2016 in reizen: how much did I scratch my map?

2016 in reizen: how much did I scratch my map?

Scratchingmymap in 2016

Waar ik vorig jaar nog een terugblik deed op het jaar terwijl ik de laatste cadeautjes aan het inpakken was, klaar voor de gezellige familiefeesten, is het dit jaar wel wat anders. 2016 was een TOP reisjaar want eindelijk was het zo ver: de Big Trip waar ik al zo lang van droomde en voor spaarde. Dit bericht schrijf ik dan ook vanuit de Filipijnen, met een verse fruitshake bij de hand, vanuit een hangmat. Het leven is hier zo slecht nog niet. 😉 Maar ook het begin van 2016 was mooi en zat ik reisgewijs niet stil. Benieuwd hoe mijn scratchmap veranderde dit jaar?

Is er trouwens een mooiere dag dan je verjaardag om een terugblik te doen? Vorig jaar ontdekte ik eindelijk het voordeel van verjaren in een rijtje met feestdagen. Hoera!

Januari

De eerste maand van het jaar begon goed: ik organiseerde voor de eerste keer een blogevent in Leuven. Iets waar ik al een tijdje mee in mijn hoofd zat en eind 2015 besloot ik toch de sprong te wagen en Visit Leuven te contacteren. Via hen kwam ik ook terecht bij de vriendelijke dames van Park Inn. Het was een hele gezellige dag, ondanks het grijze weer en voordat we er erg in hadden was het bijna negen uur ’s avonds en tijd om afscheid te nemen.

Leuven

Op het einde van de maand ging ik nog snel een namiddag naar Gent. Ik pikte er nog net de tentoonstelling mee van Ugly Belgian Houses van de gelijknamige website en boek. Na een korte wandeling door de stad keerde ik alweer huiswaarts, volgende keer blijf ik vast en zeker langer want ik herkende plots enkele leuke plekken van jaren geleden.

Februari

Begin februari had ik enkele dagen vrij en met dank aan een zeer goedkoop vliegtuigticket kwamen mijn vriend en ik terecht in het onbekende Boekarest. We hadden 48u in de stad en met dank aan het mooie weer was het een leuk weekend in een stad zonder veel “echte” bezienswaardigheden. Wel heb je er veel statige gevels en om elke hoek lijkt er wel weer een ander klein maar vaak prachtig onderhouden orthodox kerkje te staan. Ook vind je er verbazingwekkend veel leuke koffiebars en eetzaakjes dus een extra goed excuus om te genieten.

Veel van Oost-Europa heb ik nog niet gezien, enkel Polen bezocht ik al. Boedapest bezocht ik ook enkele jaren geleden, maar meer van Hongarije ken ik niet. Misschien wel een goed idee voor een roadtrip? Al red ik het dan waarschijnlijk niet het hele eind tot in Roemenië of Bulgarije, maar bijvoorbeeld Tsjechië lijkt me een goede optie.

Maart, april en mei

Deze maanden staan in teken van projecten van mijn werk en ik breng dan ook wat dagen door in Nederland, waaronder in Friesland. Hier besluit ik om even van de autostrade af te rijden, en ik plaats van mijn benen te strekken aan een tankstation, dit te doen tussen de tulpenvelden. Prachtig om te zien en ideaal om helemaal opgeladen te beginnen aan en pittige werkweek.

Tulpenroute

Gelukkig heb ik ook nog de tijd om tijdens een lang weekend er even tussenuit te gaan en op een zondagochtend springen we dan ook de auto in naar Parijs. We genieten twee dagen van de Franse lichtstad: niets moet en alles mag, want in Parijs was ik al een zevental keer. Heerlijk om terug te keren naar een bestemming die je al wat kent. Als ik ergens voor de eerste keer ben, wil ik namelijk altijd enkele van de hoogtepunten meepakken. Al kan je natuurlijk niet naar Parijs gaan en de Eiffeltoren niet zien dus daar gingen we natuurlijk wel even langs.

weekend in Parijs

Juni

Na enkele drukke werkweken en het succesvol afronden van een project, nam ik een weekje vrij. Ik zag, zoals wel vaker, een fijn prijsje voor vluchten naar Madrid dus ik ging voor de tweede keer in een klein jaar tijd, alleen op citytrip. Drie dagen in de stad waar ik acht jaar eerder ook al was: heerlijk om bepaalde plaatsen te herkennen en weer nieuwe te ontdekken. Fijn bij prijs en een fijne stad om op je eentje te ontdekken. Oh en het eten! Never not eating.

