Sommige landen zijn zo groot, hebben zoveel te bieden of zijn nu eenmaal favoriet waardoor je er met plezier een tweede (of derde of vierde…) reis naar toe boekt. Thailand (en Indonesië!) is zo één van die landen voor mij. Alweer acht jaar geleden reisden we voor de eerste keer door Thailand en doorkruisten we het hele land. Dit keer namen we een iets rustiger reistempo. We hielden we de reisafstanden wat korter door “enkel” door het zuiden van het land te reizen. Voor wie denkt dat het zuiden van Thailand enkel paradijselijke stranden en eilanden te bieden heeft, heeft het mis. Ik geef je graag reisinspiratie met deze route, en combineer ze naar eigen voorkeur met mijn route voor een eerste keer Thailand.
Een overzicht met handige links naar het juiste deel in het artikel:
Budget
In Thailand betaal je met Thaise baht en op dit moment (juli 2022) is één euro ongeveer THB 37 waard. Je zal dus maar al te vaak met flink wat briefjes rondwandelen, zeker als je even naar de bank bent geweest. Reizen kan je zo goedkoop en zo duur maken als je zelf wilt, maar ik raad je aan om ongeveer €35-40 per persoon per dag te budgetteren. Je kan prima rondreizen met de trein of minibus en ter plekke is het fijn om een scooter te huren zodat je zelf vrij bent om te gaan waar je wilt. En natuurlijk kan je overal een taxi of tuktuk nemen naar waar je wilt. Goedkoper kan het zeker, maar ik ga mezelf geen heerlijke, versie smoothie of een koud biertje bij sunset ontzeggen, als ik daar zin in heb.
De Thaise eilanden hebben ook talrijke duikspots dus als je graag je PADI haalt op pakweg Koh Tao of wat meer duikervaring wilt opdoen, voorzie hiervoor dan ook wat extra budget. Het zou namelijk zonde zijn als je een prachtige ship wreck dive aan je voorbij moet laten gaan omdat je er simpelweg geen rekening mee gehouden hebt.
Vliegtuigtickets kan je vanuit België of Nederland vinden voor ongeveer €400-600. Je landt dan in Bangkok, of eventueel in Phuket. Voor de rest heb je redelijk veel kleinere luchthavens doorheen het land zoals in Chiang Mai, Krabi of Surat Thani waar meerdere low cost maatschappijen verschillende vluchten op aanbieden.
Thailand route door het zuiden
Ik postte al eerder een route die je doorheen heel Thailand neemt. Deze keer reisde ik “enkel” door het Zuiden van het land. Maar voor je denkt dat ik enkel aan eilandhoppen deed, ook het zuiden is gevarieerd en bied je cultuur & natuur bovenop de heerlijke stranden en snorkelavonturen.
Dag 1-2: vlucht
Jouw vlucht vanuit België of Nederland brengt je in 1-2 dagen tot Bangkok afhankelijk van je reistijden. Een rechtstreekse vlucht is zo’n 11u, en met een korte overstap tel je best op zo’n 16h.
Bangkok is een heerlijke stad, maar ik zou aanraden om je bezoek tot het einde van je trip te houden. Je kan namelijk ook goed shoppen in de Thaise hoofdstad en zonde als je dat allemaal je hele trip moet meesleuren. 😉 Ik koos deze keer voor een iets meer relax trip met ruimte voor relaxen aan het zwembad of strand, dus reis je liever in een iets hoger tempo, dan kan je in mijn onderstaande route bijna overal een dagje korter blijven.
Mocht je reizen in post-coronatijd en er nog quarantaine van toepassing zijn, dan dien je 1 dag extra te tellen voor je 24h “test & go” quarantaine. Hoe je die test&go regelt en je Thailand Pass aanvraagt, dat kan je hier lezen.
