Sintra – de ideale daguitstap vanuit Lissabon

Sintra – de ideale daguitstap vanuit Lissabon

De kans is groot dat je al foto’s hebt gezien van het kleurrijke Pena Paleis in Sintra. De kans is ook groot dat je dit heel graag eens met eigen ogen wilt bewonderen en je op zoek bent naar praktische tips om zelf deze daguitstap naar Sintra te maken vanuit Lissabon. Maar de kans is óók groot dat jij je afvraagt waarom dan niet hét bekende paleis hier op de foto zet in het begin van het artikel. Het antwoord op al die vragen, vind je hier!

Bezienswaardigheden in Sintra

Het dorpje Sintra ligt zo’n vijfentwintig kilometer ten noordwesten van Lissabon, maar wat velen niet weten is dat er een pak meer te beleven is dan enkel het Pena Paleis! En er is nog meer: niet alleen het dorp Sintra is het bezoeken waard, maar ook het gelijknamige natuurgebied waarin het ligt, Parque Natural de Sintra-Cascais is dat. Waar je voor het natuurgebied en de verlaten strandjes er toch het beste met een auto op uit trekt, is het fijne aan het dorp Sintra dat het heel gemakkelijk te bezoeken is als daguitstap vanuit Lissabon! Of je nu de prachtige paleizen, het gezellige kleine dorpscentrum, de groene heuvels of voor wat afkoeling tegenover de stad komt, Sintra is hoe dan ook een heerlijke plek om een dag door te brengen. Maar laten we beginnen met een overzicht van al de niet te missen bezienswaardigheden in Sintra.

1. Penapaleis en het uitzichtspunt Cruz Alta

Dit paleis is natuurlijk bekend omwille van zijn kleurrijke façades en de mix tussen de Renaissance en Moorse bouwstijl maakt het tot een uniek geheel. Het Penapaleis werd gebouwd in opdracht van koning Ferdinand II in 1838 als zomerverblijf voor de koninklijke familie. Gelukkig is ondertussen ook het gewone plebs hier welkom zoals jij en ik! 😉 Je moet er wel wat voor over hebben: het paleis is namelijk letterlijk én figuurlijk het hoogtepunt voor veel bezoekers hier.
Na mijn bezoek aan het Morenkasteel, paste ik echter om ook deze plek te bezoeken. De reden hiervoor was simpel: het was al de hele dag ontzettend mistig weer en de uitzichten die je normaal van bovenaan de heuvels hebt, waren gewoon onzichtbaar. Dus ik keer vast een keer terug om dit kleurrijke pareltje te bezoeken. In de tuinen kan je ook wandelingen maken, zo ook naar het hoogste punt de Serra de Sintra: uitzichtspunt Cruz Alta.

Toegang kost €14 voor het kasteel en de tuinen, €7.50 voor enkel de tuinen.

2. Castelo dos Mouros

Ik ben nu eenmaal een sucker for viewpoints, dus het Morenkasteel was een mijn favorieten hier, zélfs op een mistige dag in januari. Het prachtige uitzicht is natuurlijk niet enkel gebouwd voor het plezier en de ligging op een van de hoogste punten van Sintra was destijds natuurlijk strategisch gemotiveerd. Maar anno 2021, word je hier getrakteerd op een prachtig uitzicht over het dorp, de omgeving en het Penapaleis (bij helder weer tenminste). Maar het kasteel zelf mag er ook zijn: de muren en zijn torens zijn indrukwekkend om te bezoeken.

Toegang kost je €9 per persoon.

3. Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira: gebouwd door een rijke handelaar in koffie & edelstenen en is echt een bijzondere plek. Vol pracht en praal en onverwachte hoeken en kanten: zo werden de tuinen namelijk gebouwd om de talrijke ondergrondse tunnels en grotten te verbergen. Een andere bijzondere plek die je kan vinden in de tuinen is een soort van omgekeerde toren: deze rijst namelijk niet boven de grond uit, maar brengt je onder de grond!

Toegang kost je €10 per persoon.

4. Paleis van Sintra en nog andere tips in het dorp

Het oudste paleis van het dorp is het Paleis van Sintra en is zeer herkenbaar aan zijn twee witte kegelvormige torens die er bovenop prijken. Ook in dit bescheiden optrekje woonden er vroeger Portugese koningen.

Toegang kost je €10 per persoon.

Maar ook het centrum zelf mag je niet overslaan en is heerlijk om door te kuieren. Je kan er verdwalen in de schattige (en soms steile) straatjes, vol kleurrijke gebouwen en de typische Portugese Azulejos. Ook het stadhuis is het stoppen waard en waarschijnlijk het eerste bouwwerk dat je zal zien als je aankomt met de trein.

Proef zeker de lokale zoetigheden – zo heb je er de “heavenly pillows” oftewel travesseiro’s – maar ook de quejada’s zijn een aanrader. Deze en zoveel meer kan je krijgen bij een van de vestigingen bij het ouderwetse Piriquita in het centrum. De ideale plek om even bij te komen van de indrukken en kilometers die je sowieso in de benen hebt! Voor het geld moet je het zeker niet laten: deze kosten je ongeveer €1.5 per stuk. Andere tip bij helder weer is de Miradouro da Ferraria, oftewel een uitzichtspunt – één van de redenen waarom ik zo van Lissabon hou. En nog eentje voor op je lijstje: het Palacio de Monserrate, een paleis ten midden van een exotische tuin.