Madrid streetart

Juli

Juli is mijn typische vakantiemaand: de wederhelft heeft dan drie weken verplicht vrij. Onze vakantie startten we met een weekend Londen voor de verjaardag van mijn oma. Voor de eerste keer gingen we met (een groot deel van) de familie samen weg. Ze reist graag (ik denk dat het reisvirus misschien een generatie overslaagt. ;-)) maar was nog niet eerder in Londen dus de bestemming was snel gekozen. Van een boottocht over de Thames en de Big Ben tot vluchten voor de regen in Sea Life en lekker eten bij Gordon Ramsay, op drie dagen hebben een fijn deel van Londen kunnen ontdekken. Zelf bezoek ik ook elke keer Tate Modern en nu ze een nieuwe vleugel opende, kon ik dus niet anders dan het uitzicht te bewonderen vanaf de bovenste verdieping.

Voor de verjaardag van Pieter boekte ik ons een overnachting in een heuse boomtent in Borgloon, in het midden van de boomgaarden. We maakten er een wandeling langs enkele bijzondere kunstwerken, midden in de natuur. Je hoeft helemaal niet er te gaan om mooie plekken te bezoeken.

Borgloon

Met een cadeaubon boekten we ons twee overnachtingen in een ger in Frankrijk, met als excuus dat dit echt wel een mooie voorbereiding zou zijn voor onze reis door Mongolië. De ger zelf is hetzelfde, maar tot zover enige mogelijke vergelijking. Al wisten we dat natuurlijk wel en vonden we het gewoon een bijzondere overnachtingsplaats in het zuiden van Frankrijk. We maakten er een korte roadtrip van en bezochten ook nog enkele fijne plaatsen in de regio rond Avignon en Montpellier.

Roadtrip Frankrijk

Augustus en september

In augustus bleven we lekker thuis en in september gingen we er twee keer even tussenuit. Terwijl de wederhelft zijn zangkunsten tentoonstelde op het Oktoberfest in Keulen, ging ik naar Breda voor de eerste editie van de Brabantnacht. Breda ligt net over de grens maar toch was ik er nog niet eerder: het tweejaarlijkse fotofestival Bredaphoto én de Brabantnacht waren een ideale eerste kennismaking. Ik bezocht er onder andere een tentoonstelling van Carl De Keyzer in het donker, voer over de grachten van de stad en voelde me klein naast metershoge foto’s.

Breda Brabantnacht

Het laatste weekend van september was het een heerlijke nazomerweekend en dat brachten we door in Oostende en De Haan. We gingen kamperen met vrienden inclusief wafels, strandwandelingen en een BBQ. Wanneer gaan we weer?

Oktober

In oktober was het druk. Op het werk moest ik natuurlijk projecten afronden en overdragen, familie en vrienden wouden nog een keer afspreken. Heel logisch maar ergens ook ontzettend grappig omdat soms gaan er best wat weken voorbij voordat je iemand weer ziet, maar onze reis van drie maanden is blijkbaar een goede reden voor dinnerdates, koffies en bezoekjes. Moeten we duidelijk vaker doen. 😉

Grote Markt Leuven

Tussen de voorbereidingen en de afspraken door, vond ik ook nog de tijd om het eerste weekend van oktober voor de tweede keer een blogevent in Leuven te organiseren. Het was weer heel gezellig, ook al was de regen van de partij. Nu heb ik al een editie in de regenachtige herfst en winter gehad, in 2017 ga ik denk ik toch voor een zonnigere dag in mijn liefste Leuven.

29 oktober was het dan zover: we vertrokken op reis! Na wat stress op de luchthaven door een ellenlange rij bij de incheckbalie (uiteraard enkel bij de onze), stapten we het vliegtuig op richting Sint-Petersburg!

Cityguide Moskou st Basilius

November

Wat een bijzondere maand was november! We denderden over meer dan tienduizend kilometer aan treinsporen door drie van de grootste landen ter wereld. Modern Sint-Petersburg en Moskou waren een ideale kennismaking met Rusland, voordat we door de uitgestrekte vlaktes van Siberië reden tot aan de oevers van het grootste zoetwatermeer ter wereld: het Baikalmeer. Dit was nog maar een begin als het gaat over pakken sneeuw en temperaturen stevig onder de nul.

