De Nederlandse Provincie Brabant organiseerde in september voor de tweede keer een succesvolle editie van de Brabantnacht. Op deze avond openen de leukste plekken van de provincie ook een keer ’s avonds en zetten ze deze plekken letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. Want in het donker, zie je meer! Waar ik vorig jaar op ontdekking ging in Breda, koos ik nu bewust voor een plek waar ik, in alle eerlijkheid, nog nooit van gehoord had. Het kleine Nuenen, een plek die een belangrijke rol gespeeld heeft in het leven van schilder Van Gogh.
Het meeste reis ik met mijn vriend, soms met vrienden of met mijn zus en af en toe ook alleen. Maar een trip met mijn mama was alweer jaren geleden en omdat Van Gogh één van haar favoriete schilders is, twijfelde ik geen seconde om haar mee te vragen naar deze bijzondere beleving.
Van Gogh in Nuenen
De bekende Nederlandse schilder Vincent Van Gogh schilderde “slechts” een tiental jaar van zijn leven en hiervan bracht hij er twee door in Nuenen. Hij woonde een tijdje in de schuur bij zijn ouders en later verhuisde hij naar de bijbouw in de pastorie. Hij was duidelijk geraakt en geïnteresseerd in het dagelijkse leven in het dorp en dat zie je aan zijn werken. Regelmatig schilderde hij bij mensen thuis, om zo het leven van de gewone mens in beeld te brengen. Een van zijn beroemdste schilderwerken, de Aardappeleters zijn gemaakt in Nuenen. Waarom ik in het meervoud spreek, vraag je je vast af? Omdat er van dit schilderij drie versies zijn. Bijzonder om de gelijkenissen en verschillen te zien tussen de drie werken: je kan twee van de drie exemplaren terug vinden in het Van Goghmuseum in Amsterdam. Dat museum is ook meteen de plek die de meeste mensen kennen als ze aan Van Gogh denken. Je kan hier veel van zijn prachtige werken bewonderen, maar als je de man achter de schilder wilt leren kennen, dan is Nuenen een aanrader. Of nog beter: combineer ze. Ga eerst naar Nuenen en ga daarna zijn werken bewonderen in Amsterdam.
In Nuenen voel je je dicht bij Van Gogh: je hebt er talloze plekken die een rol speelden in zijn leven of die hem inspireerde tot meerdere kunstwerken. Het dorp is klein dus je kan de buurt prima te voet verkennen maar ook is het heel leuk om een fiets te huren zodat je ook de regio er rond kan bezoeken. Start je bezoek bij het Vincentre: een museum dat anders is dan “normaal”. Hier vind je geen grote hallen vol kunstwerken, maar verschillende ruimten waar je telkens op een andere manier Vincent Van Gogh leert kennen. Je leert hem dus kennen als mens én als kunstenaar. Je leert ook zijn vader en één van zijn grote liefdes Margot wat beter kennen door letterlijk in hun kleerkast te kijken. Ook speelt er een film die je in zeven minuten een beter inzicht geeft in zijn diepgaande interesse met de inwoners van Nuenen en waarom zijn werken in deze periode misschien wel donker lijken maar eigenlijk veel kleur bevatten. Wat ik ook bijzonder vond is dat ze bepaalde plekken digitaal tot leven brengen.
Vlakbij het Vincentre vind je de woning van Margot “Nune Ville”, op zaterdagnamiddag kan je deze woning zelfs bezoeken. De dame die er nu woont, heeft er zelfs een heuse stijlkamer ingericht, zoals in de tijd van toen. Na het bezoek aan Vincentre, wandel ik, onder begeleiding van een boeiende gids, met veel kennis van zaken, Nuenen in. Het Van Goghplein en vele straten die vernoemd zijn naar vrienden van hem, passeren de revue maar ook zien de de bekende aardappeleters in 3D in het park. Je kan zelfs bijna mee aan tafel schuiven! Ik verbaas me over hoe klein een boerenwoning toen was, ze verdwijnt bijna tussen de statige huizen die ondertussen haar buren zijn geworden. Maar ook het ouderlijk huis van Vincent, dat momenteel nog steeds bewoond wordt, wandel je voorbij. Een leuke tip: ga het kleine straatje “Achter de Heggen” in naast de woning en wandel langs de haag. De buitengevel die je ziet, is de schuur waarin Vincent een tijd zijn atelier had. Het valt je ongetwijfeld op hoe weinig ramen er zijn!
Loop nog verder door tot je een gat in de haag ontdekt: hier heb je een mooi uitzicht over de vijver en de kerk, een van de tekeningen die Van Gogh in Nuenen maakte. Op maar liefst 24 plekken vind je informatiepanelen, waarvan het merendeel met geluid, die je wat meer vertellen over de plek en het belang van Nuenen in Van Gogh’s leven. Een andere fijne plek in het dorp is het Van Gogh kerkje, waar zijn vader dominee was. ’s Avonds wordt het mooi verlicht en sinds kort kan ook af en toe het kerkje bezoeken. Deze is geopend op de tweede woensdag en laatste zondag, telkens 13u30-17u00 in de maanden april tot en met oktober. Speciaal voor de Brabantnacht was het Van Gogh kerkje geopend, maar kroop een actrice in de huid van Vincents geliefde Margot en gaf zijn ons een inzicht in ‘haar’ Vincent. Daarna toverde een prachtige dame op stelten de mooiste tonen uit haar harp, een instrument waar ik nog nooit eerder een optreden van hoorde.
Dit is allemaal prima te voet te bezoeken, maar het leuke aan een fiets, is dat je ook verder gelegen plekken kan bezoeken. Zo kan je ook de Opwettense watermolen en de Collsche molen bezoeken die Van Gogh ook vereeuwdigde op doek in zijn tijd in Nuenen. Ik kroop ’s avonds op een Brabantfiets, een klein avontuur op zich, zo’n fiets met een achteruittraprem en fietste over “The Starry Night”. Een fietspad geinspireerd op dit werk van Vincent Van Gogh, door kunstenaar Daan Roosegaarde. Wacht tot de zon echt een tijd onder is, zodat je echt in het donker over het fietspad gaat. Zo komt het lichtgevende pad het beste tot zijn recht.
Kan ik dit arrangement ook een andere keer doen?
Natuurlijk kan je dit niet het volledige Brabantnacht arrangement doen, maar je kan dit wel overdag doen! Via Visit Brabant kan je een actueel overzicht vinden van al de activiteiten rond Vincent Van Gogh. Bezoek dus zeker het Vincentre in Nuenen, of dus het Van Gogh Village Museum zoals het nu heet. Informeer ook zeker bij hen voor het huren van fietsen.
Zeker als je graag het lichtgevende fietspad een keer wilt ervaren, is het fijn om te overnachten in Nuenen. Het Parkhotel Auberge Vincent is een prima hotel in het centrum van het dorp. Vlakbij de aardappeleters in 3D in het park en met een fijn ontbijtbuffet ’s ochtends.
Nuenen is ook ideaal om te combineren met een bezoek aan het nabijgelegen Helmond of het hippe Eindhoven. Brabant is ideaal voor een shortstay: even genieten van een weekendje weg, zonder ver te moeten reizen.
Geef een reactie