In mei volgde ik een cursus smartphone fotografie in het Museum M in Leuven. Aangezien ik zelf een echte fotografieleek ben, leek het mij leuk om jou wat van de tips te delen die ik opgestoken heb.
Iedereen heeft een smartphone en de kwaliteit van het ingebouwde fototoestel is best goed. Zelf neem ik nog steeds een behoorlijk groot deel van mijn foto’s met mijn iPhone. Gewoon omdat het zo eenvoudig is. Ik hem ‘m altijd bij en met een tikje heb je het moment vastgelegd. Je hebt dus helemaal geen fancy fototoestel nodig om leuke foto’s te maken.
Smartphone fotografie: enkele tips
1 Perspectief / positie
Bekijk het eens vanuit een andere hoek! Ga op je hurken zitten of sta op een stoel. Een leuke opdracht die ik kreeg tijdens de workshop was om tien verschillende foto’s te trekken van hetzelfde voorwerp. Probeer het zeker zelf eens!
2 Licht is alles
Golden hour of juist het blue hour? Het uur na de zonsopgang of voor de zonsondergang zijn de favoriete tijdstippen van fotografen om hun onderwerp vast te leggen. Maar natuurlijk kan je ook gedurende de rest van de dag leuke foto’s maken! Speel met het licht: zo mag je nooit tegen de zon in fotograferen, al kan nét die overbelichting voor een fijn effect zorgen. Met je iPhone kan je ook de belichting in je foto aanpassen. Geef een tikje op het scherm voor focus en dan schuiven voor de belichting bij te stellen.
Een foto die is geplaatst door Lotte (@scratchingmymap) op
3 Kadrering
Sommige onderwerpen zijn prachtig “ingekaderd”. Zoek een natuurlijk kader en zo krijgt jouw onderwerp de aandacht die ‘m verdient.
Een foto die is geplaatst door Lotte (@scratchingmymap) op
Een foto die is geplaatst door Lotte (@scratchingmymap) op
4 Reflectie
Een regenachtige dag hoeft nog niet te betekenen dat je geen leuke foto’s kan maken. Zo kan zelfs een plas water zorgen voor een prachtige reflectie van gebouwen. Onderstaande foto nam ik tijdens een fietstocht in Ubud in Indonesië. Midden tussen de ondergelopen rijstvelden zag ik dit beeld.
Een foto die is geplaatst door Lotte (@scratchingmymap) op
5 Symmeterie of juist niet
Het menselijk oog ziet graag symmetrie. Of zet je onderwerp eens niet in het midden en gebruik de 1/3 regel. Hierbij verdeel je denkbeeldig je beeld in 9 vakjes. Plaats de horizon bijvoorbeeld op 1/3 voor een focus op het indrukwekkende wolkendek of stralende zon, of juist op 2/3 zodat de voorgrond met de aandacht gaat lopen.
Een foto die is geplaatst door Lotte (@scratchingmymap) op
6 Details
Inzoomen op een detail zoals een bij op een bloemblaadje? Of juist het hele plaatje voor een indrukwekkend uitzicht weer te geven?
Een foto die is geplaatst door Lotte (@scratchingmymap) op
7 Zorg voor een referentie
Onderstaande foto laat mooi zien dat ik groter ben de Fernsehtrum.
Een foto die is geplaatst door Lotte (@scratchingmymap) op
8 Lenzen
“Echte” fotografen hebben vaak enkele lenzen voor hun fototoestel. Dit bestaat ook in de minivariant voor je smartphone! Men sprak hierover op de workshop en ik vind dit zo’n leuk idee dat ik mij ook een setje heb aanschaft. In deze set zit een fish eye lens, een wide angle lens en een macrolens voor details. Ik heb ze nog niet helemaal onder de knie maar ga ze binnenkort uittesten. Vooral de macrolens begrijp ik nog niet helemaal. 🙂
Je ziet het, ik ben verre van een expert en heb nog veel te leren. Binnenkort ga ik op roadtrip door de Provence en dat lijkt me ideaal om de boeken die ik kreeg voor mijn verjaardag en deze lenzen eens uit te gaan proberen!
Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. Bij smartphonehoesjes.nl vind je niet alleen lenzen, maar ook andere handige reisaccessoires zoals powerbanks. Dit zowel voor je iPhone of Samsung maar ook One Plus 3 hoesjes zijn hier te vinden. Ik mocht de lenzen houden maar ik geef zoals steeds mijn eigen mening. Heb je hierover vragen of wil je ook samenwerken, aarzel niet om mij te contacteren.
Joanne zegt
Goede tips! En die eerste foto is erg gaaf! 🙂
lottevdw zegt
Bedankt Joanne, leuk om te horen. 🙂