Ga je voor de eerste keer op safari? Dan is de kans groot dat je naar het Kruger Park gaat! Maar ook voor niet first-timers heeft dit wereldberoemde park zijn aantrekkingskracht. Wil je op reis afwisselen tussen georganiseerde game drives met ervaren ranger en een self-drive? Of wil je op safari met een laag budget? Ik deel al mijn tips met je en help je bij het uitstippelen van jouw roadtrip door Kruger.
Zonder twijfel is Kruger National Park het meest bekende game reserve ter wereld. Denk je aan safari, dan denk je aan Kruger. Game drives door een Private Game Reserve zijn de ultieme luxe, maar ook een self-drive heeft veel charmes. Dat je veel dieren kan zien in het park, dat weet jij natuurlijk wel. Maar ben je op zoek naar praktische informatie zoals wat je kan verwachten van de Rest Camps en welke faciliteiten er zijn, dan ben je hier aan het goede adres. Ook antwoorden op jouw vragen zoals; moet je zelf je eten meebrengen, kan je er kamperen, is er een tankstation en nog zoveel meer beantwoord ik hier.
Hoe kom je in Kruger?
Het Kruger Nationaal Park ligt in het oosten van Zuid-Afrika, op ongeveer 400km (4u30-5u) rijden van de internationale luchthaven van Johannesburg. Het nationaal park is omsloten door hekken, je kan er dus enkel in via een specifieke ingang of dus gate. De gates die het makkelijkste te bereiken zijn vanaf die luchthaven zijn Phabeni gate (400km, 4u30-5u rijden), Numbi gate (375km, 5u30) en Malelane gate (400km, 4u30) rijden. Deze drie gates liggen allen in het zuiden van het park.
Het Kruger nationaal park is groot: maar liefst 19485km² en goed voor zo’n 360km van noord tot zuid en zo’n 65km “breed” aka van oost naar west. Je hebt er 3 soorten wegen: geasfalteerde wegen, gravel/zand en wegen die enkel voor 4×4’s zijn. De hoofdwegen tussen de rest camps zijn steeds geasfalteerd en door de band in zeer goede staat. Je zal hier niet zo hoeven uit te kijken voor putten in de weg, wel voor de bergen olifantenkaka. Die stapels zijn soms hoger dan de clearance van je auto. 🙂
Auto huren voor Kruger
Het spreekt voor zich dat je een auto nodig hebt als je een self-drive wilt doen door Kruger. Eigenlijk is een auto sowieso een must als je gaat reizen door Zuid-Afrika, het is echt een heerlijk roadtrip land! Ik huur altijd mijn auto’s bij Sunny Cars. Dit omdat er altijd een 2e chauffeur is inbegrepen én al de nodige verzekeringen. Je hebt dus geen zorgen bij het boeken, of als je eens schade oploopt. Ook is de website heel handig en heb je in enkele minuten jouw huurauto geboekt.
Tip voor Kruger: je hebt echt geen 4×4 nodig. Maar boek wel een auto met een hogere clearance, oftewel dus een auto die wat hoger boven de grond zit. Hierdoor kan je net iets verder kijken en zie je de dieren net wat beter. Natuurlijk kan er niets tegen een safari 4×4 voertuig op (waar je echt een pak hoger zit). Filter dus op bijvoorbeeld “SUV” en je krijgt de hogere modellen te zien. Met een gewoon sedan-type, kan je op zich prima uit te voeten, maar een iets hoger model is eens zo fijn. Aangezien je ook veel tijd in de auto doorbrengt, zou ik dus geen té kleine auto boeken. Zeker niets als je met meer dan twee op pad bent – zorg dat diegene op de achterbank ook een fijne reis hebben.
Hoeveel kost het Kruger Nationaal Park?
Een self-drive door Kruger is een budgetvriendelijk alternatief voor een dure safari. Buiten de kosten voor je huurauto, overnachting en eten, is het enkel nog de toegangsprijs voor het Krugerpark dat je moet betalen. Hou echter zeker nog wat budget over voor het boeken van een game drive of bush walk met een ervaren ranger!
