Een rondleiding door mijn liefste Leuven

Universiteitsbibliotheek Leuven

Een rondleiding door mijn liefste Leuven

Al een tijdje speelde het idee door mijn hoofd maar toen ik mijn Leuven-liefde neerschreef én ik op die manier Maastricht (opnieuw) ontdekte, wist ik het zeker. Ik wou eens een blogmeet organiseren waarbij ik enkele “onbekenden” zou rondleiden in mijn liefste Leuven. Op reis krijgt iedereen dolgraag tips van een local, dus waarom ook niet in eigen land of bij de buren? Hier vind je mijn wandeling door Leuven.

Spannend was het wel hoor. Contacten leggen met de dienst toerisme en met verschillende Leuvense ondernemers, op het wereldwijde web uitsturen dat ik een blogevent zal organiseren in Leuven. Wilt er iemand samenwerken? Zou er wel iemand willen komen? Ook is het altijd spannend om iemand te ontmoeten met wie je enkel nog maar online contact hebt gehad (Het klinkt hier bijna als een datingssite.). Ondertussen heb ik al enkele reisbloggers ontmoet op de Vakantiebeurs in Utrecht vorige week dus dat het ook offline een toffe bende is, daar ben ik zeker van. Gisteren was het dan zo ver en heb ik 8 leuke dames rondgeleid in Leuven. Het was maar grijs weer maar de sfeer was er absoluut niet minder om! Ik had een wandelroute uitgestippeld langs enkele van mijn favoriete plekken door de stad en die deel ik hier ook met jou.

Wandeling LeuvenWandeling door Leuven

We starten onze dag met een lekker ontbijt bij Park Inn Leuven en leren elkaar alvast wat kennen het onder genot van verse broodjes, beleg en fruit, een zoete koffiekoek en voor mij ook nog een lekkere cappuccino. Wat zeg nu zelf, er is toch geen fijnere manier om de dag te beginnen dan met een fijn ontbijtje?

Park Inn Leuven

Via de Bondgenoten en het Ladeuzeplein met de prachtige universiteitsbibliotheek wandelen we naar het beginpunt van de wandeling, het Museum M. Hier loopt momenteel een tentoonstelling van Sarah Morris over verschillende steden en haar zoektocht naar de waarheid achter de schone schijn.

Library LeuvenSarah Morris

Mijn wandeling brengt je verder naar een stukje geschiedenis in de stad: het prachtige Groot Begijnhof. Kom tot rust in deze ministad in de stad en droom er over hoe het leven hier was honderden jaren geleden toen hier begijntjes woonden. Als je naar buitenloopt, moet je even goed opletten om de goed verborgen ingang naar het kleine Dijlepark niet te missen. Dit is een heel klein maar romantisch parkje dat zelfs onder de Leuvenaars een goed bewaard geheim is.

Beguinage LeuvenIn de Parijsstraat van je tal van leuke winkeltjes maar waarschijnlijk heb je na een stuk van deze wandeling al wel dorst gekregen. Gelukkig ben je hier vlakbij de grootste toog ter wereld: de Oude Markt. Kies een plekje in een van de vele café’s, geniet er van een frisse Stella of een ander lekker biertje en laat de tijd voorbij glijden tijdens het mensen kijken. Op het nabij gelegen plein kan je je ogen uitkijken aan het gotische stadhuis en de Sint-Pieterskerk die op de Grote Markt netjes tegenover elkaar staan.

Wintertijd Leuven

Een van de leukste straten in Leuven is de Mechelsestraat, boordevol unieke winkeltjes en handelaars. Allemaal kleinere zaken die je nergens anders vindt. Zo ook Animaux Speciaux van de Leuvense Jeroen, wiens rariteitenkabinet een echte lust voor het oog is maar die ook vragen oproept. Stel ze gerust aan de eigenaar, hij beantwoordt je met plezier.

Animaux Speciaux LeuvenDe Hoorn LeuvenSla je bij de juiste straat rechtstaf dan kom je bij de St-Geertruikerk en het piepkleine Klein Begijnhof. Het laatste deel van de wandeling brengt ons naar het hooggelegen Keizersberg dat boven de stad uittorent. Maar eindigen doen we bij De Hoorn, een gebouw met vele functies in een gerestaureerde brouwerij van Stella Artois. Wij smullen er alleszins van een overheerlijke burger en proosten er op een gezellige dag! Schol!

Zegt deze wandeling jou ook wel wat?
Hier kan je alvast mijn wandelroute met kaartje en nog een stapel tips terugvinden van jouw Leuvense local! (Ik dus)

Wandelroute & tips van een local!

Ik hoop dat mijn “gasten” het gezellig vonden in Leuven, zelf vond ik het alleszins al een topdag! Graag wil ik Leen van Visit Leuven en Erica, Heidi en Kelly van Park Inn Leuven ontzettend hard bedanken voor deze fijne dag mogelijk te maken én om mij deze kans te geven. Bedankt!