Gobi Mongolië

En toen kwam Mongolië: een hoogtepunt van de reis. Het vroor dat het kraakte, de uitgestrekte leegte van de Gobiwoestijn, tweeduizendachthonderd kilometer in een jaren zeventig Russisch busje, slapen in verschillende gers, geen stromend water en ruiken naar de omgeving: dat zijn dus honderden geiten, schapen, paarden en kamelen.

forbidden city

Het laatste deel van de Transmongolië Express bracht ons naar de hoofdstad van het altijd drukke China. Een sterk contrast na het rustgevende Mongolië. In Beijing is er altijd wel wat te doen en onze vierenhalve dag in de stad waren te kort. Zweten tijdens de beklimming van een stuk van de Chinese muur, het wij-zijn-hier-alleen moment dat we ervaarden op diezelfde muur, het imposante en wereldberoemde terracottaleger en de panda’s met hoog knuffelgehalte in Chengdu.

chengdu panda

December

De eerste decemberdag brachten we door in het nationaal park in Jiuzaighou. Hier zie je de helderste meren, blauwerdanblauw, al was het ook wel wat teleurstellend voor mij door het feit dat bijna alle hiking trails gesloten waren. We reisden slechts twee weken door China en we komen er zeker nog eens terug. De chaos, de zeldzame rust, de mensen, het eten, het beviel ons eigenlijk allemaal veel beter dan eerst gedacht. Alleen dat gruwelijke gerochel, daar ga ik nooit aan wennen.

jiuzaighou-five-flower-lake

Vanaf Chengdu vlogen we naar Hong Kong voor enkele dagen: wééral een bestemming naar waar we willen terugkeren. Onze dagen hier vlogen voorbij en we bezochten nog maar een fractie van wat we wouden. Ook hadden we hier, voor de eerste keer deze reis, het gevoel dat dit een stad is waar we zouden kunnen wonen. Op een piepklein appartementje in een hoge toren, uitkijkend over de grote mierenhoop beneden, de groene heuvels en het water. Elke dag in een ander restaurant een nieuw, onbekend gerecht uitproberen en af en toe toegeven aan de herkenbare Westerse dingen.

Hong Kong

Maar dan was het alweer tijd voor de voorlaatste bestemming van dit jaar: de Filipijnen. Dit uitgestrekte land telt meer dan zevenduizend eilanden en we kozen er dan ook voor om ons te beperken tot de centrale eilandengroep Visayas. Jammer genoeg valt het weer hier wel tegen: een lekker warm temperatuurtje maar we hebben eigenlijk nog maar één echt zonnige dag gehad. De rest van de dagen kan de zon maar af en toe door het wolkendek breken en regelmatig worden we getrakteerd op stevige, tropische stortbuien. Zo ook die keer in Moalboal, toen we op de scooter zaten naar de Osmena Peak. Na meerdere stops om te schuilen voor de regen, gaven we onze tocht op na dertig kilometer. Drie dagen later zijn onze kleren eindelijk droog. 🙂 Het fijne zand van het bekende White beach in Boracay voelden we al tussen onze tenen, de watervallen in het midden van de natuur waar we helemaal alleen waren op Biliran en wat trager leven in Moalboal, waar we vijf dagen blijven hangen.

visayas

De rest van december brengt ons nog veel: hopelijk komen we schildpadden tegen tijdens onze snorkeltrip in Apo island. Maar ook plannen we nog om naar Bohol te gaan voor de kerstdagen waar we hopelijk iets of wat stabiel internet hebben voor een skypesessie met de familie. Onze grootste zorg hier is de keuze die we moeten maken tussen Siquijor en Malapascua (naast wat we vandaag aan eten). Heerlijk leventje hier dus.

Lees hier meer over onze Big Trip en laat hiernaast je mailadres achter zodat je geen enkele blogpost mist.

2017 gaan we inluiden in stadstaat Singapore! Dat zal dan ook het laatste land zijn dat we bezoeken dit jaar.

Scratchingmymap 2016 – eindstand?

