Reisplanning deel 3 // Vervoer

Kroatie

Reisplanning deel 3 // Vervoer

Goed, nu hebben we een volgende reisbestemming gekozen, is het natuurlijk tijd voor de volgende stap. Hoe ga je er raken? Zo snel mogelijk, zo budgetvriendelijk mogelijk of is de reis er naar toe het belangrijkste deel van jouw trip?

Het zou niet de eerste (en hopelijk ook niet de laatste) keer zijn dat iemand mijn reisplanningskills (is dat wel een woord?) inroept, bij het uitzoeken van een goedkope vlucht of een citytripbestemming. Het zou ook niet de eerste keer zijn (noch de laatste) dat ik ongevraagd tips geef over een bestemming of bij het boeken van een reis. Bij het plannen van een reis komt er vanalles bij te kijken, en daar geef ik graag wat tips over.

Vervoer naar je bestemming

Met het vliegtuig, de trein, de boot of de auto, je hebt keuze genoeg voor op jouw bestemming te raken. Uiteraard kan je het je zo gek niet bedenken maar ook te voet, met de boot of pakweg een eenwieler zijn misschien wel jouw favoriete vervoersmiddel? Hier ga ik het vooral hebben over vervoer met de auto, ook al heb je er zelf geen en natuurlijk geef ik je hier ook tips voor het boeken van de beste en goedkoopste vliegtuigtickets.

Wil je zo snel mogelijk op je bestemming komen of is de rit er naar toe al part of the experience?

Met de auto naar je bestemming

Zelfs als je geen roadtrip doet, dan is de auto een geschikt vervoersmiddel. Of beter gezegd een auto. Met blablacar kan je een rit aanbieden of meerijden met iemand voor een bepaald traject. De website werkt eenvoudig. Je geeft je rit en datum in, zoekt een chauffeur die dit traject aanbiedt en je ziet meteen de prijs die je moet betalen na afloop. Zelf heb ik dit voor de eerste (en tot nu toe enige) keer gebruikt tijdens mijn roadtrip deze zomer. Ik nam twee vriendelijke dames mee voor 300 kilometer en vervolgens nog eens een leuk meisje met een konijn voor de overige 600 kilometer tot Wenen. Voor hen een goedkope en gezellige manier van reizen en voor ons een klein zakcentje waarmee we ons dagje Wenen konden sponseren. Bijkomende leuke extra? Ik heb ook alvast een poging kunnen ondernemen om mijn Duits op te frissen. Met wat rare blikken tot gevolg.

Nog een handige roadtriptip: probeer te tanken op secundaire wegen. De benzine kost namelijk aan een tankstation op de autostrade een pak meer (reken toch op 10-15% extra). Natuurlijk moet je ook zorgen dat jouw autoverzekering in orde is en noteer ook maar even het telefoonnummer van de (internationale) pechverhelping. In veel landen is het ook verplicht om een fluovestje per inzittende mee te hebben, evenals een EHBO-set of zoals in Slovenië een reserveset lampjes. Op de website van het Nederlandse ANWB kan je hiervoor een handig overzicht vinden.

Croatie Prachtig uitzicht onderweg in Kroatië

Met de trein naar Oostende, en verder.

De trein, mijn favoriete vervoersmiddel op reis. Ik vind het heerlijk om een plaatsje aan het raam te kiezen om dan te kunnen genieten van het voorbijglijdende landschap. Om het leven te observeren, zowel in als uit de trein. Zowel binnen als buiten Europa biedt de trein je verschillende opties. Zo kan je kiezen tussen een reguliere trein, de duurdere hogesnelheidstrein of zelfs een nachttrein zodat je ’s ochtends al aankomt op je bestemming. In Europa vind ik de website van de Duitse spoorwegen enorm handig om treinverbindingen op te zoeken. Hier vind je informatie over zowel de gewone treinen als hogesnelheidstreinen zoals ICE, Eurostar en Thalys. Sommige verbindingen kan je er ook meteen boeken, voor andere surf je best even naar de website van de lokale spoorwegen.