Sanparks Wildcard
Als je een reservering maakt online, heb je drie opties voor het betalen van de conservation fee. Ofwel heb je een Wild Card – dit is een jaarpas met toegang tot ongeveer 80 parken in Zuid-Afrika en Swaziland. Deze kost in 2023 R3575 voor 1 persoon, R5585 voor een couple Wild Card en R6685 voor een Family kaart (max 2 volwassenen en 5 kinderen). Als koppel is het dus voordelig om een Wildcard te kopen zodra je 6 dagen in Kruger door brengt, of ook nog andere parken wilt bezoeken. Als je dit niet hebt, dan moet je gewoon betalen voor de dagen dat je het park bezoekt. Dit kan je ofwel meteen online betalen ofwel betaal je het bij de gate waar je je gaat aanmelden. De prijs per dag is R440pp en voor kinderen is het de helft.
Overnachten in het Kruger park
De overnachtingen in de Rest camps zullen je ongeveer R800-1600/nacht kosten, afhankelijk van het aanbod en beschikbaarheid.
- Camping – kampeerplek. Je moet dus zelf je tent, slaapspullen en dergelijke meebrengen. Gedeelde faciliteiten zoals douche, wc en keuken. Tel op R400/nacht.
- Safari tent – vaste tent met bedden, koelkast en een bbq voor de deur. Gedeelde faciliteiten zoals douche, wc en keuken. R800/nacht.
- Hut – kamer met meestal single bedden. Gedeelde faciliteiten zoals douche, wc en keuken. R800-1000/nacht.
- Bungalow – kamer met soms enkele bedden, soms een dubbel bed. Bij het boeken staat aangeduid of je een eigen badkamer en/of keuken hebt of niet. R1200-1600/nacht
- Cottage – huisjes met een of meerdere kamers met eigen keuken en badkamer. Vaak bieden deze plaats voor 4-8 personen dus ideaal voor gezinnen. R2000+/nacht
Met uitzondering van de camping, of tenzij het zeer duidelijk aangegeven staat, voorziet elke accommodatie in lakens, een handdoek en een zeepje per persoon. Ze hebben ook allemaal muggengaas voor de deur en ramen.
Tip: de gedeelde keuken heeft enkel een gootsteen voor de afwas te doen, een kookplaat en soms een microgolf oven. Wil je zelf koken, zorg dat dat je alles mee hebt. De meeste Rest Camps bieden ook een kookset om te huren voor R20 per dag. Informeer hierbij bij je check-in, want er is beperkte beschikbaarheid.
Beste reistijd voor Kruger
Altijd! Elk seizoen heeft zijn charmes, maar je moet er je gewoon bewust van zijn. Nog even een binnenkopper: Zuid-Afrika ligt ten zuiden van de evenaar, dus de seizoenen zijn omgekeerd dan bij ons. Onze zomer (juni-sept) is de winter enzo verder.
In de winter (droge seizoen – april/mei tot sept/okt), is de natuur minder groen en hierdoor is het ook gemakkelijker om de dieren te spotten in de bush. Ook is er weinig regen dus je zal gemakkelijker dieren zien bij de waterbronnen zoals dammen, rivieren en waterholes. Voor jou wilt dat zeggen dat het overdag nog steeds een heerlijke 25 graden is, maar dat je ’s avonds vast en zeker een warme trui nodig hebt, aangezien het afkoelt tot 10 graden ’s nachts.
In de zomer (regenseizoen – okt/nov tot maart/april) is het ietsje warmer, met uitschieters tot 35-40 graden. Vooral ’s nachts koelt het zo niet meer af en blijft het 20 graden. De regenbuien zorgen ervoor dat de omgeving groener is, maar ook voller en daardoor kan het lastiger zijn om de dieren gemakkelijk te zien. Ook hoeven ze niet noodzakelijk naar een rivier te gaan voor te drinken, omdat er altijd wel ergens een plas ligt. De natuur is dus wat mooier en vooral: er zijn veel baby’s, wat toch altijd leuk is om te zien. Ook heb je in deze periode veel vogels die migreren naar hier en je zal dus extra veel vogels kunnen spotten.
Het hoogseizoen valt vooral in de schoolvakanties: december-januari & juli-augustus zijn de drukste maanden.
