Hoe kom je bij het vliegtuigwrak in IJsland?

zuidkust ijsland

Hoe kom je bij het vliegtuigwrak in IJsland?

IJsland is sowieso al een bestemming die bijna onaards aandoet met zijn uitgestrekte lavavelden, grasvlakten, zwarte stranden, vulkanen en gletsjers. Maar als je dan foto’s ziet van een eenzaam vliegtuigwrak op een zwart strand, dan weet je gewoon dat dit een bijzondere bestemming is. Het vliegtuigwrak is helemaal niet zo moeilijk bereikbaar als je zou denken, al moet je er wel even voor wandelen. Maar hey, je moet er toch wat voor over hebben he?

Van waar komt het vliegtuigwrak?

Ik zou hier heel droog kunnen zeggen “van uit de lucht”, maar daar hebben jullie niet zoveel aan natuurlijk. Het gaat hier over een vliegtuigwrak van een Amerikaanse Douglas Super DC-3. Op zaterdag 24 november in 1973 moest het cargo-vliegtuig een noodlanding maken op het zwarte strand in het zuiden van IJsland. Over de eigenlijke oorzaak is niet veel bekend, maar er gaan geruchten op dat de brandstof op was of dat er elektronica bevroren was door de koude temperaturen. Iedereen van de crew overleefde de crash en het vliegtuig werd achtergelaten. Nu zijn we meer dan veertig jaar later en de resten van het vliegtuig liggen nog steeds op dezelfde plek als waar het neerstortte.

Waar ligt het vliegtuigwrak in IJsland?

De DC-3 ligt in het zuiden van IJsland op ongeveer 150 kilometer van Reykjavik, aan de kust langs ringroad #1. Meer bepaald ligt het ter hoogte van het piepkleine dorpje Solheimasandur, tussen ongeveer de Skogafoss waterval en het stadje Vik. Uiteraard ligt het vliegtuigwrak niet nét naast de weg. Sterker nog: je ziet het wrak helemaal niet liggen vanaf de hoofdweg, je ziet het eigenlijk pas opduiken als je er behoorlijk dichtbij bent.

Zin gekregen in een roadtrip door IJsland?

Hoe kom je er?

Het meest eenvoudige is als je met de auto hier naar toe gaat. Ik ga er vanuit dat je jouw roadtrip gestart hebt vanaf de luchthaven of de hoofdstad en richting Vik in het zuiden aan het rijden ben. Waarschijnlijk stop je ook bij de waterval Skogafoss. Als je weer de weg op draait richting Vik, kom je na ongeveer na zes kilometer een kleine brug tegen. Deze is gemarkeerd met geel-zwarte borden. Vlak na de brug passeer je aan de linkerkant een gravel weg naar Solheimajokull (weg 221). Je blijft gewoon de hoofdweg volgen, voor slechts 2.7 kilometer. Na een tweetal minuten zie je aan de rechterkant een kleine parkeerplaats.

Het is op deze weg de enige plek waar je een hek zal tegenkomen, hier is het dus. Verwacht geen echte, geasfalteerde parking, want dat is hier niet. Ongeveer een twintigtal meter van de weg zie je plots een hek, met de mogelijkheid om van de weg af te rijden en te parkeren op dit gedeelte. Parkeer je auto en loop door het hek. Je ziet ongeveer een weg lopen die simpelweg rechtdoor gaat. Het is normaal dat je het vliegtuigwrak nog niet ziet liggen vanaf hier. Je ziet het eigenlijk pas  verschijnen als je een redelijk dichtbij bent, op slechts enkele honderden meters. Het wordt van het zicht ontnomen door wat heuvels op het zwarte strand.

Daarna is het simpel: volg de weg en wandel ongeveer een viertal kilometer rechtdoor. Je voelt de wind hier snijden langs je horen en regelmatig moet je even de ogen op de grond houden omdat de ondergrond vol stenen ligt. Pas als je dichterbij komt, wordt de ondergrond fijner en transformeert het tot een zwart zandstrand. Draag dus zeker een winddichte jas en goede schoenen: acht kilometer wandelen over de ruwe ondergrond op teenslippers raad ik niemand aan.

Het is een bijzonder zicht: een oud vliegtuigwrak in een desolaat landschap.

Deze artikels vind je vast ook leuk:

Roadtrip IJsland: de complete gids voor een route van een week

Budgettips voor een roadtrip door IJsland

Golden Circle: de ideale daguitstap vanuit Reykjavik

48u in Reykjavik + tips om te besparen

De zuidkust van IJsland: van Reykjavik tot Vik

Schiereiland Snaefellsnes: Ijsland in het klein

Budget IJsland: hoeveel moet je sparen voor je roadtrip?

Kamperen met het vliegtuig: de ultieme inpaklijst

Tips voor het autorijden in IJsland

Inpaklijst voor IJsland: wat moet je meenemen?

Is een bezoek aan de Blue Lagoon zijn geld waard?

facebooktwitterinstagram

5 februari 2018
Roadtrip IJsland: alles wat je moet weten voor de perfecte roadtrip door IJsland
14 februari 2018
De complete cityguide voor een geslaagd dagje Mechelen

Comments

  • Ria
    REPLY

    Wel raar dat ze dat wrak nooit hebben weggehaald, maar zo hebben ze er meteen een “toeristische attractie” bij natuurlijk. Alhoewel je wel wat moeite moet doen om erbij te geraken als ik jouw beschrijving lees. Ik stel me al tevreden met jouw foto’s, ik heb niet meteen zin om de koude te trotseren om het in ’t echt te zien. 😉

    12 februari 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.