In augustus neem ik je elke dinsdag mee op reis naar Thailand in deze Thailand Tuesday! Deze week neem ik je niet mee naar één specifieke locatie maar geef ik je tien praktische tips voor jouw reis door Thailand. Van reizen in het regenseizoen tot hoe dat je nu zelfstandig een daguitstap kan maken, lees je mee?
Thailand was onze tweede kennismaking met Azië: in juli 2014 reisden we drie weken met de trein, bus, boot en het vliegtuig door dit populaire backpackersland. Benieuwd naar onze volledige route? Die vind je hier en hier.
1 Spreek een woordje Thai
Leer hoe je hallo, alstublief en dankjewel zegt en je ziet meteen dat mensen je een extrawarme glimlach toewerpen. Durf ook te vragen naar de juiste uitspraak, men leert het je graag! In Thai heb je trouwens verschillende “achtervoegsels” voor mannen en vrouwen, respectievelijk iets dat lijkt op “krap” en “kaa”. Zo is hallo voor mannen sawadii khrap en voor vrouwen sawadii kha en dankjewel khop khun krap/kaa.
2 Wees respectvol
Op sommige plaatsen lijkt Thailand wel de nieuwe Lloret del Mar, vol feestende en zuipende backpackers die in bikini een tempel binnen lopen of hier bierflesjes op het strand laten liggen. Wees dus respectvol voor niet alleen de mensen maar ook voor de natuur of cultuur. Je gaat op reis voor indrukken op de doen van een andere omgeving en samenleving, gedraag je er dan ook zo naar.
3 Een sjaal is een onmisbaar accessoire
Een sjaal is het meest multifunctionele kledingstuk dat er maar bestaat. Ideaal voor je mee te bedekken in tempels (zie punt twee), op op strand te liggen, om snel over je bikini aan te trekken als kleedje, om je wat warm te houden in die bus met de airco op standje zuidpool, om al je was in te draaien als je je was wilt laten doen maar geen plastic zak mee hebt (dat andere multifunctionele item dat nooit mag ontbreken in je backpack)…
4 De trein nemen is (bijna) even eenvoudig als in je eigen land
In de treinstations kan je A4’s vinden met hier alle treinroutes op met complete informatie. Zowel de treinnummers, de beschikbare klasses (bedden of stoelen in eerste of tweede klasse), alle stations waar deze trein stopt als de tijdstippen waarop. Ze zijn opgedeeld in de grote routes: de noordelijke route is deze tussen Bangkok en Chiang Mai, de zuidelijke diegene die via Surat Thani helemaal tot in Maleisië loopt, de westelijke gaat via Kanchanaburi naar Nam Tok en de oostelijke gaat tot aan de grens met Cambodja. Ook de lijn die tot de grens met Laos gaat, vind je op een apart overzicht. Zo heb je dus op één papier een overzicht van alle treinen die in ‘jouw’ richting gaan, zo kan je dus eenvoudig zien welke mogelijkheden je hebt voor een route en heb je aan het loket onmiddellijk een alternatief mocht de trein van jouw voorkeur, vol zitten.
5 Laat je niet afschrikken door het regenseizoen
Neem het regenseizoen met een korrel zout: pak je regenjas zeker in maar staar je hierop niet blind. In juli hadden wij overdag stralend weer, en bij het vallen van de avond een verfrissende regenbui en daarna was het weer droog voor de rest van de avond. In Ko Samui was het bijvoorbeeld stralend weer maar in Ao Nang hebben we weinig zon gehad. Het is dus niet zo dat regenseizoen wilt zeggen dat het non-stop regent, het is België niet. 😉
6 Ding af, maar met mate.
Afdingen mag, of moet zelfs bij aankoop van dat ene T-shirtje, losse broek met print, souvenir of zelfs op de prijs van je overnachting. Het is een onderdeel van de cultuur en part of the game. Bedenk dus hoeveel je wilt betalen voor jouw souvenir en ga er dan ook voor maar overdrijf niet. Wees niet boos (mag je nooit doen trouwens) als je een halve euro boven jouw “ideale” prijs zit. Twintig baht is een portie rijst en betekent meer voor hen dan jouw halve euro die je anders toch maar in de wasmachine of de drankautomaat ziet verdwijnen. Verlies je dus niet in die andere munt en hou de wisselkoer wat in je achterhoofd.
