Lissabon in (2x) 48u: Lissabon stad

Lissabon

Lissabon in (2x) 48u: Lissabon stad

Eind maart ging ik er met een vriendin vier dagen tussenuit naar Lissabon, daarom speelde ik dan ook even vals met de titel van dit bericht zodat deze in mijn citytrip in achtenveertig uur-reeks past. 🙂 Na een vlucht met Vueling van 2.5u en een metrorit later kwamen we, met dank aan het tijdsverschil, al heel vroeg aan in de wijk Cais do Sodré, waar ons appartement is voor de komende drie nachten: Casa de Santos.

Je hebt niet altijd de tijd om lang of ver te gaan reizen, maar in een weekend kan je op citytrip naar een leuke stad dichtbij. Achtenveertig uur is nooit voldoende om een stad echt te leren kennen, maar wel om een eerste indruk op te doen en om enkele leuke plekken te ontdekken.

De stad Lissabon

Lissabon is een stad op de noordelijke oevers van de Taag, die als als het ware een hap neemt uit de westelijke oevers van Portugal. Gebouwd op zeven heuvels, kan je hier dan ook je wandelschoenen gebruiken. De metro kan je zware wandelvoeten verlichten voor de afstanden tussen de wijken af te leggen. Een dagticket (geldig voor 24u) voor de metro kost zes euro en wat hier leuk aan is, is dat je deze kan gebruiken voor de leuke elevadors (liften) en voor de bekende tram 28.

Santa Apolonia - Alfama - Castelo de Sao Jorge

Santa Apolonia – Alfama – Castelo de Sao Jorge

We besluiten om onmiddellijk de oude stad in te trekken en we lopen via de vlooienmarkt bij de Sao Vicente kerk naar de oevers van de Taag. Hier genieten we in een heerlijke zonnige vijfentwintig graden van een lekkere, verse salade op het terras van Cais da Pedra. Daarna trokken we naar het Castelo de Sao Jorge, waar we enkele uren doorbrachten op de kasteelmuren en de oude bewakingstorens waar je prachtige vergezichten hebt over de stad.

Even verder op, bij de bekende Miradouro, of uitzichtpunt, Santa Luzia kan je nog verder genieten van het uitzicht over de Taag. Onder het genot van een lekker ijsje wandelen we verder naar het Praca do Comercio, volgens kenners een van de mooiste pleinen van Europa. Moe gewandeld lopen we een rondje door het MuDe, het design museum dat je gratis kan bezoeken. Onze eerste avond in Lissabon sluiten we af met sushi in het Mercado do Riberia, door Time Out omgetoverd van een knappe markt naar een hippe foodmarkt met gemeenschappelijke tafels waar je keuze hebt uit tientallen etenskramen.

The Decadente - Elevadore Bica - Parque des Naçoes

The Decadente – Elevadore Bica – Parque des Naçoes

Zondag in Lissabon

Op zondagochtend genieten we eerst van een lekker ontbijt zodat we met een volle maag naar de wijk Parque das Nacoes trekken. Dit is de expo-98 wijk, vol gebouwen die speciaal ontworpen zijn voor de expo in dit jaar. Onze wandelroute begint in het Estacao do Oriente, ontworpen door de beroemde Spaanse architect Calatrava en vandaar uit lopen we zo via het Pavilhao Atlantico naar de oever van de Taag richting het noorden. Samen met een hoop joggers en wandelende gezinnen, genieten we van de zon en via de Jardins Garcia de Orta komen we aan de Torre Vasco da Gama. Daar laat ik me ompraten om toch de Teleferico te nemen, maar dat is geen fijne rit met mijn drang naar grond onder mijn voeten (aka hoogtevrees). Ik overleef de tocht net en nadat we een tijdje gekeken hebben of de vissers wat vangen op deze zonnige zondag, duiken we het shoppingcenter Vasco da Gama in.

’s Avonds nemen we de Elevador de bica, niet ver van ons hotel zodat we hogerop uitkomen waar we genieten van de zonsondergang over de Taag. Iets verderop gaan we eten in het gezellige The Decadente waar ik geniet van een heerlijke steak met, iets wat vreemd, chips en een gepocheerd ei. Als dessert en een nog lekkerder chocolademoulleux als dessert.

In twee dagen hebben we dus flink wat van het centrum van Lissabon verkend, net als de expo-98 wijk. Later volgt nog een verslag over onze twee volgende dagen, waarin we nog andere kanten van deze stad ontdekten.

Ben jij al eerder in Lissabon geweest? Wat vond jij de leukste buurten?
Benieuwd naar welke steden zich nog perfect lenen tot een weekendje er tussenuit? Hier vind je alvast wat inspiratie!


 facebooktwitterinstagram

9 juni 2015
Tien dingen van mijn Travel Bucketlist
8 juli 2015
Lissabon in (2x) 48u: Belem en Cascais

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.