Is er malaria in Kruger?
Kort samengevat: ja. Afhankelijk van het seizoen, kan het voldoende zijn om je te beschermen tegen muggenbeten. Vraag altijd raad aan je arts en neem op zijn/haar advies anti-malariapillen in. Better safe than sorry!
Hoe lang heb je nodig voor Kruger?
Dit is natuurlijk een heel persoonlijke keuze, maar ik vond 5 dagen zeker niet te lang. Integendeel, ik zou een volgende reis opnieuw meerdere dagen Kruger op de planning zetten. Wat verder in dit artikel deel ik enkele routes voor een daguitstap, voor een route van 3 dagen en voor 5 dagen. De rijtijden zijn lang, want je rijdt zeer traag met heel veel stops, dus plan vooral geen te lange afstanden op één dag. Als je niet zeker bent of safari wel iets voor jou is, dan is 3 dagen denk ik een prima tijd voor een eerste keer.
Welke faciliteiten heb je in Kruger?
Even een no-brainer: je mag je auto niet uit terwijl je door Kruger rijdt. Je mag wel je ramen openen voor foto’s te maken, maar laat er geen armen (of kinderen) uit bungelen. Gelukkig zijn er regelmatig duidelijk aangegeven en veilige plekken waar je wel even de benen kan strekken. Dit zijn picknick plekken, bird hides en rest camps. Hieronder meer info!
Rest Camp
Er zijn 12 rest camps in Kruger, 4 satellite camps, 5 bushveld camps en 1 camping. Dat laatste wil overigens niet zeggen dat je enkel daar kan kamperen: de meeste rest camps hebben ook een zone met kampeerplekken. De satellite camps liggen dichtbij een rest camp, de bushveld camps liggen meer remote. Beide types bieden minder faciliteiten aan: hier zal je geen activiteiten kunnen boeken en zal je ook geen restaurant hebben. Hiervoor moet je dus zelfvoorzienend zijn (zelf koken is dus de boodschap!), maar je krijgt er wel nog meer rust voor in de plaats.
Elke Rest Camp heeft ook een “day visitors area”, waar je dus ook altijd even mag stoppen en uitstappen als bezoeker. In deze zone zal je een toilet vinden, picknick banken en het restaurant en shop. Zo hebben ze ook allemaal, muw Orpen & Crocodile Bridge, een restaurant, waar je dus à la carte kan eten. Dit zowel voor ontbijt, lunch als dinner. Ze hebben allemaal ook een winkeltje waar je snacks, drinken, souveniers, handige spullen zoals een verrekijker, pet, warme trui of wildlife boeken kan kopen. Niet elke rest camp heeft internet – geniet dus van de rust. 😉
Een ATM vind je enkel bij Skukuza en Letaba, maar je kan overal met de kaart betalen dus dat is geen probleem. Elk rest camp behalve Crocodile Bridge heeft een zwembad, dus dat is ook wel fijn om een plons te nemen tussen de game drives door.
Picknickplekken
Er zijn maar liefst 13 picknick sites in heel het park. Dit zijn plekken waar je al dan niet een shop is waar je snacks en iets om te drinken kan kopen. Toiletten, braai (bbq) faciliteiten en picknick banken zijn er op elke plek. Hierboven op heb je ook nog eens ongeveer dubbel zoveel look-out of “get-out” points. Dit zijn bijvoorbeeld bird hides of iets of wat veiligere plekken waar je even je auto mag verlaten.
Wat met tanken in Kruger?
Bijna elke rest camp heeft een tankstation. Gooi je auto vol voordat je het nationaal park binnen rijdt en zorg dat je bijvult als je tank halverwege is, dan hoef je je geen zorgen te maken. Zelf reed ik 500km door Kruger en heb ik pas getankt op de laatste dag. Uiteraard hangt dat af van het verbruik van je auto, maar je mag maximaal 50km/u in het park, dus topsnelheden haal je hier niet. Enige wat vooral meer kan verbruiken is als je in de zomermaanden gaat en de airco op standje vollenbak zet.
Tip: deze kaart van Sanparks geeft je een globaal beeld van de locatie van de rest camps én van de grootte van het park.
