Scratchingmymap in december: jarig zijn in Amsterdam

Amsterdam Light Festival

Scratchingmymap in december: jarig zijn in Amsterdam

Winter is coming! De eerste sneeuw was een feit en pakjes verschenen en verdwenen onder de kerstboom. December is een maand vol cadeautjes (en de bijhorende cadeautjesstress) en gezellige familiefeesten en het is voor mij nog meer een maand van terugblikken en vooruitkijken. Niet alleen omdat het de laatste maand van het jaar is, maar ook omdat ik dan mijn verjaardag vier (de 29e alweer – big 3-0 coming up next year!).

Zelf lees ik altijd graag wat reisbloggers zoal uitsteken in hun dagen, daarom schrijf ik hier over de fijne dingen die ik deze maand gedaan heb. Misschien volgt er over een van deze later nog een apart artikel, misschien ook niet. Wat deed ik zoal in december? Mocht ik nieuwe landen van mijn scratchmap scratchen? Je leest het hier.

Nieuwe plaatsen ontdekken

In december ben ik jarig (hoera!) en trokken we voor twee dagen naar Holland. Dat mag ik zeggen want we gingen namelijk naar Noord-Holland in Nederland. Iets na de middag kwamen we aan bij de Zaanse Schans, een gebied dat door de jaren heen een belangrijke rol speelde in de industrie en welvaart van de regio. We bezochten het Zaans Museum en kwamen meer te weten over de geschiedenis van de regio. Wat later ritsten we onze jas dicht, tot onder onze oren als het kon, en maakten we een wandeling langs en tussen de verschillende molens. Uiteraard konden we er niet aan weerstaan om even te stoppen bij het Cacaolab van Zaans Gedaan en maakten we er ambachtelijk (harde arbeid zeg ik je!) een eigen brokje chocolade.

Bij het vallen van de avond parkeerden we de auto in een van de P+R parkings van Amsterdam en na een korte metrorit konden we inchecken in ons hotel voor vanavond. Het hippe Qbic Amsterdam Zuid: de kamer is eenvoudig maar hip ingericht met een goede douche en prima bed. Alleen de hoofdkussens konden beter. Ideale uitvalsbasis voor een kort weekendje Amsterdam! Al snel gingen we naar het centrum: ik had namelijk gereserveerd bij het hippe Kanarieclub in de Foodhallen. Hier had ik héél even spijt van toen ik langs al de leuke zaakjes in de Foodhallen liep: zoveel keuze en het zag er allemaal even lekker uit! Maar wat later bracht het heerlijke menu van de Chef daar verandering in: op een gezapig tempo werden ons vier gerechten voorgeschoteld die er allemaal even lekker uit zagen. En dat gelukkig ook waren. Behalve het dessert: de tiramisu met groene thee kon ons niet bekoren.

Omdat boottochtjes altijd fijn zijn (behalve very bumpy ones zoals in Cambodja!) konden we de kans niet laten schieten om een boottocht te maken langs het Amsterdam Light Festival. Nog tot en met 21 januari heb je er ’s avonds zowel op het land als op het water intrigerende lichtkunstwerken. Zo is er een lichtgevend stratenplan van Amsterdam waar je onder vaart, vaar je door een tunnel van licht, is er een werk dat verandert op het ritme van je boot en ook het langste kunstwerk ter wereld loopt letterlijk als een rode draad over heel het parcours. Echt een aanrader als je in de Nederlandse hoofdstad bent! Er zijn veel rederijen die de tocht aanbieden, maar ik kan je van harte booot.nl aanraden (geen typefout). Het is een kleine maatschappij met 1 nieuwe, schone en gezellige zwarte boot en zowel de kapitein als de gids zijn ontzettend vriendelijk en enthousiast. Heb je geen zin om met honderd op een grote boot te zitten? Voor het Anne Frankhuis, kan je jouw kaartje kopen bij de schipper.

Op mijn verjaardag zelf sliepen we uit en gingen we daarna ontbijten bij The Breakfast Club met pancakes (want hallo ik ben jarig!). De rest van de dag vulden we met wat shoppen en door de stad te kuieren en ook bezochten we de Banksy en Roy Liechtenstein tentoonstelling in het Moco Museum. Vlak voor vertrek gingen we nog wat eten tussen de tropische planten bij Bar Botanique en dan was het tijd voor de trip naar huis. Echt een heerlijk verjaardagsweekend!

Maar ook dichtbij huis ontdekte ik een nieuwe plek: het gezonde Life Bar in de Parijsstraat in Leuven. Waar vroeger koffiebar Swartehond zat, waar ik al eerder met Marijke was geweest, gingen we nu brunchen bij de nieuwe healthy kid on the block. Een overheerlijke smoothiebowl met een cappuccino erbij en we waren weer blij. Eerder op de maand gingen we ook langs bij Hal 5, een van de nieuwe plekken in de stad. In een voormalige spoorwegwerkplaats huizen er nu vijf eetzaakjes en een sociale kruidenier en is er ruimte voor fijne initiatieven op vlak van bijvoorbeeld duurzaamheid. Leuke plek en we aten heerlijk van de Libanese streetfood bij Beirut, maar echt warm is het er niet dus na een tijdje waren we een beetje verkleumd.

