Winter in Leuven

Wintertijd Leuven

Winter in Leuven

Het gezelligste seizoen van het jaar is weer aangebroken en dit wordt ook uitgebreid gevierd in Leuven. Gedurende de hele maand december zijn er verschillende leuke activiteiten gepland in Leuven. Haal je agenda er maar bij en markeer de volgende dagen alvast in je agenda. Dit zijn dé leukste activiteiten van de Wintertijd in Leuven. Maar er zijn nog een helemaal andere plekken die gezellig zijn op een winterse avond of die ideaal zijn om even te ontsnappen aan het druilerige weer.

Wintertijd in Leuven – geüpdatet voor 2018!

Zaterdag 8 december Groot Begijnhof bij kaarslicht

Het Groot Begijnhof is altijd mooi, maar op zaterdag 8 december wordt het extra mooi verlicht. Wandel tussen de duizenden kaarslichtjes en geniet van de muziek en bijzondere voorstellingen.

Openingsuren: zaterdag 8/12 17-22u. Gratis.

Woensdag 12 tot en met zondag 23 december Kerstmarkt

Na een eenmalige verhuis naar het stadspark in 2017, keert de kerstmarkt in 2018 weer terug naar haar roots. Dus weer terug op haar vaste stek op het Hooverplein en Ladeuzeplein. Zo vind je op het Ladeuzeplein onder andere een reuzenrad en een schaatsbaan. In het stadspark staan meer dan 170 kramen waar je kan genieten van veel lekkers en warme dranken, de gezellige sfeer kan opsnuiven en natuurlijk kan je hier ook op cadeautjesjacht.

Openingsuren: ma-wo 12-22u, do 12-23u, za 11-23u, zo 11-22u. Gratis.

Vrijdag 28 tot en met zondag 30 december Foodtruck Fiesta

In Park De Bruul (<10 minuten te voet vanaf de Grote Markt) kan je het weekend van 28-30 december gaan smullen van verschillende keukens. Diverse foodtrucks houden halt op de Foodtruck Fiesta. Zo kan je er onder andere typische Vlaamse kost eten, maar ook Koreaans of andere Aziatische specialiteiten, burgers, lekkere pizza’s en Griekse wraps. Voor iedereen wat wils en hou zeker nog een plekje over voor een lekker dessertje.

Openingsuren: vrijdag 17-24u, zaterdag 12-24u, zondag 12-22u. Gratis.

Bovenstaande foto’s zijn eigendom van Visit Leuven.

Vrijdag 7, 14, 21 en 28 december Bijzonder uitzicht over de hele stad

Het is altijd leuk om de klim naar de top van de universiteitstoren te maken, maar drie avonden in december kan je dit ook uitzonderlijk ’s avonds doen. Zo ka je er genieten van een prachtig uitzicht over de verlichte stad.

Openingsuren: vrijdag 7, 14, 21 en 28/12, 17u00 tot 21u30 uur  €5

 

Verder kan je ook gaan winkelen in Leuven op zondag. Er zijn maar liefst twee koopzondagen in december: 16 en 23 december. Maar ook kerstconcerten en -wandelingen staan op het programma, je vindt het volledige programma op de website van Wintertijd Leuven.

Gezellig Leuven in de winter

Het Museum M heeft weer nieuwe exposities lopen en heeft ook de samenstelling van de vaste collectie veranderd. Zo heb je Grenzeloos Gastvrij: waarin 8 Leuvenaars met een migratie-achtergrond hun favoriete stuk kiezen uit de collectie en er een eigen verhaal bij vertellen. Maar ook de nieuwe tentoonstelling over Brusselse kunstenaar Edgard Tytgat is de moeite. Veel muren in het museum kregen een frisse kleur en die maken het museum alleen maar sterker vond ik.

Nadat je over de gezellige kerstmarkt hebt gestruind en je op het gladde ijs hebt begeven op het Ladeuzeplein, kan je gaan opwarmen in de universiteitsbibliotheek. Bezoek de grote leeszaal en stijg daarna in zes verdiepingen naar de top van de toren. Elke verdieping geeft je een inkijk in een stukje geschiedenis van de stad: van bombardementen en een brand tijdens de eerste en tweede wereldoorlog en de wederopbouw tot de immense collectie boeken en de beiaard. Eens je helemaal boven bent, kan je genieten van een 360 graden uitzicht over de stad.

Budgettip! Wil je het museum bezoeken maar wil je ook dolgraag Leuven eens van bovenaf bewonderen? Koop dan zeker het I LUV Leuven ticket. Hiermee krijg je toegang tot vier Leuvense iconen. Als je weet dat het Museum M normaal €12 kost en een bezoek aan de universiteitsbibliotheek en -toren €7, dan weet je dat je met het ticket van  €16 al meteen geld uitspaart.

Een winterse wandeling is ook fijn: ontdek de iconische bouwwerken van Leuven en wandel zeker langs de Oude Markt, het Stadhuis en Sint-Pieterskerk op de Grote Markt en het Groot Begijnhof. Maar ook de vernieuwde Vaartkom is een bezoek waard: ga eten bij nieuwe foodmarket De Smidse, bij OPEK in het oud-douanegebouw of bij De Hoorn tussen de bierketels.

Leuven

 facebooktwitterinstagram

2 december 2017
Scratchingmymap in november: hip Oslo en meer.
18 december 2017
De Oslo Pass – de moeite waard of niet?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.