In de winter was dit wandelpad gesloten wegens omgewaaide bomen en de harde wind, maar deze wandeling omhoog (of omlaag :)) naar het Morenkasteel via Villa Sassetti wou ik heel graag doen. Ik heb dan maar de reguliere weg gewandeld en dat was saai en niet ontzettend veilig, in de zin dat er helemaal geen voetpad is en dat het gewoon een geasfalteerde, kronkelende baan is.

Hoe zag mijn dag in Sintra eruit?

Ik wandelde vanaf het treinstations langs het Stadhuis en de Fonte Mourisca, via het Paleis van Sintra naar Quinta de Regaleira. Daar ontdekte ik de tuinen en de verschillende gebouwen. Het wandelpad via Villa Sassetti was jammer genoeg gesloten, dus ik nam een tuktuk naar het Castelo dos Mouros. Omdat het zo mistig was tijdens mijn bezoek, besloot ik niet verder te gaan naar het Penapaleis maar weer naar het lager gelegen dorpscentrum af te zakken voor een heerlijke snack bij Pirquita en wat door de straten te kuieren.

Praktische tips voor Sintra

De gemakkelijkste manier om je te verplaatsen in Sintra, is eigenlijk te voet. Zo kan je meteen ook genieten van het dorpje en de mooie omgeving. De bezienswaardigheden liggen wel niet allemaal naast elkaar om het zo te zeggen – en natuurlijk ontsnap je niet aan de kuitenbijters aka stevige heuvels! Gelukkig heb je wel wat mogelijkheden om met minder inspanning bovenaan van de vergezichten te genieten. Je kan een tuktuk nemen die je hier en daar ziet of je neemt de bus. Je hebt twee buslijnen: 434 en 435. Buslijn 434 brengt je van het treinstation, via het Paleis van Sintra naar het Moors Kasteel en het Penapaleis, terwijl buslijn 535 je naar Quinta Da Regaleira en het Palacio de Monserrate brengt. Hier is het handigste als je een dagticket of hop-on-hop-off ticket koopt zodat je de hele dag gebruik kan maken van de bussen. Deze kost je €7 per persoon en zijn te koop aan het station. Als je alleen reist, is dit dus een goedkopere optie dan de tuktuk (€10 voor een enkele rit naar het Moors Kasteel). Oh en maak je geen illusies: de weg naar boven (of beneden, het is hoe je het bekijkt) is saai om te wandelen. Dus kies zeker voor de wandelroute via Villa Sassetti als je de kans hebt!

Het klimaat in Sintra is koeler dan in Lissabon, dus vergeet zeker geen trui of winddichte regenjas – zelfs al is het dertig graden in Lissabon… Sintra is een populaire daguitstap vanuit Lissabon dus vermijd de schoolvakanties en bezoek het dorp bijvoorbeeld in de wintermaanden, zoals ik deed. Je hebt een grotere kans op een grijze lucht of harde wind, maar het was er dan ook heerlijk rustig en ik heb nergens moeten aanschuiven.

Kijk zeker de openingstijden na van de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken, maar in tegenstelling tot in de hoofdstad, zijn er in Sintra wel veel musea geopend op een maandag. Neem zeker ook water en een snack mee. In het centrum heb je voldoende eetgelegenheden maar rond de paleizen en het kasteel ga je nauwelijks wat te eten of te drinken vinden.

Sintra als daguitstap vanuit Lissabon

Zin gekregen om zelf dit UNESCO werelderfgoed te bezoeken? Niets zo gemakkelijk als zelf een daguitstap vanuit Lissabon te ondernemen! Vanaf het treinstation Rossio in Lissabon kan je heel gemakkelijk aan de ticketautomaten een treinticket kopen voor Sintra. Er zijn 2-3 treinen per uur en de treinrit zelf duurt ongeveer 40 minuten. Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten: een enkele reis kost je namelijk slechts €2.25. Hierboven komt nog je herbruikbare Viva Viagem kaart voor het openbaar vervoer in (de regio rond) Lissabon – die kost je nog eens €0.5.

Een praktische tip: het is de laatste halte van de trein waar je moet uitstappen, namelijk Sintra en niet Portela de Sintra wat de voorlaatste stop van de trein is. En als je ik je één ding ten zeerste mag afraden? Met de auto naar Sintra gaan is zowat het domste idee ooit: de trein is spotgoedkoop en gemakkelijk én er is amper parkeerplaats in de stad. Zelfs als ben je met je eigen auto op roadtrip in Portugal: neem de trein vanaf Lissabon of de bus vanaf Cascais of Estoril!

Leestips voor jou:

Koffiebars in Lissabon

Cityguide Lissabon

Belem & Cascais

facebooktwitterinstagram

4 januari 2021
2020 in reizen: how much did I scratch my map?
15 maart 2022
Reizen naar Thailand in 2022: quarantaine of niet?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.