Graag de verhalen lezen van de bezoekers? Die kan je hier vinden: Judith, Marijke, Nies, Eva, Carolien, Aniek en Ivonne.

Leuven

 facebooktwitterinstagram

21 januari 2016
De ultieme gids voor de beste tickets
1 februari 2016
Scratchingmymap in januari: de Vakantiebeurs en sneeuw!

Comments

 • Visit Leuven
  REPLY

  En jij Lotte, bent superhard bedankt voor dit fijne initiatief!
  Leuke bende was dat gisteren in Leuven.
  Doen we nog eens.

  24 januari 2016
 • De Hoestende Avonturier
  REPLY

  Wat een SUPER tof idee, en dat je dat ook gewoon hebt georganiseerd! Leuven is voor mij compleet onbekend maar het ziet er prachtig uit. Dat wordt een toekomstige day trip, met jouw wandelroute erbij ^_^

  24 januari 2016
 • Dank je wel voor deze leuke wandeling met wandelroute, waarschijnlijk gaan wij met Pasen voor het eerst naar Leuven, dus kan ‘m goed gebruiken. Zo te zien hebben jullie het gezellig gehad. 🙂

  24 januari 2016
 • Ik heb je document opgeslagen op mijn telefoon!

  24 januari 2016
 • Leuk Lotte, om ook jouw ervaring als organisator te lezen! Mijn live diary over Leuven is ook zojuist verschenen op mijn blog. Dank voor dit gezellige weekend! Op naar Rotterdam? ;-)!

  25 januari 2016
 • Leuk! Hopelijk ga ik binnenkort ook een naar Leuven, klinkt leuk!

  25 januari 2016
 • Wat een leuk initiatief! Ik heb de wandelroute en de tips alvast opgeslagen voor als ook ik eens beslis Leuven te gaan ontdekken (hopelijk komt het er dit jaar eens van)! Ik ben alvast heel erg benieuwd geworden naar de stad en heb zeker zin om de toerist uit te hangen in eigen land! 😉

  25 januari 2016
 • Wat een leuk idee! Ik ken Leuven nog niet dus ga deze tips zeker gebruiken voor een weekendje Leuven.

  25 januari 2016
 • Judith | Worldwife
  REPLY

  Het was super Lotte! Je had een erg leuke dag voor ons georganiseerd langs fijne plekken en leuke winkels. Ik kom zeker nog eens terug naar ‘jouw’ Leuven!

  25 januari 2016
 • Ines
  REPLY

  Het ziet er superleuk uit 😀

  26 januari 2016
 • Ik ga je blogbericht bewaren voor als ik zelf eens een rondleiding zou geven, het lijkt me een leuke route!

  27 januari 2016
 • Wat ontzettend leuk dat je dit hebt georganiseerd! Heel vet! Ben zelf nog nooit in Leuven geweest (weet stiekem niet eens waar het ligt), maar ziet er echt heel gezellig uit…

  2 februari 2016
 • hilde
  REPLY

  Hi Lotte,
  Tof verhaal en geslaagde ervaring. Zin om met een aantal Leuvenaars een greeter team op te zetten? Ik ken enkele Noorse vrienden die in Brussel met locals op stap gingen, met identieke ervaring dan jij, en zou dit graag in Leuven ook opstarten. Er zijn toch meer dan voldoende enthousiaste Leuvenaars zoals jij die hun stad eens willen laten zien. Doe je mee?
  Google maar even ‘greeters’ en hopelijk hoor ik snel van je.

  3 februari 2016
 • Wat een tof en leuk initiatief Lotte! Ik zag het al bij een paar andere bloggers voorbij komen.

  8 februari 2016
 • Superleuk! Jammer dat het voor mij veels te druk werd, hopelijk komt er een volgende keer en kan ik dan wel aanhaken!

  23 februari 2016
 • Superleuk! Ik ga over drie weken naar Leuven en zal je wandeling er zeker bij houden. Leuke dag hebben jullie gehad volgens mij. Animaux Speciaux ziet er tof uit trouwens, ik zoek al een tijdje iets wat ik misschien wel daar kan vinden, dus die ga ik zeker niet overslaan!

  1 maart 2016
 • Vanaf september wordt Leuven mijn nieuwe werkplek, ideaal om eens eeb namiddag vrij te nemen en de wandeling te proberen.

  8 juni 2016
  • hilde
   REPLY

   Alle kandidaat-greeters welkom om te reageren. Als er nog eentje zich aanmeldt zijn we vertrokken. Website in volle voorbereiding, en ook gesprekken met toerisme leuven oongoing. Neemt wat meer tijd in beslag dan verwacht, de aanhouder wint.

   8 juni 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.