7 Ken de prijzen
Onderhandelen met mate wilt niet zeggen dat je ‘afgezet’ wilt worden. Zoek dus wat de prijzen van ritten op, bijvoorbeeld van de ferryhaven naar het centrum, zodat je niet teveel betaald en kan onderhandelen met een doel. Even op google, tripadvisor of Thorn Tree van Lonely Planet ingeven en je vindt al snel een richtprijs.
8 Natuurlijk kan je zelf een uitstap regelen.
In Ayutthaya raak je perfect zelf vanuit Bangkok met de trein of bus heen en terug op dezelfde dag mocht je dat willen. Ook een daguitstap naar Sukothai vanuit Phitsanulok, waar je aankomt met de trein, is perfect alleen te organiseren. Enige vereiste? Dat je vroeg uit de veren kan. Loop ’s ochtends naar het treinstation van Phitsanulok, steek het rondpunt over en loop links de straat in tot aan de 7/11. Daar tegenover heb je een bushalte voor bussen richting het centrale busstation, iets uit het centrum van de stad. Dit kost maar enkele baht en na een kwartiertje kom je aan in het busstation. Hier loop je gewoon naar de ticketbalie, negeer dus even de charmante heren aan de ingang die jou kaartjes willen verkopen, en vraag naar een busticket voor Old Sukhothai. Dit is de oude stad zelf en niet de nieuwe stad, waar je niet veel verloren bent. Voor zestig baht per persoon, oftewel anderhalve euro, sta je op een uurtje vlak aan de ingang van de oude stad. De terugweg was wat lastiger omdat je hier niet echt een centraal busstation hebt: hier namen we een minibus tot het New Sukothai, waar we dan een bus namen tot Phitsanalok. De bus rijdt op de terugweg door het centrum, dus wij zijn dan ook hier uitgestapt in plaats van tot het einde van de rit te blijven zitten. Wij betaalden voor onze twee minibussen en twee busritten, voor twee personen slechts zeven euro in totaal. Ter plaatse huurden we een fiets zodat we de verschillende tempels zelf konden bezoeken. Een stuk goedkoper dus dan wanneer je een georganiseerde uitstap zou boeken.
9 Google maps is jouw redder in nood.
Als je toegang hebt tot wifi, open dan de google maps app en zoom wat in op de straten van de stad waar je heen gaat. Zo kan je ook offline je weg terugvinden in de wirwar aan straten in Bangkok, weet je perfect hoe ver het nog is naar jouw bestemming en kan je wat kijken of waar dat leuke café dat je onderweg spotte, juist is.
10 Lach
En de gouden tip die altijd werkt: SMILE!
Deze artikels vind je ook vast leuk:
Een complete route om drie weken te backpacken door Thailand.
De historische plek Kanchanburi
Relaxen in het chille Chiang Mai
Fietsen door de tempelstad Ayutthaya
Een dag in de oude hoofdstad Sukhothai
Bangkok: you hate it or you love it
Scratchingmymap deelt al sinds 2014 gratis reisgidsen, routes, budgettips en meer. Als je mij wilt steunen, kan dat door mij op een virtuele koffie te trakteren. Dankjewel!
Yvonne zegt
Ik zou heel graag weer eens naar Thailand willen, maar heb me tot nogtoe steeds wel laten tegenhouden door dat regenseizoen… niet nodig dus. Had al eerder gelezen dat Samui en de 2 buureilanden daar best meevallen in het regenseizoen, maar zou graag nog wat meer zien van het land… geen idee wat verder nog “drogere” plekken zijn in juli/aug.
Judith | Worldwife zegt
Handtige tips Lotte! Ik neem ze zeker mee voor mijn reis die nu steeds dichter bij komt.
lottevdw zegt
Leuk om te horen Judith! Jaaaa, jij mag fijn aftellen he?!