Self-drive Route door Kruger
In dit artikel deel ik routes voor een dagtrip, drie dagen en vijf dagen.
Als je je route uitstippelt, hou er dan rekening mee dat je maximaal 50km/u mag op de verharde wegen en max 40km/u op de gravel/zand wegen. Het is beter dat je telt op een snelheid van 25km/u – je gaat namelijk regelmatig stoppen voor sightings, want ja, daarvoor ben je nu eenmaal hier. En het zou zonde zijn als je plots niet meer “kan of mag” stoppen omdat je op tijd aan je rest camp moet zijn.
Praktisch tips voor een self-drive door Kruger
Boek op tijd
Heb jij je vastgepind op een bepaalde rest camp waar je graag wilt slapen? Of is je budget beperkt en wil je een van de goedkopere overnachtingsplekken scoren? Boek dan op tijd – zeker als je in het hoogseizoen reist! Via de website van Sanparks kan je gemakkelijk je overnachtingen boeken en ook nog aanpassen. Je hebt er ook een handig overzicht per locatie welke accommodaties nog vrij zijn op jouw geselecteerde datum, of enkele dagen eerder en later.
En vertrek op tijd
Mocht je er nog aan twijfelen: een safari is niet het soort reis waar je lekker lang uitslaapt. Je wekker gaat steevast voor zonsopgang zodat jij bij het ochtendgloren alweer in de auto zit. De gate opening times varieren doorheen het jaar, maar je kan door de band 6.00 aanhouden. Meer info hierover vind je wat verder in dit artikel.
Neem een verrekijker mee
Als ik je maar één tip mag geven, dan zou het deze zijn. Je hoeft helemaal geen superdeluxe dure verrekijker te hebben (mag hoor), met dit compacte exemplaar voor €30 heb je al meteen dubbel zoveel plezier aan je self-drives.
Water & snacks
Zorg dat je altijd water en snacks bij hebt! Wij hadden boodschappen gedaan in een grotere supermarkt voordat we Kruger binnen reden en ik had ook een compacte koeltas mee van thuis. Bijna elke safaritent of bungalow in de rest camps heeft een koelkast met vriesvak, dus ik vroor altijd een fles water in en gebruikte dit als koel element. Ik vond het ook handig dat we ons voorzien hadden om zelf ons ontbijt en lunch te voorzien, dat geeft je nog meer flexibiliteit.
Koop een checklist boek
Nagenoeg elke shop in het park (in de rest camps of aan de gates) verkoopt boeken met informatie over de dieren die je kan zien. Zelf kochten we er 2: een boek met foto’s en informatie “Animals of the Greater Kruger” en een brochure/tijdschrift van Tinkers – “Kruger Park map & guide”. In die laatste vind je vooral kaarten van het park, informatie over de rest camps en prentjes van de verschillende dieren met een checkbox er naast. Stiekem best wel leuk om te kijken hoeveel dieren je hebt mogen afvinken!
The journey is the destination
Net zoals bij elke roadtrip, is ook bij een self-drive de reis zelf dé bezienswaardigheid. In Kruger Nationaal Park, rijd je niet simpelweg van A naar B. In plaats van de maximale snelheid (40-50km/u), rijd je best maar 25-30 km/u zodat je de omgeving kan afspeuren naar dieren. Het zijn vermoeiende ritten doordat je altijd focust, maar het is ook zo verslavend en fijn!
Gate times zijn strikt
Op de website en bij elke gate (zowel die tot het Kruger park zelf als die per rest camp), staan de gate tijden aangeduid. Deze zijn strikt! Los van het feit dat het ook gewoon dom en gevaarlijk is om dit te doen, is het ook simpelweg verboden om buiten deze tijden zelf door het park te rijden. Hier staan ook hoge boetes op, dus voorzie toch een (half)uurtje speling. Better safe than sorry!
