Waan je een ontdekkingsreiziger in het South Australia Museum

Cityguide Adelaide South Australia Museum

Waan je een ontdekkingsreiziger in het South Australia Museum

Over hoe Adelaide mij verraste schreef ik al eerder maar ik vond dat het South Australia Museum hier zijn eigen plekje verdient. Een klein eerbetoon oftewel waarom jij het South Australia Museum moet bezoeken!

Praktisch

Ik bezoek in elke stad wel graag een museum, al wil ik liever de straten ontdekken in plaats van alle musea. Vooral moderne kunst of designmusea trekken snel mijn aandacht maar ook musea over de geschiedenis en cultuur van een stad of streek kunnen mij wel bekoren. In Adelaide heb je onder andere het Museum van Migratie en aan de kust vind je het Maritiem museum maar ik koos er het South Australia Museum uit. Je vindt het museum op North Terrace, een drukke straat aan de noordzijde van de stad. Dagelijks geopend van 10-17u en (budgettip!) deze bezienswaardigheid is gratis te bezoeken.

Wat heeft het South Australia Museum te bieden?

In dit museum kan je gerust enkele uren of zelfs een hele dag doorbrengen. Bij de ingang word je meteen geïmponeerd door een groot skelet van een walvis en elders vind je ook een skelet van een Diprotodon. Uiteraard is dit volledig mijn parate kennis en heb ik dit helemaal niet achteraf gegoogeld om te weten wat voor beest het was. 😉 South Australia Museum Adelaide Op de bovenste verdieping vind je voornamelijk fossielen en mineralen terug, en kan je hier nog tot begin 2016 de grootste opaal ter wereld aanschouwen. Deze huisde hier jammer genoeg nog niet toen ik er was. Ook is er een volledige verdieping gewijd aan de biodiversiteit in de staat van South Australia. Op de gelijkvloers vind je ook nog een bizar stuk met namaak-dieren, ik had gehoopt dat het er opgezette waren (slecht enkele), maar dat was dus niet het geval. Een soort van plastic dierentuin dus. Vond ik zelf maar niets. 🙂 Maar twee zones spraken me wel ontzettend aan! De eerste was de grote Aboriginal Cultuur galerij, met de grootste collectie wereldwijd van Aboriginal artefacten. Anderhalve verdieping lang wordt je ondergedompeld in een van de meest intrigerende cultuur van het Australische continent. Je vindt hier allerlei voorwerpen zoals boomerangs, hulpmiddelen, een originele kano en kaarten maar ook foto’s en opnames van de Aboriginals van vele tientallen jaren geleden. Je kan je hier niet alleen vergapen aan de drieduizend stuks tellende collectie maar er is ook een tentoonstelling van kunstwerken, gemaakt door Aboriginals of hun nazaten. Cityguide Adelaide South Australia Museum Maar mijn favoriete verdieping was toch deze toegewijd aan de Pacific Cultures. Alleen al voor prachtige authentieke vitrinekasten tegen de muur zou je deze galerij moeten bezoeken. Het museum opende jaren geleden in 1895 en deze vitrines dateren van het begin. Ze zijn terecht beschermd als erfgoed, echte pareltjes. En ze passen perfect bij al de voorwerpen die erin tentoongesteld worden. Niet alleen alledaagse gebruiksvoorwerpen maar ook maskers en spullen die gebruikt werden bij het uitvoeren van rituelen. Deze spullen werden door ontdekkingsreizigers meer dan honderd jaar geleden meegebracht bij hun bezoeken aan de landen in de Stille Oceaan. Je vindt hier dus artefacten uit Papua New Guinea, de Solomon Eilanden, Nieuw-Caledonië, Vanuatu en Fiji maar ook het Nieuw-Zeeland. Misschien de enige in de rij die voor een westerling net dat ietsje minder tot de (exotische) verbeelding spreekt. Ik vond het echt een geweldige galerij met prachtige voorwerpen die echt de charme uitstraalde van een oude wereld, eentje boordevol een, voor mij, vreemde en intrigerende cultuur. Op de gelijkvloers kan je na het vergaren van al die kennis, genieten van een lekkere koffie en (mijn favoriet) een mooie retro reisposter kopen in de museumshop, als souvenir. Kortom, volgens mij, is het South Australia Museum een must-visit als je in Adelaide bent!

 facebooktwitterinstagram

20 oktober 2015
8 (+2) x doen in Warschau
27 oktober 2015
TAG // Mijn mooiste reisjaar

Comments

  • Erwin van Maanen
    REPLY

    En het SA museum is altijd al gratis! Een prachtig museum, waar ik graag kom. Vooral de Australische aboriginal afdeling heeft een mooie en unieke collectie aan voorwerpen. Nog een mooi museum? Het Denver museum of Science & Technology.

    4 september 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.