Vorig jaar benoemde ik 2015 al als mijn favoriete reisjaar, maar 2016 wint big time. Het jaar waarin mijn droom om wat langer te gaan reizen werkelijkheid werd, dat kan dus niet anders dan een topjaar zijn. Ik organiseerde twee keer een blogevent in Leuven, ging uitwaaien aan de Belgische kust, deed vijf citytrips in Europa en een roadtrip door Frankrijk. Eind oktober was het dan zo ver: vanaf Sint-Petersburg tienduizend kilometer spoor vreten tot het midden van China. Waar mijn vliegtuiguren zich beperkte tot “slechts” 21,5 uur verdeeld over negen vluchten (waarvan de negende eind van de maand) zijn mijn uren in een trein dan weer overdonderend. Iets meer dan HONDERDEENENZEVENTIG uur denderde ik over een treinspoor. Een stapel nachten op hotel voor het werk en eind van de maand zal ik afklokken op maar liefst 82 nachten op reis, verdeeld over over meer dan vijftig verschillende bedden. Overnachtingsplaatsen die varieerden tussen smalle treinbedjes, brede hotelbedden, houten naar schaap ruikende bedden in een ger, harde en zachte hostelbedden, een luchtmatras in een tentje, een tweepersoonsbed en een stapelbed tussen de snurkende medereizigers. In totaal sliep ik dus een derde van het jaar in een ander bed dan het mijne.

Aantal landen bezocht:

Dit jaar bezocht ik al 11 landen, verspreid over 2 continenten. Dit waren België en Nederland maar ook het zuiderse Spanje en het onbekende Roemenië. Een roadtrip door Frankrijk en een familietrip naar Londen. Mijn gedroomde treinreis bracht me door het immense Rusland, Mongolië en China. Daarna ging de reis verder naar Hong Kong en de warme Filipijnen. Het twaalfde land van dit jaar zal Singapore worden, waar ik het nieuwe jaar ga inluiden. Hopelijk met knallend vuurwerk.

Scratching my map:

Van de elf/twaalf landen die ik bezocht dit jaar, zijn er zeven landen waar ik voor de eerste keer voet aan de grond zette. Dit waren Roemenië, Rusland, Mongolië, China, Hong Kong, de Filipijnen en Singapore. Dus zeven keer scratchingmymap, hoera!

Bezocht jij dit jaar een land, streek of stad voor het eerst?

Alvast fijne kerstdagen en een gezellig eindejaar gewenst en heel veel scratchingYOURmap in 2017!

facebooktwitterinstagram

19 december 2016
Kerstcadeautips voor alle types reizigers
24 december 2016
The Big Trip #7: over helderblauwe meren en het einde van een hoofdstuk

Comments

 • Lizette
  REPLY

  Wow, dat is een reisjaar om U tegen te zeggen! Super tof zeg, leuk overzicht is het geworden. Volgend jaar zal ongetwijfeld ook weer een mooi jaar worden. Ennuh, gefeliciteerd met je verjaardag!

  20 december 2016
 • Jenny - ikreis.net
  REPLY

  Wat een heerlijk jaaroverzicht! Je blog over die boomtenten had ik gemist, wat zien die dingen er grappig uit. Liggen ze een beetje comfortabel?

  Mongolië is fantastisch, helemaal met je eens. Zulke mooie landschappen…

  Ik bezocht twee nieuwe landen in 2016. Maar daarover volgende week meer ?

  20 december 2016
 • Ilona
  REPLY

  Wat een gaaf reisjaar is 2016 geweest. Het jaar van grenzen verleggen, veel nieuwe landen ontdekken en veel avonturen beleven. Met veel plezier heb ik vooral je Transsiberie avontuur meegelezen 😉 Geniet er nog even van op de Filipijnen.

  20 december 2016
 • Jessica | Corners of the World
  REPLY

  Je hebt weer lekker een paar nieuwe landen kunnen open krassen, heerlijk jaar heb je achter de rug hoor Lot! Hopelijk kan 2017 dit jaar nog wel overtreffen? 😉

  20 december 2016
 • Kirsten | Travelaar.nl
  REPLY

  Wauw! Een prachtig reisjaar idd! Hopelijk wordt 2017 net zo mooi. Al gaat dat vast lastig worden 😉 Een hele fijne jaarwisseling gewenst in Singapore en nog heeel veel plezier!

  29 december 2016
 • Linda | travellersoftheworld
  REPLY

  Wauw, wat een geweldig reisjaar! Zo gaaf dat jullie nu langer op reis zijn en naar Mongolië zijn geweest. Veel plezier nog op de big trip, geniet er van 🙂 Ben benieuwd naar je verhalen. Ik kon vorig jaar overigens vier landen krassen, aankomend jaar gaan we naar china voor het eerst, dan mag ik flink krassen :p

  7 januari 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.