Dag 3-7: Koh Mook of een ander paradijselijk eiland
Of je nu kiest voor Koh Lipe, Koh Mook, Koh Kradan of toch liever het drukkere feest eiland Koh Phi Phi? Het is sowieso heerlijk om je eerste dagen door te brengen op een paradijselijk eiland. Meteen genieten van de zon, ’s ochtends opstaan voor een snorkel- of duikavontuur, rond cruisen op je scooter en stoppen bij kraampjes aan de weg, luieren op het strand en ’s avonds de zonsondergang bekijken op het strand met een koud biertje erbij. Zegt er iets méér relaxen dan dit?
Ik koos deze keer voor het kleine en relatief rustige Koh Mook. Het is hier nog niet overrompelend door toerisme (zoals bvb wel het geval is op Koh Phi Phi) maar toch alweer net genoeg zodat je er prima een paar dagen kan doorbrengen. Ontdek de verschillende stranden, ga de zonsondergang kijken op Charlie’s Beach/Haad Farang, baan je een weg door de jungle naar afgelegen strandjes en ga lekker eten bij de verschillende leuke restaurantjes in de “hoofdstraat” (of moet ik zeggen de enige straat?). En mocht je het eilandje even willen inruilen voor een ander, maak dan een tripje naar Koh Kradan of Koh Ngai op minder dan een uurtje met de longtail.
Verder reizen vanaf Koh Mook kan gemakkelijk met de boot naar bvb Koh Lanta of Koh Lipe. Of vanaf het vasteland raak je met een (mini)bus of taxi redelijk vlot in Krabi of Surat Thani. Of je doet zoals wij en overbrugt in 1x een grote afstand, helemaal tot Khao Lak. Was prima te doen met de auto, op een 3tal uur stonden we alweer voor de deur van ons hotel in Khao Lak.
Dag 7-11: Khao Lak
Khao Lak is in mijn ogen dé ideale uitvalbasis voor daguitstappen naar de prachtige Similan Islands en de prachtige koralen bij de Surin Islands. Maar in de omgeving zelf is ook genoeg te doen en kan je zelf gemakkelijk op ontdekking gaan met de scooter. Khao Lak bestaat trouwens uit 3 kleine “dorpjes”/stranden waarrond zich wat restaurants, tour operators & massage salons (the classic Asian tourist recipe). Dit zijn van noord naar zuid Khuk Khak Beach, Bang Niang & Khao Lak. Wij verbleven zelf ter hoogte van Bang Niang. Maar ik vond niet heel erg veel aan het stadje zelf, maar dat werd voor mij wel ruimschoots gecompenseerd door de mogelijkheden in de regio én we hadden ook een heerlijk hotel met zwembad. Ik zou er dus zo opnieuw verblijven!
Ik was in januari 2022 hier en dit was natuurlijk nog in een periode waarin het land nog niet lang open was post-covid en ik maakte gebruik van het gemakkelijke test&go systeem om naar Thailand af te reizen.
Dag 11-14: Khao Sok
Een van de hoogtepunten van deze reis, op slechts 2 uurtjes met de bus van Khao Lak. We verbleven op maar liefst 3 verschillende plekken op evenveel nachten, maar met een goeie reden! Ik wou namelijk de omgeving en het nationaal park goed leren kennen. De eerste dag hadden we onze uitvalsbasis in het dorpje van Khao Sok zelf. Hier trokken we ’s avonds meteen de jungle in. Samen met een ervaren gids kookten een volledige maaltijd met/in/op bamboo en daarna trokken we te voet verder op night safari. ’s Ochtends was het tijd voor een ervaring die me nog lang gaat bijblijven: we verbleven 2 dagen en een nacht op het grote Cheow Lan meer. Achteraf gezien had ik er liever nog een dag en nacht gebleven zijn. De laatste nacht brachten we door in een tent met uitzicht over de omgeving en genoten we van het zwembad.
Dag 15-17: Hua Hin
We sprongen achterin bij een local en stonden een tweetal uur later al aan het treinstation van Surat Thani. We dropten onze backpacks bij de vriendelijke meneer van de bagage op perron 1 en trokken daarna naar de night market en aten hardgekookte eieren die we kregen van vrouwen die dansten in het park. Na een comfortabele nacht in de tweede klasse komen we met enkele uren vertraging aan Hua Hin.