Wil je liever ’s nachts reizen of wil je wel eens op een trein slapen? Dan is de City Night Line ontzettend handig! Je kan kiezen tussen een verstelbare stoel of een heus bed. Als je op tijd boekt, dan heb je een zitplaats vanaf €29 enkele reis en kan je een plaats in een couchette reserveren voor €49 enkele reis. Vanaf Amsterdam of Keulen reis je al slapend naar bestemmingen zoals Zürich, Praag, Rome, Milaan, Venetië, Berlijn en vele andere Duitse steden.

Of misschien zoek je het, net zoals ik, graag wat verder en is jouw droomreis om helemaal tot Singapore te reizen met de trein!

Train ThailandNiet onderweg naar Oostende, wel naar Ayutthaya in Thailand.

Hey buschauffeur, we gaan je busje…

Slopen, volgens het gekende Vlaamse liedje. Maar dat gaan wij natuurlijk niet doen, want wij zijn welopgevoede meneren en mevrouwen. Reizen met de bus is niet alleen maar weggelegd voor senioren of voor uitgelaten studenten op weg naar hun skioord of surfvakantie. Eurolines is een van de bekendste busmaatschappijen die je van de ene grote stad naar de andere brengt, voor een goede prijs. Jarenlang zowat de enige, maar nu is er een new kid on the block: Flixbus. En daar kunnen wij alleen maar blij om zijn: meer concurrentie wilt zeggen dat de prijzen scherper worden en de service beter. En tegen een lagere prijs, daar zegt niemand neen tegen. Een nachtbus naar Berlijn voor €29 enkele reis met Flixbus of €54 heen en terug met Eurolines.

Een vergelijking

Stel, je wilt van Brussel naar Wenen in Oostenrijk. Hoeveel gaat je dit kosten en hoeveel tijd ben je hiervoor kwijt?
Ik ga er vanuit dat je enkele dagen ter plaatse wilt zijn en je dat flexibel bent welke dagen je juist wilt gaan in maart 2016.

Blablacar

Dit kan je best ongeveer een maand op voorhand bekijken, ideaal ook voor eventuele meer last-minute tripjes. Met de auto ben je natuurlijk afhankelijk van files, maar normaal ben je naar Wenen ongeveer een 11-14u enkel onderweg. Heen en terug zal je dit ongeveer €80-100 kosten, afhankelijk van de prijs die je vindt op de site.

Flixbus

Brussel Noordstation naar Wenen busstation Erdberg
Vertrek op 17/3 en terugkomst op 22/3. Je bent heen en terug €102 lichter en tweemaal een 20 à 24u onderweg.

Trein

Brussel Zuidstation naar Wenen Centraal station
Vertrek op 17/3 en terugkomst op 22/3. Je neemt de ICE met 1 overstap in Frankfurt en bent 11u enkel onderweg. Je zal zeker €150 lichter zijn voor een heen- en terugreis. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je treinreis.

Eurolines

Antwerpen naar Wenen busstation Erdberg
Vertrek op 16/3 en terugkomst op 22/3. Je bent heen en terug €67 lichter en tweemaal een 14u onderweg.

Zelf denk ik dat je met de combinatie van bovenstaande zowat overal raakt binnen Europa. Gebruik de trein of bus om tussen grotere steden te reizen en eventuele kleinere plaatsen kan je bereiken met de auto of het lokale openbaar vervoer. Neem je tijd, geniet van het uitzicht, lees een boekje of maak een praatje met je buur.

De aandachtige lezer merkt hier natuurlijk op dat het vliegtuig, een van de populairste manieren om op je bestemming te raken, hier ontbreekt. Hier heb ik een aparte post over geschreven, deze vind je hier!

 facebooktwitterinstagram

9 januari 2016
3 keer de liefste locals in Indonesië
21 januari 2016
De ultieme gids voor de beste tickets

Comments

  • Hahaha, had dat meisje een konijn bij?! Geweldig 😉

    Als ik die vergelijking zie voor Wenen, moeten we toch dringend eens wat meer opzoekwerk doen voor we vertrekken, want die bus-prijzen zijn bijzonder goedkoop!

    17 januari 2016
  • Haha! Dat konijn en dat meisje, ik krijg een heel grappige mental picture binnen. Hilarisch. Ik heb zowel de Flixbus als de Blablacar nog niet uitgeprobeerd, tijd om de meer alternatieve dingen ook eens op te nemen in m’n vervoersplanning. Hier is het of vliegtuig of eigen auto.

    19 januari 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.