Alles wat je moet weten over de Cinque terre

Alles wat je moet weten over de Cinque terre

De Cinque terre is een van de mooiste plekken in Italië of misschien wel zelfs van Europa. Je zag vast al de kleurrijke foto’s voorbij komen op mijn instagram. Wil jij deze vijf dorpen ook bezoeken? Hier vind je het complete overzicht voor een bezoek aan de Cinque terre. Hoe je er het beste raakt, waar je het beste overnacht en alle informatie die je nodig hebt voor jouw bezoek aan de regio.

Wat is de Cinque terre en waar ligt het?

De Cinque terre zijn vijf kleurrijke dorpjes aan de Italiaanse westkust in de regio Ligurië. Sinds 1997 zijn deze opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Gelegen in het gelijknamige nationale park, is de streek ideaal voor mooie wandelingen. Door zijn ligging langs de kustlijn ben je zeker van knappe uitzichten. De vijf dorpen zijn: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Ze hebben elk hun eigen karakter maar zijn alle vijf gekenmerkt door de kleurrijke gevels.

Cinque TerreManarola, Cinque terre

Bereikbaarheid Cinque terre

De regio is goed te bereiken met de auto, al zijn de vijf dorpen zelf wel slecht bereikbaar. Je kan het prima combineren met een roadtrip door Toscane zoals ik deed. Mijn volledige route vind je hier. Maar Cinque terre is ook uiterst geschikt voor een combinatie met een citytrip! Zo kan je een verblijf combineren met een citytrip in Pisa of Milaan. Vanuit Pisa sta je met de trein slechts in 45 minuten in La Spezia, het dorp ten zuiden van de Cinque terre. Dat kost je ongeveer tien euro. Vanuit Milaan doe je er 3 uur over tot Levanto, de noordelijke buurman. Een treinticket kost ongeveer twintig euro. In elk treinstation van de Cinque terre, ook dat van Levanto of La Spezia, kan je een Cinque terre kaart kopen.
Zin in roadtrip door Italië?

Cinque TerreOnderweg van Riomaggiore naar Manarola, wandelpad #1

Cinque terre wandelen of met de trein?

De regio is natuurlijk erom bekend dat je prachtige wandelingen kan maken tussen de verschillende dorpen. Tussen de dorpen lopen eenvoudig gezegd twee wandelroutes. De eenvoudigste en meest populaire “blauwe” wandelroute #2: de Sentiero Azzurro. Deze loopt langs de kust en bestaat uit vier aparte wandelpaden die de vijf dorpen verbinden. Echter zijn nu al enige tijd 2 trajecten gesloten: het bekende Via Dell’ Amore tussen Riomaggiore en Manarola en dat van Manarola naar Corniglia. . Dit zijn ook meteen de twee meest eenvoudige delen van de trail om te wandelen. De Via Dell’ Amore is ondertussen weer geopend voor een klein stukje. Hieronder geef ik je de afstand en een indicatie van de tijd die je nodig hebt tussen twee dorpen.
Route #2 afstand tijd
Riomaggiore – Manarola (gesloten nov 2018) 1.5 km 30 min
Manarola – Corniglia (gesloten nov 2018) 3 km 1 u
Corniglia – Vernazza 4 km 1.5 – 2 u
Vernazza – Monterosso 3.5 km 1.5 u
Een minder bekend wandelroute is wandelpad #1: de Sentiero Del Crinale. Dit is het zogenaamde “rode” pad en brengt je verder van de kustlijn. Hier zal je dus flink wat hoogtemeters moeten overwinnen, maar je wordt wel getrakteerd op prachtige uitzichten. Ook kom je onderweg ook onder andere kleine wijngaarden tegen, die gebouwd zijn tegen de steile heuvels. Deze Via Pescare dateert van in de Romeinse tijd en was vroeger een muilezelpad. Ter vergelijking: waar het blauwe pad tussen Riomaggiore en Manarola maar 1.5 kilometer bedraagt, goed voor 30 minuten wandelen, zal je op de rode route +/- 2u aan het klimmen zijn om de zes kilometer af te leggen. In de buurt vind je nog veel meer wandelroutes die je nog wat meer het binnenland inbrengen. Ben je niet zo van het wandelen? Ook dan kan je de Cinque terre bezoeken. Tussen La Spezia, Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso en Levanto rijdt de zogenaamde Cinque terre trein. Overdag rijdt deze elke tien minuten en de rittijd tussen twee dorpen bedraagt ongeveer zeven minuten. Cinque terre trein Je kan in elk dorp er dus voor kiezen of je de trein neemt, de blauwe of de rode wandelroute. Zo kan je dus naar hartenlust combineren. Als je ervoor kiest om het volledige traject te wandelen, moet je er vroeg uit of zou ik de wandeling spreiden over twee dagen. Daarom vond ik een combinatie tussen delen wandelen en enkele ritten met de trein ideaal. Zo combineerde ik het pittige rode wandelpad tussen Riomaggiore en Manarola (1u15) met een treinrit tussen Manarola en Corniglia. Daarna nam ik het blauwe pad van Corniglia en Vernazza (1u10) en de route tussen Vernazza – Monterosso legde ik noodgedwongen met de trein door een hevige regenbui. Al was ik achteraf wel blij want ik heb mijn kuiten nog dagenlang gevoeld zonder deze wandeling er nog extra bij! Tip! Draag degelijke schoenen en neem voldoende water mee. In de dorpjes vind je uiteraard wel de nodige verfrissing maar onderweg kom je langs geen enkele voorziening. Wil je de drukte en de hitte vermijden? Wandel dan bij voorkeur ’s ochtends en in de late namiddag. De paden zijn, met uitzondering van het geasfalteerde Via Dell’Amore, niet toegankelijk voor mindervalide mensen. Ook een buggy is niet te doen op dit traject omdat je er flink wat hoogtemeters overbrugt en er veel losliggende stenen op het pad liggen.

