië: in juli 2014 reisden we drie weken met de trein, bus, boot en het vliegtuig door dit populaire backpackersland. In dit artikel heb ik het over onze eerste stop: de oude hoofdstad Ayutthaya. Benieuwd naar onze volledige route? Dit vind je hier en hier. In het station kochten we alvast vers fruit en lekker loempia’s: uitgeput van de vlucht, wachtten we op onze derde klassetrein die ons naar onze eerste bestemming zou brengen. En misschien als ik eerlijk moet zijn: vooral naar onze kamer met douche die we geboekt hadden. Met een uurtje vertraging boemelde onze gevulde trein langs kleine dorpen en groene velden, richting de oude hoofdstad vol knappe oude tempels. Een tip voor het kopen van treintickets: vraag naar een stoelnummer. Bij ons stond deze er voor deze rit niet op, wat ervoor zorgde dat we enkele keren moesten verhuizen voor iemand met een ticketje voor “onze” stoelen.

Aankomst in Ayutthaya

Na een fijne treinreis van twee uur kwamen we aan in het station van Ayutthaya, daar staken we met een klein pendelbootje de rivier over en wandelden we onze eerste kilometer door deze fijne, kleine stad. Nadat we de lange vlucht van ons afgespoeld hadden in ons gezellig kamertje in hotel Ban Boonchu, huurden we om de hoek een fiets. We aten onze eerste, maar niet laatste, portie Pad Thai en kochten enkele flesjes fris water als krachtvoer voor onze komende fietstocht. In de namiddag hebben we enkele van de honderd verschillende tempels van deze eiland-stad ontdekt.

Fietsen in Ayutthaya: ontdek de verschillende tempels

De eerste stop, was al enkele honderden meters verder, en was direct een van de grootste en ook meest bekende tempel: de Wat Maha That. Voor slechts vijftig thai baht mag je genieten van dit prachtige domein waar ik ook een van mijn bucketlist-items in het echt mocht aanschouwen: het Boeddha hoofd dat als het ware opgeslokt is door een prachtige Banyon-boom. Ik werd er stil van. Het afgehakte hoofd was te zwaar voor de dieven die het wouden stelen en op de plaats waar men het achterliet, werd het overgenomen door de natuur. Een prachtige aanblik. Ook de andere tempels in dit domein waren indrukwekkend.
Wat Mahathat (boven) - Wat Chai Watthanaram - Wat Phra Si Sanphet

Wat Mahathat (boven) – Wat Chai Watthanaram – Wat Phra Si Sanphet

Ik ga je hier niet een hele opsomming geven van al de tempels die je kan bezoeken: vraag een kaartje in je hostel of bij het informatiecentrum en ga vooral ook naar de kleinere tempels. Voor ons waren de vier mooiste tempels Wat Maha That, Wat Phra Ram, Wat Phra Si Sanphet en Wat lokkaya Sutharam. Ook het kleine en rustige (wij waren de enige bezoekers) Wat Worachettharam verdient een eervolle vermelding: ik voelde me helemaal tot rust komen, oog in oog met dit knappe Boeddhabeeld, tussen vier muren, met de zonnige hemel boven mij. Je hoeft trouwens enkel in de grotere tempels toegang te betalen: wij betaalden telkens 50THB. De ticketjes zijn trouwens allemaal hetzelfde, enkel de stempel varieert. Onze fietstocht ging verder de stad door en zo kwamen we ook langs een lokale kermis en zagen we in plaats van eendjes vissen, eieren vissen! Na een bezoek op de avondmarkt voor een uitgebreidere kennismaking met de lokale Thaise keuken, woog het slaaptekort hard door en zijn we vroeg onder de wol gekropen. De dag nadien zijn we nogmaals de fiets op gekropen voor een tochtje van vijf kilometer naar de fantastische Wat Chai Watthanaram, net van het eiland af. Dit grote tempelcomplex is buiten de populaire zone en wordt zelden bezocht door mensen die voor één dag naar de stad komen als uitstap vanuit Bangkok. Daarom mijn tip: blijf zeker één nachtje in deze fijne stad zodat je ook de kleine tempels kan bezoeken en de indrukken op je in kan laten werken: wat moet dit vroeger toch een indrukwekkende en prachtige hoofdstad geweest zijn! Bezocht jij deze stad al of zou je ze willen bezoeken bij een reis naar Thailand?

Deze artikels vind je ook vast leuk:

Een complete route om drie weken te backpacken door Thailand. De historische plek Kanchanburi Relaxen in het chille Chiang Mai Een dag in de oude hoofdstad Sukhothai Tien tips voor jouw trip door Thailand Bangkok: you hate it or you love it Island life op Koh Samui

 facebooktwitter – bloglovin – instagram

8 juli 2015
Daguitstap vanuit Lissabon: Belem en Cascais
17 juli 2015
Phitsanulok als uitvalsbasis voor de tempelstad Sukhothai.

Comments

 • Ik vind het ook een heerlijke stad! Zou er inderdaad zeker een nachtje aanraden, misschien wel twee en een dagtrip vanaf daar naar Lop Buri is ook leuk!

  12 juli 2015
  • Oh, in Lop Buri ben ik zelf niet geweest. Heb getwijfeld maar heb toen ervoor gekozen om verder naar het noorden te gaan, naar Sukothai. Dat houden we dan voor een volgend bezoek ?

   12 juli 2015
   • Ik vond sukhotai het mooist van die drie plekken. Lop Buri was leuk vanwege de aapjes die de stad domineerden, maar de tempels en sfeer in Sukhotai leek wel op een tijdcapsule, zo gaaf!

    12 juli 2015
    • Ja inderdaad, volgende week volgt mijn post over Sukothai 🙂 Zou er zo terug heen willen!

     12 juli 2015
 • Silke Claes
  REPLY

  Hey Lotte

  Wij gaan deze zomer naar Thailand en plannen eigenlijk een daguitstap naar Ayutthaya. Nu las ik jouw blogbericht met de boodschap ‘blijf er een nachtje slapen’… Hmmm 🙂
  We komen 1 juli om 09u aan in Bangkok. Op 4 juli in de ochtend vertrekken we met het vliegtuig naar Chumphon en dan zo verder naar het zuiden. Ik zou dus eigenlijk 3 dagen/nachten in Bangkok blijven, waarvan we 1 dag naar Ayutthaya gaan. Ik kan online ook geen treintickets meer reserveren maar blijkbaar is dat niet nodig en kan je het gewoon in het station in Bangkok doen. Als je trouwens nog een leuke plek weet om te slapen in Bangkok, tips zijn welkom, ik ben overspoeld met informatie en zie door het bos de bomen niet meer 🙂

  Bedankt!

  26 april 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.