De tijden zijn per maand iets anders en hangen af van de zonsop- en ondergang, maar je kan voor de eenvoud stellen dat het 6.00-18.00 is. In de lokale zomermaanden is het een halfuurtje vroeger open en tot een halfuur langer open. Tijdens de lokale wintermaanden, sluiten de poorten een halfuur eerder. In 2023 zijn de tijden als volgt: nov-dec-jan-feb 05.30-18.30, mrt en okt 05.30-18.00, apr-aug-sept 06.00-18.00 en mei-juni-juli 0600-17.30. De camp gates zijn vaak 30min eerder geopend, of op hetzelfde moment als de park gates.
Het sightings bord is leuk
Bij nagenoeg elke rest camp en picknick plek zal je twee sightings borden zien. Eentje van gisteren en eentje van vandaag. Hier kan iedereen op aanduiden waar ze bijzondere of interessante dieren hebben gespot zoals olifanten, leeuw, luipaard, neushoorn, buffels (aka the Big 5), maar ook cheetah en wild dogs kan je hierop terug vinden. Heel leuk om te kijken waar je misschien een hogere kans hebt om een bepaald dier te zien én om natuurlijk jouw sightings mee op aan te duiden. Dus neem er zeker een foto van, zodat je je route hierop af kan stemmen, als je je kans wilt vergroten om een bepaald dier te zien.
Boek ook zeker een game drive met ranger
Als je online je overnachtingen boekt, kan je ook meteen activiteiten boeken. Dit heeft als voordeel dat je zeker bent van je plek, maar je bent iets minder flexibel. Je kan ter plekke wel nog je geboekte game drive annuleren (dan moet je een papier invullen om je centen terug te krijgen) of verplaatsen. Dit kan enkel voordat de drive vertrekt, ben je te laat, dan ben je dus wel je geld kwijt. Het op voorhand boeken is geen must, dit kan je ook nog ter plekke regelen bij de receptie. In het hoogseizoen kan het dus zijn dat er geen plek meer is voor jou.
De meeste rest camps bieden 3 soorten game drives aan: een sunrise drive, sunset drive en night drive. Voor de sunrise drive zal je vroeg je wekker moeten zetten, want het leuke is dat je tot een uur voordat de camp gates openen, al vertrekt met je ranger. Het eerste gedeelte is dus in het donker en terwijl het licht wordt, zie je steeds meer tot leven komen. De sunset drive is het omgekeerde: deze vertrekt ongeveer rond 16.30 en je laatste uurtje is in het donker, en je komt dan ook ruim na het sluiten van de gates weer aan in het rest camp. De game drives zorgen er dus voor dat je de enige auto op de baan bent en dat je dus buiten de gate tijden op pad bent. Beide duren ongeveer 3u en kosten ongeveer R350-400pp.
De Night drive start meestal om 20u00. Je speurt met een sterke zaklamp samen met de ranger naar reflecterende ogen. Zo kan het zijn dat je ineens nijlpaarden op zoek naar eten naast de weg spot, maar evenzeer leeuwen en de talrijke nachtdieren die je enkel ’s nachts kan zien. Deze drive duurt 2u en kost R300pp.
Een bush walk is ook een dikke aanrader
En als je dan toch maar één activiteit boekt, boek dan zeker een bush walk. Dit kan je namelijk helemaal niet alleen doen en het is gewoon echt een toffe ervaring om te wandelen met twee ervaren én gewapende rangers. Het blijft toch een spannende ervaring! Zelf deed ik dit twee keer en je wandelt ongeveer 5km op 3u tijd. Het wandeltempo ligt laag, maar je wandelt ook écht in de bush en daar is niet bepaald een wandelpad. En natuurlijk hou je ook regelmatig halt bij dieren, pootafdrukken of andere sporen en leer je zo weer de omgeving op een hele andere manier kennen.
Toch liever niet zelf op pad?
Ook dan is het heel gemakkelijk om Kruger te bezoeken. Verblijf bijvoorbeeld in Hoedspruit of in een lodge in een van de aangrenzende private game reserves, en boek bij hen een daguitstap. Je gaat dan de hele dag op pad met een ervaren ranger en het enige wat jij nog moet doen, is genieten. Vraag voor het boeken wel goed na met wat voor voertuig men gaat, hoe groot de groep is en wat inbegrepen is en wat niet. Het verschil in ervaring zit ‘m in de kleine dingen.