Hier verbleven we twee nachten in een leuk kleinschalig hotel met een gezellige koffiebar op de gelijkvloers. We hingen wat op het (niet zo bijzondere) strand en aten bij de night market en maakten twee uitstappen met de scooter naar Kui Buri National Park & Phraya Nakhom Cave. Eigenlijk nét te lang voor een scootertrip maar mijn billen hebben het overleefd.
Dag 17-21: Bangkok en weer naar huis
Er is geen minibus station meer in Hua Hin maar kleine kantoortjes op de grote weg (Petchkasem road op de hoek met 70 Rd)) waar je een minibus of bus kan nemen naar een van de bushaltes in Bangkok. Wij namen de bus tot Mo Chit in het noorden van Bangkok. We hadden perfect met de bus of metro verder kunnen reizen, maar daar hadden we even geen zin in dus we namen gewoon een taxi tot voor de deur van ons hotel in Chinatown.
Dit was alweer ons vierde bezoek aan Bangkok en ik raak er niet op uitgekeken. Er zijn prachtige tempels, massa’s shoppingcentra, een heerlijke night market in China town, de afwisseling tussen piepkleine zaakjes en hippe restaurants en ik vind het zalig om gewoon de stad te doorkruisen met de skytrain, tuk, taxi, boot of met de fiets.
Praktische informatie
Als Belg of Nederlander heb je geluk en mag je gratis 30 dagen verblijven in het land met een toeristenvisum (Visa on Arrival). Dit krijg je bij aankomst in Thailand, zowel met het vliegtuig als aan de grenzen met Laos, Cambodja of Maleisië.
Een andere voorwaarde waar men steeds vaker achter vraagt bij aankomst, is of je een geldig uitgaand ticket hebt. Je hebt dus met andere woorden een bewijs nodig dat je ook het land weer verlaat binnen de dertig dagen: houd dit bij het inchecken bij de hand want anders zou men je het boarden kunnen weigeren. Oh en natuurlijk heb je ook een internationaal paspoort nodig, dat nog minimaal zes maanden geldig is na aankomst in Thailand.
Je hebt enkele vaccinaties nodig voor een bezoek aan de Thailand, maar deze verschillen amper van de andere landen in de regio. Zo is een vaccinatie tegen Hepatitis A , Tetanus en Polio verplicht en een tegen Hepatitis B sterk aanbevolen. Momenteel is ook het covid-19 vaccin verplicht als je quarantaine-vrij wilt kunnen reizen.
In Thailand is het zes uur later dan in België/Nederland: het behoort tot de tijdzone GMT+7. In onze wintertijd is er een verschil van een uur extra. Zoals de meeste landen in ZO-Azië zeggen ook de Thai dat ze vier seizoenen hebben: warm, heel warm, hot as hell en het regenseizoen. 😉 De hete zomer is ongeveer maart-mei en het regenseizoen begint in juni met als zwaartepunt september-november. De Thaise winter (dec-feb) is algemeen de beste reisperiode, maar zelf reisde ik ook al door Thailand in juli en dat was helemaal prima. Af en toe een fikse regenbui, maar dat hebben we thuis ook.
Er zijn verschillende banken in Thailand waar je met je Europese bankkaart Thaise baht kan afhalen. Je kan vaak maximaal 20000 baht per keer afhalen (zo’n €550), en hier komen ook nog vaak ongeveer drie euro aan bankkosten bij. De wisselkoers bedraagt ongeveer 36 THB voor één euro (april 2022). Vergeet niet om je bankkaart/pinpas tijdelijk open te zetten voor “wereld” of “Azië”, voor vertrek.
Hotels
Ik verbleef in de onderstaande hotels en zal hier geen hotels vermelden waar ik niet tevreden was. De vermelde prijzen zijn steeds voor een tweepersoonskamer voor één nacht, tenzij anders vermeld. Ook geef ik je enkele suggesties voor plekken die ik bij een volgende reis zou kiezen of die mij gewoon leuk leken.