Het dagelijkse leven

In december ging ik natuurlijk cadeautjes shoppen zodat ik enkele mensen blij kon maken met kerst en nieuwjaar. Zelf kreeg ik ook hele leuke cadeau’s voor mijn verjaardagkerstnieuwjaar (Ene pot nat! Hoera voor #teamdecember). Met mijn verjaardag kreeg ik van mijn vriend onder andere het superleuke gezelschapsspel Ticket to Ride Nordic Countries: ik heb na twee weken al de tel kwijt over hoeveel we het al gespeeld hebben. Zo leuk vinden we het! Maar ook kreeg ik enkele fijne boeken vol inspiratie: zowel met reisinspiratie (Zweden in de zomer!) als interieurinspiratie. Jij denkt nu misschien, huh interieur? Ja hoor, een van mijn andere grote interesses is design en architectuur, een kant die op mijn blog niet zo vaak naar boven komt. En vanaf nu komen die boeken ook echt van pas want december stond ook in het teken van lening- en andere huizenstress. Maar we hebben onze handtekening gezet: wij zijn sinds begin 2018 trotse eigenaars van een stukje bouwgrond! Heel veel zin in dit nieuwe hoofdstuk en de nieuwe uitdaging/projectje/thuis. Dit jaar zal dan ook voornamelijk in het teken staan van dit nieuwe project, maar wees gerust; het zal hier niet plots een lifestyleblog worden. En ik heb nog meer dan genoeg verhalen in mijn hoofd van voorbije trips om hier nog een jaar te vullen. 🙂

Wat ik nog meer deed deze maand? Weer een stapel gezellige avondjes met vrienden en familie, bloemen krijgen van het lief omdat we vanaf december wettelijk samenwonend zijn, een avond met een legendarische chocomousse, een nieuw favoriet gezelschapsspel ontdekken en een hele avond praten met oma: it’s the little things in life. <3 Oh ja en het sneeuwde ook enkele dagen waardoor autorijden met met een auto met achtertractie toch plots een dingetje wordt. Schuiven met die (auto)poep!

Dingen waar ik blij van word

Op negen december organiseerde ik een blogevent in Leuven voor de derde keer alweer. Ik mocht de leuke Karlijn, Robert en Christophe rondleiden in Leuven. Het werd weeral een gezellige dagje en dit blijft voor herhaling vatbaar. Ik vind het zo fijn om mijn liefste Leuven te tonen!

Blogpret

Ook deze maand had ik niet zo veel zin in instagram en plaatse ik maar een filmpje met hierin mijn favoriete kunstwerk van het Amsterdam Light Festival. Wel vond ik het leuk om veel op mijn stories te delen: niet alleen over Amsterdam maar ook over de kleine dingen van elke dag. In december schreef ik zes artikels: een terugblik op november en natuurlijk kan ook ik niet achterblijven als het gaat over een terugblik op 2017. En lijstjes en Lotte, dat gaat nu eenmaal heel goed samen. Zo schreef ik hoe mijn reisjaar er in 2017 uit zag (spoiler: heel leuk!) en vond ik het tof om eens te kijken welke de minst populaire artikels waren (aka de flops van 2017). Ook schreef ik over mijn liefste Leuven in de winter en al de fijne dingen die je dan in de stad kan doen. In november ging ik naar Oslo en nu vertelde ik jou waarom de Oslo Pass écht de moeite waard is en met welke budgettips je flink wat kan besparen bij je bezoek aan deze Scandinavische stad.

 

Wel plaatste ik veel op Instagram stories: zo konden jullie al meereizen naar de Zaanse Schans en Amsterdam. Volg me zeker op instagram als je meer wilt zien.

Scratching my map

Aantal landen bezocht: 2. In eigen land mocht ik mijn liefste Leuven laten zien aan enkele gezellige blogcollega’s en voor mijn verjaardag trok ik naar Amsterdam.

Aantal nieuwe landen: 0. Maar zoals je in mijn jaaroverzicht van 2017 al kon lezen, mag ik echt he-le-maal niet klagen (en dat doe ik ook niet!)

Vooruitzichten voor januari/2018?

2018 zal een jaar zijn waarin het reizen op een flink lager pitje gezet wordt doordat we (jippppppiieeeee!) aan de bouw van een eigen huis gaan beginnen. De knip gaat dus op de portemonnee, even geen tripjes en (bijna) elke euro zal richting onze nieuwe woonst gaan (al gaan we toch ook even een speciaalbiertje drinken op onze aankoop). Maar voor scratchingmymap zal dit niet veel gevolgen hebben: ik heb namelijk nog meer dan genoeg verhalen in mijn hoofd en verwacht je ook aan nog een stapel praktische reisblogs met routes, budget en tips voor verschillende bestemmingen in Europa en Azië. Dus ik zie jullie héél graag in 2018!

Wat zijn jouw plannen en vooruitzichten voor 2018?  Staan er fijne reizen op de planning?

 facebooktwitterinstagram

1 januari 2018
3x het beste van 2017
26 januari 2018
De mooiste architectuur in Oslo

Comments

  • Marijke
    REPLY

    Haha, sinds onze Italië-reis zijn de standaarden voor tiramisu natuurlijk natuurlijk wel heel hoog geworden 😉 Die coverfoto is echt supermooi!!

    14 januari 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.