De vijf dorpen van Cinque terre op een rij

Riomaggiore en de pittig hike naar Manarola

Manarola

Tip: ga na een dag hiken heerlijk douchen en keer ’s avonds terug naar Manarola voor de zonsondergang.

Corniglia en de prachtige hike naar Vernazza

Vernazza en Monterosso

Vernazza is knap om te zien langs beide kanten. Zowel het eindpunt van de hike komende van Corniglia als een uitzichtspunt ongeveer tien minuten omhoog richting Monterosso bieden een uitzicht over de kleurrijke stad. Monterosso is niet het mooiste stadje maar heeft wel een zandstrand en in de zomer is het strand gevuld met kleurrijke parasols.

Cinque terre kaart

Cinque terre pas
Je moet twee keuzes maken als je een Cinque terre kaart wilt kopen. Wil je er een met of zonder toegang tot de trein? En voor hoeveel dagen wil je de pas? Onderstaande prijzen waren geldig in 2017.
Cinque terre card prijs hoogseizoen 1/4 – 1/11 prijs laagseizoen 2/11 – 31/3
1 dag €7.5 €7.5
2 dagen €14.5 €14.5
1 dag met trein €13 €16
2 dagen met trein €23 €29

Waar verblijven

Er zijn enkele campings in Levanto voor de budgetreizigers. Wil je toch op hotel blijven? Dan raad ik je aan om in Levanto of La Spezia te verblijven. Heb je meer te spenderen, dan kan je verblijven in een van de dorpen zelf, maar hier geldt, hoe vroeger je boekt, hoe meer keuze je hebt. Lijkt een bezoek aan de Cinque terre jou wat? Zou je het combineren met een citytrip of als onderdeel van een roadtrip door Italië?

 facebooktwitterinstagram

17 augustus 2017
Roadtrip: de complete gids voor een week naar Toscane
29 augustus 2017
Doelen en bucketlist update

Comments

 • ivonne
  REPLY

  Oooh, heerlijk. Dit staat al zo lang op de verlanglijst. Zag jullie foto’s al en had er gelijk weer helemaal zin in! Jaren geleden waagde ik met vriendlief een poging in het hoogseizoen, maar we konden niet eens een leuke camping vinden. Uiteindelijk zijn we doorgereden naar Toscane, ook helemaal super maar anders. Opnieuw verliefd!

  23 augustus 2017
 • Anita
  REPLY

  Handig artikel. Voor mij niet echt nodig, want ik ben er al eens geweest. Heb gewoon even genoten van je foto’s, want wat is dit toch een prachtig stukje Italië. Kom zeker nog eens terug!

  26 augustus 2017
 • Sanne
  REPLY

  Handig overzicht. Ik ben er nooit geweest maar dat gaat zeker nog eens komen.

  28 augustus 2017
 • Mirre
  REPLY

  Dat lijkt me een fantastische regio om een keer te gaan wandelen. Is dit trouwens ook op de fiets te doen? 🙂

  28 augustus 2017
 • Jenny
  REPLY

  Zo mooi! Het lijkt me heerlijk om hier een keer een wandelvakantie te plannen. Alleen de drukte staat me een beetje tegen…. misschien een keer in het voorseizoen.

  29 augustus 2017
 • Tineke Koning
  REPLY

  Nog een weetje, wist je dat Cinque Terre het meest gefotografeerde plek is in Italie? Wij zouden vorig jaar hier naar toe, maar hadden zo veel regen dat het onmogelijk was om met de trein naar Cinque Terre te gaan. Dit staat zeker nog op mijn lijstje

  1 september 2017
 • Carolien
  REPLY

  Toevallig had ik het er gisteren over met een vriendin. Dat hier wandelen ons zo mooi leek. Wie weet doen we het nog eens een keertje. Ik ga je post met haar delen ?

  1 september 2017
 • Yvonne
  REPLY

  Handige post! Wij waren jaren geleden al in Cinque Terre en ik vond het er zo mooi! We deden dit als dagtrip vanaf een plek op een uurtje afstand. Prima te doen, maar natuurlijk wel anders dan in Cinque Terre zelf verblijven. We hebben toen van het eerste t/m het 4de dorp gelopen en de boot terug genomen. Het 5de dorp…daarvoor moeten we nog altijd eens terug. 🙂

  2 september 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.