Koh Mook
The Tropical Koh Mook – op het einde van het strandje en met de verharde weg aan de achterdeur. Hele nette bungalows, koude quasi-buiten-douche, prachtige tuin, superlieve eigenaars en het lekkerste ontbijt en voor mij alles wat ik fijn vind aan island-life. Ongeveer €30-40/2p bungalow afhankelijk van welk type je neemt.
Koh Mook Bungalows – gelegen langs de “hoofdstraat” en hele budgetvriendelijke basic bungalows. €20/2p bungalow.
Nature Hill – wil je iets meer luxe in je bungalow of op reis met kinderen (die je nog graag in dezelfde bungalow houdt)? Op wandelafstand van Charlie’s beach en iets verder gelegen van de hoofdstraat. €40/2p bungalow of €60/gezinsbungalow.
Khao Lak
Hotel Gahn – heerlijk design hotel met héérlijke bedden, lekker ontbijt, cappuccino’s waar ik gek op was, lief personeel en een zwembad. Ik verbleef hier 4 nachten en zou er langer hebben kunnen blijven. Gelegen in Bang Niang, op de grote weg maar om de hoek van het hoofdstraatje vol restaurants dat je zo naar het strand brengt. Vanaf €50/2p kamer inclusief rijkelijk ontbijt en goede koffie.
Baan Krating Khao Lak Resort – zin in zicht op zee en en rustige ligging? €30/2p kamer.
Khao Sok
Our Jungle Camp Eco Resort – Rustig gelegen op groot en gezellig groen domein. Elk huisje of bungalow is er anders: van slapen in de rijstvelden tot een boomhut of een toch maar een gewone kamer? Ze organiseren, net als de meeste hotels in Khao Sok, ook verschillende activiteiten aan. Wij boekten onze beide activiteiten (night hike & bamboo cooking en de 2d1n lake tour) bij hen. Ik had hen op voorhand via mail gecontacteerd hiervoor aangezien we reisden in januari 2022, toen de grenzen nog niet lang weer open waren. Vanaf €30 voor een nacht in een paddy of earth house tot €120 in een boomhut met 2 verdiepingen en plaats voor 6.
Khao Sok Riverside Cottages – gelegen in het dorpje en dus op wandelafstand van verschillende restaurants. Ook zij bieden tours aan en ik hoorde veel positiefs over deze cottages! Vanaf €25/2p kamer in de tuin, ietsje meer voor een bungalow bij de rivier en ze bieden ook ruime gezinsbungalows aan.
Hua Hin
Bliss guesthouse – leuke koffiebar/lunchplek en iets of wat saaie maar prima kamers met ruime badkamer en balkon. Ik vrees dat ze ondertussen gesloten zijn want ik kan ze niet meer vinden op booking of een andere site.
Costa Bed Hua Hin – kleine, basic kamers maar schoon en goede ligging. €10/2p kamer.
Hua Hin Pardise Guest House – goede ligging op wandelafstand van het station, de night market en het strand af. €15/2p kamer.
Bangkok
W22 by Burasari – gelegen in Chinatown – heerlijke buurt als je van fotogenieke straatjes en night markets houdt. Proper en modern hotel, weinig leven in de brouwerij toen wij er waren en de straat zelf had veel daklozen, maar ik heb er me geen moment onveilig gevoeld. €25/nacht.
Eastin Grand Hotel Sathorn – vier keer Bangkok, vier keer laatste nacht van de reis doorgebracht in dit hotel. Luxe kamers, meest uitgebreide ontbijtbuffet ooit en heerlijk zwembad om in te ontsnappen aan de drukte, tussen de wolkenkrabbers. €80/nacht.
Here Hostel – gelegen in de backpackersbuurt maar met zwembad en een glijbaan in de living ;-). €25/2p kamer of €12 voor een bed in een dormroom.
Scratchingmymap deelt al sinds 2014 gratis reisgidsen, routes, budgettips en meer. Als je mij wilt steunen, kan dat door mij op een virtuele koffie te trakteren. Dankjewel!